Bellen en internetten in het buitenland: hoe werkt dat?

Er zijn in Nederland redelijk wat opties om uit te kiezen als het gaat om telefoonabonnementen of simkaarten. Hoewel het abonnement met toestel een aantal jaar geleden toenam in populariteit, kiezen steeds meer mensen nu toch weer voor meer veiligheid en ‘in control’ zijn over de kosten, dus neemt de vraag naar prepaid simkaarten en vooral naar Sim Only flink toe. De vraag is; hoe houd je die kosten ook wanneer je op reis bent onder controle? Op reis maak je veel gebruik van internet, vaak zelfs zonder dat je er echt erg in hebt. Omdat de kosten over de grens meestal duurder zijn dan thuis, omdat je op een ander netwerk zit, kan het slim zijn om dit eens uit te pluizen en uit te zoeken wat je het beste kan doen. We geven je graag tips hoe om te gaan met bellen en internetten op reis!

Internet verbruik via je telefoon

Sms’en en bellen voelt eigenlijk al als ‘geweest’. Hoewel ik moet zeggen dat wij juist wanneer we in het buitenland zijn dit wel vaker doen. Als er slecht of geen internet is, maar een smsje of telefoontje net wel kan. Internetten doen we constant.. echt, zonder dat we er erg in hebben. Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter, Google Maps.. hoewel voor laatstgenoemde wel wat andere mogelijkheden zijn, maar daar komen we verderop in deze post op terug. Feit is; we staan continue in verbinding met internet en dit kan je, zeker in het buitenland, veel geld kosten. Zorg daarom dat je apps uitzet of dat je je telefoon in zijn geheel niet constant aan hebt staan. Nog een tip: het is ook mogelijk om je 3G en/of 4G uit te zetten, je verbruikt dan veel minder data. Je telefoon laadt dan namelijk minder snel gegevens en gebruikt dus minder snel data.

Wil je apps uitschakelen? Ga dan naar ‘Instellingen > Apps > alle applicaties’ en tik op de app die je weg wilt hebben. In het overzicht druk je eerst op ‘Nu stoppen’ en vervolgens op ‘Uitschakelen’. Daarnaast kun je ervoor kiezen om apps helemaal te verwijderen, dit als je zeker weet dat je de apps tijdens de vakantie toch niet gaat gebruiken en je het fijn vindt meer ruimte te maken op je telefoon bijvoorbeeld.

Bellen en internetten in het buitenland: hoe werkt dat?

Sim Only – is dat een goed idee?

Een Sim Only abonnement wordt steeds populairder. Je zit niet vast aan een telefoontoestel en dat maakt het een stuk goedkoper dan een ‘normaal’ abonnement. De kosten kunnen zelfs tot 80% lager zijn dan je gewend bent bij een vast abonnement met een toestel! Voordeel van Sim Only: je betaalt enkel de abonnementskosten voor de simkaart en je bent helemaal vrij in het kiezen van je eigen favoriete smartphone. Is je huidige telefoon nog in goede staat? Dan kun je die zelfs blijven gebruiken!

Sim Only in het buitenland

Met Sim Only heb je veel meer flexibiliteit dan met een abonnement bij een toestel. Er zijn abonnementen waarbij je maandelijks kan opzeggen en/of aanpassen. Ook zijn er inmiddels veel providers die dit aanbieden, omdat de vraag steeds groter wordt. Je kunt kiezen uit verschillende varianten. De keuze is afhankelijk van het aantal belminuten, smsjes of MB’s die je ongeveer verbruikt. Je kunt op de websites van de providers makkelijk vergelijken welk abonnement het beste past.
De vraag blijft natuurlijk: hoe werkt Sim Only in het buitenland? Voor reizigers is het soms onduidelijk of je met een Sim Only abonnement kunt bellen, sms’en en internetten op reis. En het antwoord is, YES, dat kan! Je kan de abonnementen gewoon gebruiken wanneer je op reis bent in het buitenland.

Bellen en internetten in het buitenland: hoe werkt dat?

Reizen in Europa met Sim Only

Sinds 2017 zijn de beruchte roamingkosten afgeschaft in de Europese Unie, heel erg fijn! Dit betekent dat je met (eigenlijk ieder abonnement) hetzelfde betaalt als thuis en geen mega rekening meer hoeft te verwachten. In alle 28 landen van de Europese Unie kun je internetten en bellen voor het abonnement dat je hebt afgesloten. Kijk voor je op reis wel even goed om welke landen het gaat. Niet ieder land in Europa is lid van de EU. Andere landen (bijvoorbeeld IJsland), horen niet bij de EU, maar daar kun je op bijna alle plekken wél gewoon gebruik maken van je gewone abonnement.
Het kan óók nog eens verschillen per provider. Sommige aanbieders hanteren wel de Nederlandse tarieven voor een aantal landen die niet binnen de EU vallen. Daarom is het handig om van tevoren even een snelle check te doen voor je op reis gaat. Je kunt wat deze kosten betreft maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Reizen buiten Europa met Sim Only

Ook wanneer je gaat reizen buiten Europa, kun je je Sim Only abonnement blijven gebruiken. Je betaalt dan wel extra om te internetten of bellen. Je kan bij je provider een buitenland- of vakantiebundel afsluiten voor je op reis gaat. Voor een vast bedrag krijg je een bepaalde hoeveelheid MB’s of belminuten die je alleen in het buitenland kan gebruiken. Bij T-Mobile heb je bijvoorbeeld het Travel & Surf pakket. Hier kun je precies afsluiten waar je naar op zoek bent. Landen zijn verdeeld in categorie 1 tot en met 4. En het is mogelijk om per categorie een XS tot en met XL-bundel af te sluiten voor data en belminuten.

Ook is het mogelijk om een simkaart te kopen van het land waar je gaat reizen. Meestal vind je diverse shops al op het vliegveld bij aankomst. De kosten zijn dan een stuk lager en je kunt blijven internetten wanneer je wilt. Het beste werkt dit met een dual sim telefoon, omdat je dan je eigen simkaart niet uit je eigen telefoon hoeft te halen. Maar je kunt de simkaart ook omwisselen (het eerste heeft mijn persoonlijke voorkeur). Wat dan niet meer kan is bellen en sms’en met je eigen nummer.

Bellen en internetten in het buitenland

Maar, hoe zit het dan met sms’en, bellen of gebeld worden?

Wanneer je op reis bent is het voordeliger om gebeld te worden dan om zelf te bellen. Verder is een sms versturen uit het buitenland weer goedkoper dan bellen. Het is nu makkelijk gezegd dat je dus beter kan sms’en, maar wij snappen ook dat je soms even wilt ‘kletsen’ met het thuisfront. Als je voor langere tijd op reis bent is het horen van iemands stem heel veel waard. Een andere optie is om te Facetimen of skypen wanneer je WiFi hebt! Ja, zonder WiFi kan ook, maar dat raden we in verband met de kosten en het redelijk hoge verbruik van internet niet aan 😉. Whatsappen kan natuurlijk oom altijd met WiFi aan! Het versturen van een Whatsappje dat van je extra gekochte databundel afgaat maakt ook niet zo heel veel uit. Maar probeer dan alleen tekst te versturen zonder foto’s of filmpjes, dat kost wel weer een stuk meer aan data!

3G of 4G in het buitenland

Bij het afsluiten van een Sim Only abonnement kun je kiezen tussen 3G en 4G. Uiteraard heb je met 4G sneller internet. 4G brengt meer kosten met zich mee, maar dat hebben veel vakantiegangers ervoor over om sneller internet te hebben. Kijk voor je dit kiest wel goed naar de regio waar je naartoe zal reizen. Heel veel landen hebben een slecht werkend 4G netwerk en daardoor maak je alsnog gebruik van 3G. De extra kosten zijn dan heel erg zonde!

Een gouden tip

Check altijd wat de eventuele extra kosten zijn wanneer je vanuit het buitenland belt of gebruikt maakt van Internet. Ik voel zo nu en dan de pijn van mijn telefoonrekening uit New York nog steeds (+€600,00). Het kost geen moeite om je van tevoren in te lezen over gebruik van data, de kosten etc. Het zal je enkel veel kunnen besparen 😉.

Bellen en internetten in het buitenland

Extra telefoontips wanneer je gaat reizen

We delen graag een aantal extra (telefoon)tips met je, die het reizen een stuk gemakkelijker kunnen maken.
Download kaarten op Google Maps. Zoals hierboven al aangegeven zouden we een tip meegeven voor Google Maps. Het kan namelijk hoog in de kosten lopen als je Maps continue aan hebt staan om je de weg te wijzen. Wat dan te doen? De kaarten van de gebieden waar je gaat rijden downloaden! Je kunt vooraf (thuis, met goed bereik/WiFi), de kaarten van het gebied waar je naartoe gaat downloaden. Dit kan van een groot gebied, tot zeer nauw rondom de plekken waar je zal rijden. Hoe specifieker, des te beter en handiger voor de route die je zal rijden. Het fijnste? Het kost je dus geen internet!

– We tippen ook graag nog een aantal handige reisapps die tijdens elke reis goed van pas kunnen komen. De 13 reisapps die wij altijd gebruiken lees je in dit artikel: 13 handige reisapps die van pas kunnen komen.

Hoe ga jij om met telefoonabonnementskosten en reizen? Houd je er rekening mee? Koop je een extra bundel? Of zet je internet helemaal uit wanneer je op reis bent? Laat het ons weten in de comments of via een berichtje op Instagram!