Mini city guide voor Edinburgh

Edinburgh voelt met zijn smalle steegjes, kinderkopjes en warme sfeer aan als een klein dorp in plaats van een immense stad. Edinburgh was als een verrassing. Zo knus, kneuterig, lieflijk. Zo schattig, doch imposant en oh zo mooi. Het is de perfecte stad om een weekendje home-away-from-home te zijn. Al bezoek je deze stad voor het eerst; het voelt als thuiskomen. Alsof de stad je verwelkomt vanaf het moment dat je binnenloopt. Alsof de stad als het ware een deken over je heen legt en zegt: blijf en geniet. Met het vliegtuig ben je binnen een uur op deze fijne plek. Geen fan van het vliegtuig? Dan pak je de boot naar Newcastle en huur je een auto om richting Edi te rijden. Er zijn tal van mogelijkheden om op deze plek te komen en om je vanuit hier te verplaatsen naar de fijnste plekken in de stad. De meest fijne en leukste (onze mening ?) is om alles te wandelen. Je zou dat mooie gebouw drie straten na de whiskeybrouwerij maar eens missen.. Of dat sfeervolle eettentje overslaan omdat de volgende busstop een stuk verder is. Jep, wat ons betreft haal je hier de geadviseerde 10.00 stappen met gemak, want dan krijg je het beste beeld van deze fijne stad.

Ontbijt Edinburgh

Wij kozen Noir voor het ontbijt, omdat onze slaapplaats hier 5 minuten lopen vandaag ligt. Het schijnt een populaire plek te zijn voor de bewoners van Edinburgh, omdat het nét buiten het centrum ligt. Je hebt hier genoeg keuze uit zoete hapjes, hartige broodjes, gezonde smooties en uiteraard goede koffie.

Lunch/Diner Edinburgh

Wil je niet te veel geld uitgeven, maar wel lekker (pub)eten? Ga dan naar The World’s End. Deze tip kregen wij van Michelle, haar blog staat overigens vol met Edi tips! Houd er rekening mee dat het érg druk kan zijn, omdat velen deze plek inmiddels weten te vinden. De Steak & ale pie is een topper maar ook de fish en chips zijn hier lekker.

Ben je dol op lekkers uit de zee en is het voor jou écht vakantie als er een pannetje mosselen op de tafel heeft gestaan? Schuif dan aan bij Mussel Inn. Ook hier moet je met een beetje geluk een tafeltje vinden, maar anders is er altijd de optie om te reserveren, wat absoluut een aanrader is!

Mini city guide voor Edinburgh

Mini city guide voor Edinburgh

Drankjes in Edinburgh

Als er één ding is wat je absoluut moet proberen in Schotland (Edinburgh) dan is het whiskey! Een whiskeyproeverij moet op je to-do list wanneer je hier naartoe gaat. Heel cliché en zeer toeristisch, maar óóh zo leuk vonden wij de whiskeyproeverij bij de Scotch Whisky Experience. In een karretje wordt je rondgeleid door een ruimte waarin precies wordt verteld hoe whiskey tot stand komt. Op een zeer interactieve manier maak je hierdoor kennis met het drankje. Na afloop proef je nog een aantal soorten whiskey. Bij de Silver Tour is dat één glaasje, bij de Gold Tour in het totaal vijf. De Gold Tour is 5 pond duurder en het absoluut waard!

Bij The Inn on the Mile geniet je van een glaasje whiskey, glas bier of een wijntje terwijl je luistert naar de fijne muziek die er (live!) speelt.

Mini city guide voor Edinburgh

Overnachten

Slapen deden wij bij Palmerston Suites. De suites zijn ingericht met kleine keuken, grote badkamer en royaal, goed liggend bed. Even kletsen op de bank kan ook nog na een avondje stappen of na het eten. Een plek waar je kunt zitten (behalve op bed) vinden wij altijd wel prettig. Van de keuken hebben wij geen gebruik gemaakt, maar dit is ideaal wanneer je voor langere tijd verblijft in Edinburgh. Prijzen zijn hier vanaf 60 pond per nacht, wat voor de locatie, de ruimte en het comfort een prima prijs is. Binnen een minuut of 20 (lopen) sta je midden in het centrum en op nog geen 5 minuten lopen zitten de bushalte Haymarket, vanwaar je binnen een half uurtje op het vliegveld bent.

Ansichtkaart uit... Schotland!

Wat zijn jullie tips voor een weekendje eten, drinken en overnachten in Edinburgh?