Een tropische vakantie op Curaçao
Bon Bini op Curaçao! Curaçao is al jarenlang topfavoriet bij de Nederlandse vakantieganger. Het Caribisch gebied is een tropische bestemming die bij héél véél mensen hoog op het lijstje staat. Dat is niet gek: Curaçao is een eiland met parelwitte stranden, een helderblauwe zee en een fantastische onderwaterwereld.
Even genoeg van het luieren? Ga dan op pad in het kleurrijke Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Trek er in de vroege vroegte op uit om de Christoffelberg te beklimmen, ga suppen of kajakken op het water, mountainbike door het Nationaal Park of volg een kookworkshop.
In dit artikel vind je relaxte plekken om te overnachten, goede restaurants voor een heerlijk diner en verfijnde cocktails, sportieve activiteiten om te ondernemen, leuke uitjes als een kookworkshop, snorkelen met zeeschildpadden, een street-art tour en de mooiste stranden van het eiland.
Tijdens je vakantie naar Curaçao is het moeilijk om niet
verliefd te worden op dit tropisch paradijs.
Overnachten op Curaçao? Dat doe je hier! (Corendon Locaties)
1. Corendon Mangrove Beach Resort
1. Corendon Mangrove Beach Resort
Ik verblijf in het waanzinnig nieuwe Corendon Mangrove Beach Resort tijdens mijn trip op Curaçao. Het Mangrove Beach Resort is het enige 5-sterrenresort op het hele eiland en die luxe voel- en merk je aan alles! De plek is omringd door mangrovebos, ligt direct aan zee, heeft een privéstrand en drie zwembaden, waarvan er twee ‘stiltezwembaden’ zijn. Kinderen (en volwassenen ook…) genieten van een prachtig aquapark met spectaculaire glijbanen.
Het All Inclusive resort beschikt over meerdere restaurants. Zo schuif je aan bij Dushi Sushi, Cor & Don BBQ Restaurant, de Street Food straat of bij het Breeze Main Restaurant voor een lopend buffet in de ochtend, – middag- en avond.
Zin in een smoothie, koffie, thee, een lichte snack of versgebakken zoetigheden als taartjes? Dan is de patisserie waar je moet zijn. De patisserie is 24 uur per dag geopend: ideaal voor de jetlaggers, early birds of night owls.
Meer informatie over het Corendon Mangrove Beach Resort
2. Kunuku Aqua Resort
De luxe kamers en ruime appartementen van het 4-sterren aparthotel Kunuku Aqua Resort bieden een heerlijk onderkomen voor een relaxed verblijf. Elke avond uit eten op het eiland? Of juist genieten van een Ultra All Inclusive verzorging? De keuze is aan jou! Dit resort is óók voor kinderen erg leuk vanwege het waterpark met vier waterglijbanen!
➸ Meer informatie het Kunuku Aqua Resort.
3. The Beach House
Liever niet in een hotel, maar in een comfortabel appartementencomplex verblijven? Genieten op een toplocatie met luxe suites en een verfrissend zwembad? Instant summer en Caribbean feelings voelen tijdens je verblijf? Dan is The Beach House wat voor jou! The Beach House. Dit complex ligt direct aan Mambo Beach met zijn vele faciliteiten en hippe beachclubs, dus zo de deur uit en je staat letterlijk met je voeten in het witte zand. Tropischer dan dan dit wordt het niet!
➸ Meer informatie over The Beach House.
4. Livingstone Jan Thiel Resort
Het Livingstone Jan Thiel Resort is bijzonder sfeervol en kleurrijk. Hier kun je ongestoord relaxen en genieten in de tropische bloementuin, neem je een duik in het grote zwembad of neem je plaats op een bedje aan het luxe Jan Thiel strand. Nog niet zo lang geleden opende ‘Jan Thiel Plaza’ hier. Een plek met een strand, loungebedden, luxe strandclubs, restaurants, health clubs, een duikschool en verschillende winkels. Voor ieder wat wils!
➸ Meer informatie over het Linvingstone Jan Thiel Resort.
Dit wil je doen tijdens je reis naar Curaçao
Ja, Curaçao is zéker het eiland op te relaxen en chillen met die billen! Maar: er is meer. Er zijn ontzettend veel activiteiten die je kunt volgen, doen en ondernemen op het eiland. Dus na een paar dagen aan het strand en in het zwembad ga je er lekker op uit.
1. Kookworkshop bij de Caribbean Chef
Letterlijk en figuurlijk de smaken van het eiland proeven? Overweeg dan (het is een must) om deze kookworkshop bij Helmi Smeulders te volgen. Helmi heeft een fantastische locatie op het eiland waar ze je laat zien en proeven hoe je lokale ingredienten bereidt. Ik was zelf niet zo’n voorstander van de Caribische keuken: het staat bekend als comfort food en veel wordt bereid in de frituur. Maar er is véél meer dan dat. Helmi gaat al jaren op zoek naar de (natuurlijke) producten die het eiland te bieden heeft om op die manier een supergezonde, smaakvolle maaltijd op tafel te zetten.
Helmi gebruikt vlees, vis, siltige planten, kokosnoten, bloemen, cactussen en maakt met deze ingredienten fantastische gerechten. Haar kookworkshop kost 99 USD en is inclusief lunch en drankjes. De lunch is uiteraard wat je die ochtend zelf bereidt! Ons menu bestond uit ceviche van Lion Fish, frietjes van polenta, een mangomayonaise,
Naast de kookworkshop organiseert Helmi óók een ‘Chefs Table’ twee keer per maand. Je geniet dan op locatie van haar vernieuwende gerechten die voor je neus worden klaargemaakt. Voor de exacte datums en tijden voor de kooklessen of de ‘chefs table’ kijk je even rond op haar website.
➸ Meer informatie of een kookworkshop boeken.
2. Jeeptour naar Nationaal Park Shete Boka
Verken de ruige natuur van de noordwestkust van Curaçao tijdens een tour van een paar uur tot een volledige dag in een jeep. Tijdens deze jeeptour bezoek je Nationaal Park Shete Boka en zie je hoe de helderblauwe zee tegen de koraalrotsen slaat. Leer tijdens de tour meer over de vulkanische oorsprong van het eiland en ontdek een natuurlijk bubbelbad, waar het zeewater en schuim door een gat worden gespoten en kleurrijke fonteinen regenbogen creëren. Daar kom je je hangmat wel voor uit, toch ;-)?
3. (Street-art) tour door Willemstad
Kunst is de beste weergave van cultuur in een land- of stad. Street-art staat niet alleen voor een laag in de kunstcultuur van een land, maar staat voor een prachtige subcultuur. In tekeningen zie je vaak rijkdommen, pijn en de kleuren of juist rauwheid van een stad terug. Willemstad, de hoofdstad van Curaçao heeft street-art op ongeveer elke hoek van de straat. Een stadswandeling (met of zonder) gids mag daarom niet ontbreken.
Met onderstaande tour door Punda volg je het verhaal achter alle kleurige tekeningen en monumenten. Onder begeleiding van een lokale gids breng je een bezoek aan onder andere Fort Amsterdam, de Pontjes brug, de Handelskade en de Mikve Israel Emanuel Synagoge. Je wandelt door de gezellige binnenstraatjes en geniet van lokale kunstwerken.
➸ Lees meer over de tour door Punda.
Sportieve activiteiten op Curaçao
Curaçao is de perfecte vakantiebestemming als je heerlijk aan het strand wilt liggen en niks ander wilt doen dan van de zon genieten. Je hoeft enkel een paar meter te lopen om het strandzand tussen je tenen te voelen. Lekker hoor, maar tijd voor actie! Curaçao is namelijk óók de perfecte bestemming voor mensen die van wat meer actie houden. Op het eiland zijn verschillende sportieve activiteiten te doen die je vakantie op Curaçao een stuk spannender maken!
1. Salsadansen
Wanneer ik aan Curaçao denk, dan denk ik naast prachtige stranden, mooi weer en cocktails óók aan dansen op lekkere muziek. Ik ben DOL op salsa en yes, op Curaçao wordt veel gedanst. Door mijn korte verblijf en in verband met regels rondom COVID19 zijn we hier niet aan toe gekomen, maar als je een dansliefhebber bent, dan zou ik zeker op zoek gaan naar toffe plekken om de heupen los te gooien. Bekende dansen op Curaçao zijn Salsa, bachata, merengue en kizomba.
➸ In dit artikel van Eiland Meisje vind je per dag the place to be om te salsadansen.
2. Suppen
Bij SUP Curaçao ga je mee op peddelsurftour langs de Spaanse Mangroves. De mangroves vormen de broedplaats voor veel vogelsoorten en zeedieren. De tour begint met een uitleg hoe je het beste op je board kunt staan en hoe je evenwicht te bewaren. Deze tour is daarom geschikt voor beginners en geavanceerde SUPPERS! Tijdens de pauze die je op het water houdt tussen de mangroves krijg je een flesje water en een snack. Daarna kun je met nieuwe energie weer verder om de tour af te maken! De tour duurt zo’n twee uur en is een erg leuke sportieve wateractiviteit.
TIP: smeer je gezicht in met sunblock, zelfs wanneer het bewolkt is. Op het water verbrand je nog sneller dan op het land.
➸ Meer informatie of de SUPtour boeken? Check!
3. Kajakken
Tijdens deze kajaktocht van 2 uur verken je het water rond Curacao. Na de briefing kajak je naar een afgelegen gebied vol flora en fauna. Je peddelt door de Caracasbaai met uitzicht op Fort Bleekenburg.
Na zo’n 20 minuten peddelen op het water kom je op een verlaten strand: de perfecte uitvalsbasis voor een rondje snorkelen. Na deze stop kajak je in een half uurtje weer terug langs de baai.
4. Mountainbiken door het Nationaal Park
Je zou het misschien niet meteen verwachten op een tropisch eiland, maar Curaçao leent zich perfect om te mountainbiken! De eilandbewoners zelf pakken deze sport steeds vaker op dus het aanbod met tracks wordt groter! Verspreid over het hele eiland vind je vaste mountainbike routes. Ook mountainbiken door het Nationaal Park is een gave activiteit!
➸ Meer informatie over mountainbiken en het huren van een mountainbike.
5. Hiken (de Christoffelberg op!)
Het Christoffelpark, het grootste natuurpark van Curaçao, heeft de bezoeker heel wat te bieden. Er zijn lokale planten en diersoorten te bewonderen die niet ergens anders op het eiland te zien zijn. Bijvoorbeeld het Curaçaose hertje, waar er maar ongeveer 250 van over zijn. Of de Palabrua, de zeldzame kerkuil. Ook wilde orchideeën kunnen in het Christoffelpark gespot worden.
Ga je hiken (klimmen)? De Christoffelberg beklimmen is géén kattenpis. Dat heeft voornamelijk met de hitte (benauwdheid) te maken. Maar ondanks dat het een vrij pittige klim is, is hij het zeker waard! Je bent flink actief bezig en bovenaan krijg je een prachtig uitzicht. Het park is dagelijks open van 06.00 – 15.00u. Als je de Christoffelberg wilt beklimmen, wordt aangeraden dit zo vroeg mogelijk te doen vanwege de warmte, maar tenminste voor 09.45 uur.
➸ Yes, ik ga die klim doen. Meer informatie!
6. Snorkelen (met zeeschildpadden)
Snorkelen staat op het lijstje van menigeen die naar Curaçao komt: dat snappen we. Bij een tropisch eiland als Curaçao ontbreekt de kleurrijke onderwaterwereld niet. Duiken is héél gaaf, maar weet dat je op Curaçao ook fantastisch kunt snorkelen! Zon, zee strand en actief bezig zijn. Curaçao heeft prachtige snorkelspots waar wij een kijkje mogen nemen in de indrukwekkende onderwaterwereld. Op een aantal plekken zie je niet alleen koraal en mooie vissen, maar kun je zelfs het geluk hebben om te zwemmen met zeeschildpadden en dat is héél erg gaaf. Er zijn een aantal excursies te boeken om te gaan snorkelen en daar zit een snorkelset bij inbegrepen. Maar ik zou sowieso een set in de koffer meenemen. Je hebt hier bijna overal kans om onderwaterleven te zien en je wilt elke kans benutten!
TIP: Wij hebben gesnorkeld op Klein Curaçao. Daar zijn we met de powerboat van PowerBoat Caribbean naartoe gevaren. Dit is een excursie die van 10.00 tot ongeveer 16.00 duurt. De trip is inclusief lunch, overtocht en snorkelset! Een powerboat is ideaal wanneer je snel zeeziek bent. Je hebt dan véél minder last van het deinende water. Voor mij was het een uitkomst!
➸ Informatie & prijzen van PowerBoat Caribbean.
Lekker eten en drinken tijdens je vakantie naar Curaçao
Eten en drinken maken of breken mijn reis. Reizen, eten en drinken zijn voor mij onlosmakend verbonden met elkaar. Het gebeurt dan ook niet zelden dat we vertrekken voor een roadtrip die vooral uit het bezoeken van foodspots of wijngaarden bestaat. You get me: ik doe mijn best om de lekkerste restaurantjes uit te zoeken wanneer ik op reis ben. Deze cafés en restaurants gaan op je lijstje voor je vakantie naar Curaçao!
1. Ontbijten bij Maira’s Kitchen in Otrobanda
Je vindt Maira’s Kitchen in de gekleurde wijk vol street-art; Otrobanda. Wanneer je door de straten van deze wijk dwaalt mag je een ontbijtje, brunch of kopje koffie bij Maira niet overslaan. Op het menu staan mijn all-time favorites Shakshuka, Avocado Toast en een french breakfast met koffie en een croissantje. Nog lekkere honger na het ontbijt? Dan bestel je Baklava of een Mediterranean Apple pie!
➸ Check het menu van Maira’s Kitchen!
2. Ontbijten of lunchen met een smoothie bij Koko’s
Ik heb, zeker halverwege mijn reizen altijd een enorme behoefte aan (nog) meer gezond eten. Een smoothie of sapje is dan altijd welkom. Een betere plek om die te bestellen dan Koko’s is er niet op het eiland ;-). Bestel hem lekker lui op je strandbed of neem plaats in de verkoelende schaduw in het restaurant. Zin in iets meer dan een smoothie? De pannenkoeken met bananenyoghurt of met bosvruchten, nutella en banaan zijn om je vingers bij af te likken.
➸ Alle informatie over Koko’s op Jan Thiel Beach vind je hier.
3. Lunchen met een Acai Bowl en Avocado toast bij Number Ten
Ik schoof er zelf tijdens mijn reis niet aan, maar van collega bloggers Kiki en Elke begreep ik dat onder andere de Acai Bowls hier absoluut de moeite zijn! Number Ten ligt in het Zuid-Westen van Willemstad en heeft een tuin waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten. Verder op de menukaart: wafels, avocado toast, burgers, smoothies en taart!
4. Lunchen met uitzicht bij Koraal Rooftop Terrace
Lunchen met uitzicht op zee van bovenaf? Dat klinkt niet vervelend! Koraal is een rooftop bar met restaurant en zwembad op een prachtige locatie op het ‘Coral Estate’. Overdag biedt Koraal een high-end luxe zwembadervaring met super cocktails, verse sapjes en verschillende lunchgerechten.
5. Shared dining bij Caña Bar & Kitchen
Laat ik beginnen met de cocktails die hier op de kaart staan: die zijn to die for. Het is lang geleden dat ik zulke lekkere cocktails heb gehad. Wat een smaaksensaties! Mijn tip dus wanneer je hier gaat eten: bestel in ieder geval een cocktail of twee.. drie? Je vindt Caña Bar & Kitchen in Willemstad. Een gezellig restaurant met een fijne vibe. Je deelt hier gerechten met je tafelgenoten. De ceviche is waanzinnig lekker en ook de avocadosalade en hummus zijn heerlijk!
➸ Hapje eten en proeven van de goddelijke cocktails? Here you go!
6. Een mix van traditionele, klassieke gerechten met een moderne twist van over de hele wereld bij Kome
We beginnen hier bij het eind: als je dol bent op chocoladebrownies en salted caramel bestel je als toetje sowieso de Salty Dog. Ook bij Kome zijn de cocktails een aanrader. Je kunt hier goed eten in een relaxte sfeer en er is voor ieder wat wils.
Wij waren er tijdens de ‘tapasavond’, het menu kan dan verschillen met andere avonden.
➸ Menukaart bekijken of reserveren doe je hier!
7. Snacken en snoepen bij een Truk i’Pan
Bij een wat? Een Truk i’Pan: wij kennen het beter als de zogenoemde foodtrucks. Deze Truk i’Pans staan verspreid over het hele eiland en zijn eigenlijk bedoeld om de mensen die uitgaan ná het uitgaan te bedienen met allerlei lekkers. Normaal zijn ze open van 22.00 tot 03.00 in de nacht. Met de regels rondom COVID19, zijn ze juist overdag vanaf een uurtje of 16.00 tot 22.00 geopend.
Inspiratie om lekker te eten aan het strand? Daar schreef Lisette een artikel over!
De mooiste stranden van Curaçao? Dit zijn ze!
Curaçao staat bekend om haar mooie stranden. Het is één van de redenen dat vakantiegangers er zo graag naartoe gaan. En eerlijk is eerlijk: de stranden van Curaçao zijn ook stuk voor stuk prachtig en erg divers! Stranden met parelwit zand, palmbomen of cactussen. Er zijn hele toeristische stranden, maar ook stranden waar je zo goed als alleen kan zijn. Bij de meer toeristische stranden vind je vaak alle faciliteiten die handig zijn zoals toiletten en restaurantjes. De minder toeristische stranden hebben dit bijna niet. De keuze is aan jou en waar je voorkeur naar uitgaat.
Niet ieder strand is gratis. Voor sommige stranden moet je betalen. Het is meestal niet veel, maar als je gaat roadtrippen langs de stranden, zorg dan dat je genoeg kleingeld bij je hebt.
1. Klein Curaçao
Klein Curaçao is een klein onbewoond eilandje op zo’n 12 kilometer vanaf Curaçao. Gemiddeld vaar je er zo’n anderhalf uur op. Er zijn vele boten die verschillende trips aanbieden naar Klein Curacao. De tocht ernaartoe kan nogal heftig zijn als je snel zeeziek wordt. Een pilletje tegen zeeziekte is dus wel aan te raden als je daar last van hebt. De terugweg is een stuk rustiger.
Wij zijn er met een powerboat naartoe gevaren. Je bent er dan in zo’n 45 minuten en wanneer je last hebt van zeeziekte, is dit een hele goede optie. Omdat je minder over het water ‘deint’, maar juist vaart maakt, wordt je minder snel (niet) ziek.
Klein Curaçao is het bounty eiland waar je altijd van droomde. Het heeft parelwitte stranden en extreem helderblauw water. Het liedje ‘op een onbewoond eiland’ is hier van toepassing en schoot bij mij vaak door mijn hoofd toen we er waren.
Op Klein Curaçao heb ik met zeeschildpadden gesnorkeld en dat maakte de trip nog meer dan fantastisch. Zorg dat je tourguide snorkelsets mee heeft en neem er anders voor de zekerheid zelf een mee!
2. Kleine Knip & Grote Knip
De Kleine en Grote Knip liggen naast elkaar aan de westkant van Curaçao. Vanuit Willemstad ben je ongeveer 45 minuten tot één uur onderweg om er te komen. Voor het strand kun je parkeren en het strand is gratis toegankelijk. Het water is heel helder en dat maakt ook het uitzicht weer een pareltje. Langs de rotsen in de zee kun je snorkelen en daar zie je veel moois van de onderwaterwereld.
Bij de Kleine Knip zijn bijna geen voorzieningen. Neem daarom je eigen eten en drinken mee! Bij beiden stranden liggen best wat stenen op het strand en in de zee. Als je het prettig vindt kan je zwemschoenen meenemen.
De Grote knip is het meest gefotografeerde stand van Curacao. Als je het strand bezoekt snap je meteen waarom: het is waanzinnig mooi. Het water is zó blauw dat het bijna nep is. Alsof er een instagramfilter over de zee ligt ;-). De grote knip is gratis toegankelijk. Het strand zelf heeft weinig faciliteiten. Er is een snackbar aanwezig, maar ik zou eigen eten meenemen. Er is ook een WC hier, die kost één gulden.
Tip: Ben je maar korte tijd op Curaçao? Dan is het een goed idee om meerdere stranden te combineren, in deze hoek liggen veel mooie stranden bij elkaar. In het weekend komen er veel locals, maar je komt er ook zeker toeristen tegen.
3. Cas Abou
Cas Abou is prachtig! Het strand is witter dan wit en het water helderblauw. Aan de zijkant van de baai liggen grote rotsen in het water, waarbij je prachtige foto’s kunt nemen. Echt een dagje genieten is het hier. Snorkelen valt hier wel tegen, want de bodem bestaat vooral uit zand en vissen laten zich hier wat minder zien. Dit strand is voor veel locals en toeristen nummer één op het eiland. Dit strand ligt tussen Willemstad en westpunt in. Vanaf de grote weg staat dit strand aangegeven en je volgt dan een zandpad richting het strand.
Je betaalt bij Cas Abou 10 gulden per auto, met maximaal 4 personen. Op zondagen is het €12,50. Er is hier een snackbar waar je simpele drankjes en snacks kunt vinden. Je mag hier óók je eigen snacks en drinken meenemen.
4. Playa Lagun
Het mooie strand van Playa Lagun is populair bij vissers, duikers en snorkelaars. Het strandje is klein, pittoresk, voelt daardoor heel knus aan en de zee is hier kristalhelder en het verschilt per lichtstraal welke kleur blauw er bovenkomt. Rotsachtige kliffen worden bewoond door veel soorten rifvissen. Ze zijn een heerlijke plek voor schildpadden om rond te hangen in de hoop iets mee te krijgen van de vangst van de vissers.
Het strand is vrij rustig, de meeste mensen nemen meteen een duik en gaan op zoek naar de onderwaterwereld. De toegang tot het strand en het parkeren bij dit strand zijn gratis. Er zijn hier bovenaan twee strandtenten waar je kunt eten en naar de wc kan gaan.
5. Playa Jeremi
Een strandje waar vooral locals komen en waar je weinig faciliteiten zal vinden. Het is klein, pittoresk en heeft kristalhelder water in de allermooiste kleuren blauw. Het strand is omringd door rotsen, keien, bomen en cactussen. Anders dan een hoop andere strandjes en dat maakt het zo mooi! Je vindt Playa Jeremi net voorbij het dorpje Lagun en je kan de auto bovenaan parkeren. Zoals verteld zijn er weinig faciliteiten, neem je eigen eten en drinken dus mee wanneer je hier naartoe komt. Groot voordeel: het is er vaak erg rustig.
6. Mambo beach
Ik denk dat Mambo Beach één van de bekendste stranden van Curaçao is. Het is vooral bekend door alle jongeren die er komen feesten in de weekenden en vakanties. Het kan hier daarom zeker druk zijn. Het strand en de zee zelf zijn zeker niet de mooiste van Curaçao, maar door alle faciliteiten die hier aanwezig zijn, is het wel een feestje om er een paar uurtjes te verblijven. Je vindt hier service aan de bedjes, wc’s en een gaaf zwembad vanwaar je over de zee uitkijkt. Ook de zonsondergang hier is erg mooi. Het strand zelf heet eigenlijk Sea Aquarium Beach, maar wordt door iedereen Mambo genoemd. Mambo is één van de strandtenten die je er kan vinden. Andere fijne plekken aan het strand daar zijn: Lion Dive & Beach Hotel, Wet & Wild, Hemingway & Aloha en Cabana Beach. Eigen eten en drinken is hier niet nodig ;-).
Praktische informatie voor je vakantie naar Curaçao
1. Vliegen naar Curaçao
Ik vloog met KLM naar Curaçao, maar er zijn uiteraard meerdere vliegmaatschappijen die ernaartoe vliegen vanaf Schiphol. Ik ben een groot fan van KLM door de service en extra’s die zij bieden. Een vlucht naar Curaçao duurt gemiddeld tussen de 8.5 en 10 uur. Veel reisaanbieders zoals Corendon hebben óók all-in pakketten. Dit betekent dat je een vakantie (overnachting, eten) inclusief vlucht bij ze boekt. Vaak zit hier dan een transfer bij van het vliegveld naar het hotel. Ideaal als je zelf nergens meer aan wilt denken!
2. Hoe is het om te vliegen in tijden van Corona?
Deze vraag is mij persoonlijk en op Instagram vaak gesteld: hoe is het om te vliegen in tijden van Corona? Geen gekke vraag natuurlijk.
Vanaf het moment dat je aankomt op Schiphol draag je een mondkapje. Er staat overal aangegeven dat het verplicht is. Bij de incheckbalies is het ontzettend leeg. Een heel vreemd gezicht, een gezicht dat ik op Schiphol nog niet eerder zag. Lunchen of snacken? Wanneer je op een bankje zit en je wilt wat eten of drinken dan mag het mondkapje af. Zodra je klaar bent, moet deze weer op.
Voor deze reis was ik best zenuwachtig en vond ik het spannend om te vliegen. Ik ben sowieso géén vliegheld een deze situatie maakt het extra bijzonder. In het vliegtuig heb je het mondkapje de hele tijd op, tenzij je aan het eten of drinken bent. Je mag tussendoor snacken, maar de lunch- het avondeten dat door KLM wordt geserveerd mag pas genuttigd worden wanneer iedereen in jouw rij het eten heeft. Ik heb er weinig van gemerkt dat ik constant een mondkapje op had. Je bent niet aan het lopen/rennen/vliegen, maar zit rustig. Je raakt er snel aan gewend.
TIP: neem de niet medische ‘papieren’ mondkapjes mee (genoeg!) of een stoffen variant die erg luchtig is. Dikkere stof wordt vervelend en daar krijg je het na 8 uur wel benauwder van.
3. Auto huren op Curaçao
Op vakantie naar Curaçao? En wil je ook wat van het eiland zien? Dan raad ik het heel erg aan om een auto te huren op Curaçao. Het eiland is prachtig, maar het openbaar vervoer is niet optimaal en taxi’s ontzettend prijzig. Over het algemeen gelden op Curaçao dezelfde verkeersregels als in Nederland, met enkele uitzonderingen. Vergeet alleen niet dat mensen hier zich niet echt aan de verkeersregels houden.
Prijzen voor autohuur bekijken!
4. Boodschappen doen op Curaçao?
Verblijf je in een appartement op Curaçao of ben je er wat langer? Dan is het handig om boodschappen te doen! Boodschappen doen op het eiland is heerlijk. De hypermarkt Mangusa is erg bekend en je kunt jezelf er uren vermaken. In de meeste winkels pakt iemand je boodschappen in en dat brengen ze naar de auto. Het hoeft niet, maar het wordt enorm op prijs gesteld hier een kleinigheidje voor te geven.
Boodschappen doen op een leukere manier dan de supermarkt? Bezoek dan de drijvende markt in Punda (Willemstad). Hier kun je terecht voor verse groenten en fruit. In Punda, vlak bij de terrasjes bij de pondjesbrug, liggen allemaal bootjes aan de kant in het water waar je langs kunt lopen. Onderhandelen over de prijs is een tip hier.
5. Betalen op Curaçao: dollars en Antilliaanse Gulden
De munteenheid op Curacao is de Antilliaanse gulden (ANG). Het valutateken van de Antilliaanse gulden is ANƒ. Je kan hier met je pinpas betalen (zet hem op wereldwijd!). Zowel bankpassen als creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Het aantal betaalautomaten is redelijk.
Goed om te weten: Curaçao heeft voldoende geldautomaten, met name in Willemstad en op het vliegveld. Amerikaanse dollars worden bijna overal als betaalmiddel geaccepteerd.
6. Welke taal spreken ze op Curaçao?
De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands en Papiaments, de lokale taal van het eiland. Een taal die ontwikkeld is uit het Spaans en het Portugees, Nederlands, een beetje Frans, Engels, en her en der wat invloeden van Afrikaanse talen. Het blijft toch heel bijzonder om zo’n 9 uur in het vliegtuig te zitten, uit te stappen en dan overal ‘Nederlands’ te horen.
7. Het weer op Curaçao?
Meerdere mensen vroegen dit aan mij en ik deelde het antwoord al op Instagram. Van anderen kreeg ik lachende emoticons terug: ‘Ja, ik moet lachen omdat het altijd 30 graden en zonnig is op Curacao als ik kijk op de weerapp’. En dat is niet gek ;-). De temperatuur op Curaçao is vrij stabiel: vrijwel altijd is het rond de 30 graden. Zomer, winter, lente- en herfst. Vanaf oktober tot en met januari is er wel wat meer kans op regen en kan het (nog) benauwder zijn dan in de overige maanden.
Heb je vragen, zoek je specifieke informatie of heb je aanvullende tips? Onze inbox en DM op instagram staan voor je open!
Meer artikelen lezen over warme- en tropische bestemmingen? Dan vind je dit ook leuk:
♥ Formentera: het mooiste zusje van Ibiza.
♥ 5 niet te missen hotspots op Ibiza.
♥ Garden Route in Zuid-Afrika: deze 8 stops mag je niet overslaan.
♥ Kom tot rust tijdens een yoga retreat op Ibiza.
PS: Volg je ons al op Instagram? Dat zouden we leuk vinden!