Back in time: Amish Country, Pennsylvania, lancaster, Amish

We rijden rustig met paard en wagen over de nogal hobbelige wegen. Van zandpad naar bospad vol takken als obstakels, naar autoweg waar de auto’s voorbij racen. Ik luister verbijsterd naar onze gids. “Ik spreek ook een beetje Nederlands en Duits is onze voertaal” zegt hij. Ik geloof dat ik bijna van de wagen afviel.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik me niet heel goed in de Amish heb ingelezen. Ik wilde me laten verrassen.. en had maar een kant van het verhaal echt bekeken, dit was de serie die op mtv te zien was. Waar vrouwen niets mochten en mannen 6 vrouwen hadden… waar stroom niet van toepassing was en waar men nog nooit van computers of tv’s had gehoord.

Maar deze man vertelde over de voorgeschiedenis van de Amish, waar ik dus niets vanaf wist. Oeps. Want wisten jullie dat het in Lancaster ook wel PA Dutch Country wordt genoemd? Dat is dus niet voor niets!

Back in time: Amish Country, Pennsylvania, lancaster, Amish

Back in time: Amish Country, Pennsylvania, lancaster, Amish

The Amish people in Lancaster county is de oudste groep die zich in Amerika hebben gevestigd. De Amish zijn van oorsprong helemaal niet Amerikaans. Zij zijn volgelingen van Jakob Amman uit Zwitserland. Heel vroeger leefden de Amish namelijk hier. Langzaam trokken de Amish van Zwitserland, door Duitsland richting Nederland en daar ze oceaan over naar Amerika. Vandaar dat ze onder elkaar Duits spreken en zelfs een enkeling nog Nederlands verstaat en spreekt ook!

Toen men eenmaal wist dat wij uit Nederland kwamen waren ze ook zeer geïnteresseerd. De personen die de buggy rides voor ‘dit bedrijf’ regelen wilden ons ook persoonlijk een hand komen geven. Jeetje.. de rit werd nog bijzonderder dan hij al was.

Nadat we de boerderij waar onze gids werkt hadden bezocht, het winkeltje hadden gezien waar de vrouwen kleden, badjassen en zelfs traditionele kledij verkopen, begon onze gids weer verder te vertellen. De Amish zijn opgedeeld in verschillende groepen. Weer iets nieuws… Er zijn namelijk wel degelijk Amish die wel in auto’s rijden en elektriciteit gebruiken. Deze vallen onder de zogenoemde Beachy Amish. Echter is dit maar een hele kleine groep, andere groepen als de Oude Orde leven veel conservatiever.

De aller-strengste groep van de Amish zouden ons niet binnen laten kijken, bij deze groep zal je dus ook zeer waarschijnlijk nooit terecht komen.

De groep waar wij waren ‘hangen’ een beetje in het midden. Zij gebruiken geen elektriciteit, maar laten andere mensen o.a. toeristen wel binnen. Natuurlijk omdat ze er geld aan verdienen, maar onze gids doet het zelf vooral omdat hij zeer geïnteresseerd is in de wereld om hem heen.. en zonder internet en tv is dit een mogelijkheid om wijzer te worden.

Back in time: Amish Country, Pennsylvania, lancaster, Amish

Met de auto reden we langs de verschillende boerderijen die je hier kunt vinden. Ik at de lekkerste nectarines ooit (niet overdreven) zo puur en zoet van smaak en een boerderij verder at ik de meest verse pretzel die je je voor kunt stellen. Ik gaf de geitjes en lammetjes eten, plukte bloemen uit het gras en nam een schort mee die de dames zojuist hadden gemaakt. Ik zou willen dat deze dag nooit zou eindigen, wat een sprookje. Het zonnetje scheen fel en genietend met een koffie zaten we daar in het gras. In de winkels rook je overal al kaneel en sinaasappels, men was namelijk al volop bezig om de herfst te verwelkomen midden augustus. Een plek naar mijn hart. Puur, vers, eerlijk, warm en mensen die de liefde voor de herfst met mij delen. Het was fijn, het was fantastisch.

Back in time: Amish Country, Pennsylvania, lancaster, Amish

Mocht je ooit in de buurt zijn van Lancaster, of ben je in NYC en wil je graag een roadtrip plannen, plan dan zeker een bezoek bij de Amish.

Een tip mocht je inderdaad in lancaster belanden, is om de tour met paard en wagen te boeken bij Ed’s Buggy Rides , naar onze mening was het hier het minst toeristisch en werd je inderdaad op pad gestuurd met de echte Amish people.

Zijn jullie wel eens bij de Amish geweest? Wat vonden jullie van die ervaring?

Back in time: Amish Country, Pennsylvania, lancaster, Amish

Back in time: Amish Country, Pennsylvania, lancaster, Amish