Røros Noorwegen: het pittoreske, oude mijndorp in Noorwegen

Røros: het pittoreske, oude mijnstadje in Noorwegen

Wanneer wij richting Røros rijden vanaf Trondheim komen we onderweg de eerste rendieren van onze Noorwegen-trip tegen. Je kan je voorstellen dat de rit in elk geval niet meer verpest kan worden.

Met enige vaart moeten we doorzetten richting Røros. Er wacht een tourguide op ons en de rit duurt zo’n 2.5 uur. Wanneer we de auto parkeren hebben we al verschillende keren ‘kijk nouu’ geroepen. Want het stadje doet ongelooflijk schattig en ouderwets aan, op een leuke manier. Als we uitstappen pakken we onszelf goed in. Extra sjaal, warme schoenen en de jas ritsen we tot bovenaan dicht. Het is KOUD! Ja, we hadden sneeuw verwacht, maar de temperatuur is inmiddels gezakt tot -8 en daar waren we niet helemaal op bedacht.

Ik zet de fluffy muts nog op mijn hoofd en dan is het tijd voor de stadswandeling. We zijn de enige in de groep die geen Noors verstaan, dus staan meteen bekend als ‘ah, de Nederlanders’,maar krijgen gelukkig wel uitleg in het Engels.

Een guided tour door Røros

Røros is een stadje in de provincie Trøndelag en ligt op 628 meter hoogte, wat het de hoogstgelegen stad van Noorwegen maakt. De stad is een oude mijnstad die in 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is gekomen. Rond 1665 werd in Røros een kopermijn geopend. Vanaf die tijd komen mijnwerkers uit alle windstreken die kant op en moet de stad worden uitgebreid, er is niet genoeg plek voor iedereen! Het stadje ligt niet ver van de Zweedse grens en de gemiddelde temperatuur is zo’n -30 in de winter. Brrrrr!

Tijdens de wandeling lopen we onder andere door het oudste straatje van Røros, dit is het straatje met houten huisjes en gras op het dak. Deze huisjes zijn al enkele honderden jaren oud en geven een mooi kijkje in het verleden. De geschiedenis van de kopermijnen die het dorpje kenmerken is razend interessant en kun je bekijken in het mijnmuseum. Het moet enorm zwaar werk geweest zijn voor de mijnwerkers in de barre kou; lange dagen en in de winter amper zonlicht.

Røros Noorwegen

Mijnstad Røros

Roadtrippen door Noorwegen en een bezoek aan Røros

Noorwegen is zoals we al eerder zeiden bij uitstek geschikt voor een roadtrip! Elk half uur verandert het decor en wordt je verrast met andere natuur. Een andere optie is om met de trein te reizen. Het is comfortabel, het Noorse spoorwegnetwerk is goed op orde en welke route je ook neemt… het is prachtig en je kan volop genieten! Vanuit Trondheim ben je met de trein in ongeveer 3 uurtjes in Røros, met de auto doe je daar 2,5 uur over. Wanneer je een roadtrip maakt in de regio Trøndelag, dan mag je Røros zeker niet overslaan! Hoewel het klein is en je geen dágen nodig hebt hier, is een nachtje verblijven een goed idee!

Roadtrippen door Noorwegen? Check onze route!

Eten & overnachten in Røros

Wanneer we een plek zoeken om te lunchen in Røros verbaas ik mezelf als ik zie dat er bij elk café kinderwagens MET kinderen erin buiten staan. Ik weet dat Noorwegen één van de landen is waar kinderen op de opvang vaker buiten slapen, maar dit was bijzonder om te zien.

We hebben na de wandeling honger! We merken goed dat de kou extra energie verbrand. We bestellen een broodje en een kop soep bij Grilhuset, waar het rond 13.00 héél erg druk is. We horen van de gids ook dat zaterdag dé dag is in de stad. Nou geldt dat natuurlijk wel voor meer landen en steden, maar hier in het bijzonder. De hele stad is op de been en daarom zitten rond lunchtijd alle cafés vol. Men moet zich daarna haasten, er blijven een aantal supermarkten langer open, maar de kledingwinkels en shops waar je snuisterijen koopt sluiten veelal om 16.00.

Slapen en eten doen we bij Vertshuset. Verwacht van de kamers niét te veel. Het is niet fancy, maar prima om er een nachtje te slapen. Een hapje eten kan ook goed bij Skanckebua.

Røros Noorwegen

Mijnstad

Røros By Night

Na het eten vinden we het tijd voor een avondwandeling. Er gaat nog een extra dik vest onder onze jas. De temperatuur is gezakt naar -15, maar binnen blijven vinden we geen optie. De lucht is zó helder dat de lucht bezaaid is met sterren, wat een pracht plaatje! Met de camera op zak lopen we door het dorpje heen. Er is bijna niemand op straat. Een enkeling die van- naar een restaurant of café loopt, maar dat is het dan ook. Nog zo iets leuks: de bloemenzaak en wat andere home-decorwinkels laten ‘s avonds alles buitenstaan. Kon dat bij ons maar!

We dwalen langs de kerk, slippen bijna weg over gladde keien, maar hervatten ons zelf en lopen over de brug naar een hoger gelegen stuk. Daar stellen we de camera in en doen dansjes om warm te blijven. Mooie plaatjes geeft het wel! Na een uurtje is het genoeg en duiken we ons warme bed in.

Røros by night

De kerstmarkt (Julemarked)

Wij waren er een maandje te vroeg.. maar Røros heeft een heuse kerstmarkt! Want hoewel de dagen in de wintermaanden maar kort zijn (tegen 10 wordt het licht na 15 alweer donker!), zorgen de gezellig verlichte huisjes en straten voor een nostalgische en romantische sfeer. Begin december wordt de stad óók nog eens omgetoverd tot een ‘Julemarked’, een kerstmarkt. Je vindt er dan handgemaakte kerstversiering, handgemaakte goodies en Glögg; de Noorse versie van glühwein. Lekker om weer wat mee op te warmen!

Mocht je in de winterperiode in dit stadje zijn, dan is het een leuke bijkomstigheid ;-).

Mijnstadje Røros

Røros Noorwegen

Wil je meer lezen over Noorwegen en Scandinavische bestemmingen? Wat dacht je hiervan:

Trondheim ontdekken? Doe dat vanaf het water.
Het Noorderlicht fotograferen? Wij geven tips!
In de na-zomer op reis naar Finland – 12 dingen om te doen.
Bijzonder overnachten in een glazen dome? Slaap in nacht in de bossen.

PS: Volg jij ons al op Instagram? Dat zouden we leuk vinden!