Jeruzalem, Israel, Wat te doen in jeruzalem

Jeruzalem in beeld, Israel, Jerusalem, dom of the rock

Jeruzalem is met geen andere stad op deze wereld te vergelijken. Het is de heilige stad voor de drie belangrijkste wereldgodsdiensten; Christendom, Jodendom en de Islam. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en voor veel mensen het centrum van de wereld. Ik neem je mee naar deze bijzondere stad en laat je zien wat je zeker moet doen in Jeruzalem

Dwaal door de oude stad

Jeruzalem is een van de meest heilige plaatsen op onze wereldbol. Een van de redenen dat ik het graag wilde bezoeken en er zo nieuwsgierig naar was. Alles in deze stad heeft een verhaal. Een mooi verhaal, een droevig verhaal, een oud verhaal. Jeruzalem dat zovele keren is verwoest, maar nog steeds bestaat. De oude stad ademt de sfeer van vroeger en je proeft de rijke historie. De Olijfberg, het tempelplein, de Toren van David, de klaagmuur. proef van de verse falafel, van de sapjes en noten op de markt. Er is te veel om op te noemen en je moet het allemaal zien. Als je op pad gaat kan ik je een (Joodse) gids aanraden. Hij brengt je naar plekken waar je zelf niet snel zou komen. Jeruzalem is een must voor reizigers en cultuurliefhebbers.

Holocaust Memorial jeruzalem

Bezoek het Holocaust Museum

Op deze plek werd ik stil. Yad Vashem is een plek waar mensen in een prachtige, rustige omgeving kunnen nadenken over het verdriet van toen. De pijn, de gebeurtenissen die tussen april 1933 en mei 1945 hebben plaatsgevonden, het raakt je. Wanneer of waar je er ook over leest, het ziet of het hoort, je krijgt er kippenvel van. Het museum houdt de herinnering vast aan alle Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook is er een speciale ruimte voor de overleden kinderen. Een pikzwarte ruimte waar je doorheen kunt lopen. Het enige licht dat je ziet zijn de duizenden vlammetjes. Die elk staan voor een van de kinderen. Al deze gruwel is omkaderd door de prachtige bossen van Jeruzalem. Meer dan een bezoek waard als je in Jeruzalem bent.

Lichtshow tower of david

De Lichtshow in de Tower of David

The Tower of David is een oude citadel binnen het oude centrum van Jeruzalem. Een museum waar ze ‘s avonds door middel van een lichtshow de geschiedenis van de stad tot leven brengen. Elke avond wordt hier een lichtshow geprojecteerd om de oude muren. Men neemt je duizenden jaren mee terug de tijd in. Waar ik had verwacht dat het een simpele lichtshow zou zijn met hier en daar wat lampjes, was ik oprecht diep onder de indruk van deze show. Aanrader!

Jeruzalem in beeld, Israel, Jerusalem

Jeruzalem in beeld, Israel, Jerusalem

Machne Yehuda markt Jeruzalem

Wandel en proef op de Machne Yehuda markt

Buitenlandse markten zijn favoriet. De vele vruchten en groenten die wij hier niet kennen, de noten voor een aardig prijsje en de geuren, kleuren en smaken. Een gelukkig mens kun je mij niet maken! In Jeruzalem is de Machne Yehuda markt een bekende markt en ook zeer populair bij de inwoners van de stad zelf. Van de zoetste zoetigheden als Baklava, tot verse groene sapjes, noten en vrolijk gekleurd fruit. Trek krijg je hier meteen! Waarom juist deze markt zo leuk is? Je kunt er een strippenkaart kopen. Voor 99 shekels (22/23 euro) kun je bij zes verschillende plekken op de markt iets eten. Per tentje dat meedoet heb je de keuze uit twee gerechten. Leuk om te doen voor de lunch. Let op: je bent er wel even zoet ;-).

segway Jeruzalem

Ontdek de stad per segway

Ik vond het oprecht rété-spannend, want het was voor mij de eerste keer opeen segway. Maar wat is het tof! Rollend en op een behoorlijk tempo raasde we door de buitenwijken van Jeruzalem. Behalve de angst vond ik het alleen maar leuk en tof om op deze manier een stad te verkennen. Je ziet veel. Je bent binnen not-time van laag naar hoog en van hoog naar laag dat je de prachtige uitzichten vanuit verschillende perspectieven ziet.

Jeruzalem, reizen Israel

Jeruzalem in beeld, Israel, Jerusalem

Jeruzalem in beeld, Israel, Jerusalem

Nog meer doen in Jeruzalem?

  • Proef veel verschillende soorten eten op diverse marktjes en restaurants.
  • Bezoek de klaagmuur.
  • Zie de Olijfberg en de Tempelberg.
  • Bekijk de rotskoepel.
  • Drink veel verse sapjes.

Meer weten en lezen over Israël? Wij schreven ook over Tel Aviv en de Dode Zee. Zijn jullie wel eens in Israel geweest? Welke plek sprak je het meest aan? Laat het ons weten in de comments of via Instagram!