Luxemburg stad, Luxembourg city

Luxemburg. Het is misschien niet het land waar je aan denkt als je op zoek bent naar een vakantie of een lang weekend weg met vrienden of je partner. Wellicht ken je het land omdat je na een vakantie met je ouders in Italie of Frankrijk door Luxemburg reed om te tanken en tabak in te slaan. Maar Luxemburg is veel meer dan het land van de goedkope tabak en benzine. Luxemburg is de moeite waard als je er een weekend tussenuit wilt gaan!

Niet voor niets staat het oude centrum van Luxemburg om de UNESCO-werelderfgoedlijst. Loop met (stevige) wandelschoenen over de kinderkopjes, beklim de steile paden en kijk je ogen uit bij mooie, historische gebouwen. Luxemburg geeft je het gevoel dat je dwaalt door een klein en schattig pittoresk dorpje.

Luxemburg stad, Luxembourg city

1. Wandel door Grund

Grund is de naam van het gebied in het laaggelegen deel van Luxemburg stad. Grund is het oudste deel van de stad. Deze laaggelegen deel heeft een zeer middeleeuwse uitstraling, maar het grappige is dat alle huizen pas in de 19e of 20ste eeuw zijn gebouwd. De huizen en gebouwen zijn gebouwd aan de oever van de kleine Alzette rivier die midden door de stad heen loopt. Overdag is het een feestje om hier te kunnen slenteren langs de authentieke huisjes en je te wanen in het vroegere Luxemburg. Op deze plek zitten veel restaurant waar je de avond kunt begonnen met een heerlijk diner. Ook blijkt het gedeelte om te stap te gaan hier erg populair te zijn! Helaas lagen wij als granny’s al om 00:00 op bed… en hebben we het stappen overgeslagen.

2. Neerploffen op een stoel bij Place d’Armes

Place d’Armes is een groot plein in het midden van de stad. Met mooi weer is dit plein bezaaid met terrasjes van verschillende restaurantjes en barretjes die hier zitten gevestigd. Daarnaast vind je hier op zaterdag een rommelmarkt met allerlei snuisterijen. De sfeer is in de goede lente en zomermaanden zeer gemoedelijk als we onze stadsgids mogen geloven. Helaas konden wij deze sfeer niet proeven omdat de regen op onze hoofdjes kletterde.

Luxemburg stad

Luxemburg stad, Luxembourg City

Luxemburg stad, Luxembourg city

3. Loop over Chemin de la Corniche

Zowel toeristen als locals noemen dit het mooiste Balkon van Europa, Chemin de la Corniche. Vanaf dit zogenoemde ‘balkon’ heb je een prachtig uitzicht op diepe dalen, historische monumenten en de pittoreske huisjes van Luxemburg. Het is aangelegd door de Spanjaarden en de Fransen in de 17e eeuw en diende toen als vestigwerk. Het grootste gedeelte van deze muur is afgebroken, maar het restant geeft je de gelegenheid om over de historische lage stad van Luxemburg te kijken. Loop en dwaal eens over de Chemin de la Corniche en schiet vooral wat plaatjes.

4. Een taartje eten bij de Chocolate bar

De Chocolate Bar ligt precies tegenover het Paleis van de Groothertog van Luxemburg. Mensen lopen in en uit met heerlijk geurende tasjes. Bij binnenkomst worden we verrast door een vitrine vol met taarten… mama-mia. Daar lusten we wel een hapje van! De andere vitrine is gevuld met chocolade.. Paashazen, eitjes. Het kan aan mij liggen, maar alleen al door de geur word ik instant happy. Ik eet een Zalm quiche die erg goed smaakt en bestel er een Chai tea Latte bij. Het is de beste Chai Latte die ik ooit heb gehad! Als toetje (dat kan ook bij een lunch toch?) bestel ik een Cheesecake. Om je beentjes even te laten rusten en bij te komen kun je hier gerust even binnen gaan!

Luxemburg vakantie, Luxemburg weekend weg, Lumxeburg Stad, Echternach

Luxemburg stad, Kazematten

5. Een bezoek aan de Kazematten

Op zoek naar een indrukwekkende bezienswaardigheid in Luxemburg? Breng dan een bezoek aan de ondergrondse gangen, de Kazematten van Luxemburg! Als je door de Kazematten heen wandelt zul je ervaren dat je door een kloof midden in de bergen loopt. De oudste gangen in de Luxemburgse Kazematten dateren uit 1644. Op verschillende plekken vind je gaten in de rotswanden, vanuit daar kon vroeger worden gevuurd op de vijand.

Lees hier onze eerste blog over Luxemburg.

Luxemburg stad, Luxembourg city

Luxemburg stad, Luxembourg city

Zijn jullie wel eens in Luxemburg geweest?