Hoe organiseer je een studiereis naar het buitenland?

Hoe organiseer je een studiereis?

“Hoe organiseer je een studiereis?”

Deze vraag is mij vaak gesteld via mijn blog of in de mail. Het leek mij een goed idee om daar wat algemene informatie over te geven. Let op: Ik ben geen expert in het regelen of organiseren van diverse studiereizen, maar ik geef jullie graag mijn tips mee. Punten die ik tegenkwam, waar ik van heb geleerd of die ik juist aanraad anders te doen dan ik zelf heb gedaan.

Waar te beginnen?
Eerlijk is eerlijk. Die vraag vind ik lastig te beantwoorden. Mijn idee om naar NY te gaan voor een studiereis was impulsief, maar de stap en logica daarachter is eigenlijk heel simpel. NYC was al jaren een droom van me. Maar het sparen bleef op een laag pitje staan. See what I see? Jup, een vrij lege bankrekening en gezien alleen een ticket naar New York al een vermogen kost, was dit plan, geen strak plan.Tot het knopje om te sparen zo rond 2012 radicaal omsloeg. Ik genoot ervan als ik minder uitgaf, meer opzij kon leggen en daardoor mijn dromen veel dichterbij leken te komen. Een reden en een doel hebben om te sparen, zorgt er vaak voor dat je ook daadwerkelijk geld opzij gaat leggen.

In de zomer van 2013 dwaalde ik wat rond op het internet en zag een cursus Engels in Londen. Ik had nog 3 weken vakantie, deze cursus zou 2 weken duren en precies eindigen op de laatste dag van mijn vakantie. Leek me een tof plan, niet waar? Na wat denken, uitstippelen, uitrekenen en mijn prioriteitenlijst aan te hebben gepast, kwam daar ineens New York uit. Een Engelse cursus in New York, maar dan nog wel met een jaartje extra sparen te gaan.

Denk goed na wat je precies wilt. Londen klonk heel gaaf en impulsief als ik ben was ik bijna gegaan. Maar ben realistisch. Als je nog een jaar door kunt sparen, vlieg je dan wellicht naar een plek waar je altijd al van droomde? Ben je dan op een plek waar je anders nooit zo snel zou komen? Hoofddoel is de cursus, maar kun je dit combineren met een andere droom, dan is dat natuurlijk perfect.

Hoe organiseer je een studiereis?

Als je voor jezelf duidelijk hebt welke taal je wilt leren en in welk land of welke stad je dat graag zou doen, dan is het begin er. Als je weet welke periode je daar (ivm werk en school) vrij voor hebt of zou kunnen regelen ben je al een stap verder. Met deze informatie kun je op zoek naar een (reis)organisatie die dit kan regelen.

Hoe vind ik een organisatie om een dergelijke reis te boeken?
Een logische stap is dan uiteindelijk Google. Klinkt cliché, maar ook op dit gebied is Google een master;). Google geeft je verschillende opties. Van reisbureaus waar je bijna alles zelf regelt tot aan Studie reisbureaus die echt een hele studiereis voor je kunnen organiseren. Een ander voordeel van Google? Je komt bij veel ervaringen van anderen terecht en je kunt zomaar op nog betere ideeën uitkomen.

Er zijn genoeg studie reisbureaus waar je online kunt boeken, maar ik was op zoek naar persoonlijk advies. Het zou mijn eerste ervaring zijn met een studiereis/taalreis die ik zelf moest organiseren en het voelt prettig om dan voorbereid het vliegtuig in te stappen. Dus zocht ik naar een (studie)reisbureau die ik fysiek kon bezoeken in de omgeving van Nijmegen en Arnhem.

Hoe organiseer je een studiereis?

Ik kwam uiteindelijk bij StudyTravel in Nijmegen terecht, waar je langs kunt gaan en persoonlijk advies krijgt over alle mogelijkheden en verwachtingen. Dit gaat niet alleen over de studie, maar ook over de accommodaties en het vervoer. In overleg kies je dan voor jou de beste studiereis, waarbij je zelf de studie, accommodatie en eventueel het vervoer samenstelt. Daarnaast geven ze praktische tips over de dagelijkse dingen, zoals het aanschaffen van van beddengoed, eetgerei en het plannen van uitstapjes.

Je bent vaak vrij te kiezen wat je met de accommodatie wil. Het is mogelijk om alleen de taalschool en de cursus te boeken, dan ben je vrij om te verblijven waar je maar wilt. Let wel op; een verblijf in New York (als in appartement) is duur! Daarom heb ik voor het ‘all-in’ pakket gekozen. Ik heb samen met iemand van het reisbureau gezeten om te kijken welke plek het best bij mij zou passen, wat in de range lag van mijn te besteden budget en hoe de afstanden vanaf deze plekken naar school waren. Een gastgezin is ook een optie, maar deze zitten in veel steden toch wel op minimaal 45 minuten bij de schoollocatie vandaan. En je moet het willen en kunnen om met de normen, waarden en regels van een gastgezin om te kunnen gaan en daar voor langere tijd te verblijven.

Hoe organiseer je een studiereis?

Hoe en vanaf wanneer tref je voorbereidingen voor de uiteindelijke reis?
Een visum of Esta
De belangrijkste voorbereidingen zijn natuurlijk het boeken van de school en accommodatie, daarnaast moet je ook goed uitzoeken of je een visum of ander reisdocument nodig hebt. Het zou vrij zuur zijn als je alles geboekt hebt en uiteindelijk bij de grens wordt geweigerd (ja Amerika blijft Amerika!). Als je een Visum nodig hebt is zo’n 3 maanden van te voren ruim op tijd. Liever te vroeg dan te laat…want daar kunnen nog wel eens problemen ontstaan. Een Esta kun je prima 4 weken van te voren ‘online kopen’.

Het vervoer
Bekijk daarna goed hoe je het vervoer gaat regelen, binnen Europa kan je soms prima met treinen reizen. Naar intercontinentale bestemmingen is het boeken van een ticket een ware sport. Boek je te vroeg betaal je te veel, boek je te laat ook. Het bekijken van prijzen van de ticket zou je ook vooraf kunnen doen, zodat je de periode van de studie ook daarop kunt afstemmen. Hier heb ik het niet alleen over een vliegticket. Denk ook aan treinreizen die je zou willen maken, of de taxi of bus die je van het vliegveld naar de juiste plek kunnen brengen. Zodra je de exacte datum van de studiereis weet kun je op zoek naar vliegtickets. Begin op tijd en mocht er een goede aanbieding tussen zitten, boek!

Ik kreeg de aanbieding van het Studie reisbureau of ze het vervoer van het vliegveld naar de accommodatie voor mij moesten regelen. Dit zou 125 euro zijn. Een taxi vanaf de New Yorkse vliegvelden naar het centrum is gemiddeld 50 dollar (43 euro). Zeg niet meteen ja, maar gebruik Google en zoek uit!

Valuta, reisverzekering en telefoonnummers
Als je de belangrijkste zaken hebt geregeld (de studiereis!) Is het handig om na te gaan denken over andere zaken die belangrijk zijn. Het regelen van een reisverzekering, controleren bij de bank of je kunt pinnen over de hele wereld, of dat dit uit staat. Is het nodig om een creditcard aan te schaffen? Ook is het handig om je in te lezen over de cultuur van het land. Via internet, maar ook reisboekjes zijn nog steeds een aanrader. Welk geld, is het gebruikelijk om fooi te geven, hoe veel dan? En wat dacht je van telefoon en alarmnummers is her desbetreffende land, maar ook de nummers van je bank, zorgverzekering en contactpersoon in Nederland zijn handig om bij te hebben!

Daarnaast is het handig om een offline kaart van de stad en metro op je telefoon te downloaden. (Tripadvisor heeft van iedere grotere stad wel en app) Hiermee navigeer je de eerste dagen gemakkelijk door de stad zonder er als toerist uit te zien. Je wil namelijk niet iedere dag door talloze mensen aangesproken worden of folders van hop-on bussen in je vingers geduwd krijgen.

Extra spullen; handdoeken, beddengoed, potten, pannen…

Zoek uit welke spullen er niet aanwezig zijn in je accommodatie. Zoek via internet al een beetje wat je kwijt bent voor deze artikelen. Waar je voor niet al te veel geld attributen kunt kopen en of deze winkel op loopafstand ligt, dan hoef je niet lang te zoeken in een nieuwe omgeving.

Ik moest bijvoorbeeld beddengoed, handdoeken, pannen, borden, glazen, bestek en de eerste boodschappen natuurlijk de eerste dag gaan kopen. Ik koos ervoor om hier in Nederland alvast goedkoop beddengoed en handdoeken te kopen, je zou zeggen dat het zonde van de ruimte in de koffer is, maar deze spullen heb ik daar gelaten.. en voila! Je hebt opeens ruimte in je koffer voor alle geshopte kleding en schoenen ;-)!

Hoe organiseer je een studiereis?

Hoe organiseer je een studiereis?

Mochten jullie vragen, opmerkingen of tips hebben? Laat ze dan gerust achter in de comments! Ik heb nog heel wat extra informatie dat ik graag een tweede blogpost schrijf over mijn ervaringen met een studiereis naar het buitenland en jullie vragen ideeën of comments graag meeneem!

lees meer

Gerelateerde artikelen