Jeruzalem, deze steden bezoek je in 2016, reizen in 2016

In november schreef ik al een artikel over de 10 Europese steden die je moet bezoeken in 2016, voor de reeks in deze blogpost treden we buiten de Europese grenzen. Veel plekken wil ik met je delen uit eigen ervaring, andere omdat ik van vrienden weet hoe bijzonder het is. Reizen maakt je rijker. Reizen verbreedt je horizon. Reizen maakt je hart groter, om zo alle fijne plekjes op te kunnen slaan. Des te meer reden om onze koffers te pakken en op pad te gaan! Lees je mee waar we naartoe reizen in 2016?

NYC, Top of the rock, Rockefeller center, reizen in 2016

Reizen in 2016

1. New York

Omdat je New York eigenlijk elk jaar zou moeten bezoeken. New York is verslavend, al heb je dat vaak niet in de gaten als je er voor de eerste keer bent. Het duurde bij mij even voordat ik in de gaten had hoeveel deze stad me eigenlijk deed. Twee maanden na thuiskomst kreeg ik kriebels, een soort heimwee. Heimwee naar het 24/7 leven, naar het snelle reizen met de subway, naar de mensen, Central Park, de vibe, de NYC vibe. In New York raak je nooit uitgekeken. En met de KLM werelddeal weken is het wel heel verleidelijk een ticket te boeken, niet waar? En lees dan hier al mijn NY tips. Als je tips hebt voor mij, dan hoor ik dat ook graag!

Jeruzalem, reizen Israel, reizen in 2016

2. Jeruzalem

Deze stad heeft me verrast afgelopen jaar. Jeruzalem is een plaatje als je van oudheid en geschiedenis houdt. Als je dol bent op lekker eten, een gemoedelijke sfeer en mooie, authentieke bezienswaardigheden, dan moet je Jeruzalem zeker bezoeken. Jeruzalem is een van de meest heilige plaatsen op onze wereldbol. Een van de redenen dat ik het graag wilde bezoeken en er zo nieuwsgierig naar was. Alles in deze stad heeft een verhaal. Een mooi verhaal, een droevig verhaal, een oud verhaal. Jeruzalem dat zovele keren is verwoest, maar nog steeds bestaat. De oude stad ademt de sfeer van vroeger en je proeft de rijke historie. De Olijfberg, het tempelplein, de Toren van David, de klaagmuur. proef van de verse falafel, van de sapjes en noten op de markt. Er is te veel om op te noemen en je moet het allemaal zien.

Op zoek naar een hele bijzondere bestemming? Ik weet zeker dat je je hart verliest aan deze magische stad.

Back in time: Amish Country, Pennsylvania, lancaster, Amish, reizen in 2016

3. Lancaster, Pennsylvania

Deze stad staat er niet zo zeer tussen omdat het een wereldstad is, omdat je er veel gebouwen kunt bezoeken of om het lijstje uit de lonely planet af te strepen. Nee, velen zullen hier niet eens in de buurt komen. Maar ben je op rondreis aan de Oostkust van Amerika en rijd je vanaf New York richting Canada of een route rondom New York, neem dan de tijd hier te stoppen. In Lancaster vind je namelijk de Amish.

The Amish People in Lancaster county is de oudste groep die zich in Amerika hebben gevestigd. De Amish zijn van oorsprong helemaal niet Amerikaans. Zij zijn volgelingen van Jakob Amman uit Zwitserland. Heel vroeger leefden de Amish namelijk hier. Langzaam trokken de Amish van Zwitserland, door Duitsland richting Nederland en daar ze oceaan over naar Amerika. Vandaar dat ze onder elkaar Duits spreken en zelfs een enkeling nog Nederlands verstaat en spreekt ook!

Als je het interessant vindt om meer te weten te komen over de Amish, dan is de uitstap naar Lancaster de moeite waard. Slapen doe je bijvoorbeeld hier.

Teheran, reizen in 2016 Bron.

4. Teheran

Teheran. Dit is een van de steden waar ik zelf nog nooit ben geweest, maar waar ik zo nieuwsgierig naar ben. Een van mijn vriendinnen komt hiervandaan. Ze kan sprookjesachtig vertellen over deze stad, over Iran. Maar naast de sprookjes weet ik ook dat het een harde wereld is wanneer je zelf uit dit land komt en eens in de paar jaar naar je familie reist. Gastvrij voor reizigers, maar als familie moet je uitkijken voor elke stap die je zet. Het vrije Nederland is nogal wat voor de mensen in Iran.

Het verhaal lijkt een sprookje net uit het 1001-sprookjesboek gesprongen. Dat is het ook, maar met een keerzijde. Daarom intrigeert deze stad mij zo. Door zijn dubbele leven, zijn stiekem donker grijze sprookje. Teheran, hoog aan mijn lijst en volgens veel reistijdschriften is Iran het land om komend jaar te bezoeken.

Toronto, Canada, reizen in 2016

5. Toronto

Ik bezocht nog nooit eerder zo’n grote metropool, waar rust en groen eerder regel dan uitzondering zijn. Toronto was een verademing nadat we regelrecht uit New York kwamen. Toronto is in de nacht een schone slaapster, overdag ondanks de drukte, de rust zelve, een groen kloppend hart. Voor het shoppen op Time Sqaure gevoel ga je naar Dundas Square, om tot rust te komen haal je vers stokbrood en wijntjes bij de St. Lawrence market en strijk je neer op de Toronto Islands. Reizen, maar wel adem kunnen halen en tot rust komen? Sluit je USA Oostkust tour dan af in Toronto, Canada.

Waar vlieg jij heen in 2016?