Tartufi Acqualagna, Truffels eten in Italie, Truffelfestival

Wat is een Truffel?

Wat is een Truffel nou eigenlijk en wat is het verschil tussen een zwarte en witte Truffel? Een Truffel is een knolvormige vrucht van een zwam. Het typische aan Truffels is dat ze ondergronds groeien. Daar gaan ze een symbiose (Langdurige samenleving van individuen van verschillende soorten) aan met een boom. De zwam gebruikt de belangrijkste stoffen van de boom. Daarnaast hebben Truffels een combinatie van vocht, licht en warmte nodig om te kunnen rijpen. Daardoor vind je de beste Truffels dus in de landen rond de Middellandse zee, te denken aan Frankrijk en Italië.

Truffels worden gevonden door getrainde honden (of varkens). Truffelboeren zetten deze in voor een heuse Truffeljacht. Een hond heeft namelijk de perfecte reukzin. Een hond is daarnaast betrouwbaar en gemakkelijk te vervoeren naar verder gelegen truffelzones.

Zwarte en Witte Truffels

Elk type Truffel wordt verzamelt in een specifieke periode van het jaar. Witte Truffels hebben een gladde schil en ze hebben de kleur en de vorm van een knobbelige aardappel. De donkere Truffel is donkerbruin tot zwart een afgerond knolletje met en robuuste schil en meestal enkele centimeters in doorsnee.
In het totaal zijn er wel 9 verschillende soorten Truffels (in Italië) zo’n 6 zwarte soorten en 3 witte.

De bekendste zwarte Truffels zijn de Nero Pregiato en de Scorzone. Een bekende witte Truffel is de Tuber Magnatum Pico.

Tartufi, Truffels eten Italie, Truffelkaas

De kaas met zwarte stukjes is een Truffelkaas.

Truffels uit Acqualagna

De naam Acqualagna zegt je wellicht niet zoveel. Dat is niet gek hoor. Acqualagna is namelijk (maar) een klein dorp in de provincie Pesaro Urbino. Het dorp is alles behalve toeristisch en men geniet er vooral van zijn rust, zijn uitzichten en het fantastische eten. Wat Acqualagna zo bijzonder maakt? Het dorp heeft 4500 inwoners en maar liefst 30 restaurants. In verhouding tot andere dorpen is dit extreem veel. De hoeveelheid restaurants heeft te maken met een wel heel bijzonder product in deze streek, de Truffel. Acqualagna staat bekend als een van dé Truffel hoofdsteden van Italië. In bijna elk restaurant kun je gerechten bestellen waar dit héérlijke product in verwerkt zit.

Hoe wij bij Acqualagna zijn uitgekomen? Door mijn kamergenootje (Francesca) uit New York. Afgelopen weekend spendeerden wij 3 dagen in Italië. Francesca is dit weekend onze persoonlijke gids geweest en heeft ons alle ins-and-outs verteld over de le Marche streek. Haar ouders wonen in Aqcualagna en hebben daar een van de bekendste Truffel winkels van de omgeving, Aqcualagna Tartufi. Voor het vrijdagavonddiner waren we uitgenodigd om samen met haar ouders te eten. Ze stonden erop dat we de gerechten met truffels zouden proeven, niet dat dat vervelend was ;-). We probeerden een kaasfondue met truffels, brood met truffelolie en een gebakken ei met truffel. De smaak was echt fantastisch. Truffels hebben een hele karakteristieke en intense geur en smaak. Als kers op de taart bezochten we óók hun winkel in Acqualagna nog en kregen we een flink pakket aan sausjes, olijfolie en kazen met truffel erin mee naar huis.

tartufi3

Het Truffelfestival in Acqualagna

Of eigenlijk moet ik zeggen de Truffelfestivals in Acqualagna, het zijn er namelijk meer. In februari start men met een festival voor zwarte truffels. Dit zijn de beste Truffels qua smaak en geur. De naam van deze Truffel is: Nero Pregiato. In augustus is er weer een festival voor zwarte truffels. De naam van deze Truffel is: Scorzone. Ook goed van smaak, maar overtreft de Nero Pregiato niet! De laatste twee weken van oktober en de eerste week van november vindt het Truffelfestival voor witte truffels plaats. De naam van deze Truffels is: Il Tartufo Bianco, ook wel bekend als Tuber Magnatum Pico.

Mocht je tijdens een van deze periodes in de buurt zijn van Acqualagna (Bologna, Verona, Urbino, Venetië), dan is het absoluut de moeite waard om hier langs te rijden. Je kunt Truffels in allerlei verschillende gerechten proeven, denk aan: spaghetti, brood, eieren, risotto of vlees waar truffel doorheen of overheen zit. Ook kun je Truffels kopen, maar deze zijn door zijn zeldzame groei erg prijzig.

Zijn jullie bekend met Truffels? Zo ja, wat vinden jullie van de smaak en geur van deze zwam?

tartufi4

tartufi5