(Bronnen die zijn gebruikt voor de totstandkoming van dit artikel vind je onderaan)
Zo kan óók jij genieten van een meer buitenleven
In- en rondom de natuur zijn
In- en rondom de natuur zijn maakt ons gelukkiger, gezonder en creatiever. Vaker in een stedelijke omgeving zijn of veel binnen zitten laat ons op den duur gedesoriënteerd, depressief en overwhelmed voelen. Dit is een klein rijtje van de vele die ik tegenkom tijdens mijn onderzoek naar méér buitenleven en hoe je dat dan precies kan doen.
Wat de natuur voor ons kan betekenen
Verbaasd ben ik niet over de resultaten die ik vind. Ik ben opgegroeid met de natuur náást de deur. Ik weet hoe het voelt om daar uren te spenderen. Hoe gelukzalig een boswandeling kan zijn. Maar na mijn burn-out heb ik pas echt ervaren hoe helend de natuur kan zijn. Alles wat ik het liefst toedeed aan ‘clichés’, blijken minder cliché en meer waarheid te zijn dan ik had kunnen vermoeden.
Hoe meer buiten zijn hielp bij mijn burn-out
Kroop ik dan nooit op de bank onder een dekentje om met chips, chocolade en liters thee mijn favo serie te kijken? Ja zeker wel. En dat hielp op sommige dagen ook. Naar buiten gaan en wandelen lukte de eerste vier weken amper. Maar later in het stadium bleek wandelen en liefst wandelen in een bos of bij het strand een van de dingen te zijn die het meest hebben geholpen. Het is bevrijdend, geeft rust, een nieuwe kijk op dingen. Het is bizar. Maar probeer het zelf maar eens.
Maar, meer buiten zijn, wat bedoel ik daar dan precies mee?
Wat bedoel ik daar eigenlijk mee, een meer buitenleven? Eigenlijk zo simpel als dat het er staat: meer buiten zijn. Je leven niet (bijna) alle uren binnen zijn en leven, maar erop uit, zorgen dat je niet alleen in je vrije uren en op vakantie in de buitenlucht komt en veel activiteiten buiten doet. Juist rondom huis en in je dagelijks leven meer naar buiten toe en zoveel mogelijk buiten proberen te leven.
Eerlijk is eerlijk. Ik ben daar ook niet altijd even goed in. Ik ben mezelf er wel van bewust dat ik vaker buiten wil zijn en dat het op sommige dagen te weinig is. Wanneer het kan probeer ik er iets aan te doen. Als ik weinig buiten ben geweest tot na het eten ‘s avonds, dan ga ik minimaal een half uur wandelen en liefst nog langer. Maar makkelijker is om de uren buiten in te bouwen tijdens je dag. Daarover later in deze blog meer.
Vaker buiten zijn is makkelijker tijdens de zomermaanden?
In de zomermaanden zijn wij veel en lang buiten. We maken dagelijks langere wandelingen, gaan nog zwemmen bij een plas als het lang warm blijft, eten ontbijt, lunch en diner buiten als dat in de planning past en blijven na het diner zo lang mogelijk buiten zitten. De tv verstoft en series kijken we amper in deze periode. And I love it! Ik ben minder gestrest, voel mezelf energieker en vrolijker.
Er is meer tijd voor gesprekken. Nu ben ik daar al vrij stellig in, dat eten (bijna) niet op de bank gebeurt bijvoorbeeld, zodat we eerst de dag bespreken en dingen die we leuk vinden of die op dat moment nodig zijn om te bespreken. Maar na het eten duiken we in de winter vaak de bank op. In de zomer kan ik uren kijken naar vogels, wegdromen bij een zuchtje wind door de bomen en praten we ook vele uren meer.
Buitenleven het hele jaar door: zo lastig is dat niet
Het besef dat meer buitenleven eigenlijk heel makkelijk kan, kreeg ik door onze reizen in de Scandinavische landen afgelopen jaren. Het is daar heel gewoon om hele weekenden, maar ook in de avond na het werk buiten te zijn. Vrijwel iedereen beoefent een sport buiten, lange wandelingen en een hele dag op pad zijn geen uitzondering. Er wordt regelmatig op vuur gekookt buiten, al is dat één deel van de maaltijd.
We spraken met een stel dat verhuisde van België naar Noorwegen. Over de veranderingen in het dagelijks leven, de cultuur, het eten, het gemak om bij een winkel te komen (of juist niet). Ook spraken we over het onderwijs in Noorwegen. De grootse verandering daar voor de kinderen is de manier waarop het onderwijs plaatsvindt. Kinderen leren van jongs af aan bijvoorbeeld (buiten) koken. Krijgen les over wat er in de bossen te vinden is, wat er eetbaar is en wat niet, hoe je een vuurtje maakt.
Dingen die in mijn omgeving nauwelijks gedaan worden met de jeugd. Of dat nou bewust of geheel onbewust is, het heeft ons echt aan het denken gezet. Als de schooldag voorbij is, dan komen de kinderen thuis en helpen ze mee op het erf. Helpen niet te letterlijk genomen, maar ze gaan naar buiten en kijken goed wat er daar gebeurt.
Als je op de basisschool al leert hoe het buitenleven eruitziet, dan begin je al vroeg met vaak buiten zijn. Het is normaal. Een spatje regen of fikse sneeuwbui is leuk, omdat je niet beter weet. En lastig is het helemaal niet, het wordt met de paplepel ingegoten. Ja, een les rekenen of spelling staat gelijk aan een middag in het bos ravotten. Meer buitenleven staat daar hóóg in het vaandel.
Onze mindset die veranderde tijdens een regenachtige barbecue in Noorwegen
In Noorwegen hebben we tijdens onze reis (begin oktober) gebarbecued in de regen met 5 graden. Ik dacht vooraf dat we gek waren geworden. Maar onze host in Trones leek het doodnormaal te vinden. Het was guur en regenachtig weer, dus wij besloten naar een restaurant te gaan, tot ze ons doodleuk vroeg ‘maar waarom ga je niet naar de supermarkt op spullen te halen voor op de barbecue?’. Ze had die ochtend de barbecue nog met nieuwe kooltjes gevuld. Na een gezellig en leerzaam gesprek dat we met haar hadden, reden we naar de supermarkt, niet naar een restaurant. Het was een van de meest fun avonden in tijden. Gemak dient de mens en lekker warm binnen zitten dus ook. Maar dit zijn toch leuke mini-avonturen? De dingen die je jezelf 10 jaar later nog herinnert.
Een héérlijk avontuur: ons verblijf in Trones Eye.
Natuurlijk vergen dit soort activiteiten en uitjes onder andere goede schoenen en goede regenkleding. Want helemaal zeiknat worden is het doel zeker niet. Maar dat is een investering als je graag meer buiten zou willen zijn. Het kan, er zijn mogelijkheden en er is een weg, maar daar moet je misschien voor uit je comfort zone stappen.
Het gezegde dat inmiddels niemand meer horen kan ‘outside your comfort zone is where the magic happens’ en ook ik hoor ‘m niet graag meer. Maar dat kleine-, regenachtige avontuur in Noorwegen is wel het bewijs dat het leuk en gezellig kan zijn. Dat je mindset kan veranderen als je buiten de gewone paden stapt. Een modderachtig, regenachtig of misschien heel zonnig pad. Maar in ieder geval een zijpad van het recht doorlopende spoor.
Een opsomming waarom meer buitenleven en in de natuur zijn zo goed voor je is
1. Minder stress
Gespannen en gestrest? Dan is het tijd voor een korte wandeling door het bos! Studies tonen aan dat een (korte) periode buiten in de natuur het cortisol niveau verlaagt. Cortisol is een hormoon dat vaak gebruikt wordt als een marker voor spanning. Een ronde lopen in de frisse lucht verlaagt ook je hartslag.
2. Herstelde (mentale) energie
Je herkent het waarschijnlijk wel. Je focus is weg en je hoofd wil niet meer. Er komt daarom niets meer uit je handen. Dit wordt ook wel mentale vermoeidheid genoemd. Iets dat kan helpen om je weer in een hogere versnelling te zetten is deze bloot te stellen aan buitenomgevingen. Je krijgt meer mentale energie na een ronde wandelen. Daarom is het een goede reden om na je lunch even naar buiten te gaan. Al is het maar 10 minuutjes!
3. Scherper denken en meer creativiteit
Tijd doorbrengen in de natuur zorgt voor meer creativiteit en probleemoplossend vermogen. In een aantal studies wordt een ronde wandelen in de bossen ook ‘natuurtherapie’ genoemd. De manier om gratis, zonder bijwerkingen en zonder wachttijd aan therapie te beginnen. Begin eens met elke dag een half uur in de buitenlucht te zijn als je het niet gewend bent. Na een tijd zal je merken dat je jezelf echt anders voelt.
4. Het is gewoon heel erg leuk
In de natuur zijn, wandelen, bewegen, frisse lucht inademen, het heeft vele positieve effecten op onze gezondheid. Maar daarnaast is het ook gewoon heel erg leuk. Ga gezellig samen met een vriendin op pad, neem je kids mee om door de bossen te struinen, pak een tas in met lekkers en een thermosfles thee of koffie en je kunt je uren vermaken!
5. Verbeterde geestelijke gezondheid
Angst, depressie en andere psychische problemen kunnen allemaal worden verlicht door in de natuur te zijn. Zeker wanneer je dit combineert met lichaamsbeweging. Wandelen wordt heel vaak voorgeschreven aan mensen met een depressieve stoornis, omdat het een hele goede aanvulling is op de overige behandelingen.
6. Daglicht is goed voor je
We zijn van buitenmensen geëvolueerd tot mensen, die het grotendeel van de tijd binnen in de schemer zitten. Uit een groot onderzoek in Duitsland blijkt dat een gemiddelde werknemer op een gemiddelde werkdag 1 minuten buiten is… Dit heeft invloed op de hersenfunctie, slaapkwaliteit, stemming en productiviteit. Als je te veel in de schemering doorbrengt, weet het lichaam niet meer wanneer het nou dag of nacht is. Ons slaapritme raakt in de war, waardoor onze hersenfunctie achteruitgaat en onze gezondheid in het algemeen.
Naar buiten gaan is enkel voor het daglicht al héél goed voor ons!
Meer buitenleven: hoe dan?
In de praktijk lijkt het soms lastiger te zijn om meer en langer buiten te zijn. Veel Nederlanders willen wel meer naar buiten en weten dat het gezond is, maar tijd blijkt een groot issue. Dat herken ik maar al te goed. Daarom deel ik graag wat tips hoe we het aan gaan pakken om vaker een frisse neus te halen.
➸ Ga na elke maaltijd even naar buiten. Ook als het regent. We zijn niet van suiker en wat regen is zelfs verfrissend. Met een goede jas is er niets aan de hand. Dit kan variëren van 5 minuten na het ontbijt, 10 minuten na de lunch en wellicht iets langer na het avondeten. Zo ben je al drie keer per dag buiten!
➸ Tijd voor koffiepauze? Schaf een ‘on the go’ koffie- theebeker aan. Vul deze net voor je pauze en loop er even uit voor tien minuutjes.
➸ Steeds meer van ons vinden het belangrijk om zelfvoorzienend te zijn. Hierdoor ontstaan er steeds meer kruidenbakken en moestuintjes. Dit is goed voor het milieu en zorgt er meteen voor dat je vaker buiten bent!
➸ Ga naast de sportschool ook eens buiten sporten! Joggen, wandelen, hardlopen, fietsen, bootcamp, skeeleren.. er zijn héél veel mogelijkheden!
➸ Buiten koken: wij doen het met regelmaat, onze rookoven aanzetten. Het hele jaar door wordt hij gebruikt. Ook een vuurtje stoken in de tuin om vervolgens stokbrood, worstjes, vis of groentes te ‘roosteren’ doen we met regelmaat. Dat laatste wel vooral in het weekend in verband met de tijd. Het is in de zomer mega leuk en gezellig, maar in de winter kun je zolang je een lekkere warme jas aan hebt, ook prima buiten je eten klaarmaken.
➸ Is het mogelijk om met het OV naar je werk te reizen? Loop of fiets dan naar het station of de bushalte. Zo zit je niet in de auto en heb je meteen wat buitentijd meegepakt.
➸ Dit is er een die ik over een poosje graag zou willen, maar let op, doe dit alleen met voldoende ruimte en tijd: neem een hond! Zo ben je minimaal drie keer per dag buiten voor een wandeling. Uit ervaring weet ik dat je al snel alle weekenden of extra vrije dagen één of twee keer in het bos te vinden bent met een hond. Goed en leuk voor beiden!
➸ Ga kamperen: dan ben je al veel meer buiten dan als je in een huisje of hotel zit tijdens je vakantie of weekendje weg.
➸ Spreek af met vrienden BUITEN! In de lente en zomer kan dat perfect met een picknick of een barbecue. Maar in de winter kun je voor je neerploft voor een drankje ook over het strand wandelen of door de bossen struinen.
Ben jij voldoende buiten? Of heb je nog tips voor ons om vaker buiten te zijn? Laat het ons vooral weten!
Wil je gráág meer buitenleven? Dit zijn gave outdoortrips:
♥ Een rondreis door het ruige Schotland.
♥ Roadtrippen door Noorwegen: onze route en planning!
♥ Op buitenavontuur en cocoonen in de Ardennen.
♥ Op outdoor vakantie in Fins Lapland; zo ziet dat eruit.
♥ Op vakantie in eigen land: een wandeling op de Mookerheide.
PS: Volg je ons al op Instagram? Dat zouden we leuk vinden!
Gebruikte bronnen voor het artikel meer buitenleven: 1, 2, 3, 4, 5.