uitzicht brooklynn nyc

Reis alleen, minstens één keer in je leven

Misschien is het niet voor iedereen weggelegd, dat kan ik me voorstellen. Je zult je bij het idee dat je alleen op pad gaat niet direct prettig voelen. Niet gek, eigenlijk best een beetje logisch.

Maar probeer deze mind-set is een klein beetje te draaien. Probeer op zijn minst eens na te denken over een solo-reis. Probeer de positieve dingen die je hier uit zou kunnen halen op een lijstje te schrijven. Een solo-reis betekent niet per definitie dat je 2 maanden gaat backpacken in Azië of dat je 6 maanden stage gaat lopen of studeren in het buitenland, een solo-reis is ook al solo als je 2 a 2 weken naar Italië, Spanje of Marokko zou gaan.

Als persoon ben ik tijdens beide ervaringen ontzettend gegroeid. Ik leerde op mijn 18e ineens op eigen benen te staan, onafhankelijk te zijn en besefte dat het leven geven en nemen is, vooral richting mijn ouders. Ik dacht na over het leven, op veel meer manieren dan ik thuis of samen met een reispartner zou doen. Ik kan trots zijn op mezelf, omdat ik deze stap in het diepe (wilde westen ;)) heb gewaagd en daardoor leer om van mezelf, het leven en al wat dat je biedt te houden.

Lees hier een uitgebreide blog over: waarom je minstens één keer in je leven alleen zou moeten reizen.

Reizen het mooiste in je leven

Leef elke dag alsof het de laatste kan zijn

Dit geldt niet alleen voor reizen… maar met deze gedachte in je achterhoofd, doe je misschien net dat éne gekke ding, wat je anders waarschijnlijk nooit had gedaan. In New York knaagde mijn afvalstrijd enorm aan me. Al die cupcakes, taarten en hamburgers.. dat kun je toch niet aan je voorbij laten gaan? En zo geschiedde..

Misschien zou je je angst wel overwinnen om die bungeejump of sprong uit het vliegtuig toch te maken, koop je dat 40ste paar schoenen toch of doneer je eens 3x aan zwervers op één dag, al is het 50 cent. Vandaag is vandaag… morgen, wie zegt dat die komen zal.

Reizen het mooiste in je leven

Sta op in de vroege, vroege ochtend

Je zult versteld staan van de pracht en praal die een stad je biedt als hij wakker wordt, als hij langzaam maar zeker zijn ogen open doet en ontwaakt. De dauw trekt op uit het gras en de zon komt langzaam hoger aan de hemel. Een kop koffie en een camera zijn de must-haves voor deze momenten. Maak foto’s zonder hordes toeristen, geniet van de locals die op dit tijdstip wel de deur al uit zijn en waan je even een met de bevolking van de stad.

Ontdek de stad tot in de late, late uurtjes

Een fout die ik zelf veel heb gemaakt. Overdag rond rennen en zo veel mogelijk van de stad zien. Lunchen even snel met een kop thee en muffin in de hand en gaan maar weer. Happy to hear the clocks ringing 07pm, want dan kan je eindelijk aan het diner en naar bed! Maar waar het in de ochtend zo heerlijk is om te genieten van de rust, zie je rond het nacht uur in vele steden pas hoe alles tot leven komt. Een fles wijn op de trappen in Parijs of Rome en muziek en dans door de lokale bevolking. Bijzondere momenten vind je absoluut by night.

Reizen het mooiste in je leven

Koop souvenirs die je bewaart en waar je wat aan hebt

Hoe veel pennen, lelijke shirts of veel te dure mokken en magneten hebben jullie? Ah, no I don’t blame you. Want als een van deze attributen dient als verzameling dan kan ik daar heel goed inkomen. Maar ik kwam uit elk land en elke stad thuis met iets anders. Een mok, een pen, een magneet, een shirt, een vlag of een kaart. Dus mijn verzameling puilde uit en ik kon nergens iets kwijt. Als je een en het zelfde verzamelt zie ik daar het mooie absoluut van in. Maar mijn verzameling? Oh boy, ik was het liever kwijt dan rijk. Tegenwoordig probeer ik wat zorgvuldiger te zijn. Een hoedje daar, een oude poster daar, maar ik denk wel echt na of ik het ga gebruiken. En dat gebeurt steeds een beetje meer…

Ontmoet nieuwe mensen

Sta open voor nieuwe mensen, andere culturen en gezelschap van vreemden. Tijdens mijn reizen ontmoet ik de meest inspirerende personen. Ze vertellen veel over hun cultuur en zijn ook enorm nieuwsgierig naar Nederland. Ik spreek veel van de mensen die ik ooit tijdens het reizen heb ontmoet nog steeds. Sommige ook niet, maar daar heb ik ontzettend fijne herinneringen aan. Hier in New York had ik niet zonder het ontmoeten van nieuwe mensen gekund.. daar ben ik ze één voor één ontzettend dankbaar voor.

Reizen het mooiste in je leven

Vraag het de locals

De beste manier om lekker te eten een goed wijntje te drinken of rustig te winkelen? Vraag het aan de locals! Vaak als je in een wat rustigere buurt van een stad bent ontdekt je zelf al veel cafeetjes waar je niet veel toeristen zal zien. Mocht je daar locals tegen het lijf lopen vraag dan gerust naar de plekjes waar je heen moet als je de toeristische trekpleisters wilt ontwijken. Ben je bij deze spot? Wellicht dat daar ook weer een aantal locals aanwezig zullen zijn, vraag hen weer naar een volgende plek en zo verder… ik weet zeker dat er een mooi lijstje local-hotspots ontstaat!

Neem niet te veel spullen mee

Want dan reis je veel gemakkelijker! Enkel een rugzak of kleine koffer zouden genoeg moeten zijn. Met een rugzak is het zó gemakkelijk om jezelf te verplaatsen en hoef je niet na te denken waar je toch met al die spullen heen moet. Toch een grote koffer bij? Neem dan niet te veel mee, maar lekker veel mee terug;).

Brooklyn Bridge

Laat de metro links liggen

Probeer niet alles in sneltrein vaart (haha..) met de metro te doen, maar loop op zijn minst de heenweg richting het museum of de bezienswaardigheid die je wilt bekijken. Op deze manier zie je zo veel meer van de stad en ontdek je vaak onverwacht hele leuke plekjes. Als je moe bent, rust dan lekker uit in een parkje of pak eventueel de metro voor de terugweg. Ik ben al zo vaak gezellige, leuke of gekke dingen tegengekomen tijdens de wandelingen richting ‘het doel’, dat ik het absoluut een aanrader vind!

Weg met die routekaart!

Go with the flow. Hoe stom is het eigenlijk dat we in onze vakanties strakke schema’s maken en stipt om bepaalde tijden ergens willen zijn. Het is een reis.. geniet! Verdwaal maar een keer, ga op pad zonder die kaart. Zonder kom je er namelijk ook wel. Loop de steegjes in die je normaal (door die verdomde kaart!) over zou slaan. In Venetie wilde mijn vriend er een kopen, maar ik zei dat we best zonder konden. Ja het werd 00:00 voor we de plek die we zochten terug hadden gevonden, maar hé, die romantische steegjes en bloemenmarkt op het water hadden we anders misschien wel nooit gezien!

Wat zijn jullie tips om reizen de beste ervaringen van je leven te maken?