Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Vandaag delen we het vierde en laatste deel van de route in Zuid-Afrika: Van Stellenbosch rijden we naar Kaapstad waar we drie nachten verblijven. We beklimmen de tafelberg, genieten van het uitzicht bij ‘Kaap De Goede Hoop’ en spotten héél veel pinguïns.

Daarbij moet ik ook vermelden dat wij onze totale route voor het aantal dagen die we hadden (18) te lang vonden. Keuzes maken is moeilijk, maar wel noodzaak om minder vaak en lang in de auto te zitten. De route is overigens perfect om veel verschillende kanten van Afrika te zien en bekijken, maar ga dan zeker drie tot vier weken. Dan heb je op elke plek langer de tijd om meerdere hikes te maken, paard te rijden, van een zipline af te gaan of te gaan sandboarden bijvoorbeeld.

Onze route door Zuid-Afrika: deel 1
Dit is de totale route die wij hebben afgelegd.

Onze route door Zuid-Afrika: deel 3
Dit is deel vier van de route die wij hebben afgelegd.

Tijdens het lezen van deze blog(serie) raden we je van harte aan om onderstaande playlist aan te zetten om helemaal in de stemming te komen:

Na een enerverende ochtend waarin we in het plaatsje Stellenbosch zelf een bekeuring krijgen voor het ‘niet lang genoeg stilstaan’ voor een stopbord en een bezoek aan het politiebureau, kunnen we richting de laatste bestemming van onze roadtrip: Kaapstad. Aan het eind van de middag komen we aan bij ons hostel waar we een nacht zullen verblijven. We pakken de spullen uit en krijgen de tip om bijv. het dashboard vakje leeg te halen en open te zetten. Op deze manier ziet iedereen dat er echt niks te halen valt in de auto. We krijgen informatie over Kaapstad, een korte rondleiding door het hotel en vertrekken dan richting V&A Waterfront.

We dwalen wat door het centrum, kopen souvenirs voor het thuisfront, boeken tickets voor de boot naar Robbeneiland en zoeken uit wanneer we naar de Tafelberg en Kaap de Goede hoop gaan. We vinden een gezellige restaurant pub en strijken daar neer voor een burger met frietjes en een aantal wijntjes. Proost op een fijne eerste namiddag en avond in Kaapstad!

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

We ontbijten bij ons hostel en pakken daarna weer alles in om naar onze volgende verblijfsplek te gaan. Het is een héérlijk vooruitzicht dat we daar twee nachten kunnen blijven. We rijden weer richting het V&A Waterfront en laden daar dit keer onze spullen uit. We slapen bij V&A Marina appartments. . Het is de ideale plek om te verblijven. Ook als je ‘s avonds nog op pad wilt voor een diner of drankje. Dit is een van de meest veilige wijken in Kaapstad.

We rijden richting de tafelberg en parkeren de auto langs de kant. We twijfelen nog of we heen gaan met de kabelbaan, maar besluiten toch te lopen. Als je goed te been bent is het een aanrader om de berg op te lopen! De uitzichten over de stad Kaapstad, maar ook over de zee en lions head zijn fenomenaal. We stoppen met regelmaat voor een slokje water en uiteraard om voldoende foto’s te maken. Eenmaal boven stelt het uitzicht je zeer zeker niet teleur! Het inademen van de ‘crispy’ lucht hierboven is fijn. Terwijl we een kop koffie drinken zien we langzaamaan een dik wolkendek boven de berg verschijnen. Dit geeft een prachtig gezicht! Door de manier waarop de wolken zich boven de tafelberg positioneren lijkt het wel een tafelkleed en zo wordt het ook genoemd.

Na wat kopjes koffie en lunch gaan we met de kabelbaan naar beneden. We rijden terug het V&A waterfront, frissen ons wat op en gaan dan op pad. We bezoeken een food market, dwalen langs het water, shoppen nog wat en uiteindelijk kiezen we een plek voor het diner. We sluiten de dag af met oesters en wijn. Er zijn mindere dagen ;-).

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze derde en een-na-laatste dag in Kaapstad breekt aan. Wederom vroeg uit de veren! Vandaag gaan we met de boot naar Robbeneiland. Het eiland staat voornamelijk bekend als de plek waar tijdens het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime politieke gevangen werden opgesloten. De bekendste onder hen was Nelson Mandela.

De Tocht naar het eiland duurt ongeveer een uurtje en (kan) hobbelig worden. Als de zee wat wilder is, voel je de golven goed. Een tip die we graag mee willen geven: blijf buiten zitten op de boot! Als je twee keer aan de voorzijde, ofwel twee keer aan de achterzijde van de boot blijft, heb je op de heenweg/terugweg een prachtig uitzicht op Kaapstad en op de terugweg/heenweg op Robbeneiland! De rondleiding op het eiland is absoluut de moeite waard. Zorg ervoor zodra je in Kaapstad bent (of online) dat je tickets voor de boot gaat halen voor de dag dat jij wilt gaan. De boot vaart (zeker in het laagseizoen) niet heel vaak.

Terwijl we terugvaren naar Kaapstad bespreken en dromen we even terug over onze Zuid-Afrika reis. We kunnen bijna niet geloven dat we deze reis hebben gemaakt. Alles, maar echt alles wat we hebben gezien, gedaan deze weken heeft ons geraakt. Zo puur, zo mooi, zo onverwacht, zo.. alles en meer dan we hadden verwacht. Tegen de tijd dat de tranen echt bijna stromen staan we weer op het vasteland. We zoeken een plekje voor ons ‘laatste’ diner en proosten op dat we de gelukkige mogen zijn die reizen als deze mogen en kunnen maken.

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Onze route door Zuid-Afrika: deel 4

Het is 06:00 als onze wekker gaat. Tijd om onze backpacks in te pakken. Het inpakken vlot al een stuk beter na twee kopjes koffie en een douche. Rond 08:30 leggen we alle spullen in de auto en zoeken we een plekje voor het ontbijt. Na nog wat extra koffie, broodjes en fruit is het tijd voor het állerlaatste deel van de reis. Op naar Kaap De Goede Hoop en pinguïn paradise!

De route naar Kaap de Goede Hoop is mooi. Onverwachts rijden we weer een nieuw national park in. Duizenden verschillende soorten planten, bloemen en aapjes langs de weg maken dit stuk ontzettend leuk. Eenmaal bij onze bestemming blijkt het vrij druk, maar (gelukkig) neemt niet iedereen de moeite om omhoog te klimmen en het uitzicht te bekijken vanaf hogerop. Op dit punt in Zuid-Afrika is de overgang tussen de Atlantische en de Indische Oceaan. Het water lijkt vanaf boven nog vele malen blauwer dan beneden dichtbij. Dit uitzicht wil je niet missen! Na een uurtje lopen we langzaamaan terug en willen we uiteraard nog een foto bij het uiterst populaire bord ‘Kaap Die Goeie Hoop – die mees Suidwestelijke punt van die vasteland van Afrika’.

Tijd voor de laatste stop. Boulders Beach. Pingpings (Pinguïns) spotten. Na een lunch in een tentje waar 3 mensen en een paardenkop komen per week (wat overigens ook wel hilarisch was), ren ik bijna richting het strand. We bekijken de pinguïns eerst van een afstandje en proberen dan voorzichtig dichterbij te komen. Uiteraard proberen we ze niet te aaien oid. Maar ze van zo dichtbij zien scharrelen en heen en weer wobbelen is geniaal. Wat een té leuke beestjes zijn dit! Tegen de avond maak ik nog een laatste waggel met de pinguïns mee op het strand en dan is het écht tijd om richting vliegveld te gaan.

We betalen de man die hier op de auto’s heeft ‘gepast’.. een veelvoorkomend fenomeen in Zuid-Afrika. Je kunt het beste maar vriendelijk zijn en betalen en aan de andere kant weet je ook dat deze mensen niets hebben. Dus gun je ze die paar munten ook.

We leveren onze auto in met ruim 5500 KM meer op de teller dan toen we hem ophaalde in Johannesburg. Dineren wat. Kopen nog een laatste souvenir, een kookboek geschreven in het Zuid-Afrikaans en lopen dan richting de gate.

Tranen rollen over mijn wangen als het vliegtuig opstijgt en we neerkijken over een donker, maar verlicht Kaapstad. Het is eigenlijk niet in woorden uit te drukken. Maar JEZUS, wat een fantastische reis is dit geweest.

anouk-klimmen-tafelberg

anouk-klimmen-tafelberg

anouk-klimmen-tafelberg

anouk-klimmen-tafelberg

anouk-klimmen-tafelberg

anouk-klimmen-tafelberg

anouk-klimmen-tafelberg

Ik hoop dat ik jullie door beelden en woorden mee heb kunnen nemen in het waanzinnige vierde en láátste gedeelte van de Zuid-Afrika reis. Mocht je vragen hebben of gewoon wat meer informatie willen. Laat het mij dan zeker weten in de comments. Lees hier meer over deel 1, deel 2 en deel 3 van de reis.

Wil je mij volgen tijdens mijn reizen? Extra tips voor fijne restaurantjes en cafeetjes zien? Mijn keukenavonturen bewonderen en een kijkje achter de schermen in ons every day life krijgen? Volg mij dan via Instagram.