Op Oesterexpeditie in Nederland: Gratis oesters plukken in Zeeland
Al jaren stond het op mijn dat-wil-ik-echt-eens-doen-lijstje. In de voorbereidingen van een dagje weg tijdens een van de nationale feestdagen dacht ik eraan om de picknickmand in te pakken en in alle vroegte richting Zeeland te rijden om zelf wilde oesters te plukken! Auto volgeladen met eten, drinken, ander lekkers en jassen, truien en alle benodigdheden op oesters te rapen en we konden vertrekken!
Het is heerlijk om je picknickmand goed te vullen een dag of weekend naar Zeeland te gaan, langs de waterkant te struinen en daarna neer te ploffen en je zelf geplukte oesters te eten. Uiteraard met een glaasje bubbels erbij! Zelfs als je gruwelt van deze zeedieren (want ja, you hate them or you love them), het plukken is ook een leuke activiteit als je ze niet lust. In dit artikel lees je alles over een goede voorbereiding om oesters te plukken in Zeeland!
➸ TIP: Boek een weekendje Zeeland!
Oesters rapen in Zeeland
Yeehees, een heuse oesterexpeditie in ons eigen Nederland, hoe tof is dat? Eerlijk? Ik stond te trappelen om het eens te doen! Geen 2, 3 of 4 euro betalen voor een oester, maar ze eens zelf rapen en GRATIS proeven ;-).
Het oesterseizoen loopt van september tot en met eind april. In de zomer zijn er maar weinig plekken waar je oesters kunt rapen. Wij reden naar Goes (Goese Sas) ook wel Het Sas genoemd, maar er zijn nog een aantal andere plekken in Nederland en Zeeland waar je terecht kan!
Waar kan en mag je oesters plukken?
De meeste plekken om oesters te plukken liggen in Zeeland. Maar ook op de Waddeneilanden, Groningen en vlakbij Rotterdam vind je pluklocaties. Wij reden naar Zeeland en parkeerden de auto bij Goese Sas. Óók één van dé plekken om bruinvissen te spotten!
Wil je precies weten waar je oester kan en mag plukken? Neem dan een kijkje op Wildplukwijzer.nl en typ ‘oesters’ in. Met een klik op de knop krijg je alle locaties in Nederland waar je terecht kan. De wildplukwijzer is ook leuk o in te zetten wanneer je op zoek bent naar andere bloemen, kruiden en eetbare planten.
Wanneer kun je oesters plukken?
Het oesterseizoen loopt van september tot en met april. In het voorjaar en de zomer wordt het warmer en dan zijn de oesters niet lekker meer. Je gaat dus op pad als de R in de maand zit en je plukt als het eb is. Dat kan twee uur voor en twee uur na laagtij.Wij dachten nog even dat een nationale feestdag géén goed idee zou zijn, maar oesters rapen lijkt nog een hobby die ontdekt moet worden ;-). Ik denk daarom dat je óók op een weekenddag prima kan gaan. Oesters genoeg, don’t you worry!Kijk voor je gaat wel even om de getijdetabel van de plek waar je oesters gaat rapen. Zo weet je wanneer het eb- en vloed is. Dan kom je in ieder geval niet veel te vroeg of veel te laat. Neem hier een kijkje om meer tips- en tricks te lezen voor je op oesterexpeditie gaat in Zeeland en check daar de best beschikbare tool voor het getij.
Hoe pluk je wilde oesters?
Dat is op zich best handig om te weten voor je aan de slag gaat ;-). De ene oester pak je met gemak op uit het water, andere oesters moet je loswrikken met een (bijvoorbeeld) platte schroevendraaier.
Je kunt het beste oesters pakken die nog net boven het water uitkomen (het meest vers). Neem alleen dichte schelpen mee en raap wat je denkt te gaan eten. Je mag 10 kilo oesters per persoon per dag meenemen voor eigen consumptie. Dat is tegen de 100 oesters PP (never gonna happen :D). Mijn tip is om selectief te zijn in wat je meeneemt en neem zeker niet TE veel mee, want wanneer je het niet gaat delen of die dag/een dag later gaat opeten, is het zonde. Wij kiezen vooral voor wat kleinere oesterschelpen, hier zit normaal de meeste smaak aan, de grote pakken we wel een aantal omdat we reuze benieuwd zijn hoe dat eruit ziet, maar voor de smaak zou ik ze niet perse mee naar huis nemen.
Tip: Op de website van Nationaal Park de Oosterschelde lees je alle regels voor het plukken van oesters.
Benodigdheden voor je oesterexpeditie
Ja, je gaat niet zonder goede gear op pad, want een aantal dingen heb je zeker nodig om kunnen wel eens handig van pas komen!
Benodigdheden:
– Laarzen of hoge, waterdichte wandelschoenen. Oude schoenen die je daarna op kunt wisselen kan ook.
– Een regenjas/lekker vest wanneer je op een wisselvallige dag oesters gaat plukken.
– Een emmer om de oesters in te doen!
– Een platte schroevendraaier (er zijn ook andere opties, maar let op: wat je ook gebruikt, het kan roestig worden ivm zeewater).
– Werkhandschoenen om de oesters te rapen (kunnen scherp zijn!) en voor wanneer de oesters open gaan.
– Een oestermes (jaahaaa, want proeven op de plek zelf tijdens een picknick is het leukste!)
– Een handdoek om jezelf eventueel mee te drogen. Dit ligt ook een beetje aan het weer.
– Een ander setje kleding. In principe gaat er niet heel veel gebeuren. Maar het is- en blijft een activiteit bij het water. Mocht je nog andere dingen gaan ondernemen, doe dit dan voor de zekerheid ;-).
Hoe bewaar je oesters?
Ook een goede vraag wanneer je de rest van de dag op pad bent!
Je kunt verse oesters (gesloten en ongewassen!) prima een dag of twee bewaren zolang je ze onder een natte theedoek in de koelkast bewaart. Je kan ze niet in gewoon water later staan, daarmee zul je ze vergiftigen. Gebroken oester, oesters die hol klinken of oesters die zeepokken hebben laat je liggen!
Je ruikt het aan een oester wanneer deze niet goed meer is (believe us…). De beste kleur is wat ondoorzichtig, maar dat is vooral zelf inschatten. Bij een oesterkwekerij zal je nooit zand tussen de oesters vinden omdat ze worden gespoeld en gezuiverd, die uit de zee zijn uiteraard niet zo schoon. Spoel ze daarom voor je ze in de emmer doet eerst even af in het zeewater.
Op oesterexpeditie in Zeeland: bezoek een oesterkwekerij
Kun je geen genoeg krijgen van oesters? Dat snappen wij! Niets gaat boven een bubbeltje met een glibberige oester op een heerlijk zonnige dag. Plan dan naast een dag oesters rapen ook een dag bij een van de oesterkwekerijen die Zeeland rijk is. Laat je onderdompelen in de wondere wereld van schaal- en schelpdieren en leer alles over de oesters. Neem een kijkje in de oesterij of vaar mee uit met een boot. Een bijzondere, leerzame en smakelijke ervaring!
Tip: De Oesterij en de Oesterbaron.
Oesters bereiden en lekkere recepten
Oester zijn rauw (voor de liefhebber) heeeerlijk, maar ook op de BBQ of met een beetje peper en een uitje zijn ze heerlijk. Wij bereiden ze zelf in de zomer vaak met wat peper en een klontje roomboter op de barbecue, smullen gegarandeerd! Enjoy!
Een aantal recepten:
1. Recept voor gegratineerde oesters.
2. Recept voor gegrilde oesters.
3. Recept voor gestoomde oesters.
Op zoek naar meer uitjes en mooie plekken in Nederland?
♥ Een wijndiner in de Groesbeekse (Nederlandse) wijngaarden.
♥ Bijzonder overnachten aan de Nederlandse kust.
♥ Hier mag je een eigen kampvuur maken in Nederland.
♥ Op safari in Nederland: zoek de big five!
PS: Volg je ons al op Instagram? Dat zouden we leuk vinden!