Op vakantie naar Finland

Op vakantie naar Finland

Finland en Fins Lapland zijn steeds meer in opkomst óók in het zomer- en herfstseizoen. Velen denken bij Finland en de Noordelijker gelegen landen vaak aan de wintervakanties. Op pad met husky’s, banjeren door meters sneeuw, een rondje op de sneeuwscooter. En hoewel dat zeker gaaf is, is een reis door Finland rond de naderende herfst ook een heel goed idee.

Een rondreis door Fins Lapland tijdens de nazomer

Op vakantie naar Finland in de zomer geeft je wellicht geen bergen sneeuw, maar het doet niets af aan het avontuurlijke karakter van de regio. Wij maakten een fantastische en onvergetelijke reis door Fins Lapland in september. Ik laat je graag zien waarom deze streek aan het eind van de zomer óók waanzinnig mooi is. Hier schreef ik al eens over 12 gave dingen om te doen tijdens de nazomer in Fins Lapland.

Wij hebben enorm genoten van Fins Lapland in de nazomer. Het is er rustig, maar tegelijkertijd is er in september nog voldoende te beleven en zijn er veel activiteiten die je kunt doen. Houd je van meren en bossen? Dan is deze omgeving echt wat voor jou. In september staan de bossen nog vol met blauwe bessen en vind je er ook vele soorten paddenstoelen. Het weer laat het toe om overdag zónder jas buiten te zijn (niet altijd natuurlijk), en ‘s avonds kun je naast een kampvuur met een lekkere trui tot laat buiten zitten. De meertjes zijn koud, maar nog niet te koud om een duik te nemen. Watersporten al kajakken en varen kunnen prima want de meren zijn niet bevroren. En een half uurtje de sauna in is natuurlijk nóóit vervelend. En last but not least; in september is er kans op het Noorderlicht!
 

Het Noorderlicht fotograferen; zo doe je dat!

 
Op vakantie naar Finland - Noorderlicht zien

Op jacht naar het Noorderlicht

Eind augustus is de kans om het Noorderlicht te zien er weer. De zomermaanden is het zo lang licht, dat het vrijwel onmogelijk is om dit waanzinnige natuurspektakel te spotten. Wanneer je Fins Lapland in de nazomer bezoekt (september) is er dus zeker kans om het Noorderlicht te zien! Voordeel aan deze maand is dat het ‘s avonds wel afkoelt, maar nog niet héél koud is. Naast een vuurtje dus prima uit te houden. En de titel zegt wel ‘op jacht naar’, hoewel er een kern van waarheid inzit, is het vooral geluk hebben met het weer. Is er kans op het Noorderlicht? Blijf dan wakker of zet een wekker!

Blauwe bessen in Finland

Blauwe, rode bessen en paddenstoelen plukken

Het leuke aan een tripje net na de zomermaanden? De bossen staan vol met lekkers! Als kind ging vaak naar het bos met mama om bessen te plukken, dus het was zo leuk om weer te doen. In Nederland waren er een aantal plekken met bessenstruiken, maar goed zoeken moesten we zeker. In Finland staan de bessenstruiken rechts-, links-, voor-, en achter je. Zoeken is bijna niet nodig ;-). Blauwe bessen, rode bessen, paddenstoelen. Je vindt het allemaal. Naast lekker ook nog eens super leerzaam en leuk om te doen! Ik ben dol op dit boek vol informatie over eetbare Paddenstoelen.

Op vakantie naar Finland - koffiedrinken

Op vakantie naar Finland soep eten

Buiten genieten van de Finse keuken

In de nazomer is het buiten nog goed vertoeven. Overdag kan je (vaak) prima zonder jas genieten van een lekker zonnetje. Dit maakt dat buiten eten voor de lunch of een lekker kopje koffie of thee, die de Finnen op vuur warm maken, perfect kan en mogelijk is. Neem tijdens wandelingen eten en drinken mee en neem plaats bij een van de plekken waar je een vuurtje aan kunt stoken.

Finnen zijn dol op vis en eten dit véél. Ook stoofschotels met vlees of juist met veel groente als bietjes, kool, aardappels en wortels staat voor de lunch of het diner op tafel. Een populaire soep als ‘lichte’ avond maaltijd is een roomsoep met flinke stukken zalm, aardappel en dille.

Op vakantie naar Finland - Sauna

De sauna in en een duik in één van de meren

De sauna in doen mensen hier all-year-round. Maar je kunt je voorstellen dat een duik in het meer net wat lekkerder is als het buiten +15 graden met zon is in plaats van -25. Zeker wanneer je dit voor de eerste keer doet, is het niet vervelend om uit het meertje te komen wanneer het buiten nog een aardige temperatuur is. Ik raad je zeker aan op een vakantiehuisje te boeken of een hut waar een (kleine) sauna bijzit. Leef zoals de Finnen dat ook doen!

Op vakantie naar Finland - Hiken Oulanka National Park

Hiken Oulanka National Park

Hiken in Fins Lapland

Finland wordt het land van de duizend meren genoemd. Het is dan ook niet gek dat haar landschap gekenmerkt wordt door vele meren. Ook bossen met daarin hoger dan hoge naaldbomen zijn typisch voor deze omgeving. In Fins Lapland zijn vele wandel- en fietsroutes. Wij maken een aantal wandelingen die prachtig zijn! We lopen onder andere een hike van 12km in het Oulanka National Park en die is zeker de moeite waard! Op deze website vind je meer informatie over de verschillende routes door dit park en de startpunten.

Wanneer je op reis gaat naar dit gebied denk er dan aan om wandelschoenen, fijne loopkleding en een goede dagrugzak mee te nemen. Lucifers zijn ook niet overbodig om snel een vuurtje te creëren.
 

Wij tippen gear voor een avontuurlijke vakantie!

 

Roadtrip - rendieren spotten

Roadtrip Rendieren spotten

Maak een roadtrip door Fins Lapland

Huur een auto wanneer je op vakantie gaat in Fins Lapland. Zeker tijdens de (na)zomermaanden is het perfect om hier te roadtrippen. De wegen zijn makkelijk begaanbaar, er zijn maar weinig wegen, dus je bent en komt overal makkelijk. Nog een voordeel: je kunt met een huurauto veel zien van de omgeving en zelfs elke avond op een andere plek slapen.

Je leert de regio goed kennen, ziet veel méér dan wanneer je op een plek blijft en je kunt jezelf makkelijk verplaatsen naar Nationale Parken of andere plekken waar je wilt zijn voor activiteiten.
 

Bekijk tarieven voor een huurauto in Finland.
huurauto sunny cars finland

marshmallows bij het vuur

marshmallows bij het vuur

Marshmallows roosteren

Yes! Een van mijn favo’s. Marshmallows roosteren boven het vuur. Dit is zo gezellig om te doen! Een pak marshmallows weegt niets en kun je makkelijk meenemen in je koffer. Mocht je het vergeten zijn, dan kun je ze in Finland in de supermarkt zeker krijgen. Zorg voor een stok en maak daar met een mes een scherpe punt aan. Houd dit even in het vuur om het te ontsmetten en you are ready to go! Marshmallow aan het stokje en genieten maar.

In Finland zijn er veel plekken waar je een vuurtje kan en mag stoken. Vaak ligt er zelfs al hout en een bijl bij! Met een lucifer of andere vuuraansteker op zak kom je dus een heel eind.

Op vakantie naar Finland - Rendieren spotten

Rendieren spotten in Fins Lapland

Rendieren spotten

Een file op de weg? Grote kans dat de file in de regio Fins Lapland wordt veroorzaakt door één of meerdere rendieren. Ja, die vind je hier gewoon in het wild! Ze lopen in de bossen, langs de kant van de weg of ja, soms ook óp de weg. En het blijft ontzettend leuk! Geen probleem om even stil te staan en te genieten van deze dieren. Wij pakten met regelmaat de camera erbij om het beeld op de foto te krijgen. Het blijft leuk om ze in het wild te spotten. Die fun heb ik trouwens óók als ik in Nederland een hertje zie lopen in het bos.

Papin Talo Ruka Fins Lapland

Papin Talo Ruka Fins Lapland

Overnachten bij Papin Talo

Papin Talo is erg rustig in september, maar ontzettend fijn, knus en ze serveren een lekker ontbijt. Op het erf waar Papin Talo zich bevindt, vind je óók andere accommodaties. Een daarvan een bijvoorbeeld een glazen iglo! Hoe gaaf is dat? Op deze website vind je meer informatie over de locaties van Ruka Safari’s. Wij vonden, ongeacht welke accommodatie je op het erf kiest, een goede uitvalsbasis. In de omgeving zijn winkels, voldoende activiteiten of een plek waar je verzamelt om naar een activiteit toe te gaan en de plek zelf is gewoon erg fijn.

Het ligt aan een meer, er is een sauna en voldoende plekken om een vuurtje te stoken en daar je eten klaar te maken. Wij hebben zeker genoten van deze plek!

Op het erf van Papin Talo bevinden zich meer gave accommodaties, waaronder het Iisakki Glass Village. Weten hoe het is om daar te overnachten? Lot van Reisgoesting vertelt erover op haar blog!

Kajakken in Fins Lapland

Raften in Fins Lapland

Het water op voor vele activiteiten

Nog iets leuks wat tijdens de (na)zomermaanden wel kan en in de winter niet? Het water op! Eind september, begin oktober beginnen de eerste meren in Finland te bevriezen. Het is dan natuurlijk onmogelijk om te kanoën, raften of kajakken. Deze activiteiten zijn er volop in Finland en ook heel tof om te doen! Het is geen straf om met het zonnetje op je bol een aantal uur op het water te vertoeven. Absolute must do!

Finland Noorderlicht

Fins Lapland in de zomer

Kriebels gekregen en óók zo’n gave reis maken naar Fins Lapland? Dat kan!

Wij bezochten deze regio op uitnodiging van Voigt Travel, een reisorganisatie gespecialiseerd in reizen naar het hoge noorden. Voigt Travel kan je helpen met het samenstellen van bovenstaande of een andere gave rondreis door Fins Lapland in zowel de zomer als winter. Meer informatie? Neem dan contact op met Voigt Travel, zij helpen je graag verder!
 

Bekijk tarieven en inspiratie voor Fins Lapland.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via één van deze links iets boeken dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.