Brooklyn-Bridge, Solo-travel de voor- en nadelen

De laatste tijd zie en lees ik steeds vaker artikelen over solo-reizen. Volgens experts is solo-reizen dé nieuwe trend en vertelt iedereen je waarom ook JIJ dat moet doen. Ook ik schreef daar al eerder een artikel over. In mijn eerste artikel over solo-reizen vertel ik je waarom je minimaal één keer in je leven alleen op reis moet gaan. Die mening heb ik nog steeds, maar in dit tweede artikel over solo-reizen vertel ik je graag beide kanten. Want solo-reizen is fantastisch, maar het heeft absoluut een paar kanttekeningen. Daarom zet ik de voor- en nadelen vandaag voor je op een rijtje.

De voordelen van Solotravel

1. Je legt makkelijk contact
Wanneer je alleen reist dan maak je veel makkelijker contact met je buurvrouw in een hostel of met die ene dame of jongen in de koffietent op de hoek. Wanneer je solo reist ben je waarschijnlijk eerder op zoek naar aanspraak of naar gezellige mensen om een avondje mee op pad te gaan voor wat drankjes. Wanneer je met zijn tweeën bent dan praat je met zijn twee, maak je plannen met zijn twee en schuif je ’s avonds gezellig aan tafel als duo. Het leuke aan solo-reizen is in dezen dat je wanneer je langer op een plek bent echt vrienden maakt. Vrienden uit alle delen van de wereld. Voordeel? Je legt makkelijk contact, maakt vrienden en houdt er misschien nog wel een fijne slaapplek aan over op een mooie plek op deze wereldbol.

2. Doen waar jij zin in hebt
Dat vind ik zelf het allergrootste voordeel van alleen reizen. Soms heb je zin om je aan niemand aan te passen. Om te blijven liggen tot 12:00 of juist om 06:00 al op te staan voor die bijzondere zonsopkomst die ze in de Lonely Planet beloven. Eigenlijk ben ik een heel makkelijk persoon, als iemand zegt we gaan shoppen, hiken of houden een stranddag vind ik het prima, maar zo nu en dan doen wat jij wilt is helemaal fantastisch. Freedom.

3. Geen rekening houden met anderen
Sluit eigenlijk wel aan bij nummero twee. Doen waar je zelf zin in hebt. Maar dat gevoel van doen waar je zelf zin in hebt is toch nog net iets anders dan geen rekening houden met anderen of anderen met jou. Ik voel me vaak bezwaard als ik minutenlang met mijn camera bezig ben. Andersom vind ik het ook niet leuk om heel hard te gaan rennen om weer bij de groep te komen. Gelukkig vindt mijn vriend fotografie ook tof, maar met ander gezelschap wil dit nog wel eens een dingetje zijn.

4. Vrijheid
Wanneer ik alleen reis, een muziekje aanzet en dwaal door de straten van een stad voel ik me machtig, een powervrouw, on top of the world. Waarom? Ik voel vrijheid. Het voelt vrij om met alleen me, myself and I te zijn. En dat doet me dikwijls beseffen hoe bijzonder onze vrijheid is en hoezeer we deze moeten koesteren.

anouk-about, solo-travel: de voor- en nadelen

De nadelen van Solo-travel

1. Alleen eten, alleen shoppen, alles alleen
Ja, je leest het goed. Al is het soms nog zo’n voordeel om heerlijk met alleen jezelf te zijn wanneer je gaat shoppen (veel sneller) of een koffietje te drinken wanneer jij er zin in hebt. Na een tijdje ben je het alleen eten of in een café zitten ook wel zat. Wanneer je even niemand treft en je al drie dagen alleen op pad bent voor een wandeling of stranddag, dan verlang je echt naar een maatje.

2. Verhalen delen of eigenlijk niet
Ik mis het delen van verhalen. Ja we hebben social, skype en alle middelen om foto’s direct door te sturen. Maar het persoonlijke contact, even overleggen, even vertellen wat jij, maar ook de ander er van vond. Wat is dat toch heerlijk. Social media is fantastisch, want waar ter wereld we ook zijn, we zijn bereikbaar. Maar de emotionele waarde voel en deel je pas echt wanneer je irl samen bent.

3. Op jezelf aangewezen zijn
Soms is alleen zijn heerlijk, maar hoe vaker ik alleen op reis ga, des te meer ik besef dat het soms ook zo fijn is om iemand maar te hoeven volgen. Iemand die kaartlezen echt snapt, waar Google Maps je wel naar de juiste plek brengt. Ja, ik durf best te zeggen dat ik zelfstandig ben en mijn zaakjes thuis en op reis graag zelf regel, maar man wat mis ik het soms om ook even leiding af te zijn. Just follow the leader en binnen een uur op de juiste plek van bestemming aankomen. Na een middag zoeken wat eigenlijk binnen één uur kan.. dan zakt je de moed soms even in de schoenen.

Ben jij wel eens alleen op reis geweest? Wat vond je ervan? Of zou je het graag eens proberen?