Zwemmen in de Dode Zee in Israël: zo bereid je jezelf voor!

Een bezoek aan de Dode Zee in Israël

Israël is een bijzondere bestemming. Het land heeft prachtige landschappen, interessante steden als Tel Aviv en Jeruzalem, de Dode Zee, een foodcultuur waar je ‘u’ tegen zegt en Israël is ook een steeds groter wordend wijnland. Kortom: alles voor een gave roadtrip. Er zijn veel mensen die elk jaar terugkeren naar Israël om te drijven in (of eigenlijk op) de Dode Zee. Ze gaan op kuurreis, volgen een yoga retreat en gaan na een week uitgerust en opgewekt naar huis. Een rondreis maken door Israël en één of twéé nachten verblijven bij de Dode Zee is ook een goede optie. Wil jij ook drijven in de Dode Zee en genieten van dit bijzondere natuurverschijnsel? Lees dan snel verder, in dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten voor je de Dode Zee in Israël gaat bezoeken.

Zwemmen in de Dode Zee in Israël: zo bereid je jezelf voor!

Drijven in de Dode Zee bij Israël

Waar ligt de Dode Zee?

De Dode Zee is een meer van 750 km2 op de grens tussen Israël, Jordanië en de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Het is een van de populairste plekken van het Midden-Oosten. Een duik in de Dode Zee staat bij velen op de bucketlist. Het extreem hoge zoutgehalte in het meer zorgt ervoor dat je blijft drijven en zelfs een boek kunt lezen terwijl je drijft. Het principe wordt in veel spa’s nagemaakt met een zoutwaterbad. Niet perse voor het drijven, maar voor de heilzame werking op ons lichaam.

Waarom is de Dode Zee zo zout?

De Dode Zee is de laagstgelegen plek op aarde. Het meer ligt circa 430 meter onder zeeniveau en is ongeveer 400 meter diep. De Dode Zee ligt midden in de woestijn en krijgt alleen water van de rivier de Jordaan en enkele andere kleine bronnen. Het zout in de Dode Zee komt uit de Jordaan. Hoewel het water van deze rivier zoet is, bevat het toch delen opgelost zout. Het water in de Dode Zee stroomt niet weg maar verdampt alleen. Dat betekent dat het zout zich ophoopt. Het water dat verdampt is zuiver en laat het opgeloste zout achter. het water is zelfs zo zout dat er geen planten of vissen kunnen (over)leven. Je raadt het al, daar is de naam op gebaseerd: de Dode Zee.

De Dode Zee heeft een zoutgehalte van 33,7 procent, terwijl dat van de oceanen gemiddeld slechts 3,9 procent is. Ter vergelijking: de Oostzee heeft een zoutgehalte van slechts 0,3-1,2 procent. Dankzij de hoge concentratie zout in het water blijf je makkelijk drijven en is het voor een mens onmogelijk om naar de bodem te zinken.

De waterspiegel wordt geleidelijk aan lager. Op dit moment gebeurt dat met één meter per jaar, wat erg veel is. Het kan zelfs betekenen dat de Dode Zee ooit droog komt te staan. Voorheen was de Dode Zee één meer, inmiddels zijn dat er twee. Dit komt door het snelle krimpingsproces. Het zorgt ervoor dat een bezoek aan deze plek des te specialer is, maar het is wel een nare en treurige gedachte dat de Dode Zee steeds verder krimpt.

Is de Dode Zee goed voor je huid?

De Dode Zee is vóóral erg zout, maar het water zit ook vol met mineralen en modder. Een aantal van die mineralen worden gebruikt in producten voor mensen met psoriasis, eczeem of acne. Je kunt dus stellen dat de Dode Zee goed is voor je huid. Een bezoek aan de Dode zee wordt ook vaker aangeraden aan mensen met bijvoorbeeld reuma en artritis.

Zorg dat je niet langer dan 15 minuten per keer in de Dode Zee blijft drijven. Spoel jezelf daarna meteen af met schoon zoet water (op de stranden staan overal douches) en wrijf vooral niet in je ogen: dat prikt héél erg.

Zwemmen in de Dode Zee in Israël: zo bereid je jezelf voor!

Tips voor een bezoek aan de Dode Zee

#1. Scheer jezelf NIET 48 uur voordat je de Dode Zee ingaat
Ik snap dat het fijn is jezelf eventueel te ontharen voordat je op reis gaat. Staat zwemmen in de Dode Zee op de planning? Doe het dan twee dagen voorafgaand niet. Met net geschoren ben in héél zout water stappen irriteert, prikt en kan ook pijn doen. Hetzelfde geldt voor wondjes. Schaafwond of plek op je vingers? Dat kan even prikken.

#2. Doe al je sieraden af en je haar in een staart
Sieraden kunnen namelijk enorm verkleuren door het extreem zoute water. Je haar doe je het beste in een staart. Het zoute water zorgt ervoor dat je haar uitdroogt. Toch per ongeluk nat geworden? Check bij het hotel of er haarmaskers aanwezig zijn; je haar zal je dankbaar zijn.

#3. Laat de nieuwe bikini of zwembroek in de koffer
Ga niet met je net nieuw gekochte bikini of zwembroek voor deze vakantie de Dode Zee in. Het zoute water kan (bad)kleding verkleuren en er zelfs voor zorgen dat de rek uit het elastiek is. Het is verstandig om een oude mee te nemen als je een duik wilt nemen in de Dode Zee. Op de bodem van de Dode Zee liggen veel scherpe stukken, het kan daarom fijn zijn om waterschoenen mee te nemen en deze aan te trekken voor je het water ingaat.

#4. Smeer jezelf in met modder uit de Dode Zee
Wist je dat de modder uit de Dode Zee bestaat uit meer dan 25 soorten mineralen met een diep reinigende werking? Je houd knapt hier écht van op. Deze mineralen worden gebruikt in producten voor mensen met acne, psoriasis en eczeem bijvoorbeeld. Deze modder kun je vaak kopen of staat in potten op de stranden. Laat de modder even intrekken en spoel jezelf daarna af in de Dode Zee en als laatste stap met (schoon) zoet water in een van de douches.

Zwemmen in de Dode Zee in Israël: zo bereid je jezelf voor!

#5. Drijf niet langer dan 15 minuten per sessie
Omdat het water zo zout is kan het je huid uitdrogen. Het is daarom verstandig om niet langer dan 15 minuten achter elkaar in de Dode Zee te dobberen. Drink daarnaast voldoende water en zorg dat je jezelf goed insmeert. Het kan enorm heet worden in dit gebied (+40 graden) en de zon is sterk.

#6. Spoel jezelf af met schoon zoet water
Op de meeste stranden rondom de Dode Zee waar je mag zwemmen zijn douches geplaatst. Zorg dat je na elke sessie in de Dode Zee het zoute water van je afspoelt met het zoete water dat uit deze douches komt.

#7. Boek een hotel bij de Dode Zee in Israël
In het gebied rondom de Dode Zee vind je veel hotels en resorts. Wanneer je één of twee dagen wilt ontspannen doe je er goed aan om hier overnachting te boeken. Zo hoef je ‘s avonds niet meer de auto in en sluit je een relaxte dag aan het strand af op een rustige manier en prachtige plek om ook ‘s avonds nog een ronde te lopen.

Een aantal opties rondom de Dode Zee in Israël om te verblijven:

Oasis Dead Sea Hotel
Crowne Plaza Dead Sea Hotel
Leonardo Club Hotel Dead Sea
Isrotel Ganim Hotel Dead Sea

#8. Maak een rondreis door Israël
Israël is bij uitstek een land om een rondreis doorheen te maken. Op die manier bezoek je binnen één of twéé weken alle bezienswaardigheden van het land. Van prachtige steden met veel geschiedenis zoals Jeruzalem tot het meer hippe Tel Aviv, wat ook ‘de nieuwe parel van de Middellandse Zee’ wordt genoemd. Duik de Israelische keuken in, proef Israelische wijnen, ga op jeeptour in de woestijn en geniet van de mooie stranden. Een rondreis door Israël is de juiste mix van eten, drinken, actief bezig zijn en echt tot rust komen.