Travel, City, New York, NYC, USA, America,

Travel, City, New York, NYC, USA, America,

Misschien is het niet voor iedereen weggelegd, dat kan ik me voorstellen. Je zult je bij het idee dat je alleen op pad gaat niet direct prettig voelen. Niet gek, eigenlijk best een beetje logisch. Maar ik laat je graag zien, waarom je een keer in je leven alleen zou moeten reizen.

Mind-set change
Maar probeer deze mind-set is een klein beetje te draaien. Probeer op zijn minst eens na te denken over een solo-reis. Probeer de positieve dingen die je hier uit zou kunnen halen op een lijstje te schrijven. Een solo-reis betekent niet per definitie dat je 2 maanden gaat backpacken in Azië of dat je 6 maanden stage gaat lopen of studeren in het buitenland, een solo-reis is ook al solo als je 2 a 3 weken naar Italië, Spanje of Marokko zou gaan.

Jezelf tegen komen, op je eigen benen staan en vrienden maken
In 2009 heeft de reis naar Venetië mij enorm geholpen om op mijn eigen benen te staan. Ik was jong en ging (niet altijd op de juiste manier) mijn eigen gang thuis. Tijdens en na mijn stage kwam ik erachter hoe zwaar, maar ook hoe goed het is om voor jezelf te kunnen zorgen.

Travel, City, New York, NYC, USA, America,

Travel, City, New York, NYC, USA, America,

Travel, City, New York, NYC, USA, America,

Ik maakte vrienden. Vrienden voor daar, maar ook vrienden ‘voor het leven’. Mensen die ik nog steeds kan bellen als ik in de buurt ben, die graag willen afspreken als ze een weekend naar Amsterdam komen. Dan zit je gewoon wijntjes (en biertjes!) te drinken met mensen uit Australië, China, Italië, Engeland, Amerika.. is dat niet heel, heel gaaf en een verrijking van je leven?

Als persoon ben ik enorm gegroeid tijdens mijn stageperiode in Venetië. Ik werd zelfstandig en kon mijn ouders (vooral mijn moeder) beter begrijpen. Waarom ze altijd zorgen had om haar dochters, waarom een huismoeder het met 3 kinderen ontzettend druk heeft, dat het niet normaal is dat alles maar voor je geregeld wordt. Nee, het leven is niet alleen maar feesten, het leven heeft niet alleen zonnige kanten. Al denk ik vaak het liefst vanuit dat perspectief, het is goed te weten en erachter te komen, dat niet alles vanzelf gaat en het leven je ook tegenslagen ‘biedt’.

Travel, City, New York, NYC, USA, America,

Travel, City, New York, NYC, USA, America,Een keer in je leven alleen reizen

Travel, City, New York, NYC, USA, America,

Eenmaal terug in Nederland…
Na deze stageperiode had ik het moeilijk om weer te aarden in Nederland. Want al had ik veel geleerd, mijn vrijheid was ik (voor mijn gevoel) weer kwijt. Ik zat ’s avonds weer aan tafel als iedereen uit werk of school kwam en ik sprak af hoe laat ik ongeveer dacht dat het ging worden op zaterdagnacht.

Om in ieder geval nog een keer te kunnen ervaren, te leren en te delen zoals ik dat in Venetië heb gedaan, besloot ik in de zomer van 2014, voor 6 weken naar New York te gaan om Engels te studeren. Dit idee kwam echter niet zo maar uit de lucht vallen. Want vanaf het moment dat ik met beide benen weer op Nederlandse grond stond in 2009, maakte ik met mezelf de afspraak om nog minimaal één keer alleen te reizen.

Wéér op solo-reis
23 jaar en erg wijs, verstandig en zeker van mijn zaak. Dat zag ik in de spiegel en ik twijfelde daarom geen moment toen ik wist hoe ik alles rond zou kunnen krijgen voor de reis naar New York. Boy was I wrong… Ik werd kei hard met mijn neus op de feiten gedrukt. Weer leerde ik extreem veel over mezelf. Hoe ik eigenlijk in elkaar steek, maar tijdens deze periode ook vooral wie ik echt niet kan missen. Hoe fijn het ook is om te leren hoe het is om alleen te zijn, ik ben wel een mensen-mens en heb iemand om me heen nodig. Gewoon iets dat rond dwarrelt in mijn aura.. ;).

Ik huilde tranen met tuiten. Van geluk, van besef dat het heel bijzonder is dat dit kan, maar ook omdat het soms pijnlijk kan zijn jezelf tegen te komen. Maar dat is een hele positieve leer en daar heb je de rest van je leven iets aan.

Of ik nog een keer op solo-reis zou gaan?
Als ik daar op dit moment over nadenk, dan zou ik nee zeggen. Ik wil gaan ontdekken met mijn vriend en over een aantal jaar met onze kinderen natuurlijk. Ik heb 2 prachtige ervaringen in mijn rugzakje, in mijn hoofd en in mijn hart. Daar ben ik trots op en ik raad echt iedereen aan om het minimaal één kéér in je lévén te doen. Want je krijgt er meer dan je je ooit kunt voorstellen voor terug. Natuurlijk stap ik zo nog een keer het vliegtuig in om een weekend te vertoeven op Ibiza of in het warme zuiden van Italië, maar een solo-reis van een aantal weken? Dat denk ik niet. Al kan ik je niet genoeg meegeven en op je hart drukken dat wanneer je de kans krijgt, je dit absoluut moet doen.

Een keer in je leven alleen reizen, Travel, City, New York, NYC, USA, America,

    De belangrijkste redenen op een rijtje

    Ik kan wel 30 posts volschrijven over dit onderwerp ben ik bang… Ik kan mensen niet goed en vaak genoeg op hun hart drukken dat ze de stap om een solo-reis te maken echt moeten maken. Daarom hier, in een duidelijk overzicht (om jullie over te halen natuurlijk;)) waarom je echt op solo-reis zou moeten gaan:

  • Je leert veel héél veel nieuwe mensen kennen. Vrienden voor een borreltje op de bestemming, maar ook mensen die je leven echt verrijken en die je later in je leven nog tegenkomt of waar je zelfs bewust nog mee afspreekt. Wie vindt het vervelend om een weekendje naar Spanje, Italië of Frankrijk te gaan om vrienden op te zoeken;)?
  • Je leert jezelf kennen. Wat, als ik naar mezelf kijk, een hele positieve ervaring is geweest. Je weet hoe je reageert en handelt in veel situaties en leert om echt op je eigen benen te staan. Geen vader of vriend die je even helpt met wat klusjes of je bestie die direct advies kan geven, nee je bent echt op jezelf aangewezen en daar heb je je hele verdere leven wat aan!
  • Het is een ervaring die niemand je ooit nog af kan nemen en het is er een waar je verdomde trots op mag zijn! Want als je na een periode alleen reizen weer terug bent op Nederlandse bodem, dan ben je echt wel trots op jezelf dat je doodleuk in je uppie dat vliegtuig bent ingestapt. Dat je met je grote koffer richting taxi, metro en bus bent geslenterd en ook nog op de juiste plek bent beland.
  • Je doet waar JIJ zin in hebt. Niets of niemand die jou zal vertellen waar je heen moet, wat je die dag allemaal moet bekijken. Nee hoor.. als jij een dag wilt vliegen van hot naar her, dan doe je dat. Wil je luieren aan het strand of met een boek in het park van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat? Prima!
 
Ik begrijp dat zo maar een reis boeken in je eentje een hele grote stap is en zoals je kunt lezen in mijn verhaal, is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, integendeel. Maar dat neemt niet weg dat het misschien wel het grootste avontuur van je leven zou kunnen zijn en het een ervaring is die jou persoonlijk voor de rest van je leven zal verrijken.

Hebben jullie wel eens een solo-reis gemaakt? Wat waren jullie bevindingen? En voor degene die het nog nooit hebben gedaan, zouden jullie wel willen?