Wanneer we aankomen op het vliegveld van Johannesburg zijn we moe, chagrijnig, maar ook opgelucht en blij tegelijkertijd. Op het moment dat we landen zouden we eigenlijk al in onze eerste lodge zijn. Ver weg in dromenland en wellicht al met een lijst vol gespotte dieren. Na 14 uur vertraging zien we nu echter het vliegveld pas. Het is precies 00:00 als we onze voeten neerzetten op Zuid-Afrikaanse bodem. We besluiten vanaf nu te glimlachen en alles achter ons te laten. Wat is gebeurd is gebeurd; tijd om te genieten. We pakken onze koffers van de band, halen onze huurauto op en rijden naar een hotel in Johannesburg. We staan vroeg op, eten voor 10 (pannenkoeken, eieren, spek, fruit, yoghurt), verzamelen energie door (3?) koppen koffie te verorberen en beginnen dan aan onze route door Zuid-Afrika. Vandaag delen we deel 1 van de route: van Johannesburg naar de accommodaties Return Africa, Shingwedzi en Ku Sungula in het Krugerpark tot aan Acra Reatreat in Waterval Boven.
Daarbij moet ik ook vermelden dat wij onze route voor het aantal dagen die we hadden (18) te lang vonden. Keuzes maken is moeilijk, maar wel noodzaak om minder vaak en lang in de auto te zitten. De route is overigens perfect om veel verschillende kanten van Afrika te zien en bekijken, maar ga dan zeker drie tot vier weken. Dan heb je op elke plek langer de tijd om meerdere hikes te maken, paard te rijden, van een zipline af te gaan of te gaan sandboarden bijvoorbeeld.
Dit is de totale route die wij hebben afgelegd.
Dit is deel één van de route die we hebben afgelegd.
Tijdens het lezen van deze blog(serie) raden we je van harte aan om onderstaande playlist aan te zetten om helemaal in de stemming te komen:
De weg naar Het Krugerpark
Van Johannesburg naar de gate Pafuri Camp, de meest Noordelijke ingang van het Krugerpark is het 7 uur rijden. Omdat onze eerste overnachting die op de helft ligt vervalt door de vertraging, moeten we een flink stuk afleggen. Het begin van deze route bestaat vooral uit snelweg. Het is een goede weg en daarom prima te rijden. Hoe dichter we bij de gate komen, hoe meer de huizen en het straatbeeld veranderen. Geen grote – luxe huizen of snelwegen. Hutjes van klei, woningen van zeecontainers en overstekende koeien en geiten. Is dit misschien het ‘echte Afrika’ waar ik ook naar op zoek wilde gaan? Want Zuid-Afrika bestaat immers niet alleen uit luxe lodges, strandbedjes op de witte stranden van Kaapstad en penthouse hotels. Zuid-Afrika is het land van de grote contrasten. Van de enorme verschillen tussen arm en rijk. Het land waar 42-jaar lang het systeem van de apartheid in werking was. Waar getint – zwart – en blank mijlenver van elkaar af stonden. Later komen we erachter en horen we op de plekken waar we verblijven dat ze men ook aanraden beide kanten van Zuid-Afrika te bekijken. Om een goed totaalbeeld te kunnen vormen van het land.
In het Krugerpark
We komen aan het eind van de middag aan bij onze bestemming ReturnAfrica. We leggen onze spullen in de tent en gaan direct mee op afternoon-safari. Het licht is op dit moment van de dag werkelijk fenomenaal. Als je van fotograferen houdt (of fotograaf bent) dan kun je je geen betere shots wensen dan op dit tijdstip van de dag. Een ander voordeel aan de afternoon-safari is dat de dieren langzaamaan weer te voorschijn komen. In het krugerpark is het tussen 12:00 en 16:00 veel te heet. Wanneer wij er zijn (september) is het nog maar net lente en lopen de temperaturen al op tot 40º graden.
We zien hier o.a. olifanten, zebra’s, kudu’s, bavianen, (water)buffels, zwijnen, en impala’s. We sluiten de afternoon-safari af met hapjes als gedroogde mango, biltong en drinken een koel biertje. De gids geeft geen kick hier in het donker net naast de rivier, dus voelen wij onszelf ook prima op ons gemak. De gedachte dat er wellicht een buffel, krokodil of nijlpaard de rivier uitloopt verbannen we naar de achtergrond ;-).
Bij terugkomst dineren we en drinken we naast het kampvuur nog wat wijntjes. Om 22:00 is het tijd om naar bed te gaan. De volgende ochtend worden we gewekt om 05:30 voor de ochtendsafari waar je hier alles over kunt lezen.
We vervolgen onze weg door het Krugerpark..
En rijden zo’n 20km per uur om geen dier te missen. Met ogen naar voren – in ons achterhoofd en aan de zijkant proberen we zoveel mogelijk wild te spotten. Het wordt bijna een soort sport. ‘Wie ziet wat als eerste?’ en op deze manier houden we de lol tijdens de vele uren in de auto erin. We nemen ruim de tijd als we dieren spotten. Kijken ze af met wat ze doen en leggen dit natuurlijk vast op beeld. De olifanten die elkaar wassen blijft een van de mooiste herinneringen.
In het Krugerpark zijn diverse locaties waar je kunt tanken, overnachten of een maaltijd kunt halen/opeten. Dit is mogelijk bij de parken van SANparks – South African National Parks. Wanneer je een Map hebt gedownload via Google of een TomTom gebruikt, dan staan al deze parken daarop aangegeven.
De tweede avond in het Krugerpark slapen we bij Shingwedzi, een SANparks accommodatie. We halen in de ‘supermarkt’ op het terrein een fles wijn, wat groente en vlees en steken ‘s avonds de bbq aan. In Zuid-Afrika vind je enorm veel plekken om ‘te braaien’ en bbq’en kan dus vrijwel overal. Een goedkope, leuke en gezellige manier om te zorgen voor het avondeten. Ook hier gaan we op afternoon-safari en spotten we leeuwen en hyena’s! Een safari is bij al deze SANparks parken te boeken. Als je slaapt in een van de SANparks accommodaties en óók in private lodges, dan raden wij je aan op safari te gaan met een gids bij de lodge.
De laatste accommodatie tussen het wild
Wanneer we wakker worden in Shingwedzi pakken we onze backpacks in, lopen we naar het restaurant voor een ontbijtje en vervolgen we de route naar Ku Sungula. Ku Sungula is een lodge in het Balule Game Reserve (ook wel Olifants West Game Reserve genoemd). Om hier te komen rijden we door het Krugerpark richting een van de uitgangen. Het Balule Game Reserve loopt door in het Krugerpark, maar om hier te komen moet je eerst het Kruger uit en ga je via een gate van het Balule Game Reserve naar binnen.
Ku Sungula is een prachtige locatie. De zonsondergang is ook hier weer waanzinnig mooi en de hutjes zijn tof (oud Koloniaals) ingericht.
De wildernis uit en koers naar de Blyde River Canyon
Althans, dat is wat we denken. Ook vandaag is de afstand weer behoorlijk lang. We vertrekken vroeg om nog net voor het donker aan te komen. Het eerste deel gaat prima. We doen boodschappen in Hoedspruit (water, broodjes en fruit) en stoppen af en toe om de benen te strekken en foto’s van het uitzicht te maken. Ons doel voor vandaag is de Blyde River Canyon. Dit is een kloof in Zuid-Afrika. De tweede grootste van Afrika en de derde grootste van de wereld. Het gebied waarin de Blyde River Canyon ligt is het Noordelijke deel van de Drakensbergen. Na een ruzie met onze Google Maps (die ons naar een onmogelijke bergtop stuurt) wat ons drie uur extra kost, komen we dan toch aan op de goede plek. Het uitzicht is de dubbele tour en uren allemaal waard. Na een eerste stop rijden we ook nog door naar Bourke’s Luck Potholes. Onze eerste stop is gratis, bij Bourke’s Luck Potholes betaal je 50 rand (3 euro) p.p.. Het is mogelijk om in dit ‘park’ te bbq’en, een hike te maken, langs de potholes te lopen en natuurlijk om zeer schone foto’s te maken ;-).
Wanneer we hier vertrekken richting de volgende accommodatie worden de wegen steeds slechter. Af en toe zijn er halve delen weg, moet je uitwijken voor putholes of je stuur snel naar de andere weghelft draaien om te voorkomen dat je de weg afrijdt. 10-paar ogen en een reispartner heb je hier wel nodig in de auto. Het is vermoeiend, maar ergens ook wel weer hilarisch. Dat hilarische komt vooral achteraf. We halen ‘net voor het donker’ niet. We rijden zelf twee uur in het donker (wat wordt afgeraden voor Zuid-Afrika), maar helaasch pindakaas willen/moeten we toch naar de volgende accommodatie; de Acrea Retreat lodge in waterval boven.. Een echte aanrader! Gastvrouw Norma is een van de meest vriendelijke eigenaren die we tijdens onze reizen zijn tegengekomen. Ze acteert niet poeslief of zegt woorden die we willen horen. Het is haar stem, het is haar vertrouwde blik en de warme handshake die ervoor zorgen dat je jezelf direct thuis voelt hier. Zo is het ook ingericht. Alsof je bij iemand in de huiskamer zit vol snuisterijen en foto’s om naar te kijken van de reizen en avonturen die een persoon heeft beleefd.
We hebben het avondeten eigenlijk niet geboekt, maar wanneer er gevraagd wordt of we mee willen eten van de rijst met kip zijn we dolblij. We lopen naar onze kamer om een dikke trui aan te doen (want heeel fris. Van 40 graden naar 13), bestellen een glas rode wijn en ploffen voor het eten nog even neer in de bar.
We slapen als roosjes in onze olifantenkamer en genieten de volgende ochtend van een heerlijk ontbijt met uitzicht op de bergen. Norma en haar accommodatie zijn de moeite waard om te verblijven wanneer je rondtrekt door Zuid-Afrika.
1550 woorden verder zijn we bij het eind van onze route door Zuid-Afrika deel 1 aangekomen. Ik hoop dat ik jullie door beelden en woorden mee heb kunnen nemen in het magische eerste gedeelte. Mocht je vragen hebben of gewoon wat meer informatie willen. Laat het mij dan zeker weten in de comments. Meer lezen? Hier vind je deel 2, deel 3 en deel 4.
Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram.