9 tips voor een weekendje in Drenthe

9 tips voor een weekendje in Drenthe

9 tips voor een weekendje in Drenthe

Tips voor een weekendje Drenthe

Een weekendje in eigen land, dat is véél leuker dan je denkt. De afgelopen jaren hoorde je steeds vaker van iedereen dat ze ver, verder en verst vertrokken voor de (zomer)vakantie. Heel gaaf natuurlijk, want we hebben de mogelijkheid om veel van de wereld te zien en ik snap heel goed dat je dat wilt. Maar, think again: Nederland is écht veel leuker dan je denkt! Ik ben zelf een weekend in de provincie Drenthe geweest, een heerlijke bestemming voor een korte vakantie of een lang weekend weg. Er is voldoende (outdoor!) te beleven in de Oerprovincie van Nederland.

Drenthe kenmerkt door haar ligging en historie en daarmee haar oorspronkelijkheid. Vandaar dat de provincie voortaan wordt neergezet als ‘oerprovincie van Nederland’, met haar oernatuur en oeroude hunebedden. Een authentieke en pure provincie. Je hoeft je tijdens een weekend Drenthe écht niet te vervelen.

Benieuwd wat je allemaal kan doen in de Oerprovincie? In deze blog vind je een boel ideeën voor een weekendje Drenthe.

9 tips voor een weekendje in Drenthe

Weekendje Drenthe

In Drenthe vind je rust, ruimte, uitgestrekte heidevelden, bos, leegte, water, hunebedden en niet onbelangrijk: genoeg plekken om heerlijk te eten en gave plekken om te overnachten. Je ontdekt deze Oerprovincie het beste door er een weekendje te verblijven. Je kunt er prachtig fietsen, wandelen, varen, mountainbiken, touren op een Eko-Chopper, uitkijktorens beklimmen en genieten van lekker eten. Kortom: reden genoeg om een weekendje naar Drenthe te gaan!

1. Uitkijktoren Poolshoogte

De Poolshoogte is een heuvel met uitkijktoren aan de Boswachter Meelkerlaan in boswachterij Odoorn. In 1934 werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 13 meter hoogte gerealiseerd. De heuvel kreeg de naam Poolshoogte. De heuvel werd destijds gemaakt om te zorgen voor werkverschaffing. Vanwege de groei van de bomen rondom de heuvel werd er is 1968 een brandwachttoren gebouwd. Deze verloor zijn functie en is afgebroken. In 2000 is er een nieuwe uitzichttoren gebouwd en deze is voor publiek toegankelijk. Je hebt vanaf uitkijktoren Poolshoogte een heel gaaf uitzicht over het gebied!

Weekendje Drenthe - natuur Dit is uitkijktoren aan de Benders

2. Elektrische auto

Tijdens mijn ontdekkingstocht door Drenthe zat ik zelf op een Eko-Chopper (soort scooter). Maar een deel van ons deed de tour door de bossen vanuit een elektrisch auto: ook heel erg gaaf! Omdat Eko-Tours een samenwerking heeft met Staatsbosbeheer, mogen zij in het bos rijden op plekken waar je anders niet snel komt. Dat maakt de rit extra bijzonder. Het rijden in de elektrische auto (Eko-explorer) is bijna geruisloos, daardoor geniet je optimaal van alle kleuren, geuren en geluiden uit de natuur. Met de Eko-explorer gaat er altijd een gids mee die je de meest interessante en leuke informatie geeft tijdens de tour. Je stopt op een groot aantal plaatsen, waar de gids vertelt over natuur, cultuur en geschiedenis (wat dacht je van de Hunebedden!). Ben je een weekend in Drenthe met je familie? Dan is het een aanrader om een avontuurlijke safari te maken door de Drentse bossen.

9 tips voor een weekendje in Drenthe-Hunebed-Drenthe

3. Hunebedden

je kunt Drenthe niet verlaten zonder één of meerdere Hunebedden te bekijken. Vond ik ze nou echt heel bijzonder en speciaal? Mwoah, om te zien niet perse. Maar de geschiedenis en de verhalen die bij de Hunebedden horen, is wel heel interessant en dat maakt dat je er zeker een aantal moet vinden en bezoeken tijdens je weekend Drenthe. Een hunebed of dolmen is een megalithische grafkamer uit het neolithicum die bestaat uit ten minste drie maar vaak meer staande draagstenen, overdekt door een deksteen. Hunebedden zijn volgens de gangbare theorie resten van prehistorische grafkamers

Visit Drenthe heeft een zeer handig overzicht met alle Hunebedden die er te vinden zijn. Die lijst vind je hier. Wist je trouwens dat Drenthe een heuse Hunebed Highway heeft? Een soort route 66, maar dan anders ;-). Via de Hunebed Highway (de N34) kun je veel van deze prehistorische grafkamers bezoeken. De N34 loopt van Zuidlaren tot Coevorden.

Ekotours Drenthe - Eko-Chopper -Eco-Scooter

Drenthe Eko-Chopper - Eko-Tours

4. Eko-Chopper

Wat was dit leuk om te doen! Ik ben geen held met scooters. Dat vind ik vaak maar eng. Dus ik had best wat spanning voor we vertrokken op deze Eko-Choppers. Maar dat bleek niet nodig te zijn. Na drie oefenrondjes buiten bij het hotel (waar je de Eko-Choppers ophaalt), was ik zeker genoeg om op pad te gaan. Spanning maakte plaats voor volop genieten. Want door de natuur ‘crossen’ op een verantwoorde manier, veel groen zien, vers gemaaid gras ruiken en de wind die door je haren gaat; dat is wel ultiem genieten. Vooraf niet gedacht, maar ik kan niet wachten om meerdere plekken op deze manier te ontdekken. In Nederland vind je deze Eko-Choppers op steeds meer plekken. Dus ga je een weekend op pad en klinkt dit goed? Check dan de mogelijkheden eens!

➸ Dit is ook gaaf: kamperen bij de boer in Nederland.

9 tips voor een weekendje in Drenthe

Schaapskudde Ruinen - Schaapskooi Drenthe

5. Schaapskooien en schaapskudde Ruinen

Wandel of fiets je door de Drentse natuur? Dan kom je hoe dan ook schapen tegen. Maak kennis met deze gezellige, wollige begrazers. In elk heidegebied lopen ze. Een bezoek aan een schaapskooi is een aanrader en eigenlijk een must als je in Drenthe bent. Superleuk met kids, maar eigenlijk ook wel als je die niet bij je hebt ;-).

Wij bezochten zelf Schaapskooi Ruinen. Helaas waren we net te laat om het schaapscheren bij te wonen. Het laatste schaap was net ontdaan van zijn warme wintervacht. De Schaapskudde Ruinen bestaat uit ongeveer 300 Drentse heideschapen die grazen in Nationaal Park Dwingelderveld. De plek van de schaapskudde bestaat uit een schaapskooi met hooischuur, de schaapskooi is op dezelfde plek als de uitkijktoren aan de Benders. Elke dag, zowel in de zomer als de winter, begrazen de schapen de heide. De schapen vertrekken om 09.30 uur en komen terug om 16.00 uur. Bezoekers zijn elke dag welkom om te kijken naar het vertrek of de aankomst van de schapen.

Wel gaf de herder (of voornamelijk zijn hond) ons een show weg. Terwijl de schaapsherder commando’s riep, keken wij toe hoe de hond hierop reageerde en binnen no-time een groep schapen bij elkaar wist te brengen. Enorm indrukwekkend om te zien. De hond moet zorgen dat de schapen onder de indruk van hem zijn. Hij mag niet te overheersend en angstaanjagend, maar ook niet te lief zijn. Altijd al meer willen weten wat een schaapsherder precies doet? Boek dan tijdens je weekendje Drenthe een tour bij een Schaapskooi!

Op deze pagina vind je de verschillende schaapskooien in Drenthe.

6. Mountainbiken door Drenthe

Over onverharde wegen crossen met je mountainbike? Klinkt dat aantrekkelijk? Dan zijn de Drentse bossen waar je moet zijn! Er zijn verschillende routes en allemaal passen ze bij andere wensen. Snelle passages, technische stukken, kleine klimmetjes en afdalingen. Mountainbiken in Drenthe is een avontuur door zijn ruige natuur! Drenthe biedt mountainbike-evenementen, en routes voor zowel beginnende als gevorderde mountainbikers. De routes beginnen al bij zo’n 16km en lopen op tot zo’n 40km.

Hier vind je verschillende plekken om een mountainbike te huren.

9 tips voor een weekendje in Drenthe

7. Lunch: Restaurant Poolshoogte

Lunchen kan perfect bij restaurant Poolshoogte: yes, je raadt het al, dat restaurant zit in de buurt van uitkijktoren Poolshoogte. Het restaurant zit op een bijzondere en unieke plek, je vindt het te midden van de bossen. Dit is de ideale stop tijdens je fietstocht of wandeling om even te rusten. Een kop koffie met een stuk appeltaart, een gezonde lunch met zalmsalade, uitsmijters of pannenkoeken. Er wordt hier een brede kaart geserveerd en daarmee is er voor ieder wat wils. Je kunt hier met mooi weer heerlijk buiten zitten en wanneer het iets frisser is ga je naar binnen. Er wordt gewerkt met dagverse en veelal seizoens- en streekgebonden producten.

De Bospub in Drenthe

8. Borrelen in het Boscafé

Dacht je al op een gave plek te zijn voor de lunch bij Poolshoogte: dan heb je de bospub nog nooit gezien! Deze gezellige pub/restaurant ligt in het Nationaal Park Dwingerveld. De plek doet erg knus aan. Dat komt deels door de ligging, anderzijds zeker door de aankleding met sfeervolle lampjes en leuke plekken op het terras. Je vindt op de kaart heerlijke plates, pannenkoeken, borrelhappen, maar ook een stukje taart met koffie, wijntjes en 7 verschillende soorten bier van het vat en meer dan 40 speciaalbieren op de fles!

9 tips voor een weekendje in Drenthe

9. Overnachten op camping BuitenLand in een dome

BuitenLand is initiatief van vijf vrienden. In 2017 hebben zij een overwoekerd terrein omgetoverd tot een camping met bijzondere verblijven. BuitenLand is een kleurrijke en eigenzinnige camping waar iedereen welkom is. Een plek waar je als familie naartoe kan maar ook prima alleen. Bijvoorbeeld als je een paar dagen rust zoekt om te werken, te schrijven of als je gewoon even de stad wil ontvluchten.

Op de camping vind je een opzichzelfstaand dorpje gevormd door vijf dome-achtige huisjes, met de toepasselijke naam Domecilië. Dit dorpje bevindt zich op een magische plek aan de bosrand op het achterste veld van de camping. Je kunt er heerlijk ontspannen en wakker worden met bos- en vogelgeluiden. De zon en de maan gaan onder in de prachtige bosrijke achtergrond.

Op camping BuitenLand in Drenthe vind je nog veel meer toffe locaties zo vind je er een GVB, Greenhouse, Twin Peaks en Belltenten.
Meer informatie vind je hier.

Ik bezocht Drenthe op uitnodiging van #WelkomteruginNL.

 

lees meer

Gerelateerde artikelen