Tsitsikamma National Park in Zuid-Afrika

Het Tsitsikamma Nationaal Park ligt op een klein uur rijden van Plettenbergbaai. Het park is zo’n 80 kilometer ‘lang’ en heeft een ideale ligging. Het ligt aan de kust van de Indische Oceaan, wat zorgt voor fenomenale uitzichten. Daarnaast is het park onderdeel van van Garden Route. Een zeer bekende en veel gereden routen door reizigers in Zuid-Afrika. Ik vertel je er graag meer over!

Onze route door Zuid-Afrika: deel 3

Wat is er te doen in Tsitsikamma National Park?

Wandelen

Er zijn verschillende trails in Tsitsikamma national Park. De een met nog mooiere uitzichten dan de ander. Ook is er voor ieder wat wils. Van vrij lange tochten tot korte wandelingen die je kunt maken als je er enkel voor een dag of de middag bent. Drie bekende wandelingen in Tsitsikamma:
Mouth Trail (2 KM – 1 uur):
Dit is de meest populaire trail in het nationale park. Deze wandeling brengt je namelijk naar de beroemde hangbrug van Storms River Mouth. De gehele hike loop je op een soort van houten balkon met traptreden en vlakke stukken. De trail is kort, maar wel even behoorlijk klimmen. Kijk bij de brug goed om je heen, dolfijnen kunnen er zomaar uit het water springen!

Waterfall Trail (6km – 3 uur):
Deze wandeling brengt je naar een spectaculaire waterval die eindigt in de oceaan. De eerste 3KM loop je over de beroemde Otter Trail. De Otter Trail is een meerdaagse wandeltocht door het park. Om de Ottertrail te lopen heb je een permit nodig. De hike is one-way, dus 3km heen en dezelfde weg 3km terug. Ook hier maak je weer behoorlijk wat hoogtemeters langs de kustlijn.

Otter trail (42km – 5 dagen)
Als je een beetje ervaring hebt met meerdaagse trektochten is The Otter Trail een echte aanrader. In vijf dagen leg je een afstand van 42 kilometer af. Dit lijkt misschien weinig, maar de tocht brengt je van hoog naar laag, door kronkelige paden en over rivieren waar je voorzichtig moet lopen. Genoeg inspanning dus. Zorg voor goed schoeisel en neem genoeg water mee.

Tsitsikamma National Park in Zuid-Afrika

Tsitsikamma National Park in Zuid-Afrika

Bungeejumpen vanaf de Bloukransbrug

Met een ticket op zak besloot ik toch niet te gaan. Goed verhaal he? Maar dat laten we maat achter ons ;-). De Bloukrans Bride Bungee aka de allerhoogste bungeejump ter wereld. Een adrenalinerush is gegarandeerd; je springt van maar liefst 216 meter. Als je wel durft, een absolute must-do tijdens je rondreis door Zuid-Afrika. Durf je niet? Er zijn ook een aantal plekken van waar je de springers kunt zien. Meer info vind je hier.

Tsitsikamma National Park in Zuid-Afrika

Kajakken

Tsitsikamma is de perfecte plek om verschillende watersporten te beoefenen, waaronder kajakken! Als je met Untouched op pad gaat en de Kayak & Lilo tour kiest, dan kajak je vanuit de Indische Oceaan ( hoe onwerkelijk klinkt dat) onder de beroemde hangbrug door! De meeste tochten gaan vanuit daar verder richting de Storms River. Wanneer het te smal wordt, ruil je je kajak in voor een lilo. Best te omschrijven als een soort smalle surfplank. Je gaat hierop liggen en peddelt met je handen door het water. Voor de fantastische uitzichten vanaf het water (altijd zo ander dan vanaf de kant) is een kajaktour het dubbel en dwars waard!

Tsitsikamma National Park in Zuid-Afrika

Onze route door Zuid-Afrika: deel 3

Maar wacht, er is meer

Naast de vele wandelroutes, het kajakken en bungeejumpen is er nog veel meer te zien en beleven in Tsitsikamma. Wat dacht je van verschillende canopy tours, paardrijden, quad biken of dolfijnen spotten? Ja, dit park is het absoluut waard om niet enkel voor een dag, maar zelfs meerdere nachten te bezoeken. De verblijven verschillen van heel simpel tot vrij luxe en hetzelfde geldt voor de mogelijkheden om te eten en drinken. Dat het een plek is waar je ‘ sochtends wakker wil worden is een ding dat zeker is.

Tsitsikamma National Park in Zuid-Afrika

Afstanden en reistijd vanaf Tsitsikamma National Park

Naar Plettenberg Bay – 65km – 1 uur
Naar Knysna – 95km – 1,5 uur
Naar Wilderness – 142km – 2 uur
Naar Port Elizabeth – 183km – 2 uur en 30 min
Naar Mossel Bay – 210km – 2 uur en 45 min
Naar Oudtshoorn – 216km – 3 uur
Naar Addo Elephant Park – 257km – 3 uur en 30 min
Naar Kaapstad – 585km – 7 uur en 30 min

Tsitsikamma ZA.

Wat is de entree voor Tsitsikamma National Park?

Net zoals bij veel andere nationale parken in Zuid-Afrika betaal je als je naar binnen wilt in een park een zogenoemde conservation fee. Toen wij er waren (2016) betrof dit 196 rand per persoon. De actuele prijzen kun je vinden op de website van South African National Parks (SANPARKS). Bewaar in elk park het briefje dat je bij binnenkomst krijgt. Op sommige plekken vragen ze hierna wanneer je er weer uitrijdt.

We kunnen je alleen maar aanraden om tijdens je reis door Zuid-Afrika ook naar het tsitsikamma National park te gaan. Een dag, een weekend (nog beter) en geniet van de fantastische natuur.

Wil je meer lezen over Zuid-Afrika? Lees dan hier onze artikelen. Heb je vragen of ben je benieuwd hoe wij dingen hebben ervaren? Laat hieronder dan een bericht achter of contact ons via Instagram.