Tips om te doen in Keulen

Keulen vinden wij een heerlijke stad. Afgelopen jaren zijn we regelmatig de auto ingestapt om een weekendje of gewoon voor een dag naar Keulen te gaan. Keulen brengt veel herinneringen met zich mee voor ons. Zomeravonden uren lang kletsen met een wijntje aan het water, of in de kou lopend over de kerstmarkt. Van het prille begin in onze relatie tot nu, in elke periode zijn we er wel geweest en dat is fijn, mooi en goed om op terug te kijken.

Keulen is geen grote stad. Met een weekendje heb je er de highlights, de winkelstraat en je eigen ontdekte cafeetjes en restaurants wel gezien en gevonden. Des te leuker vind ik het eigenlijk. Een nieuwe stad, groots, mooi, haast onbereikbaar, ja, dat is gaaf. Maar een stad waar het voelt als thuiskomen, dat is ook wat waard. Keulen is er daar een van.

Keulen is ook leuk om zijn steegjes, zijn winkelstraat, zijn bakkertjes waar je de geur al van verre ruiken kan, zijn restaurantjes waar zo’n heerlijk Duits menu op je te wachten staat en van die echt donker bruine kroegen, waar je niets anders kunt dan een grote pot bier drinken. Ik hou ervan, de charme van Keulen, van het Duitse. Zo lekker niet elegant, maar rauw, zo niet deftig of charmant, maar puur en recht voor zijn raap.

Hohenzollernbrucke in keulen bezoeken

1. De Hohenzollernbrücke

Dit is dé slotjesbrug van Keulen. De Internationale treinen razen over deze spoorbrug terwijl daarnaast vele verliefde stelletjes of vriendinnenclubjes hun slotje met tekst en hartje op de brug vastmaken. Bijzonder, gezellig en niet zo schandalig druk als in Parijs. Deze brug brengt je overigens aan de andere kant van de Rijn, waar je een schitterend uitzicht op de stad hebt.

Panorama gebouw Keulen uitzicht

2. Panorama gebouw

Dit staat niet heel duidelijk aangegeven, maar wel de moeite waard. Dit is een gebouw aan de andere kant van de Rijn. Via de Hohenzollernbrücke kom je hier terecht. Steek je de brug over is het nog een paar honderd meter rechtdoor en dan loop je recht tegen dit gebouw aan. Voor 3 euro (wat ik wel een redelijk bedrag vind, het is maar een kantoorgebouw) ga je met de lift naar boven. Het klopt dat je al prachtig uitzicht hebt vanaf de Dom, maar dit gebouw staat aan de andere kant, dus biedt het een ge-wel-dig uitzicht over Keulen zelf.

Keulen Altstadt

Keulen Altstadt

3. De Wijk Altstadt

Wil je de bekendste bezienswaardigheden ook keuren en tevens een lekker hapje eten? Dan ben je in het gebied Alstadt aan het juiste adres. Hier vind je De Dom, De ene kant van de Hohenzollernbrucke en Der Gross Sint Martin. De Dom is mooi om te zien van buiten, maar voor (€3 normaal tarief en €1,50 studententarief) mag je de 509 treden beklimmen, krijg je De Dom (toren) van binnen te zien en heb je een prachtig uitzicht over Keulen. De ingang hiervoor is rechts naast de ingang met de trap naar beneden. Heb je hoogte vrees? Het gebouw zelf is wel vrij toegankelijk en ook zeker de moeite waard.

Vergeet niet als je in Altstadt bent een bezoekje te brengen aan het geweldige Chocolade Museum, de geur van chocolade is overal aanwezig en er zijn genoeg mogelijkheden om daadwerkelijk te proeven. Dit museum is alles behalve stoffig, modern, interactief en je kunt je er een paar uur vermaken!

Voor een hapje eten kun je terecht bij Brauhaus Sunner im Walfisch waar een fijn sfeertje hangt, het personeel erg vriendelijk is en het eten zeer goed smaakt. Geniet in Altstadt van pittoreske huisjes, mooie steegjes, gekleurde gevels, de watertjes en grasveldjes, waar je overigens ook lekker kunt picknicken in de zomer!

Belgisch Viertel winkeltjes

Belgisch Viertel winkeltjes

4. De Wijk Belgisch Viertel

Past het Bohemian sfeertje helemaal bij jou? Dan is het een aanrader om een dagdeel te spenderen in de wijk Belgisches Vierteil. Veel koffiebarretjes, waaronder Coffee Bar. Lekker slenteren door gezellige straatjes met tweedehands winkeltjes en boetiekjes, gecombineerd met nieuw zoals: Le Fou, Liebelings-Sachen en vele muziekwinkels met oude platen waar Groove Attack Records er één van is.

De wijk Ehrenfeld in keulen

De wijk Ehrenfeld in keulen

5. De Wijk Ehrenfeld

Kunst & Cultuur. Ben je een echte liefhebber van beide? Loop hier dan absoluut doorheen! Wij hebben dit stuk aan het eind van de dag met de auto gedaan. We wilden binnen 1 dag heel, heel veel zien en waren naar 25 kilometer ge-bro-ken. Overal op de huizen en muren van gebouwen vind je kunst. De uitgaansgelegenheden doen een beetje ‘hippie-achtig’ aan en hebben een relaxte sfeer. Naast street Art vind je hier onder ander het museum Ludwig waar je echt wel een middagje zoet bent tijdens een bezoek. Studenten en kunstenaars wonen hier in een van de vele appartementjes of flatgebouwen. ‘s Avonds komt men vaak samen op een van de grasvelden rondom een vuurkorf of wordt er een feestje gegeven in een studentenhuis. Loop door deze wijk en ontdekt het zelf!

Zijn jullie al bekend met Keulen? Zo ja, wat vonden jullie van deze stad? Want de meningen zijn erg divers!