Val Venosta

Op Wintersport in Zuid-Tirol: Val Venosta

Val Venosta (op zijn Duits Vinschgau genoemd), is de meest westelijke regio van Südtirol (Zuid-Tirol (Nederlands) Alto Adige (Italiaans)) – Italië, waar de hoogste berg van Zuid-Tirol – ‘koning Otler’ ligt. Alles in Zuid-Tirol heeft een dubbele naam, zowel een Italiaanse als een Duitse benaming.

Men wordt in dit gebied of tweetalig opgevoed, of krijgt de 2e taal (Duits of Italiaans) op school geleerd. Val Venosta brengt met zijn kenmerkende karakter en creativiteit in zijn afwisselende landschap unieke producten en rijke kunst- en cultuurschatten voort.

Val Venosta was een ware verrassing. Al eerder bezocht ik Val Gardena (Gröden  in het Duits) – een dal aan de Oostelijke kant van Zuid-Tirol, maar de gebieden zijn niet met elkaar te vergelijken. Hoewel beiden prachtig zijn, doet het gebied totaal anders aan. Mocht je een van beiden al eens bezocht hebben, dan is het absoluut de moeite waard om de andere kant ook te bezoeken, in zowel de zomer als de winter is Zuid-Tirol een aanrader. Wil je meer lezen over het gebied rondom Val Gardena (de Dolomieten) lees dan deze blogpost. In de Dolomieten namen we onze drone ook mee op pad. Fijne videobeelden bekijken? Kijk dan hier.

Val Venosta
Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië)

Waarom je naar Zuid-Tirol moet gaan

Waarom Zuid-Tirol een aanrader is? De zon schijnt hier zo’n 300 dagen per jaar, het gebied heeft zeer unieke gastronomie, heerlijk eten, goede wijnen, 20 Michelin restaurant, deze 20 Michelin Restaurant beschikken samen over maar liefst 27 sterren, de natuur hier is fantastisch, vrijwel ieder hotel is voorzien van een spa, sauna en relax-ruimte en het is helemaal niet zo ver rijden/vliegen! Binnen no-time ben je in Zuid-Tirol, de Noord-Italiaanse parel, het stukje onontdekt Italië, waar relaxen, genieten, goed eten en echt tot rust komen het meest van belang zijn. Dolce Vita, in het dal en op de pistes!

In deze blogpost nemen wij je mee naar Val Venosta/Vinschgau en laten we je dit gebied beleven!

Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië)

8x doen in Val Venosta  tijdens de wintermaanden

Het gevarieerde landschap in Zuid-Tirol biedt alles voor een zeer afwisselende wintervakantie. Je kunt het zo actief, relaxt of culinair maken als je zelf wilt. Wat dacht je van skiën, rodelen, sneeuwwandelen of snowkiten?

1. Sleeën (Rodelen)

Oh man wat vond ik dit de eerste keer spannend. De laatste keer dat ik op een slee zat, toen was ik een kind. Gelukkig zie je na een aantal bochten al snel de fun in van deze activiteit en is het helemaal niet zo eng, sleeën (Rodelen) in dit gebied is de perfecte activiteit voor het hele gezin. De perfect geprepareerde rodelbanen maken het sleetje rijden tot een geweldige belevenis! Je kunt omhooglopen naar het begin van de rodelbaan, maar het is ook mogelijk met de kabelbaan (skilift) naar boven te gaan. Je vindt hier de verschillende rodelbanen en op welke avonden deze eventueel open zijn om te rodelen bij maneschijn!

2. Schaatsen

Helaas lag er toen wij er waren te veel sneeuw, maar het is o.a. mogelijk om te schaatsen op de Reschensee of de Haidersee. De Reschensee is de plek waar de kerk uit het water komt. Een activiteit waar ik bij winteractiviteiten in Zuid-Tirol helemaal niet over na had gedacht! Laat je de ski’s liever een dagje thuis en wil je juist een middag op schaatsen staan? Dat kan hier perfect!

3. Skiën & Snowboarden

Over heel Zuid-Tirol verspreid liggen 30 skigebieden. De meeste maken deel uit van Dolomiti Superski (Val Gardena), het grootste skinetwerk ter wereld.  Maar ook in Val Venosta vind je er een aantal. 4 skigebieden in de Venosta-vallei en één skigebied in de buurt van de Grens met Oostenrijk.

De meeste mensen die vooral willen relaxen en rustig aan willen doen komen hier om te skiën en snowboarden.  Het is hier wat minder druk dan in Val Gardena. Het skigebied in Val Venosta is óók ideaal voor beginners om te oefenen.

Val Venosta Italie
Van Venosta - Zuid Tirol

4. Langlaufen

Wel de sneeuw in, maar niet op de gebruikelijke latten? Probeer dan langlaufen eens!

In Zuid-Tirol is er ruim 1800 kilometer loipe beschikbaar om te langlaufen! In dit gebied zijn er mooie loipes voor het hele gezin, maar ook voor gevorderden zijn er voldoende loipes om uitgedaagd te worden. Een mooie loipe in Val Venosta? Langlaufen op 1900m hoogte met uitzicht op de bergen Otler, Cevedale en Königsspitze? Probeer dan de Langlaufloipe bij het dorp Solda/Sulden.

De 7 km lange en de hele winter sneeuwzekere loipe is van half november tot half april gespoord voor klassieke stijl en voor vrije stijl. Je kunt een gratis loipepas (dagkaart) verkrijgen bij het dalstation van de Kanzel-stoeltjeslift.

5. Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen – vergis je niet, dat kan best wel zwaar zijn! Het betekent wel genieten van fantastische uitzichten en prachtige natuur en de crispy mountain air inademen. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos en variëren van gezinsvriendelijke sneeuwschoenroutes over glooiende berghellingen via beklimmingen van steile bergen tot wandelingen naar knusse almhutten. Hier vind je de sneeuwschoenwandelingen in Val Venosta .

6. Winterwandelen

Het is ook mogelijk om zonder sneeuwschoenen een ‘gewone’ winterwandeling te maken. Kijk om je heen, geniet van al het moois, klik hier en daar wat foto’s en rust lekker uit bij een van de vele almhutten.  Wil je als gezelschap graag skiën, maar zijn er een aantal die dit minder graag doen? Wij kennen een aantal mensen die graag gaan winterwandelen als alternatief! Als je het van tevoren even uitzoekt, kun je bijvoorbeeld wel lunchen in dezelfde hut om toch samen te komen gedurende de dag.

Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië)
Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië)

7. Snowkiten

Rond de kerktoren in de Reschensee, bij het drielandenpunt in vakantieregio Reschenpass liggen de dorpen Reschen, Graun en St. Valentin. Ze zijn met elkaar verbonden door de oude Romeinse handelsroute Via Claudia Augusta. Dit gebied is ideaal voor water- en windactiviteiten. Niet enkel in de zomer… ook voor ons nieuw: snowkiten. Zodra het meer bevriest en er een laag sneeuw op komt te liggen, gaan vele kitesurfers, snowkiten. Het vergt wel wat oefening en kennis om dit te doen. Ga jij in de zomer vaak het water op? Kijk dan eens of dit ook wat voor je is!

8. Voor de dare devils: IJsklimmen

Toch iets meer avontuur aan je relaxte wintersport toevoegen? Of ben jij de dare devil die graag andere en nieuwe dingen uitprobeert? IJsklimmers kunnen hun sport in Zuid-Tirol op verschillende locaties beoefenen: de bevroren watervallen in het dal Ahrntal zijn optimaal voor het ijsklimmen, net als de ijstoren in het dorp Rabenstein in het dal Passeiertal. In Val Venosta  kun je watervalklimmen in Solda Sulden. Voor de eerste keer? Geen probleem. Ga onder deskundige begeleiding en leer snel de juiste techniek om aan de slag.. uhm, het klimmen te gaan 😉!

Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië)

3x zien in Val Venosta

Val Venosta wordt ook wel de cultuurregio van Zuid-Tirol genoemd. Met de indrukwekkende bouwwerken als klooster Marienberg en de verschillende burchten is er genoeg te zien in dit gebied!

1. De kerk uit het meer Reschensee

In het meer Reschensee, in Zuid-Tirol is een bijzonder kerkje te bewonderen. Midden in het meer steekt een eenzame klokkentoren een stuk boven het wateroppervlakte uit. Het is het enige overblijfsel van het dorp Graun, dat ruim 60 jaar geleden onder het water verdween. De verzonken stad. Net over de Oostenrijks-Italiaanse grens, dicht bij de Reschenpas, ligt in de Zuid-Tiroolse gemeente het dorp Graun im Val Venosta . Tussen 1948 en 1950 werd hier een stuwdam aangelegd voor het opwekken van energie. Als gevolg van de dam ontstond een groot stuwmeer: de Reschensee. Gek he.. een verzonken stad? In de zomer staat deze kerk te midden van water, in de winter kun je er over ijs naartoe lopen. Een bijzondere ervaring!

Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië)

2. De stad Glorenza

Het historische Glorenza (Glurns in het Duits), ten zuiden van de mystieke heuvel ‘Tartscher Bühel’, is met zijn 900 inwoners een van de kleinste stadjes ter wereld. Glorenza werd voor het eerst in 1304 vermeld in een document en het stadsgezicht is eeuwenlang nauwelijks veranderd. Zo beschikt dit authentieke stadje van Alta Val Venosta naast een middeleeuws stadscentrum over de enige bewaard gebleven gesloten vestingwerken van de Alpen: goed geconserveerde ringmuren met drie schilderachtige poorttorens. Het is mogelijk een stadstour te volgen als je daarin geïnteresseerd bent.

3. Klooster Marienberg

In Burgusio (Duits Burgeis) ligt de hoogstgelegen benedictijnenabdij van Europa. Klooster Mariënberg stamt uit het midden van de 12e eeuw en ligt op 1340 m boven zeeniveau. Daarmee is het de hoogstgelegen benedictijnenabdij van Europa. Het klooster is een schenking door de adellijke familie Von Tarasp. Al meer dan 800 jaar leven hier monniken volgens de regels van de Heilige Benedictus. In een voormalige vleugel van het kloostercomplex zijn tentoonstellingen ingericht die een beeld geven van het kloosterleven volgens het principe ‘ora et labora’ (bid en werk).

Ook is het uitzicht dat je krijgt vanaf het klooster waanzinnig mooi. Neem je camera en genoeg geheugen op je SD kaart mee naar boven, want die zal je nodig hebben!

Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië)
Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië)

8x proeven van Val Venosta

Peren, appels, bergkaas, paarl-brood, wijnen… de lijst met verrukkelijke specialiteiten uit het Val Venosta  is lang. Hoe dat kan? Dat is te danken aan het bijzondere microklimaat in de regio en aan de onverzettelijkheid waarmee de dalbewoners oud fruitsoorten en traditionele producten in ere houden. Het bezoeken van een local shop en aanschuiven in een van de vele heerlijke restaurants kan dan ook niet worden overgeslagen. Van plan om een week te skiën? Verwacht dan tijdens de lunch geen bord met friet en een schnitzel. Culinair eten is hier (in de hutten) ook wat de klok slaat!

1. Genieten van het eten in hotel Weisses Kreuz

Wakker worden met een fijn en uitgebreid ontbijt, een op en top lunch en een dinerkaart waar je je vingers bij af wilt likken. Ja, alle drie de menu’s zijn bij Weisses Kreuz top. Tijdens je verblijf geniet je hier van lokale gerechten en sluit je ontbijt, lunch en diner liefst af met wat kaasjes.

2. Een fijne lunch bij Zum Mohren

Voor de lunch terug naar het dal voor een lunch? Dat kan prima! Niet alleen in de bekende Almhutten hebben ze lekkere gerechten, eigenlijk overal. Voor een Italiaanse hap tijdens de lunchbreak kun je daarom prima aanschuiven bij Zum Mohren.

3. Lunch of borrel bij Schliniger Alm (hut)

Een borrelplank met kaas, vlees en brood vooraf je ‘echte’ lunchgerecht? Dat is hier heel normaal! Na een stevige wandeling of skitocht is het van belang dat je geniet van een lekker drankje en een goed bord eten. Vergeet de slappe friet en geniet in deze regio juist van culinaire heerlijkheden. Niet alleen toeristen, ook veel locals weten hun weg naar deze hut te vinden.

Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië)
 

4. Genieten van de mooie wijnen

Waar wijn is, ruiken we dat van een afstand. Terwijl we met de auto naar het mooie Marienberg Klooster reden zag ik toen we naar beneden keken een berg vol wijnranken. Wat bleek later; toevallig behoorde dat wijngebied in Burgeis een Nederlands stel toe. Wijnbouw is karakteristiek voor de regio Untervinschgau, helemaal tot aan Schlanders. De fraaie wijnstokken strekken zich uit langs de hele berg Sonnenberg. Het gebied heeft weinig neerslag en is daarom ideaal voor de productie van wijn. Vanwege de hoge temperaturen en de hoogteverschillen is het goed mogelijk om veel verschillende druivensoorten te verbouwen. Zo zijn de zonnige hellingen bijzonder geschikt voor witte wijn. Riesling wordt geperst in Val Venosta van de druiven Weissburgunder en Blauburgunder.

5. Het bekende paarl-brood proeven

Het ‘Ur-paarl’ is de oudste broodsoort van Val Venosta. Wij proefden dit voor het eerst tijdens onze lunch bij Weisses Kreuz, maar de meeste restaurants hebben dit op de kaart staan. Dit brood wordt gemaakt van zuurdesem, komijn, broodklaver en venkel. Het werd in de 13de eeuw uitgevonden in het benedictijnerklooster Marienberg bij Burgeis. 70 procent van het brood bestaat uit roggebloem, maar ook tarwe- en speltbloem zijn ingrediënten. Het Paarl is een heerlijk tussendoortje met bijvoorbeeld wat kruidige almenkaas ‘Vinschger Almkäse’, Kaminwurzen-worst of spek, begeleid door een glas rode wijn of huisgemaakte vlierbessensap (laatsgenoemde ook héérlijk!)

6. Zuid-Tiroolse appels

Wellicht vraag je je af waarom ‘appels’ ook in dit rijtje staan. Voor de meeste Nederlanders is dit niet zo bijzonder, omdat we hier zelf een enorme appelteelt hebben. Maar door het klimaat en de verschillende hoogteliggingen van de teeltgebieden rijpen appels daar optimaal en krijgen ze een speciale, intense aroma en erg knapperige consistentie en een speciale smaak! Het is daarom de moeite om een appel (of meerdere!) uit dit gebied te proeven. In de Südtirol regio zijn er zo’n 1700 families die appels verbouwen en dat is samen goed voor meer dan 300.000 ton per jaar!

Val Venosta Italie

 

7. Proef de (bergkaas) Vinschger almenkaas uit Südtirol

Bergkaas uit de alpenboerderijen in het Val Venosta. Hmmm… als kaasfan ben je verplicht dit te proeven wanneer je op vakantie bent in dit gebied 😉. Wij brachten een bezoek aan een local shop en namen daar o.a. een aantal stukken kaas mee om thuis van te kunnen smikkelen.

Het Alpenlandschap wordt gekenmerkt door weiden (almen) met melkkoeien. De veehouderij en de productie van boter en kaas op de almen maken sinds de middeleeuwen deel uit van het leven in Val Venosta . De zuivel bestaat uit natuurlijke melkproducten zoals boter, kaas, yoghurt, kwark en room.

8. Lokale abrikozen

De bodem van Val Venosta is ideaal om zoete, oranje-gele abrikozen te verbouwen. Vanwege de grote temperatuurschommelingen en de geringe hoeveelheid neerslag kunnen de traditionele abrikozen uit Val Venosta ‘Vinschger Marillen’ heel langzaam rijpen op hoogtes tussen de 500 en 1000 meter. Hierdoor zijn het formaat, de consistentie en de smaak optimaal. De moeite waard om een aantal van deze zoete heerlijkheden te proeven!

 

3x relaxen en ontspannen in Val Venosta

Het is moeilijk om niet tot rust te komen in het mooie Südtirol. Veel hotels beschikken over een eigen Spa&Wellness gedeelte. Dit betekent dat je na een dag op de piste of na een stevige sneeuwwandeling kunt ontspannen in de sauna, het zwembad of wellicht met een massage. Ook het zonnetje op je gezicht en een drankje in de hand bovenaan de piste zorgen voor ultieme geluksmomentjes.

1. Spa (in de meeste hotels in deze regio aanwezig)

Hoewel dit op vakantie helemaal niet hoeft te zijn, hebben de meeste hotels in Südtirol de beschikbaarheid tot een Spa&Wellness ruimte. Voor zowel in de zomer als in de winter is het fijn om na een activiteit als wandelen, skiën, snowboarden of sleeën daarna in het water te plonsen en alles eruit te zweten in de sauna. Als je geluk hebt staat er in deze ruimte (op veel plekken) nog warm water om thee mee te maken en wat fruit voor de lekkere trek.

2. Genieten van de warme zon op je gezicht

Gratis en voor niets. En (bijna) altijd mogelijk in Südtirol met de zon die 300 dagen per jaar schijnt. Ik ben zelf dol op alle seizoenen, dus een aantal dagen regen, kou of andere weersomstandigheden dan zon, maken mij vaak net zo blij. Maar eerlijk is eerlijk, een week met de zon op je toet in de winter maakt veel goed. Je voelt jezelf weer wat energieker, happy, fijn. Dus een wintersportvakantie naar dit gebied is ook voor Vitamine-D een zeer goed idee!

3. Op de piste met een drankje in de hand

Het valt niet te ontkennen dat ook dit wel erg fijn is. Warm van het skiën, snowboarden of sleeën, dikke jas uit en neerploffen in de zon met een Hugo of een Aperol Spritz. Hugo is een bekend aperitief in deze regio en wordt gemaakt met elderflower. Een eerste kopje cappuccino (voor 11.00 in de ochtend!) smaakt ook goed in het ochtendzonnetje.

Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië)
Val Venosta in Zuid-Tirol (Italië)

Praktische tips

1. Vervoer

Er zijn meerdere manieren om richting Südtirol te gaan:

  • Vliegtuig: Met het vliegtuig naar Südtirol? Dat is (zeker) handig als je een korte trip maakt zoals wij (2/3 nachten). De regio zelf heeft geen internationaal vliegveld. Daarom moet je uitwijken naar München, Verona, Venetië of Innsbruck. Aan de vele vliegvelden ligt het niet, maar houdt er rekening mee dat je nog 1.5 tot 3 uur moet rijden om op de plek van bestemming te komen. Je moet daarom of een taxi bestellen of een auto huren. Een van onze favorieten daarvoor is Sunny Cars.Betaalbare vliegtickets check je via Momondo of Skyscanner.
  • Auto: Ga je voor een langere periode (minimaal een week). Dan is het ideaal om met de auto te gaan. Ook als je eigen skispullen etc. meeneemt van huis, is het ideaal om dit in je auto te vervoeren. Val Venosta  ligt op zo’n 1000km van Utrecht. Houd er rekening mee dat je naast benzinekosten ook tol moet betalen gedurende de rit.

2. Accommodatie

Slapen in een tent, camper, caravan of in een B&B of hotel? Het is allemaal mogelijk in Südtirol. De eerste opties zijn vooral in trek tijdens de zomerperiode. In de wintermaanden is een B&B of hotel wat aantrekkelijker. Wij verbleven in Hotel Weisses Kreuz en hebben daar een heerlijk verblijf gehad. Fijne kamer, goed eten en een top wellness ruimte. Het verdere hotelaanbod in Südtirol checken? Klik dan even verder.  

Check tarieven voor Hotel Weisses Kreuz

 

Meer Info
Meer weten, doen, proeven en beleven in en van Val Venosta? Klik dan hier!

Zijn jullie wel eens in Val Venosta  of in Südtirol geweest? Wat vond je van het gebied? Wij horen het graag in de comments of via Instagram. Mooie beelden uit dit gebied taggen mag ook zeker. Gebruik dan de Hashtags#ZuidTirol en #SouthTyrol of tag de regio @visitsouthtyrol.

Val Venosta Italie

 


In deze blog staan affiliate links. Mocht je via één van deze links iets boeken dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.