Pizza eten in Rome

Rome, een van de mooiste steden die ik ooit zag. Rome is één groot openluchtmuseum en ik kan me goed voorstellen dat hoe goed je ook voorbereid bent, het overweldigend kan zijn. Vandaag neem ik je mee en deel ik mijn tips. Geland in Rome? Pak de taxi naar je hotel, trek je wandelschoenen aan en stappen maar!

Het Romeinse Rijk

Rome heeft veel overblijfselen uit het Romeinse Rijk. Van grote, hoge bekende gebouwen, tot kleine kerkjes of gaten in muren en straten waarvan men zelf niets eens weet hoe het er nou komt. Een van de bekendste overblijfselen uit het Romeinse Rijk is wellicht het Colosseum, het boegbeeld van Rome. Een plek waar hordes toeristen te vinden zijn, maar ook een plek die je gezien moet hebben als je hier bent. De toegangsprijs was verrassend laag en ik kreeg als student zijnde (onder de 25) om die reden nog wat extra korting. Voor €5,00 boekten we er nog een audiotoer bij, een real life gids kost ook €5,00, maar dan kies je niet zelf het tempo e.d. Voordeel aan de echte gids is dat je op plekken binnen het Colosseum mag komen waar de rest van de bezoekers geen toegang toe heeft.

Als je het Colosseum hebt gezien kun je richting het Forum Romanum lopen. Het Forum Romanum (Latijns voor Romeins Marktplein) was in de oudheid het centrum van Rome. Tijdens de gloriedagen van het Romeinse Rijk was dit het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Op dit moment zie je daar de overblijfselen van de vele gebouwen die er ooit stonden. Museo Palatino is nog zo’n plek waar veel overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden zijn. In het museum vertellen voorwerpen en fresco´s de geschiedenis van het ontstaan van Rome tot aan het keizerrijk.

Ook in de buurt van deze bezienswaardigheden is Circo di Massimo. Het lijkt misschien een zeer kale vlakte waar je niet doorheen hoeft te wandelen, maar als je weet dat hier vroeger de wagenraces werden gehouden is het toch een zeer bijzondere plek.

Travel, Rome, Italy, Italie, reizen

Most Romantic Cities in Europe, Rome

Rome, Forum Romanum, Reizen

Trappen Stappen in Rome

Je mag dan de nodige koolhydraten binnen krijgen tijdens een citrytrip naar Rome, als je goed je best doet dan haal je zeker de helft er met gemak weer af. De bekendste trappen in Rome zijn de Spaanse trappen. Hier komen elke avond vriendengroepen samen om te kletsen en toeristen gaan er zitten om even bij te komen. Ook voor het openbare park Villa Borghese is eerst de nodige klim (van trappen) nodig. Laat je niet afleiden door deze flinke workout, want het is het absoluut waard! Het park dat meer dan 80 hectare groot is biedt je aangelegde tuinen, musea’s, villa’s en paviljoenen. En als je trouwens de Spaanse trappen weer naar beneden loopt.. dan vind je daar een erg fijne winkelstraat. Moet je jezelf niet belonen na een workout ;-)?

Rome-Spaanse-Trappen

Rome, Italie, Vila Borghese

Vaticaanstad

Tijdens een stedentrip naar Rome mag je deze aparte staat niet overslaan. Vaticaanstad is een aparte staat binnen de stadsgrenzen van Rome. De hoofdstad van de Katholieke kerk en de woonplaats van de Paus en zijn kardinalen. Vaticaanstad is tevens het kleinste land ter wereld en bestaat uit het Sint Pieterplein, de Pauselijke Tuinen en de Basiliek van Sint Pieter.

Wil je de Sixtijnse kapel en het Vaticaans Museum bezoeken? Dan kun je het beste vroeg… VROEG op de dag komen om zo de lange wachtrij en de drukte voor te zijn. De Sixtijnse kapel vond ik persoonlijk indrukwekkend.. maar de weg ernaartoe was het meest bijzondere. Als je in de Sint Pieter bent, dan is de klim naar boven (500 treden) je alles waard. Het uitzicht is er een om nooit te vergeten.

Tip: Als je een aantal dagen in Rome bent is het verstandig om Vaticaanstad het laatst te bezoeken. Omdat het zo overweldigend, mooi en fascinerend is, vallen andere kerkjes misschien tegen, terwijl deze ook prachtig zijn!

Rome weg Naar Sixtijnse Kapel

Rome uitzicht Vaticaanstad, Sint Pieter

De Trevi Fontein en het Pantheon

De Trevi Fontein is de hoogste en bekendste Fontein van Rome. Wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal men ooit terugkeren naar Rome. Dus je mag drie keer raden wat ik heb gedaan ;-)? Op nog geen 5 minuten lopen van de Trevi Fontein vind je Valentino. De specialiteit van deze ijstent is het citroenijs… en smullen dat het was!

Op zo’n 7 minuten afstand van de Trevi vind je Het Pantheon. Door het gat bovenin het Pantheon wordt er op ieder moment van de dag een andere god belicht door de zonnestralen, in het totaal zijn er 9 goden. Het schouwspel is de moeite waard om hier wat langer te blijven zitten en het met eigen ogen te bekijken.

Een pasta, pizza en een wijntje

Voor een lichte Lunch ga je aan tafel bij Hostaria Romana. Spaghetti, een glaasje wijn en een glaasje water zorgen ervoor dat je de middag weer door kunt. Koffie of een wijntje om na al het stappen even tot rust te komen en nog niet toe aan het diner? bij Antico Caffe Greco ben je aan het juiste adres. Voor weinig een prima pizza eten? Dat doe je bij Ai Marmi. Wat langer de tijd en romantisch eten met je lief? Dan schuif je rond een uurtje of 21:00 aan bij Glass. Sfeervol, goed eten en heerlijke wijn.

Rome Vaticaanstad

Rome Pantheon

Rome Trevi Fontein

Rome ijsjes bij Valentino

Nog meer tips voor een stedentrip naar Rome

  • Zien: Santa Maria Sopra Minerva (een prachtig kerkje)
  • Zien: Castel Sant’ Angelo (Groot Kasteel)
  • Zin in een lunch of diner? Zorg dat je een eettentje uitzoekt dat wat verder van een bekende bezienswaardigheid vandaan ligt. Dit scheelt namelijk enorm in prijs! (De Italianen eten vaak pas vanaf 21:00 ‘s avonds)
  • Drink hier de beste cappuccino’s, zelfs in de goedkope hotels smaken ze nog beter dan in vele restaurantjes hier in Nederland. (De ongeschreven regel is wel dat je alleen cappuccino drinkt voor 10:00 uur ‘s ochtends, daarna stap je over op espresso)
  • Neem je studentenpas en/of paspoort mee! Je krijgt bij heel veel musea en bezienswaardigheden een fikse korting als student en t/m de leeftijd van 25 jaar!

Zijn jullie wel eens in Rome geweest? Wat zijn jullie ultieme tips voor deze historische stad?