Port proeven

Port proeven in Porto

Maak je een stedentrip naar Porto, dan is je vast verteld of heb je gelezen in een van de reisboekjes dat je de mooie kerken met azulejos, de vele, fijne restaurantjes en een wandeling langs de Douro niet mag missen en overslaan. Maar uiteraard kun je Porto óók niet verlaten zonder een aantal glaasjes port te hebben geproefd. Vila Nova de Gaia, aan de overkant van de Douro rivier is daar bij uitstek de juiste plek voor! Aan deze kant van de stad bevinden zich grote port producenten, waar je welkom bent voor een port tour en een proeverij. Wij hebben Porto eind november 2017 bezocht en zijn toen op zoek gegaan naar fijne plekjes om Port te kunnen proeven. Op deze manier leer je de stad kennen én weet je daarna van alles over deze bijzondere wijn.

Port proeven

De geschiedenis van Port

Vila Nova de Gaia is niet de plek waar je heuvels vol met wijnranken zal vinden. Port is vernoemd naar Oporto, een grote havenstad in het noordwesten van Portugal. Oporto ligt aan de monding van de rivier de Douro, die ontspringt in Noord-Spanje (daar wordt de rivier de Duero genoemd). De druiven waarvan deze wijn (Port) die je hier ziet en drinkt worden zo’n 70 kilometer landinwaarts verbouwd, op de ruige heuvels aan weerszijden van de rivier. In dit gebied, de Dourostreek, wordt al eeuwenlang kwaliteitswijn geproduceerd. De Douro Vallei is een plek waar de druiven goed worden gerijpt door de warme zonnestralen die zich er vaak laten zien. Eeuwen geleden werden de wijnvaten vanuit deze vallei over de Douro rivier naar Porto vervoerd, in één van de vele houten bootjes. Inmiddels zijn er andere, meer moderne manieren gevonden om de port hier te krijgen.

Rond de 17e eeuw zijn de zoete portwijnen ontstaan. Engeland importeerde destijds veel wijnen uit Frankrijk. In die periode raakte Engeland verwikkeld in een oorlog met Frankrijk. Omdat de Engelsen geen wijn meer uit Frankrijk konden halen, weken ze uit naar het zuidelijker gelegen Portugal. Veel wijnen werden echter slecht tijdens de lange boottocht van Portugal naar Engeland. Om dit te voorkomen voegden de Engelsen Brandy toe aan de vaten met wijn. Zo bleef de wijn langer goed en was dit goedje ook nog eens erg lekker voor na het eten.

Vandaag de dag is Port een beschermde naam (alleen port uit de Douro mag port heten) en vind je in Vila Nova de Gaia velen grote porthuizen, welke je kunt bezoeken en waar je natuurlijk port kunt proeven. Overigens is het zeker de moeite waard om een lange wandeling te maken aan de kant van de Douro waar je alle porthuizen vindt. Het is wat heuvelachtig, maar elke hoek van de straat heeft een ander prachtig uitzicht voor je in petto, overdag, maar ook s’ avonds is het er prachtig.

Port notes: port proeven in Vila Nova de Gaia

Port proeven in verschillende Porthuizen

Een wandeling maken aan beide kanten van de Douro is een must wanneer je in Porto bent. Maar laten we eerlijk zijn, Vila Nova de Gaia bezoeken velen vooral om een porthuis te bezoeken en wat glaasjes port te proeven. Ben je al wat meer thuis in de wereld van port? Dan zullen merknamen als Sandeman, Graham’s, Taylor, Offley en Kopke je ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Wij bezoeken tijdens onze citytrip het porthuis van Taylor. We lezen er verschillende goede verhalen over op internet en besluiten hier de tour + proeverij te boeken. Voor €12,- loop je rond in het porthuis met audio-guide en krijg je later 3 glazen port per persoon te proeven. Hoewel ik achteraf geen groot fan was van de audio-guide, omdat mijn aandacht er beter bij kan blijven wanneer een ‘echt persoon’ hier meer over vertelt, was de tour erg interessant. De proeverij kan tijdens mooie, zonnige dagen plaatsvinden in de mega-tuin die ze hebben bij Taylor. Heerlijk borrelen voor een uurtje of twee is geen probleem op deze plek.

We raden je zeker aan om één porthuis te bezoeken wanneer je in Porto bent. Leuker is wellicht nog om ook één of twee proeverijen te doen op een plek elders in de stad. Begin dan wel bij de proeverij in een porthuis en kies voor een rondleiding. Zodat je daarna meer achtergrond informatie hebt over de wijn zelf.

Port notes: port proeven in Vila Nova de Gaia

Port notes:

Wil je wat meer weten over de verschillende soorten port? Wij geven je een kleine introductie. Port wordt over het algemeen gemaakt van inheemse druiven, als Touriga Nacional, Touriga Francesa en Tinta Barroca. Er zijn veel verschillende soorten port verkrijgbaar, maar dit zijn wel de meest bekende:
Ruby:Wijn met een prachtige robijnrode kleur. Deze wijn ligt minstens drie jaar op vat (rvs, beton of hout) en rijpt daarna verder op de fles. Het is een jonge, volle wijn met fruitige aroma’s. De reserva ligt tussen de drie en vijf jaar op vat en heeft een aromatischer, fruitiger en complexere structuur.
Tawny:De Tawny port is lichter van kleur en zachter van smaak dan de ruby omdat deze langer op hout heeft gelegen, meestal 3 jaar. De reserva ligt tussen de vijf en zeven jaar op vat en heeft een aromatischer, fruitiger en complexere structuur. De beste tawny’s blijven langer op hout liggen; het getal (10, 20, 30, 40 anos) geeft de gemiddelde leeftijd weer omdat ook deze wijnen een blend van meerdere ports zijn.
Vintage: Dit is een port met de hoogste kwaliteit gemaakt van één oogstjaar uit de beste wijngaarden. De Vintage ports mogen alleen deze naam dragen als zij deze kwaliteitsstempel verkregen hebben na strenge keuring. Hierdoor is de kwaliteit van de Vintage gegarandeerd goed. Deze wijn wordt jong gebotteld (tussen 1 juli van het tweede jaar en 31 december van het derde jaar) en rijpt vervolgens door op fles, soms wel 40 jaar! Op het etiket staat behalve ‘Vintage’ ook de jaargang. Hoe langer de fles rijpt, hoe zachter de smaak.
Late Bottled Vintage (LBV): Late bottled vintage is een mengeling van ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De meeste zijn dan rijp om gedronken te worden.

De meest bekende is toch wel de Ruby port. Dit is óók de port die meestal wordt geschonken bij zoete desserts of desserts met een kaasplankje. Mijn eigen favoriet is de Tawny. De smaak is wat lichter dan van de Ruby port en je proeft een lichte houtsmaak.

Port notes: port proeven in Vila Nova de Gaia


Ben je wel eens in Porto geweest? Zo ja, heb je een porthuis bezocht en/of een proeverij gedaan?