Ontdek Trondheim vanaf het water

In het studentikoze, levendige Trondheim kom je tijd tekort. Schuif aan en proef je streekgerechten in één van de talrijke restaurantjes en barretjes van de regio Trøndelag. Of ga winkelen in de gezellige winkelstraten, join een coffeetour, of ontdekt Trondheim vanaf het water zoals wij deden, een aanrader!

Trondheim, de tweede grootste stad van Noorwegen

Trondheim heeft een aantal bezienswaardigheden die ieder jaar tot de meest bezochte van de regio Trøndelag behoren. Zo heb je de Nidaros-domkerk en zijn er vele gezellige en mooie bruggen om te bekijken. Ook de oude stad en de haven zijn trekpleisters, prachtig om te zien! Ook musea heeft Trondheim genoeg. Het Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum – een nationaal museum voor decoratieve kunst en design, het Trondheim kunstmuseum – het kunstmuseum van Trondheim en nog vele musea meer. Ook shoppen kun je hier goed. Je vindt er zowel de bekende als ook (veel) minder bekende winkels. In het historische Bakklandet (wat wij zagen vanaf het water) vind je winkels die oude dingen omtoveren tot iets nieuws.

Óók is Trondheim één van de plaatsen in Noorwegen waar de grootste nadruk op plaatselijke gerechten ligt. Veel eetgelegenheden serveren zeer divers lokaal gebrouwen biertjes en gerechten die daar uitstekend bij passen. Maar over de stad en het héérlijke eten later meer. Vandaag nemen we je mee en tippen we je graag om Trondheim te ontdekken vanaf het water.

Ontdek Trondheim vanaf het water

Ontdek Trondheim vanaf het water

Wij proberen om tijdens elke reis die we maken zoveel mogelijk sportieve activiteiten toe te voegen. Wandelen, fietsen, kajakken, raften.. zolang het maar outdoors is, zijn wij ervoor te porren. Daarnaast zijn het vaak mooie mogelijkheden om de hidden gems en sowieso het land/de plaats waar je bent vanaf een ander perspectief te zien. Zo is dat ook met kajakken. Of dat nou in de natuur is (ziet er zo anders uit dan enkel wandelen), of midden door een stad heen (hallllo joekels van panden/huizen en palen waar deze opstaan), het geeft je een meer inclusief beeld van de plek waar je bent. Vandaar dat wij heel graag wilden kajakken in Noorwegen.

Oorspronkelijk was ons plan om óók nog af te reizen naar Geiranger voor de Fjorden, maar dat hebben we niet meer gedaan. Daar zouden we héél graag kajakken, maar door het weer was het al gesloten! In Trondheim zelf liep het seizoen zelf gelukkig nog even door. Hoewel het berekoud was, hadden we geluk met de zon, die laat zich graag zien bij temperaturen rond nul. En zo kwam het dat we tijdens de tweede dag in Trondheim met de kajak door de stad voeren.

De organisatie die deze tours verzorgt is vrij nieuw. Ze draaien pas een seizoen of 2/3 mee. Hoewel de tocht ontzettend mooi was, vonden we de gids iets minder. Weinig uitleg en verhalen en vaak was hij vele meters voor ons uit. Al doende leert men, dus wie weet als je volgend jaar in de lente gaat is dit verbeterd! Lijkt het je in ieder geval leuk om met de kajak door de stad te gaan? Neem dan hier een kijkje.

Ontdek Trondheim vanaf het water

Ontdek Trondheim vanaf het water

Ontdek Trondheim vanaf het water

Kajakken door de natuur en het oude centrum van Trondheim

De kajaktour start een eindje uit het centrum. Je komt hier het makkelijkst door het openbaar vervoer te nemen en een minuut of 5 te lopen of je laat je brengen door een taxi. Wij liepen het stuk, wat niet ver is (45min), maar de wandeling is niet perse de moeite waard. Je loopt veelal buitenaf en ziet weinig mooie dingen. Zin om de dag net als ons sportief te beginnen, dan is de wandeling zo slecht nog niet ;-).

De kajaks bevinden zich bij een sportpark. Als je daar aankomt loop je helemaal door naar achter richting het water en daar wijst de rest zich vanzelf. De kajaktour duurt inclusief instructies en wat foto’s maken onderweg zo’n 2 uur. Je bent ruim een uur onderweg door de natuur (heerlijk rustig) en het tweede uur ben je rond- en in de stad. Hoewel wordt aangeraden om door de historische wijk Bakklandet te wandelen, is erdoorheen kajakken ook ontzettend tof om te doen. Je ziet de gekleurde huisjes aan de waterkant vanaf een heel anders perspectief en dat maakte voor ons de tocht erg leuk in ieder geval. Neemt niet weg dat een extra wandeling na de kajaktour langs de gekleurde houten huisjes met gehaakte gordijnen, door de hobbelige straatjes evengoed erg gezellig is. Daarna sluit je voor een warme choco, wijntje of de lunch aan bij een van de vele cafeetjes die de stad rijk is.
Ontdek Trondheim

Ontdek Trondheim vanaf het water

Meer weten over onze reis door Noorwegen? Binnenkort verschijnt er een pagina met alle verhalen! Ondertussen kun je al bekijken waar we onze eerste nacht verbleven: Trones Eye Dome. Een hut helemaal van glas midden in de bossen! Ga je binnenkort naar Noorwegen (regio Trøndelag) en heb je tips of vragen? Stel ze dan gerust. We horen graag van je in de comments hieronder of via een berichtje op Instagram!