Safari in Nederland: op zoek naar de grote vijf

Op safari in Nederland

Ga in ons eigen Nederland op safari en spot ‘de Grote Vijf’, ja- een afgeleide van de ‘Big Five’ die we allemaal wel kennen: de leeuw, de neushoorn, de olifant, het luipaard en de buffel. De Grote Vijf in Nederland bestaat uit de volgende dieren: de ree, het edelhert, het wilde zwijn, de zeehond en de bever.

Op safari in Nederland klinkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar het is zeker mogelijk. Niet alleen in verre oorden hebben we schitterende natuur. In Nederland vind je vele uitgestrekte natuurgebieden, beboste heuvels, weidse vergezichten en glooiende duinen. Bovendien is er in de Nederlandse natuur volop wild te spotten! Wij wandelen vaak rond de schemer de bossen in en zien dan bijna altijd haasjes- of konijnen, vogels als de specht, héél soms zelfs een uil en ook met regelmaat reeën.

In Nederland op pad gaan kan heel gemakkelijk zelf. Maar (zeker met kinderen) is het leuk om op safari te gaan onder begeleiding van een gids of boswachter van Staatsbosbeheer. Die weten het beste waar je kan zoeken en hoe dat op een verantwoorde manier gebeurt, zodat de dieren niet te veel verstoord raken. Ook leuk: zij beschikken over de juiste voertuigen om op verschillende plekken te komen. Denk aan fietsen, jeeps en kano’s. Een dagje uit krijgt op deze manier absoluut een andere dimensie!

Op safari in Nederland? Bekijk hier de safari die je samen met Staatsbosbeheer kan maken.

Op safari in Nederland Dit zijn de punten die Staatsbosbeheer heeft aangegeven als plekken om wild te spotten. Op deze plekken kun je samen met een boswachter op pad. Zij zorgen ervoor dat je zo voorzichtig mogelijk met de natuur- en de dieren omgaat. De safari’s op deze plekken zijn te vinden op de website van Staatsbosbeheer.

Op safari in Nederland

#1. Reeën

Over de hele wereld komen meer dan vijftig verschillende soorten herten voor. In Nederland vind je drie verschillende soorten: het edelhert, het damhert en reeën. De edelherten en damherten vind je voornamelijk op de Hoge Veluwe. Reeën leven vaak aan de bosranden die naast weilanden liggen. Die vind je verspreid over Nederland dus veel meer! Hoewel het punt bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten niet staat aangegeven als plek om wild te spotten, zien wij wanneer we gaan wandelen in de bossen van Berg en Dal tegen de schemer vaak reeën voorbij schieten. De populatie zal niet zo groot zijn als op andere plekken, maar het blijft iets bijzonders om deze dieren in het ‘wild’ te zien.

Op de volgende plekken spot je samen met Staatsbosbeheer de meeste reeën:
• Leenderbos Brabantse Kempen
• Leersum
• Lage Vuursche
• Horsterwold
• Sallandse Heuvelrug
• Hondsrug
• Drents-Friese Wold
• Hollands Duin

Safari in Nederland Foto via Natuurmonumenten.

#2. Edelherten

Wandel en speur naar het edelhert op de Veluwe. Op de Veluwe vind je de grootste populatie edelherten van Nederland. Wist je dat het edelhert het grootst op land levende zoogdier van Nederland is en na de eland de grootste soort uit de familie van hertachtigen in Europa!? Zijn vacht verandert in de seizoenen van kleur: in de zomer herken je het edelhert aan zijn roodbruine vacht, maar in de winter is het meer grijsachtig bruin.

Wil je meer weten over deze dieren of wil je letterlijk in de voetsporen van deze dieren treden? Ga dan op pad met een boswachter. Zij kunnen je precies laten zien waar ze hebben gelopen en vertellen of ze in de buurt zijn! Wanneer je zelf gaat wandelen de kans op het spotten van wild vergroten? Zorg dan in ieder geval dat je niet te hard praat en géén parfum draagt. Als de wind de verkeerde kant op staat horen- en ruiken dieren precies waar ze niét naartoe moeten gaan.

Op de volgende plekken spot je samen met Staatsbosbeheer de meeste edelherten:
• Veluwe
• Oostvaarderplassen
• Nunspeet
• Ugchelen

#3. Wild Zwijn

Het wild zwijn, everzwijn of kortweg ever, is een zoogdier uit de familie van de varkens. Ze worden ook wel de nozems van het bos genoemd. Wilde zwijnen struinen overal rond waar ze voedsel kunnen vinden, maar bij vreemde geuren en geluiden zijn ze zo gevlogen. Wist je dat de slagtanden van het wild zijn doorgroeien tot ze ongeveer vier jaar zijn? De slagtanden worden ook wel geweren genoemd.

In Nederland wordt de populatie van deze dieren goed in de gaten gehouden. Hoewel ze voor veel goede dingen zorgen, door het gewroet in de bossen ontstaan er soms nieuwe plantsoorten, kan het wroeten op andere plekken veel frustratie zorgen (de akkers van boeren). Een ding is zeker: als je ze tegenkomt op de Veluwe is het ontzettend mooi om ze van een afstandje af te kijken.

Op de volgende plekken spot je samen met Staatsbosbeheer de meeste wilde zwijnen:
• Nunspeet
• Ugchelen
• De Meinweg (Limburg)

Safari in Nederland Foto via natuurmonumenten.

#4. De bever

De bever is het grootste knaagdier van Europa. De bever heeft gemiddeld een kop-romp lengte van 70-100cm. Een bever kan wel 30kg wegen! In de 19e eeuw is hij in Nederland helemaal uitgestorven. Maar aan het eind van de 20ste eeuw zijn we hier begonnen met het opnieuw uitzetten van bevers en inmiddels heeft de bever weer een vaste plek in onze fauna verovert.

Ook de bevers kun je spotten vanaf je kano op het water. Staatsbosbeheer heeft regelmatig watersafari’s waarin je vanuit de kano op zoek gaat naar de bevers. De Biesbosch is de meest populaire plek!

Op de volgende plekken spot je samen met Staatsbosbeheer de meeste bevers:
• Leudal (Limburg)
• Biesbosch
• Millingerwaard
• Almeerderhout

#5. De zeehond

Je zou het bijna vergeten… maar aan delen van de Nederlandse kust kun je zeehonden spotten! Hoe leuk is dat? In Nederland leven twee soorten zeehonden: de gewone zeehond (Phoca Vitulina) en de Grijze zeehond (Halichoerus Grypus). De Gewone zeehond kom je in Nederland vooral tegen in de Waddenzee, soms maken ze een uitstapje naar het IJsselmeer en de omliggende rivieren. De Grijze zeehond leeft vooral in de Noordzee en je kan hem tegenkomen aan de noordkant van de Waddeneilanden.

Twee hotspots om ze te bekijken vind je in Nederland bij Terschelling en in Zeeland. Wanneer je samen met de boswachter op safari gaat bij de Noordvaarder, ga je met kano’s het water op en vaar je richting de platen waarop de zeehonden met laagwater rusten. Die excursie vind je hier.

Op de volgende plekken spot je samen met Staatsbosbeheer de meeste zeehonden:
• Grevelingen
• Terschelling
• Mythisch eiland Rottumeroog

De gewone zeehond in Nederland Foto via Natuurmonumenten.

Op safari in Nederland met Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft zijn activiteiten en safari’s tijdelijk stopgezet (coronavirus maart 2020). Zodra we weer op pad mogen en al het moois van de Nederlandse natuur kunnen ontdekken, zetten zij weer nieuwe datums online. Wil je graag met boswachter of iemand van Staatsbosbeheer op pad? Blijf dan de website goed in de gaten houden!

Alle informatie rondom het spotten van de Grote Vijf vind je hier.
Overige informatie over uitjes met Staatsbosbeheer vind je hier.

Op safari in Nederland: staat het al op jouw lijstje?