De mooiste en leukste kerstmarkten van Europa

Vanaf half november worden er in veel Europese steden pleinen opgeruimd en schoongeveegd, de lichtjes worden uit de dozen van de opslagplaatsen gehaald en de kerstversiering wordt afgestoft. Dagen lang wordt er versierd, begint het langzaam, maar zeker te ruiken naar christmas cookies, glühwein en warme chocomel. Het kerstkoor zingt zijn liederen luid en bij het horen van de woorden hóhóhó van de kerstman, is het kerstseizoen officieel begonnen. Tijd om een van de mooiste en leukste kerstmarkten van Europa te bezoeken. Ga je mee?

kerstmarkt Londen Southbank, Mooiste en leukste kerstmarkten van Europa in 2016

kerstbomen kopen in Londen, de mooiste en leukste kerstmarkten van Europa in 2016

 

Duitsland


 

  Berlijn

Berlijn is een fantastische bestemming tijdens de feestmaand december (en eigenlijk altijd). De kerstbomen poppen overal op, de straten zijn verlicht met kleurrijke lichtjes en verschillende lichtshows geven nog meer sfeer aan deze toch al indrukwekkende stad. In Berlijn kun je niet spreken van één kerstmarkt. Het zijn er misschien wel 100. Ben je maar 1 of 2 nachtjes in Berlijn? Dan raad ik je aan om goed uit te zoeken wat voor een soort markt je wilt bezoeken. Qua sfeer, producten, activiteiten en entreeprijzen is er een groot verschil. Let ook op, een aantal markten zijn alleen in het weekend of pas vanaf 16:00 geopend.

Wat mij betreft ‘wint’ de Weihnachtsauber aan de Gendarenmarkt en is sowieso een bezoek waard mocht je voor Berlijn kiezen deze winter. Hij is gelegen tissen de Dom, de Friedrichstadtkirche en het Konzerthaus. Daarnaast heeft deze markt veel bijzondere producten. Mensen vanuit de hele wereld staan hier tijdens de decembermaand. Denk aan witte chocolademelk als drankje, origami, kunst, maar ook de gebruikelijke kerstmarktspullen zijn hier verkrijgbaar. Het plein is omringd door mega kerstbomen en prachtige versiering.

Entree: 1 euro
De kerstmarkt(en) in Berlijn starten bijna allemaal op 26 november in 2016. Enkele markten een aantal dagen later. De meeste markten zijn geopend tot en met 31 december van 10:00 tot 22:00.

 

  Keulen

Op zes plaatsen in Keulen zijn kerstmarkten te vinden, met de Keulse Dom als statig middelpunt. De Altermarkt, Rudolfplatz en de Neumarkt klinken je misschien bekend in de oren, maar ook aan de Rijn vind je een fijne kerstmarkt. Tevens is de Rijn een uitstekende plek om te genieten van allerlei lekkers (zowel eten als drinken!). Je bent gerust een dag zoet in het centrum van Keulen, want de markt is door zijn zes terreinen groot! Op veel pleintjes en straten rondom de binnenstad is wat te beleven en vind je voor ieder wat wils. Denk aan het proeven van hapjes, het drinken van een glaasje glühwein, schaatsen, shoppen of opwarmen bij een vuurkorf. Het decor van de Keulse kerstmarkt maakt het plaatje af en zorgt voor een unieke beleving.

Dit jaar kun je vanaf 21 november t/m 23 december 2016 de kerstmarkt. De kerstmarkt Keulen is dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00. Op zaterdag en zondag van 10.00 tot 22.00.

 

  Düsseldorf

Schaatsen, eten, wandelen, shoppen en uitrusten met een typisch Duits biertje? Dat doe je in Düsseldorf! het sfeervolle oude stadscentrum wordt elk jaar omgetoverd tot een grote kerstmarkt. Op zes verschillende pleinen vind je allerlei kraampjes met fijne kerstspullen, heerlijke glühwein, hapjes en goed bier. De pleinen staan met elkaar in verbinding, wat het wandelen door de stad en over alle markten erg makkelijk maakt. De enorme kastanjebomen in het centrum van Düsseldorf zijn versierd met duizenden, sprankelende lampjes.

De kerstverlichting in de bomen en rondom de gebouwen leiden je gemakkelijk naar de volgende kerstmarkt. Elk plein heeft een geheel eigen karakter door de verschillende decors. Feestelijk, historisch of jugendstil, je vindt het allemaal. Door zijn vele restaurants en barretjes rondom de kerstmarkten, vermaakt iedereen zich in Düsseldorf tijdens de feestmaand.

De Kerstmarkt van Dusseldorf staat er dit jaar van 17 november tot en met 23 december 2016. Op zondag 20 november zijn de kraampjes gesloten i.v.m. “Totensonntag” (Dodenherdenking).

Van zondag tot en met donderdag is de Kerstmarkt dagelijks open van 11:00 uur tot 20:00 uur. En op vrijdag en zaterdag liggen de openingstijden tussen 11:00 uur en 21:00 uur.

 

  Oberhausen

Oberhausen staat bekend om haar mooie kerstmarkt. Mooi? Dat zijn ze toch allemaal? Klopt! Maar Oberhausen spant wel de kroon met zijn sprookjesbos en winterlandschap als we spreken over mooi… dat past perfect bij de sfeer van de kerstdagen!

In Oberhausen zijn er twee kerstmarkten. Een kerstmarkt vindt plaats op de oude Markt in Oberhausen. Dit plein wordt omgebouwd tot een hele traditionele markt. Er staan ontzettend veel marktkramen en de sfeer van de kerst wordt er goed ingebracht door de hoge dennenbomen (van wel 14 meter!) die ze plaatsen op het plein. Het voelt alsof je dwaalt in een bos. De schilderachtige huisjes en de historische draaimolen maken het ook voor kinderen leuk en helemaal af voor ons romantische kerstbeeld.

De tweede kerstmarkt staat in het winkelcentrum Centro. Deze kerstmarkt is wat commerciëler. Je vindt hier ongeveer 150 houten hutten die diverse artikelen verkopen. Je vindt er elk jaar een glasblazer en houtbewerker, de echte ambachtsvakken zijn altijd vertegenwoordigt. Naast shoppen kun je ook genieten van zoete en hartige hapjes en een biertje toe.

De kerstmarkt in Oberhausen opent op 7 november in 2016 en zijn elke dag van 11 tot 22:00 open. Oberhausen stad gaat later open en op 20 november pas om 18:00 open ivm dodenherdenking.

De mooiste en leukste kerstmarkten van Europa, Dusseldorf, Duitsland

De leukste en mooiste kerstmarkten van Europa, Frankrijk

 

Frankrijk


 

  Lille

De kerstmarkt in Lille zorgt voor een sprookjesachtige kerstsfeer in de stad. De stad bruist meer dan ooit. De oude gevels verdwijnen onder een laag van sprankelende lichtjes. Loop je naar het centrum via rue Nationale, zul je versteld staan van de duizend fonkelende lampjes die aan je tegenkomt onderweg. Deze stad stopt hart en ziel in het maken van een top sfeer in de stad.

In de gemiddeld 80 tot 90 chalets op Place de Rihour, waar ambachtslieden en verkopers hun producten verkopen, kun je je kersthart ophalen en fijne spullen mee naar huis nemen. Glühwein ontbreekt ook hier niet en denk bij het proeven niet alleen aan typische kersthapjes, maar sla ook de hoek eens om voor een dosis Franse kaas.

Figuren uit de kerststal versieren de gehele binnenstad. Aan gezelligheid zal het in Lille in elk geval niet ontbreken. Lille is ook uitermate geschikt voor de echte kerstshoppings. Het wordt niet voor niets (op meerdere fronten) het nieuwe Parijs genoemd, want in maar liefst 3900 winkels kun jij je tas vullen.

De kerstmarkt is geopend van 18 november 2016 tot en met 30 december 2016. Elke dag van 11:00 – 20:00, Op 25 minuten van Rijsel (Lille) bevinden zich de kerstmarkt en ijsbaan van Arras. Deze is open van 25 november 2016 t/m 30 december 2016.

 

  Straatsburg

De kerstmarkt in Straatsburg is de oudste van Frankrijk. Al sinds 1570 vindt hier een kerstmarkt plaats: de ‘Christkindelsmärik’. In de namiddag wordt het echt een feest rondom en op deze markt. De geur van kaneel vervult de straten, lampjes gaan aan en de versieringen rondom de kraampjes glinsteren.

Het echte paradepaardje op dit plein is misschien wel de grote kerstboom. Je moet hoog kijken wil je deze boom in je blikveld hebben. Wat een pracht en praal!

Voor degene die op zoek zijn naar nostalgie is deze markt een echte aanrader.

De kerstmarkt van Straatsburg is open van 25 november tot 31 december in 2016.

Lille kerstmarkt
Bron foto.

 

België


 

  Antwerpen

Antwerpen en Brussel hebben de grootste kerstmarkt van België. Het voordeel van een dagje of weekendje Antwerpen is dat het met zowel de auto als de trein voor een groot deel van Nederland goed en snel bereikbaar is. Antwerpen ligt net over de grens, dat maakt het juist zo bijzonder. Niet lang reizen, wel een ander land en enorm gezellige sfeer. Wat wil je met de kerst nog meer?

Antwerpen is leuk voor een uitje met het hele gezin. Nippend van je glaasje glühwein of chocomel kijk je rustig toe hoe de kids de schaatsbaan over sjezen.

De stad staat vol kerstkramen waar je kerstspullen en cadeautjes voor onder de boom zal vinden. Antwerpen is ook ideaal als je wat inspiratie op wilt doen voor het kerstdiner. Aan hapjes zal het niet ontbreken en de Belgische gezelligheid is natuurlijk een dikke plus!

De kerstmarkt in Antwerpen begint met een spetterend openingsfeest op 10-12-2016 gaat de kerstmarkt van start. Dit wordt gevierd met een daverend openingsfeest. De kerstmarkt sluit op 8 januari. Geopend op maandag tot en met donderdag en op zondag van 12:00 tot 21:00 en op vrijdag van 12:00 tot 23:00 en op zaterdag van 11:00 tot 23:00.

 

  Brussel

De kerstmarkt in Brussel wordt elk jaar enorm goed bezocht. Brussel is vooral bekend om zijn oudheid, de brede lanen met prachtig oude bomen en de statige gebouwen om alle pleinen heen. Meer dan 240 kraampjes zijn er tijdens de feestmaand te vinden in- en rondom het centrum van Brussel. De kraampjes kleuren het centrum met zijn rode en groene kersttinten tot een vrolijke plek.

Er worden volop decoraties voor in huis (en in de boom) verkocht, hapjes, drankjes en leuke cadeautjes zijn ook in Brussel niet te missen. Niet alleen de kraampjes zorgen voor een fijne sfeer, ook de enorme kerstboom met zijn fonkelende lampjes in het midden van de kerstmarkt trekt veel bekijks.

De statige, oude, grijze panden zijn tijdens de decembermaand ook verlicht. Zo kijken niet alleen toeristen, maar ook de bewoners van Brussel heel anders tegen de stad aan. Wandel niet alleen over de kerstmarkt, maar laat het eten zakken tijdens een wandeling door de hele stad.

Ook in Brussel staat er een schaatsbaan waar de kids zich kunnen vermaken. En daarnaast vind je er ook een mega reuzenrad versiert met wel 18.000 lichtjes. Deze eyecatcher zie je vanaf verre en het uitzicht als je erin zit is ook zeker de moeite waard.

De kerstmarkt Brussel gaat op 25 november 2016 van start. Tot en met 1 januari 2017 kunt je de kerstmarkt bezoeken. Dagelijks van 12.00 tot 21.00 is de kerstmarkt geopend.
Op vrijdag, zaterdag en zondag kunt u de kerstmarkt bezoeken van 11.00 tot 22.00.

 

  Gent

De kerstmarkt van Gent staat vooral bekend om zijn fijne, gemoedelijke kerstsfeer en intimiteit. Met slechts vijftig kraampjes is het een vrij kleine markt te noemen ten opzichte van Brussel of Antwerpen. Ondanks de kleinschalige markt, is er genoeg te zien en te beleven in Gent tijdens de feestmaand.

De kerstmarkt staat opgesteld rondom de prachtig verlicht St. Baafskathedraal. De kathedraal is tijdens een gewone stedentrip al een eyecatcher, maar met de kerstverlichting aan is het helemaal een parel. De markt zelf heeft alles in huis om je met een berg aan kerstspullen naar huis te laten gaan. Een lege kerstboom zul je na een bezoek niet meer hebben. Ook voor een strudel (heb ik gehoord!) ga je naar Gent.

In 2016 start de kerstmarkt in Gent op 9 december en deze duurt tot en met 8 januari 2017. De markt is van maandag tot en met vrijdag geopend van 12:00 tot 23:00 en op zaterdag en zondag van 11:00 tot 23:00. Op Kerstavond (24 december) en Oudejaarsdag (31 december): 12.00 – 17.00 uur. Eerste Kerstdag (25 december) en Nieuwjaardag (1 januari): 14.00 – 23.00 uur.

 

  Leuven

In Leuven kun je de kerstman in zijn sparrenbos bezoeken! En dat maakt deze markt direct erg uniek. Er zijn talrijke authentieke standjes met de heerlijkste lekkernijen, drankjes en cadeaus voor onder de boom. Ambachtslieden laten hun kunsten zien en natuurlijk is er de kusbrug met maretak voor de verliefde koppeltjes.

Van grote buffetten waar een ieder kan eten tot workshops die te volgen zijn en een bezoek aan de kerstman maakt het natuurlijk af. De kleintjes mogen zelfs gratis mee met de stoomcarrousel. Is dat geen nostalgie?

De kerstmarkt van Leuven vindt in 2016 plaats van 8 tot en met 21 december.Doordeweeks van 12:00 tot 22:00 en in het weekend geopend van 11:00 tot 23:00.

hyde park kerstmarkt londen

kerstmarkt Londen, Southbank, mooiste en leukste kerstmarkten van Europa

 

Engeland


 

  Londen

Londen is al jaren dé ideale bestemming voor de feestdagen. Nergens vind je dezelfde hoeveelheid fonkelende lampjes in- en rondom een stad als hier. Waar je ook loopt, Londen lijkt bedekt te zijn onder een sprookjesachtige laag feestversiering en lampjes. Maar naast het feit dat deze stad zo prachtig versierd is, hebben ze ook twee ontzettend gezellige en uitgebreide kerstmarkten. Londen is een compleet kerstfeestje met sfeervolle kerststallen, een ijsbaan, poffertjes, glühwein, oliebollen en natuurlijks kerstmuziek.

In Hyde Park is een heus Winter Wonderland opgebouwd, waar je naast shoppen ook kunt genieten van tal van evenementen, attracties en eetgelegenheden. Aan de voet van de Londen Eye start de kerstmarkt op South Bank. Geniet van het prachtige panorama dat je krijgt vanuit het gigantische reuzenrad of smikkel al wandelend langs het water van een chocomuffin, een wrap met groenten en kikkererwten of een hete kop choco.

Londen wordt elk jaar omgetoverd tot een sprankelend geheel. De vrolijkeklanken van de kerstmuziek uit de straten klinken en een ontmoeting met Santa Claus maakt het feestje af. Natuurlijk sla je het shoppen EN windowshoppen in de prachtige kerstetalages niet over!

De kerstmarkten in Londen openen in november 2016 en gaan dicht in januari. Openingstijden en precieze data volgen nog.

 

  Newcastle

De kerstmarkten in Newcastle staan bekend om hun grote diversiteit. Op Grey Street is er een continentale markt waar Franse crêpes, Belgische wafels en Duitse worst worden verkocht. Natuurlijk geniet je hier ook van de lokale producten van de Engelsen.

In Newcastle vieren ze ook het magische Winter Festival. Grote lichtparades en kerstuitingen schitteren door het hele centrum van deze stad. Ook in het Saltwell Park en Victoria Park kun je genieten van dit festival. Optredens van artiesten, veel eten proeven, geweldige lichtshows en een hele fijne sfeer. Let wel op: voor dit evenement heb je kaarten nodig.

In het dorpje Beamish (net naast Newcastle) gaan ze terug de tijd in tijdens de feestdagen. Hier geniet je van een romantische sfeer en traditionele kerstversieringen. Ook op de middeleeuwse kerstmarkt bij Black Gate en Castle Keep nemen ze je mee terug de tijd in. Kunst, ambacht en eten hebben hier de hoofdmoot.

De meeste feesten en markten openen op 19 november in 2015. De datum voor de Middeleeuwse markt volgt.

Via insiders kreeg ik ook nog diverse tips over de kerstmarkten in: Tallin, Wenen, Kopenhagen, Praag en Bolzano!

 

Kerstmarkten Europa

Wat vind jij de mooiste en leukste kerstmarkten van Europa?


Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram.