Overnachten in Wijnboerderij Welgelegen: onthaasten op de Veluwe en slapen in een wijnvat

Welkom bij Wijnboerderij Welgelegen

Het is guur weer wanneer ik de oprijlaan van Wijnboerderij Welgelegen op kom rijden. De poort gaat automatisch voor mij open en één van de honden heet mij welkom. Al gauw verschijnt de vriendelijke glimlach van Margriet om de deur. We lopen snel richting het huisje met wijnvat waar ik een aantal dagen zal overnachten. Het is onstuimig en de bladeren doen zeer hun best mee te dwarrelen richting de warme woonkamer. Met een klap waait de deur dicht. Een herfstachtige, bossige geur komt mijn tegemoet. Een glimlach van blijdschap kan ik niet onderdrukken. Yes, hier word ik vrolijk van.

Het huisje heeft een aantal grote raampartijen, als je naar buiten kijkt vanuit de keuken, de zithoek en zelfs vanuit je bed (het wijnvat), dan zie je weilanden en bomen. Voor Schotse Hooglanders hoef ik deze keer niet ver de Veluwe op, het zijn mijn buren in het weiland naast het huisje. Geitjes huppelen door de wei, paarden hinniken en iets verderop dartelen konijntjes rond.

De plek doet zeer héérlijk huiselijk aan. Er is ruimte genoeg om hier met zes personen te verblijven voor een aantal nachten. De keuken heeft alles wat je nodig hebt om een ontbijt, lunch of diner te maken. Je kunt je hier prima vermaken in je huispak, met dikke sokken aan, een boek in je handen en de haard aan. Ook liggen er gezelschapsspelletjes in de kast welke na een heerlijke wandeling in het bos of op de Veluwe uiteraard gespeeld kunnen worden. Installeer jezelf met een kop thee of glas wijn op de bank of neem plaats aan tafel om het spel te winnen.

Overnachten op de Veluwe

Hoe Wijnboerderij Welgelegen is begonnen

Wijnboerderij Welgelegen bestaat nog géén jaar (april 2019) maar doet het heel goed. Onder andere de Lonely Planet kwam al eens langs voor een overnachting. Het erf van de boerderij staat vol oude schuren welke één voor één en jaar voor jaar worden aangepakt. Vorig jaar was het de beurt aan de schuur die nu is omgetoverd tot een heerlijk vakantiehuisje.

Tegelijkertijd werden de eerste wijnstokken in de grond gepoot. Margriet en haar man deden een aantal jaren geleden een wijnbouwcursus en besloten daar in 2019 iets mee te doen. Hoewel de wijnstokken nog niet meer zijn dan stokken, kwam de naam van het huisje voort uit dat idee: Wijnboerderij Welgelegen. Verwacht hier over een aantal jaar naast een prachtige plek om te overnachten ook een tour door de wijngaard en wijnproeverijen in een proeflokaal.

Op het erf lopen veel dieren rond. Vele vrienden en familie noemen het gekscherend genoeg al jaren ‘de kinderboerderij’ en zo kwam het gesprek ‘moeten we daar niet iets mee doen’. Dat werd een vakantiehuisje waar je slaapt in een wijnvat en wakker wordt tussen de dieren. Langzaam maar zeker worden de ideeën van het stel tastbaar en vormt het samen een mooi geheel.

Wijnboerderij welgelegen

Bijzonder overnachten in een wijnvat

Overnachten in een wijnvat is voor de meeste van ons geen dagelijkse kost en dat maakt het zo leuk om hier te verblijven. Het is niet zomaar een vakantiehuisje. Wat voorheen een oude wagenloods was, is nu een comfortabel en sfeervol vakantiehuis wat ook wel de Wijnlodge wordt genoemd.

Wanneer je het vakantiehuis inloopt kun je niet om het indrukwekkende wijnvat heen. Het originele en gebruikte vat van 7000 liter is nu een knus tweepersoonsbed. Het was alles behalve makkelijk om het wijnvat te krijgen zoals het nu is. Maar het is de investering waard geweest. Het verblijf en vooral de overnachting in het wijnvat is uniek.

Overnachten in een wijnvat - Wijnboerderij Welgelegen

Overnachten in een wijnvat - Wijnboerderij Welgelegen

De Wijnlodge voor gezinnen en een weekend met vrienden

De wijnlodge is bij uitstek geschikt voor een romantisch weekend met zijn tweeën, om te verblijven met je gezin of voor rustig vriendenweekend. Naast het wijnvat, waar plek is om te slapen voor twee personen is er nog een aparte slaapkamer met vier goede bedden. Deze kamer kan gesplitst worden in twee slaapruimtes. Ook bevat de wijnlodge een aparte wc en een badkamer met zowel een douche als een bad. De keuken is zo ingericht dat er prima gekookt kan worden. Alles is aanwezig om een uitgebreid maal te bereiden. Potten, pannen, ovenschalen en bestek, aan vrijwel alles is gedacht om te kunnen koken op het moderne kookeiland.

Eten doe je met zijn alle aan het keukenblad waar zes stoelen aan staan. ‘S avonds kun je chillen op de relax-stoelen of de bank. De haard gaat dan uiteraard aan. Met mooi weer kun je hier ook prima buiten zitten onder het afdak.

Bij de wijnlodge hoort een zeer ruime, omheinde tuin. Veilig en ideaal wanneer je met kids komt. Er is hier veel te doen en te spelen. Er is een speeltuintje en een dierenwei. Naast geiten, kippen en konijnen zijn er ook paarden, honden, Schotse Hooglanders en een kat.

Overnachten op de Veluwe

Overnachten op de Veluwe

Vakantie op de Veluwe

Zin om erop uit te gaan? De Veluwe ligt aan je voeten. De wijnlodge bevindt zich in Kootwijkerbroek, wat op de Veluwe ligt. Wandelen, fietsen? De mogelijkheden zijn eindeloos. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe bezoeken? De bezoekersadressen liggen op zo’n 10- tot 20 minuten rijden van de wijnlodge. Vergeet ook niet om een van de Klompenpaden te verkennen, wandelen dwars door de weilanden, langs akkers en boerderijen. Naast wandelen en fietsen is er hier nog veel meer te beleven. Wat dacht je van een rondleiding in Jachthuis Sint Hubertus of een bezoek aan het Kröller-Müller Museum?

Ga de natuur in: de mooiste Gelderse Natuurgebieden

 
Natuurlijk ga je niet op pad zonder een goed ontbijt. Start de dag met kakelverse eitjes uit eigen tuin of met een ontbijtje dat met een extra ontbijtservice geleverd kan worden.

➸ Bezoek Nationaal Park de Hoge Veluwe. Hier vind je meer informatie.
➸ Neem een kijkje in het Kröller-Müller Museum.
➸ Een rondleiding in Jachthuis Sint Hubertus.

Wijnboerderij Welgelegen

Ovenachten op de Veluwe

Uitrusting van de Wijnlodge

Gemak dient de mens en wanneer je een week- of weekend weggaat is het goed te weten dat er in de wijnlodge aan veel is gedacht. Er is koffie/thee, olijfolie, zout en peper aanwezig in de keuken. Zo is de basis fijn bij de hand. Ook toiletpapier en keukenrol is aanwezig. Voor de keuken zijn er hand- en theedoeken en een vaatdoek + vaatwasblokjes aanwezig. voor de bedden is een linnenpakket extra bij te bestellen, maar deze mogen ook zelf opgemaakt worden. Kom je met kids? Geef dit zeker even aan! Er kan worden gezorgd voor speelgoed, een kinderstoel, kinderbedje, aankleedkussen, box en kinderbadje. Wel zo fijn als je niet je hele hebben en houden mee hoeft te sjouwen.

Hout voor de kachel ligt naast de haard en anders is er buiten nog voldoende. Ik nam zelf kaarsen en lampjes mee. Altijd een goed idee, maar eigenlijk is er aan alles gedacht in Wijnboerderij Welgelegen als het om sfeervolle accessoires gaat.

Nog meer handigheidjes:

– In de traptreden die je oploopt om het wijnvat in te gaan zitten lades verstopt. Een slimme manier om meer bergruimte aan te bieden, maar waardoor er niet op de ruimte ingeleverd wordt.
– Aan de muur hangen verschillende kapstokhaken met kledinghangers om kleding om te hangen.

Overnachten bij Wijnboerderij Welgelegen

Ook een weekje- of weekend verblijven in de wijndloge en slapen in een wijnvat? Dat kan! Het vakantiehuisje is heerlijk in alle seizoenen. Lekker buiten zitten in de lente en in de zomer en genieten van al het groen, een herfstwandeling maken terwijl alles rood- en oranje kleurt en binnen bij de haard zitten tijdens de regenachtige en koude herfst- en winterdagen. Je boekt hier al een weekend vanaf €460,00 voor zes personen.

Bekijk tarieven op de website van Wijnboerderij Welgelegen.

overnachten Wijnboerderij Welgelegen

Overnachten op de Veluwe

Wijnboerderij welgelegen

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Wijnboerderij Welgelegen.