Wijn van Nederlandse wijngaarden
Wijnliefhebbers hoeven al een jaar of 10-15 niet meer perse naar Frankrijk, de Eiffel, Italië of Spanje om langs druivenranken te fietsen of wandelen. Door de heuvels en bijzondere grondsoort in de omgeving van Groesbeek is het dorp uitermate geschikt voor wijnbouw. En niet alleen in Groesbeek is de grond rijp voor druiven: er zijn inmiddels al meer dan 100 bedrijven met wijnbouwteelt en een wijngaard in Nederland.
Voor een reeks artikelen over Nederlandse wijn trap ik echter wél af in Groesbeek (en blijf daar ook even). Daar waar ik geboren en getogen ben en het dorp dat de Nederlandse wijnfeesten vieren mag. Groesbeek is nog steeds het dorp met de meeste wijngaarden, inmiddels staat de teller op zes. Glooiende wijnvelden en druiventrossen vol sap. Een glaasje rosé aan de picknicktafel in de zon die je snoet verwarmd. Het klinkt wel echt alsof we een Frans sprookje binnenwandelen voor onze 3-weken durende zomervakantie, maar niets is minder waar. Dit beeld zien we steeds vaker in Nederland.
Genieten van Nederland
De afgelopen maanden hebben we meer dan ooit genoten van ons eigen Nederland. Verre oorden bleven (verplicht) links liggen we opende onze ogen voor het moois dat Nederland te bieden heeft. En dat is niet zo maar iets: Nederland heeft stiekem veel diversiteit in natuur en cultuur per provincie. Het gastvrije en bourgondische Limburg, het waterrijke Friesland, de grote heidevelden en bossen in Gelderland en Drenthe, oude, knusse steden, de zee en het strand. Vergis je niet hoeveel diversiteit we eigenlijk hebben op de relatief kleine oppervlakte.
En wat dacht je van de de immense appelgaarden, de hoeveelheid hectaren met tuinbouw en akkerbouw, bloemkwekers en óók wijngaarden die ons land telt? We produceren als (vrij klein land) heel veel van ons eigen voedsel. Iets waar we trots op mogen zijn. Vandaag neem ik je graag mee op tour door (één) van de mooiste Nederlandse wijngaarden en waan je jezelf in een Italiaans of Frans sprookje. Dit uitje gaat op de lijst voor komende zomer!
➸ TIP: Lees hier meer over een weekendje Drenthe.
De moeite waard: Nederlandse wijngaarden
De wijnen van Nederlandse wijngaarden lijken absoluut niet meer op de bocht de eind jaren 70 uit de fles kwam. Ik durf prima een wijnproeverij te houden met verschillende Nederlandse wijnen die absoluut de moeite waard zijn. De inhaalslag die in het begin van de 21ste eeuw is gemaakt, is te danken aan een aantal ontwikkelingen. Een belangrijke daarvan is de komst van nieuwe druivenrassen naar ons land. De Cabernet Cortis, Solaris of Souvignier Gris. Daarnaast zijn er verschillende coöperaties die van elkaar willen leren en elkaar graag helpen om elk jaar te verbeteren.
Nederlandse wijn wordt steeds volwassener en dat proef je. De nieuwe rassen zijn beter bestemd voor ons klimaat en krijgen bijvoorbeeld minder snel schimmel dan heel wat jaren geleden. Een oogst werd toen met regelmaat verwoest. Gelukkig zijn er zonnigere tijden aangekomen en bloeien de struiken en druiven gewillig.
Niet alleen is het leuk om Nederlandse wijnen te leren kennen en proeven, nog veel leuker is het bezoeken van de Nederlandse wijngaarden. Waar we tijdens onze reizen naar Italië en Frankrijk prima een aantal wijndomeinen bezoeken, leeft dat nog niet (genoeg) hier in Nederland. Groesbeek (Berg en Dal) is voor Nederlandse begrippen een vrij heuvelachtig dorp en die charme zie je terug wanneer je over de heuvelachtige wijngaarden kijkt. Een Italiaanse droom is er niets bij.
Wijngaarddiner bij de Colonjes in Groesbeek
In juni, juli en augustus van dit jaar vinden er naast wijnproeverijen en vele andere activiteiten rondom de wijngaarden ook een aantal wijngaarddiners plaats bij Wijngaard de Colonjes. Deze wijngaard vind je achter het Nederlands Wijnbouwcentrum.
Zoals je misschien wel verwacht komen (bijna) alle wijnen die bij het wijngaarddiner worden geschonken uit Groesbeek. We worden verwelkomt met een glaasje bubbels, ‘Bubbel de Plack‘. Goed passend bij het warme weer en de bubbel legt de lat hoog voor de volgende wijnen. Op de menukaart zie ik Rose Frederique al staan, mijn absolute favoriet uit Groesbeek. Rose Frederique is mooi licht van kleur en zit bomvol smaken van klein rood fruit, frambozen, een hint van aardbeien. De Rose smaakt heerlijk terwijl je een boek leest in de zon of tijdens het eten van lichtere salades en vers fruit.
Voor we bij Rose Frederique aankomen genieten we van een amuse die gemaakt is van risotto met citroen. Het voorgerecht dat volgt is een gemarineerde zalm met zalmkaviaar en citroensaus. De zalm is héérlijk mals en het frisje van de citroensaus past perfect. De wijn die erbij geschonken wordt maakt het af. Tijdens het voorgerecht krijgen we een glas witte wijn: Helios. Helios is een wijn van de Colonjes wijngaard. Helios heeft mij enorm verrast. De wijn heeft veel smaak met een mooie balans tussen frisheid en mineraliteit. Het is een spontaan vergiste wijn met aroma’s van perziken en appelen.
We komen bij Rose Frederique aan als het tussengerecht wordt geserveerd. Spinaziesoep met Halloumi. Een frisse, niet té stevige soep waar de Rose goed bij smaakt. De stukjes halloumi onderin maken de soep af, ze geven wat extra bite aan het geheel. Bij het hoofdgerecht verschijnt de eerste niet Nederlandse wijn. Een SP Spätburgunder hensel. Een hele zachte, sappige rode wijn die een goede match is met het hoofdgerecht dat bestaat uit kalfslonghaas met kruidige rode wijnsaus en fregola met groenten.
Ook het toetje stelt niet teleur: pannacotta met dronken aardbeien. Hoewel we hierna overgaan op de koffie en thee, denk ik dat een glas Rose Frederique nog uitstekend had gepast bij het toetje. Ik kan de avond enkel met een mega grote glimlach afsluiten (niet alleen door de wijn ;-)). Het voelde als vakantie, een zeer on-Nederlandse reis in een prachtige Nederlandse wijngaard.
Meer informatie over het wijngaarddiner:
De Colonjes en het Wijnbouwcentrum zijn nog bezig met verschillende partijen om deze wijngaarddiners vaker te laten plaatsvinden. Hoe gaaf is het als dit een wekelijkse aangelegenheid wordt in de lente- en zomer? Wat zeg ik: wat dacht je van een diner op een mooie herfstdag wanneer alle bladeren van de wijnrank goud, geel- en oranje kleuren? Het wijngaarddiner met 4-gangen inclusief alle wijnen kost €52,50 per persoon. Het is óók mogelijk om vooraf nog een wijnproeverij te doen voor €14,50 per persoon. Wil je weten wanneer het volgende diner plaatsvindt? Mail dan naar [welkom@nederlandswijnbouwcentrum.nl]. Geef hierbij zeker aan dat je via deze link bij het diner bent uitgekomen.
Fiets- of wandeltour met picknick door Groesbeekse wijngaarden
Groesbeek en omgeving lenen zich bij uitstek voor gevarieerde wandelingen door prachtige landschappen. Als je hier in de omgeving verblijft dan is het een must om één van de fiets- of wandelroutes die langs de wijngaarden gaan te ontdekken. Er zijn verschillende wandelingen en fietstochten die je van wijngaard- naar wijngaard brengen. De ene route gaat over de befaamde Zevenheuvelenweg (als je je dan niet in het buitenland waant weet ik het ook niet meer!) en andere gaan juist meer door de bossen. Er is voor ieder wat wils. Houd er wel rekening mee dat de routes er per jaargetij heel anders uitzien. De wijnroutes zijn als vanzelfsprekend minder mooi in de winter dan wanneer je er wandelt zodra de ranken weer bloeien, er druiventrossen groeien of wanneer de bladeren herfstkleuren krijgen.
Wil je de wandeling of fietstocht nog specialer maken? Bij het wijnbouwcentrum kun je tot één dag vooraf een luxe picknickmand bestellen. In dit pakket vindt je verschillende hapjes en het is uiteraard mogelijk om een klein flesje wijn bij te bestellen.
Voor alle (wijn) wandel- en fietsroutes kijk je op deze pagina.
Overnachten dichtbij de wijngaarden
Ik ben Nederland steeds meer gaan waarderen. Waar reizen eerst zo ver mogelijk moesten zijn, weet ik stiekem óók wel dat Nederland véél te bieden heeft. Hoe gaaf is het om deze zomer of herfst een roadtrip te plannen langs de Nederlandse wijngaarden? En uiteraard gaat die roadtrip ook langs de Groesbeekse wijngaarden. Lekker proeven zonder je ergens zorgen over te maken en je bed ‘inrollen’? Dan zijn deze overnachtingen een goed idee:
1. Hotel- Restaurant De Wolfsberg
De Wolfsberg is een fantastisch herenhuis uit de 19e-eeuw dat zich te midden van de Groesbeekse bossen bevindt. De meeste kamers kijken uit over de Groesbeekse heuvels. Dit is een zeer gewild restaurant (en hotel) vanwege zijn vergezichten en prachtige omgeving. Een weekendje slapen bij de Wolfsberg raden we dan ook van harte aan.
Je vindt de Wolfsberg hier: Hotel- Restaurant De Wolfsberg, Mooksebaan 12, Groesbeek.
2. De Zoete Aagt
De Zoete Aagt beschikt over zowel campingplekken als huisjes. Het is een prachtige landschappelijke charmecamping aan de voet van de Jansberg in franse sfeer. Persoonlijk, kleinschalig, met ruime plaatsen midden in de natuur en een Orangerie waar je met slecht weer goed kunt vertoeven. De boomkwekerij is een oase van rust waar bijzondere bomen een coulisselandschap ontvouwen met uitzicht op het Reichswald en de Sint Jansberg. Vanuit je caravan of tent loop je zo het bos in voor mooie wandelingen door de heuvels.
Je vindt De Zoete Aagt hier: De Zoete Aagt, Grafwegen 31, Groesbeek.
3. Heuvelrijk Berg en Dal
Heuvelrijk Berg en Dal ligt in Groesbeek en biedt kamers voor zowel gezinnen als grotere groepen. Het is de perfecte uitvalsbasis voor actieve avonturen. Heuvelrijk Berg en Dal ligt te midden van de Groesbeekse heuvels en dichtbij de bossen. Klein Frankrijk maar dan gewoon in Nederland ;-).
Je vindt Heuvelrijk Berg en Dal hier: Heuvelrijk Berg en Dal, Wylerbaan 1-c, Groesbeek.
4. Camping bij ons
Camping Bij Ons is een mooie en gezellige landschaps-camping, gelegen in het buitengebied van Groesbeek, aan de ‘Groesbeek’. Naast ongeveer 40 kampeerplekken hebben we diverse bijzondere accommodaties te huur.
De kampeerplaatsen zijn ruim met veel groen en een fantastisch uitzicht op natuurgebied het ‘Slumke’. Diverse wandel en fiets routes direct vanaf de camping, over de vele wandel/ fietspaden hier in de omgeving. De bijzondere accommodaties zijn onder andere een dome, een bootje en een tipi-tent. Klinkt dat niet fantastisch? Je zou er bijna NIET in slaap willen vallen ;-).
Je vindt Camping bij ons hier: Cranenburgsestraat 178, Groesbeek.
Meer artikelen lezen of wijn? Dan vind je dit óók leuk:
♥ Champagne proeven in de Champagnestreek? Dat doe je hier!
♥ Benieuwd naar Sherry? Hier lees je er alles over!
♥ Netflix en chill? Dat doe je natuurlijk met de leukste documentaires over wijn!
♥ Bijzonder overnachten in Nederland? Slaap in een wijnvat!
♥ Roadtrip naar de Bourgogne: een prachtige wijnstreek.
PS: Volg je ons al op Instagram? Dat zouden we leuk vinden!