Riga-markt

Riga-avondmarkt

Riga is sinds zijn bestaan veel bezet geweest. Vrijheid is iets wat mensen niet veel hebben gekend. Het land is bezet geweest door de Russen, door Polen, Duitsers en de Zweden. Al deze bezettingen hebben hun stempel nagelaten op de stad, wat een bezoek aan Riga wel erg bijzonder maakt. Mede-dankzij deze bezettingen bestaat de stad uit een mix van Middeleeuwse gebouwen en sombere Sovjet gebouwen. Het grauwe verleden en de onderdrukking door de Sovjet is nog voel-en zichtbaar. De stad is grijs, rauw en puur. Hij geeft je waanzinnig mooie gezichten, maar soms moet je zelf een deur open doen of een blokje omlopen om te zien en ontdekken hoe mooi deze stad is. Traditioneel, maar hip, grauw, maar aandoenlijk en een aanrader als je van geschiedenis houdt. Ik laat je zien wat je binnen 48 allemaal kunt doen in Riga

1. Bezoek de Central Market van Riga

De Central Market van Riga is ondergebracht in oude hangars voor Zeppelins. Het is de grootste marktplaats van de Baltische staten en hoort zelfs tot de grootste van Europa. De Markt vind hier al plaats sinds 1930. In elke Hangar vind je een andere specialiteit. Van brood tot vlees, vis, fruit en groente. In de zomermaanden verhuizen veel kraampjes naar buiten en ruik je bij het naderen van de markt de heerlijke geur van verse kruiden al. Het is een groot kleurfestijn als de bakjes rode aardbeien, blauwe bessen, oranje sinaasappels, en groen gekleurde bladgroenten uitgestald zijn. Proeven is ook een must! Smullend de markt over is een heel goed idee;-).

Riga-van-boven

2. Beklim de St-Pieterkerk voor een prachtig uitzicht

Ik vond het lastig om een beeld te vormen bij Riga. Door de vele invloeden van buitenaf ben je om de 10 minuten in een totaal andere wereld. Van hoge, statische, mooie en gekleurde gebouwen, naar grijs, grauw, oud en afgedankte straatjes. Het was moeilijk te bevatten. Door de stad vanaf boven te bekijken, vanuit de St-Pieterkerk kon ik het beter plaatsen. De lift in de kerk bracht me omhoog en gaf me de mogelijkheid om de stad als een geheel te zien. Ik voelde een golf van vreugde door me heen gaan. Want ik kon stukjes uit de stad beter plaatsen, ze bij elkaar puzzelen. De Kerk geeft je niet alleen een mooi uitzicht, maar als je net zo op zoek bent naar de puzzelstukjes als ik, dan is het uitzicht vanaf de St-Pieterkerk een aanrader.

Gebouwen-in-Riga

Riga

Riga-gebouwen

3. Maak een stadswandeling

De stad is vrij compact, eigenlijk alles is op loopafstand. Maar daarom een heerlijke stadswandeling. Riga heeft heel veel kleine en gezellige stadsparken waar je tijdens de stadswandeling even lekker kunt chillen. De mensen hier hebben geen haast, dus de sfeer in het park is relaxt. Zeker wanneer het zonnetje schijnt, is het echt genieten!

soep-bij-valters

valters

eten-bij-Valters2

lunchen-bij-Valters

5. Ga lunchen bij Valters

De sfeer is er fijn. Gemoedelijk, rustig, maar ook knus en gezellig. De champignon-cappuccinosoep die we aten was machtig, maar wat een aanrader. Vraag naar de juiste wijn bij elke gang die je krijgt en smullen in combinatie met een fijn wijntje is gegarandeerd.

kalku-varti

Eten-bij-Kalku-Varti

6. Eet bij Kalku Varti voor een ‘sterrendiner’

De bordjes zijn prachtig opgemaakt en de producten zijn in combinatie heerlijk. Een uitblinker zijn de toetjes. Het kan niet op hier, want ze willen niets liever dan een feestje maken op je bord. De chef-kok Raimond Zommers kookt niet alleen voor Kalku Varti, hij schreef ook een kookboek met fantastische gerechten.

Eten-bij-Miit

Eten-bij-Miit2

Eten-bij-Miit3

Eten-bij-Miit4

7. Ga voor een veggiemeal bij Miit

Ik ben zelf geen vegetariër, maar probeer het wel regelmatig om geen vlees te eten. Veggiemeals zijn hip en happening en ze smaken ook nog eens heerlijk. Een minder vol en opgeblazen gevoel dan wanneer je wel vlees eet. Dat geldt dan wel als je één gerecht probeert bij Miit, kiezen was moeilijk dus probeerden we de hele kaart.. de moeite waard hoor en ik daag je uit, maar een ding is ook meer dan genoeg. Oh, Miit staat ook bekend om de beste brownies in town!

Nog meer doen in Riga?

  • Ervaar Riga vanaf het water en maak een rondvaart door de grachten
  • Ik ben zelf toch meer een hondenliefhebber, maar voor de kattenliefhebbers onder ons, ga zeker naar het Minka Kattencafé
  • Wandel door de oude stad en zie: Huis van de Zwartkoppen, De Drie Broeders, De theatrale Orthodoxe kerk en nog veel meer indrukwekkende gebouwen.

markthallen1

central-market