links rijden, auto inpakken

De auto inpakken voor de vakantie

Mijn allerbelangrijkste tip? Neem ook wanneer je op autovakantie gaat niet té veel mee. Ik ben er een kei in om te denken ‘fijn, nu gaan we met de auto en kan alles mee’. Natuurlijk heb je vaak met de auto iets meer plek dan wanneer je je aan x-aantal kilo’s moet houden omdat je gaat vliegen. Maar less is more, ook wanneer je reist met de auto! Heb je op de terugweg immers weer wat meer plek voor dat doosje wijn of stapel met nieuwe kleding!

Waar je op moet letten bij het inpakken van de auto zodat veilig op reis kunt.

– Prop de auto niet te vol! Het kan leiden tot gevaarlijke situaties (lees: door de achterruit niets meer kunnen zien) en de auto verbruikt meer benzine met een hoger gewicht.
– Plaats zware dingen onderop! Dit is qua zwaartepunt van de auto het beste (die is dan laag), maar ook wanneer je een ongeluk zou krijgen. Deze tip klinkt wellicht erg logisch, maar zonder erover na te denken prop ik ook vaker een zak uien of pak rijst bovenop het doosje met tere frambozen. Gewoon, omdat je soms niet nadenkt…
– Toch te veel spullen voor de kofferbak? Zorg er dan voor dat je een dakkoffer hebt. Plaats deze in het midden van de auto om onveilig weggedrag te voorkomen. Grappig weetje, wij noemen een kofferbak een kattenbak, kennen jullie dat woord ook? Eigenlijk veel leuker toch;-)?.
– Zet de koeltas op de achterbank tussen de voeten of bij de passagiersstoel voorin. Wanneer je dorst krijgt of zin hebt in een broodje is het dan niet nodig de halve auto af te breken en het broodje uit de kofferbak te vissen tijdens het rijden.
– Dat flesje wijn waar ik het in de intro over had… zet die op de terugweg achterin en zorg ervoor dat de flessen nergens naartoe kunnen mochten ze per ongeluk breken. Glasscherven in je nek of op je hoofd is geen goede afsluiter van de vakantie.

links rijden doe je zo

Links rijden doe je zo

In ongeveer driekwart van de landen op deze wereldbol rijden mensen rechts. Toch blijven er dan nog redelijk wat landen over waar ze links rijden. Wanneer een van deze links-handige landen jouw vakantiebestemming is en je bent gewend rechts te rijden, dan is het echt wel even schakelen (in je hoofd;-)). Rechts rijden doen we natuurlijk hier in Nederland, bij onze buren België en Duitsland, maar ook op Sint-Maarten, Midden-Amerika en in veel Noord-Afrikaanse landen rijden ze rechts. In o.a. Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië, Suriname en Thailand wordt er links gereden.

Sommige vinden links rijden appeltje eitje en pikken het zo op. Anderen hebben hier wat meer moeite mee en bereiden zichzelf graag voor. Links rijden kan nu eenmaal lastig zijn voor de onervaren links rijder. Daarom hebben we een aantal tips verzameld en op een rijtje gezet.

Hier moet je op letten wanneer je links gaat rijden tijdens je vakantie

– Het kan prettig zijn, wanneer je medereizigers hebt, deze te vragen om je eraan te herinneren dat je links moet rijden. Zo blijft het on-top-of-mind.
– Ga je met een huurauto op pad? Oefen dan eerst even op een parkeerplaats of afgelegen stuk in de buurt. Een huurauto in een linksrijdend land heeft natuurlijk het stuur aan de rechterkant. Om comfortabeler te rijden probeer je dit eerst ergens waar er niet veel verkeer is.
– Controleer de verkeersregels van het land globaal. Scheelt weer stress wanneer je gekke borden ziet. Als je weet dat er geen of juist wel hele aparte dingen zijn ben je hiervan op de hoogte.
– Plak een post-it op je dashboard met een pijl naar links. Simpel, maar erg handig en effectief.
– Een navigatiesysteem is een goede uitkomst. Deze geeft op elk stuk precies aan hoe hard je mag rijden en in welke richting je rotondes moet nemen. Vooral rotondes zijn flink wennen als je aan de andere kant rijdt. Een rondje rijden/oefenen op de parkeerplaats kan dus geen kwaad.
– Rij rustig en op je eigen tempo (wordt geen gevaar voor het verkeer door op een snelweg 30km te rijden). Op deze manier voorkom je schrikreacties eerder en deze zorgen er vaak juist voor dat je weer gaat rijden zoals je gewend bent.

Oefenen op een rustige plek, ben je bewust van de verkeersregels, rijd op je eigen tempo en gebruik een navigatiesysteem. Wanneer je met je eigen auto op reis gaat naar bijvoorbeeld Engeland, kan het ook even wennen zijn als je van de boot gaat. Je rijdt meteen na de bootreis aan de andere kant van de weg. Oefenen op een rustige plek is dan te laat ;-). Probeer daar in je hoofd van te voren goed rekening mee te houden en vast om te schakelen. Hier vind je een lijstaan welke kant je moet rijden per land.

Leuk weetje: Samoa is in 2009 van rechts rijden naar links rijden geswitcht, omdat ze de auto’s dan goedkoper kunnen importeren.

Hebben jullie nog tips voor het inpakken van de auto of hoe doen jullie dat als je tijdens de vakantie links moet rijden? Wat helpt, wat is fijn?

links rijden
Deze post kwam tot stand in samenwerking met Allsecur.

Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram. Op dit moment bevinden wij ons in Zuid-Afrika. Wil je kiekjes uit het Krugerpark of meegenieten van de wijnproeverijen in Stellenbosch? Dan zien we je graag terug op INSTA!