Christmaholics: plan je kersttrip naar kerststad Valkenburg!

Kerststad Valkenburg; dé kerststad van Nederland

Dé kerststad van Nederland wordt kerststad Valkenburg óók wel genoemd. Ze zijn zelfs genomineerd als éérste Nederlandse stad ooit voor de European Best Christmas Market van 2020! Als er één plek is in Nederland die kerst ademt, dan is het Valkenburg wel. Afgelopen week was ik samen met een vriendin – op uitnodiging van kerststad Valkenburg – in deze stad om de sfeer te proeven in het Zuidelijkste stukje van Nederland. We bleven een nachtje slapen bij vakantiepark Landal Cauberg en hadden méér dan voldoende op ons programma staan.

In het Limburgse Valkenburg is het 52 dagen per jaar kerst, al in november worden de knusse straatjes voorzien van kerstbomen en feestverlichting. Glühwein en warme choco drinken op een van de kerstmarkten kan hier al vanaf half november tot en met half januari. Duik jij winter wonderland het liefst in september al in en maakt jou lijst met kerstliedjes overuren zodra de zomer ten einde loopt? Dan is deze plek echt iets voor jouw om te bezoeken! Ga je mee op pad?

Christmaholics: plan je kersttrip naar kerststad Valkenburg!

Christmaholics: plan je kersttrip naar kerststad Valkenburg!

Plan je bezoek aan kerststad Valkenburg
Een bezoek aan Valkenburg is het hele jaar door een goed idee. Valkenburg voelt voor veel Nederlanders als een stukje buitenland in eigen land. Dit is vast niet de eerste keer dat je dat ziet of leest, maar het is dan ook écht zo. Glooiende heuvels, afgebroken rotswanden, de iconische kasteelruine, de typische straatjes en niet te vergeten; het bourgondische leven. Het voelt nogal on-Nederlands en dat maakt de plek zo bijzonder. Valkenburg is perfect voor een outdoorweekend. Fietsen, golven, wandelen, het is hier niemand ongewoon. Vanaf half november wordt het wel héél knus in de binnenstad; alle straten zijn versierd met lampjes, kerstbomen en op verschillende plekken vind je kerstmarkten.

Christmaholics: plan je kersttrip naar kerststad Valkenburg!

Struin over de verschillende kerstmarkten
In Valkenburg is er géén gebrek aan kerstmarkten. En eerlijk is eerlijk; die in de grotten zijn wel éxtra bijzonder. De beroemde mergelgrotten in Valkenburg worden tijdens de feestmaand namelijk omgetoverd tot sfeervolle kerstmarkten. Erg koud buiten? Geen probleem! Tijdens ons verblijf was het vooral regenachtig, maar óók daar kun je omheen als je onder de grond struint.

Een warme wafel happen en chocomel verorberen kan daarom lekker droog. Voor de ondergrondse kerstmarkten kun je terecht in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot. Voor ander kerstvertier onder de grond ga je naar het Mergelrijk; een 30 meter lang, ondergrond diorama van miniaturen die het kerstverhaal vertellen. Hier wandel je gezellig langs de vele kerstdorpjes met wel duizenden bewoners in winterse landschappen (zoals wij dat graag zouden zien met kerst;-)).

Ben je benieuwd welke kerstmarkten er allemaal zijn? Dan kijk je voor meer informatie, openingstijden en andere activiteiten op de website van Kerststad Valkenburg.

Christmaholics: plan je kersttrip naar kerststad Valkenburg!

Christmaholics: plan je kersttrip naar kerststad Valkenburg!

Glühwein drinken & met Santa op de foto
Hartje centrum Valkenburg vind je Santa’s Village. Dit is een gezellige (bovengrondse!) kerstmarkt met houten hutten. Je vindt hier de meeste lekkernijen en leukste spullen om te shoppen voor de kerst als je het mij vraagt. Santa woont hier tijdens de kerstdagen, een bezoek aan hem in zijn eigen woonkamer kan daarom niet ontbreken als je hier bent. Santa heeft zijn woonplaats goed uitgekozen, want rondom zijn huis vind je een bar waar ze uiteraard bekers Glühwein schenken. Plof neer op een van de houten stoelen en warm op bij de heater. Kun je daarna verder naar Winter Wonderland!

valkenburg knus

Valkenburg kerststad

Ga naar Winter Wonderland en pak de kabelbaan
Een van de bekendste bezienswaardigheden tijdens kerst in Valkenburg is Winter Wonderland. In de Wilhelminagroeve bij de kabelbaan ontluikt zich een waar spektakel tijdens de feestmaand. Je waant je even in een sprookje als je hier bent. In de ondergrondse Mergelgangen ontpopt zich een 1001-nacht sprookje in zandsculpturen.

Ook leuk (en zeker spannend als je hoogtevrees hebt) is om met de kabelbaan naar boven te gaan. Het is gezellig om alle fonkelende lampjes te zien. Op de terugweg heb je een prachtig uitzicht over de stad. Houd er rekening mee dat de kerstmarkt bovenaan bij de kabelbaan alleen in het weekend open is! Dan is het hier erg gezellig en knus om wat te drinken op het panoramaterras. Ze tippen dat je met de kids ook snel naar beneden kan in de rodelbaan, maar dat is als volwassene óók erg leuk ;-).

Valkenburg

Valkenburg

Ga de schaatsbaan op!
Op de een of andere manier blijft schaatsen en sneeuw verbonden met de kerstperiode, hoewel we in Nederland bijna nooit op natuurijs schaatsen of sneeuw hebben met de kerst. Het is een nostalgisch gevoel. Ook in Valkenburg kun je je hart ophalen als je het leuk vindt een rondje op het ijs te maken. Bij het Experience Center, dat 10 minuten lopen uit het centrum ligt, kun je schaatsen huren en het ijs op! In het weekend kan het hier vrij druk zijn, doordeweeks heb je de baan vrijwel voor jezelf!

Wandel de Route d’ Amuse
Het idee achter Route d’ Amuse is erg leuk. Er zijn vier verschillende wandelingen die je kunt maken (verschillende afstanden) en tussendoor maak je vier stops op kleine amuses te proeven. Uiteraard kun je daar een choco, thee of wijntje bij pakken als je wilt. Je ziet veel van de stad en tevens van de natuur. Wij vonden de hapjes zelf wat tegenvallen (kritische foodie), dat was jammer. Maar het idee van de route is erg leuk.

route d' amuse

Hapje en een drankje (langs de route van de parade) & zie de kerstparade
Tijdens Kerststad Valkenburg trekt twee maal per week een sprookjesachtige optocht (Christmas Fairytales Parade) door de oude straatjes van het stadje. Het is leuk om de parade te bewonderen als je toch al in town bent! Wij kozen ervoor om een hapje te eten en wat te drinken áán de route van de parade. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om langs de route te staan en daarna of ervoor te gaan eten. Alleen een drankje is tijdens de parade niet mogelijk op de restaurants langs de route. Wij aten smakelijk bij Le Baroque. Voor meer tips om neer te strijken voor het diner bekijk je website van kerststad Valkenburg, daar vind je veel tips!

Valkenburg

Valkenburg parade

Blijf een nachtje slapen
Dit is eigenlijk een must wanneer je Valkenburg een bezoek brengt. Er is zoveel te doen en te zien dat het zonde is om maar één dag te gaan. Ook is het leuk als iedereen een glaasje Glühwein mee kan drinken en je niet hoeft na te denken over de terugreis. Wij sliepen een nachtje in een huisje van landal Cauberg. Het huisje was ruim, alles wat je nodig hebt is aanwezig en het huisje had zelfs vloerverwarming. Daar waren onze voeten na drie uur te hebben gezeten bij de parade héél blij mee. Wij verbleven in een zes persoonshuisje. Dit is ideaal wanneer je met een grotere groep naar Kerststad Valkenburg afreist!

Overnachten bij Landal: tarieven en accommodaties bekijken? Kijk hier!

Landal Cauberg

Valkenburg

Kerststad Valkenburg

Van 15 november 2019 t/m 5 januari 2020 bezoek je Kerststad Valkenburg.
Het is bijna ieder jaar 52 dagen kerst in Valkenburg en dat vind je nergens! Ben je benieuwd naar alle openingstijden en kosten van de kerstmarkten? Kijk dan hier. Je kunt makkelijk met het OV naar Kerststad Valkenburg komen. Je loopt vanaf het station tien tot vijftien minuten naar het centrum. Ook voor auto’s is er voldoende plek. Handige als je overnacht bij Landal Cauberg – je laat de auto staan en loopt naar het centrum!

Als ik je nog een tip geven mag: hou je van iets meer rust? Kom dan doordeweeks. In weekend is alles open, maar kan het erg druk zijn.

Valkenburg