rondreis door Slovenië

Een rondreis door Slovenië: onze route en planning

Slovenië. Zo’n klein, maar divers, mooi en gastvrij land. De ligging van Slovenië zorgt voor extreme afwisselingen in landschap, maar ook qua cultuur, de geschiedenis en het weer. Slovenië is omringd door Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië. Het land zelf lijkt op een mengelmoes van deze landen. Slovenië is klein, maar fijn. Juist omdat alles (uithoek naar uithoek) op zo’n 3 uur rijden bij elkaar vandaan ligt kun je het hele land met de auto makkelijk binnen een week bezoeken. Tip: ga twee weken. Het is te mooi, bijna te verslavend zou ik willen zeggen, om er zo snel weer weg te gaan. We delen in deze post onze rondreis door Slovenië; alles over de route en toffe spots die je niet mag overslaan!

amsterdam uitzicht hilton hotel

Rondreis door Slovenië: onze start in Arnhem

We starten onze trip in Arnhem. Omdat de treinen niet rijden stranden we hier letterlijk. Een paar wijntjes en glazen gin-tonic maken gelukkig veel (lees: om 01:00 pas op bed en 04:00 alweer opstaan) goed. We slapen de nacht voor onze vlucht in het Hilton Schiphol, zodat we zonder zorgen op kunnen staan. Onze nacht verloopt iets anders, maar anders kan ik je bij een vroege vlucht een nachtje op Schiphol van harte aanraden.

Roadtrip van Venetië naar Slovenië

We vliegen die ochtend op Venetië. Vluchten naar Slovenië gaan inmiddels al wat vaker dan een aantal jaar geleden, maar er gaan meer vluchten naar Venetië en de afstand die je per auto aflegt richting Slovenië is kort en leuk om te rijden. Tijdens de trip richting Slovenië krijg je meteen de kans om tijdens je eerste stop met de auto een stuk pizza te verorberen en verder te rijden met een kop Italiaanse koffie in de hand. Binnen 1,5 uur rijden we met onze huurauto Slovenië binnen.

Check tarieven autoverhuur.

rondreis door Slovenië

Van Venetië naar Brda

Onze eerste stop in Slovenië is Brda. Dit dorpje geeft je fantastische uitzichten over wijngaarden, op kastelen en Alpen-toppen. De omgeving lijkt als een droom. Het leven in Brda wordt vergeleken met dat in Toscane, maar dan vele malen rustiger. In de regio van Brda draait het leven voor een groot deel om wijn. Het gebied is een sprei van wijngaarden en vrijwel iedere wijngaard is van een andere wijnboer. Elke wijnboer heeft zijn eigen tradities, eigen soort druif en geheime familierecepten om de beste wijnen te maken.

Wij schieten tussen de flinke regenbuien door heel wat plaatjes en wanen ons op een kleedje naast de rivier. Gelukkig laat de zon zich de dagen daarna steeds vaker zien. We hebben die middag een Olive oil tasting bij Hiša kulture – Oljčni bar. Het is een gekke, maar leuke en bijzondere ervaring. Het is maar twee uurtjes en toch gaan we met veel kennis de deur weer uit, vastbesloten om in Nederland in elk geval een fles olijfolie met sinaasappelsmaak te kopen. We eten hier overigens de lekkerste (ja, echt!) chocoladecake die we óóit hebben gehad. Uiteraard met een vleugje olijfolie.

Aan het begin van de avond zijn we moe, heel moe. De korte nacht en het vroege opstaan zijn nu merkbaar. We accommoderen onszelf bij Farmhouse Stekar en genieten van het fantastische uitzicht met een glas rosé in de hand. De gastheer en gastvrouw zijn ontzettend vriendelijk en het is hier heerlijk knus. We sluiten af met een diner bij Kabaj More en proeven hier ons eerste glas oranje wijn. Geen rosé, geen rood, geen wit, maar oranje wijn. Smaakt fijn.

rondreis door Slovenië

rondreis door Slovenië

De bergen van Tolmin

We worden wakker door het gekraai van de haan en horen de huishond blaffen. Na een warme douche is het tijd om naar beneden te gaan en aan te schuiven voor het ontbijt. Eitjes, koffie en vers fruit staan voor ons klaar. De ochtend besteden we in het plaatsje Modena. Struinen wat rond, genieten van de schattige steegjes en rijden daarna door voor een wine-tasting bij Movia. Deze mensen weten wat leven is. Hard werken, maar genieten is nog veel belangrijker.

Na de tasting en de lunch tuffen we door richting Tolmin. Ik denk dat we drie bergen verderop nog hoorbaar zijn door onze mooie karaokesessies in de auto. Met de zon op ons gezicht en de blauwe Soča naast ons, rijden we richting de bergen. Tijdens een plotselinge hoosbui besluiten we tussendoor nog even te stoppen voor een drankje en een stuk taart, waarna we verder gaan richting Tolmin. We rijden de bergen in en bij een heel afgelegen cafeetje maken we weer een stop. We zitten midden in de mist, in de bergen en de miezer valt neer op onze huid. Genieten van het leven. Dat is dit voor de volle 100%. We eten en slapen ‘s avonds in een boerderij, Pri Kafolu verderop in Tolmin.

rondreis door Slovenië

rondreis door Slovenië

roadtrip Slovenie, soca river

Kolovrat mountain & Tolmin Gorge

Fris en fruitig stap ik onder de douche vandaan en zie het zonnetje schijnen. Een ‘woehoee’ gevoel kan ik niet onderdrukken. Het is droog & de zon schijnt. Nog voor het ontbijt zet ik mijn voeten in het natte gras van de ochtenddauw om te kunnen genieten van alle dieren rondom de boerderijen en van het uitzicht. In de verre verte zie ik sneeuwtoppen.

Vandaag is het tijd voor wat beweging. We rijden richting Tolmin Gorge, parkeren de auto en lopen het park in. Het blauwe water en de mega groene bladeren aan de bomen blijven ons intrigeren. Na een toch wel flinke klim hebben we uitzicht over het park en op de kloof. Als het begint te druppen lopen we langzaam terug en nemen een radler voor we richting Kolovrat rijden.

In Kolovrat worden we opnieuw verrast door de schoonheid van dit land. Wanneer we de top bereiken zien we de kraakheldere Soča door de bossen stromen. Aan dit uitzicht wen je nooit. Wanneer je vanaf dit punt zo’n 500 meter naar beneden loopt is het mogelijk de Soča aan de ene kant te bewonderen en de zee aan de andere kant. Door wat mist zien wij de zee niet, maar de gene die met helder weer hier zijn zeker wel.

rondreis door Slovenië

tolmij-gorge1

tolmin-gorge

tolmin-gorge2

Crossen naar Bled door de Vršič pass

Wanneer we op dag 4 wakker worden staat ons een groot en goed ontbijt te wachten. Onze keus? Vooruit, eerst broodjes. Maar de cheesecake kunnen we écht niet laten liggen en die gaat mee in een papiertje voor de volgende stop tijdens onze rondreis door Slovenië: Bled. Als eerst bezoeken we de Boka waterfall waarna we verder rijden rijden richting Bled via de Vršič pass. Tussen de middag hebben we lunch bij Kmetija pri Plajerju waar we lekkers uit uit eigen boerderij en tuin eten. Het is hier een feestje en we zouden dolgraag eens terug gaan om hier te overnachten. Naast het fijne eten en de mooie huisjes waar je ook een vuurtje kunt stoken, zijn er veel dieren. En als je dieren kunt knuffelen… dan wil je niet meer weg! Helaas zeggen we naar 1,5 uur toch echt gedag en gaan we verder over de pass.

We stoppen regelmatig om te genieten van al het schoon. Bergtoppen bedolven onder de sneeuw, watervallen, de Soca, maar ook bomen met blaadjes gekleurd in alle kleuren van de regenboog maken deze tocht mooi. Nee, waanzinnig. Als je met de auto op roadtrip gaat en je rijdt ongeveer deze route, sla de Vršič pass dan zeker niet over.

Onze eindbestemming van vandaag is Bled. Wanneer we daar aankomen worden we verwelkomt door een zonnetje. We kleden ons om en wandelen richting het restaurant waar we eten die avond: Het Julijana restaurant. Voor goed,chique eten en de befaamde Bled Cake schuif je hier aan.

slovenie roadtrip, roadtrip slovenie

slovenie roadtrip, roadtrip slovenie

slovenie roadtrip, roadtrip slovenie

slovenie roadtrip, roadtrip slovenie

slovenie roadtrip, roadtrip slovenie

slovenie roadtrip, roadtrip slovenie

slovenie roadtrip, roadtrip slovenie

Slapen in een Glamping hut en ontbijt aan de deur

In Bled slapen we op Camping Bled en Glamperen we. Glamperen is een luxe variant van kamperen. Meer info en een uitgebreide post over deze hut vind je hier terug. Na het diner struinen we weer terug richting de camping en stoppen onderweg af en toe voor een kiekje van de fijne stad. Op de camping durven de mannen het aan om de hottub in de stromende regen warm te stoken met een vuurtje en drinken wij vast een glaasje (beker) wijn. Na een uurtje zijn we goed opgewarmd en is het tijd om heerlijk te gaan slapen met het uitzicht op de sterren door het raampje van de hut. Wanneer we ‘s ochtends wakker worden lopen we in onze badjas richting de privé douchejes. Als we terugkeren naar de hut staat er een mand met lekkers voor de deur. Ons ontbijt!

We nemen deze fijne plek met glamping hutten tussen de hoge bomen nog eens goed in ons op. Pakken de tassen in en verplaatsen onszelf richting de auto. Het is tijd om te gaan en met pijn in ons hart nemen we afscheid van Slovenië. Maar we beloven onszelf hier snel, heel snel weer terug te komen. Ga je ook een rondreis door Slovenië maken? Stel je vragen gerust in de comments!

roadtrip slovenie Bled

roadtrip slovenie Bled

roadtrip slovenie Bled

eten-in-bled

roadtrip slovenie Bled

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via één van deze links iets boeken dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.