Roadtrip-tips-reizen-met-camper

Met deze checklist ga je goed voorbereid op roadtrip

Reizen is anders in deze tijden dan we gewend zijn. En wie weet wat de toekomst ons hierdoor gaat brengen. Reizen kan zo maar enorm veranderen en de vanzelfsprekendheid om te vliegen en ver te reizen wordt misschien beperkter dan we gewend zijn. Maar roadtrips kunnen altijd. Verg weg, dichtbij, in ons eigen Nederland. Want zeg eens eerlijk: hoeveel heb jij van Nederland gezien? Kun je een overnachting tellen in elke provincie of op de eilanden? Dat antwoord is voor mijzelf ‘nee’.

Reizen met een (huur)auto vind ik een van de leukste en fijnste manieren om vakantie te vieren. Je hebt alle vrijheid en kunt wanneer je niet alles vooraf boekt elke dag kiezen wat je gaat doen en erheen rijden. De laatste tien jaar heb ik heel wat roadtrips gemaakt binnen Nederland, in Europa, maar óók in Zuid-Afrika bijvoorbeeld. De ene roadtrip verliep gemakkelijker dan de ander en dat had óók deels te maken met eigen voorbereiding.

Maar waar moet je allemaal aan denken in de voorbereiding op een roadtrip? In het kader van voorpret en zorgen dat jij en je auto goed voorbereid zijn voor een roadtrip deel ik graag deze roadtrip tips en checklist met je!

Huurauto-roadtrip-maken

Je roadtrip voorbereiden met met deze handige checklist!

Een roadtrip is heerlijk en als je gaat rondreizen met een auto of camper, dan is het zeker niet nodig om de reis helemaal uit te stippelen voor vertrek. We delen géén tips over het uitstippelen van de perfecte route in dit artikel, we focussen echt op een checklist waardoor je onbezorgd aan je roadtrip kan beginnen. Zoals welke papieren je nodig hebt? Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering? Of wat is belangrijk wanneer je een camper of auto huurt? En navigatie, wat is nou handig om te gebruiken? Ennuh… lekker snoepgoed, een volle koelbox en goede koffie niet te vergeten.

1. Zorg dat je auto klaar is voor een roadtrip

Ga je op roadtrip met je eigen auto? Check dan in ieder geval het oliepeil, zorg ervoor dat je de juiste papieren bij je hebt (hierover later meer), controleer de bandenspanning, de ruitenvloeistof en check alle lampen. Heb je plek voor een reserveband in je auto? Is deze ooit al gebruikt of heb je er een voor noodgevallen? Ook een flesje extra olie en ruitenwisservloeistof zijn niet overbodig om mee te nemen.

Een goede autoverzekering
En last but not least: heb je een goede autoverzekering? Ik check mijn autoverzekering net als mijn zorgverzekering ieder jaar. Om te kijken naar de beste premies, maar óók om te checken of de dekking van de autoverzekering nog past bij mijn auto. Hier kun je makkelijk autoverzekeraars vergelijken. Heb je een autoverzekering gevonden die goed bij je past? Dan kun je hem makkelijk online afsluiten. Er is enorm veel keuze, maar echt de moeite om hier ieder jaar even naar te kijken. Een autoverzekering afsluiten kan heel snel en gemakkelijk bij Independer. Je vergelijkt ruim 75 autoverzekeringen door enkele gegevens in te vullen.

Reizen-met-auto-door-ijsland

2. Huur een auto of camper

Reis je niet met je eigen auto? Dan is het belangrijk om (redelijk) op tijd een auto of camper te huren. Wil je graag kamperen en neem je een tent mee in de auto of slaap je iedere avond in een hostel/hotel? Of wil je graag op pad met een camper en slaap je daar elke avond in? Alle drie de opties zijn leuk en hebben voor- en nadelen. Campers zijn vaak niet goedkoop om te huren, in een tent slaap je wellicht wat minder lekker en hotels zijn in vergelijking weer wat duurder. Maar het gaat erom wat jij wilt en belangrijk vindt! Als je de keuze hebt gemaakt kun je kiezen voor de best passende optie.

Huur je een auto en ga je voor de goedkoopste variant? Check dan wel of hij niet veel duurder is qua verbruik? Mag je met de huurauto of camper de grens over en hoeveel kilometer mag je ermee rijden? Allemaal dingen om goed te checken vooraf.

Wij huren altijd met veel plezier onze huurauto via Sunny Cars. sunny cars autohuurSunny Cars staat voor zorgeloze autohuur. Daarom is je auto bij Sunny Cars altijd optimaal verzekerd. Alles wat je nodig hebt, is vooraf geregeld en betaald. Alleen als je extra’s (bijvoorbeeld een kinderzitje, of een losse GPS) afneemt, betaal je ter plaatse een toeslag. Deze kosten vind je terug in de huurvoorwaarden. Je reserveert je huurauto dus voor een heldere all-inclusive prijs, zonder verborgen kosten.

3. Zorg voor de juiste documenten

Reizen met de auto is heel avontuurlijk en geeft je het ultieme vrijheidsgevoel, het is wél belangrijk om op de hoogte te zijn van lokale regels wanneer je op de bonnefooi gaat rijden. Wij gebruiken daar, in ieder geval voor verkeersregels, de website van de ANWB of Your Europe voor. Heb je een vignet nodig? Een Internationaal rijbewijs? Wat moet je verplicht in de auto hebben voor je het land door maar cruisen? Voorbereiding is het halve werk zeggen ze wel eens, maar in dit geval misschien nog wel een beetje meer 😉. En je hebt sowieso je rijbewijs, paspoort/ en of ID-kaart nodig wanneer je gaat roadtrippen!

4. Navigeren met maps.me en Google Maps (plus papieren kaart!)

Een navigatiesysteem bijboeken als je huurauto of camper huurt? Welnee! Je bespaart een hoop geld wanneer je je eigen navigatie gebruikt. Wij maken gebruiken van maps.me en Google Maps. Ook nemen we nog wel eens een papieren kaart mee (vooral voor het nostalgische gevoel, let’s be honest). Op Google Maps kun je kaarten dowloaden. Op die manier zijn ze óók te gebruiken wanneer je offline bent, er is dan enkel gps-signaal nodig. Ook de app maps.me is ideaal. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij google maps. Je download de app en de kaarten van de route die je gaat rijden/de landen waar je heengaat. Extra handig in maps.me zijn de aangegeven punten als tankstations, hotels, bezienswaardigheden etc. De hele roadtrip zit dan in je broekzak 😉.

5. Snacks, snacks en nog meer snacks

Ik word hangry zonder eten. Dat is altijd, maar tijdens een reis wil ik dat gevoel voorkomen. Daarom hebben we altijd voldoende snacks bij ons. Zo hoeven we geen dure producten (en vaak ook nog eens troep) bij tankstations te scoren. Dit kunnen broodjes zijn, autodrop (ja, typisch), maar ook rijstwafels, noten, bananen en appels. Be prepared en zorg voor een goede koelbox of koeltas met eten en drinken!

6. Een goede thermosfles voor koud water en warme koffie

Naast voldoende eten en snacks is een thermosfles óók een must. Wij hebben de laatste paar roadtrips een paar flessen van Hydro Flask meegenomen, echt fantastische flessen/bekers! Het is zeker geen goedkope fles, maar heel fijn in gebruik. Het water blijft urenlang koud of warm, ideaal als je tussendoor een kopje thee wilt maken. Koffie kun je er natuurlijk óók in meenemen. Sommige tankstations hebben goede koffie, maar dat geldt zeker niet voor allemaal. Dus ook koffie kun je maar beter meenemen.

Roadtrip-tips-camper

7. Neem je creditcard mee

Ik ga niet meer op pad zonder creditcard. Veel hotels en andere plekken om te overnachten moet je boeken met een creditcard. Mocht je pinpas gestolen worden of het niet meer doen, is een creditcard wel ideaal om bij je te hebben. Ook bij het huren van een auto is een creditcard (bijna) altijd nodig.

8. Stevige telefoonhouder + oplader voor in de auto

Een telefoonhouder is sowieso ideaal, maar wanneer je gaat roadtrippen helemaal. Zorg ervoor dat je een stevige hebt die tegen wat hobbels en bobbels kan. Ik heb er al heel wat versleten en uiteindelijk iets meer geld uitgegeven: dat is zonder spijt. We hebben er nu ook een die dient als navigatie en tegelijkertijd opgeladen wordt, nog beter! Navigatie is meteen de reden waarom een telefoonhouder belangrijk is, goed zichtbaar voor de bestuurder en voor de persoon op de bijrijdersstoel. Heb je een houder die niet kan opladen? Zorg dan voor een extra kabel. Het gebruik van bijvoorbeeld Google Maps kost je telefoon veel batterij.

9. Vermijd de snelweg, maak ommetjes

Constant over de snelweg rijden is snel, maar ZO saai. Zorg dat je wat leuke ommetjes maakt om het land of de omgeving te leren kennen. Dit hoeft natuurlijk niet de hele weg… maar maak zeker uitzonderingen en zoek dan meteen bezienswaardigheden op die je kan instellen op de navigatie. Zo word je roadtrip een stuk spannender! Plus dingen zien onderweg is ook gewoon erg leuk.

IJsland-reizen-met-auto

10. Een powerbank

Een oplader in de auto is het meest ideaal, maar wanneer je deze (nog) niet hebt is een powerbank handig! Vaak ben je ook met twee of meer op roadtrip, dus kan een powerbank sowieso geen kwaad. Ook tijdens citytrips of uitjes die je maakt tijdens je autoreis neem je een powerbank gemakkelijk mee je tas in.

11. Roadtrip Spotify lijstje (gedownload!)

Een roadtrip zonder muziek? Dat bestaat niet! Rijden gaat 100x zo lekker wanneer er goede muziek uit de speakers komt. En natuurlijk wissel je de Disney sing-a-long lijsten af met iets dat de andere gasten in de auto óók kunnen waarderen. Maak heel simpel een favo lijstje aan via Spotify en vergeet die lijst (of meerdere lijsten) niet te downloaden! Dan kost het je geen data en heb je ook geen data nodig om de muziek überhaupt af te spelen.

12. Neem de tijd

Onze grootste fouten hebben toch wel te maken met planning. Té veel willen zien in een té korte tijd. Heel Zuid-Afrika door crossen in krap aan drie weken: doe het niet! Neem de tijd. Geniet. Stop voldoende. En als het land of de omgeving de moeite waard zijn, dan kom je lekker nog eens terug tijdens een volgende roadtrip.

Ik ben erg benieuwd naar jouw roadtrip tips. Wat vind jij belangrijk? Wat gaat er sowieso mee? En wat was je favoriete roadtrip?