Moco Museum

Het Moco Museum is een walhalla voor liefhebbers van moderne kunst

In het centrum van Amsterdam is het Moco Museum inmiddels een vertrouwd gezicht geworden. Het vrij nieuwe museum (opende in 2016) is niet meer weg te denken uit het straatbeeld tussen de gevestigde namen als het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum.
Het Moco Museum is gespecialiseerd in moderne kunst en de artiesten die hier vertegenwoordigd zijn vallen op vanwege hun uitzonderlijke bijdrage aan de kunst en cultuur en hun iconische creaties. Ik heb het hier onder andere over Andy Warhol, Daniel Arsham, Keith Haring en misschien wel meest bekend Banksy.

Ga jij binnenkort een dag naar Amsterdam? Dan raden we het je zeker aan om een kaartje te kopen voor het Moco Museum!

Moco Museum

Banksy, Warhol, Arsham en Haring: het Moco Museum is een walhalla voor liefhebbers van kunst met een twist.

Moco Museum; het hipste museum van Amsterdam

Ben je niet per se een fan van traditionele musea, maar vind je moderne kunst en streetart wel tof? Dan ga je het museum zeker wat vinden! Moco staat voor Modern Contemporary en lijkt met zijn naam op flink wat andere bekende musea (exactly the point). Deed het je al denken aan bijvoorbeeld: MoMA; Museum of Modern Art, New York of aan MOCA; Museum of Contemporary Art, Los Angeles, of dichterbij huis het MoMu; Modemuseum, Antwerpen. Dat is dus geen toeval 😉.

Het Moco Museum is een particulier museum dat drie jaar geleden werd opgericht door de eigenaren van Lionel Gallery aan de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Afgelopen week bezocht ik het museum voor het eerst en ik denk dat de werken van Banksy en Arsham toch wel mijn favorieten zijn.

Zoals al aangegeven wordt het Moco Museum omringd door toonaangevende musea die we allemaal wel kennen zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Zelf passen ze eigenlijk helemaal niet in dit rijtje en dat maakt het, vind ik, extra leuk. Wat uitdaging, speelse taferelen en rebelsheid in een vrij traditionele markt. Het Moco museum is een stuk kleiner en blijkt vooral onder jonge mensen populair te zijn. Dat het museum wat kleiner is, is juist wel fijn. Je hoeft nu geen hele dag uit te trekken om hier naartoe te gaan. Je staat binnen 1.5 uur weer buiten en dat is ideaal als je daarnaast ook nog andere bezienswaardigheden in Amsterdam wilt bekijken (of wilt shoppen..).

Banksy, Warhol, Arsham en Haring: het Moco Museum is een walhalla voor liefhebbers van kunst met een twist.

Banksy, Warhol, Arsham en Haring: het Moco Museum is een walhalla voor liefhebbers van kunst met een twist.

Moco Museum; Banksy de bekendste van allemaal?

Ik was enorm benieuwd naar vóóral twee kunstenaars waarvan hun werken nu te zien zijn in het Moco Museum. Wellicht is de meest bekendste daarvan wel Banksy. Want zeg nou eerlijk, wie kent het schilderij met het meisje en de ballon nou niet? Op de eerste verdieping vind je veel werken van de Engelse straatartiest. En hoewel het geen geautoriseerde tentoonstelling is (zoals het museum zelf ook duidelijk aangeeft), kun je een aantal van zijn bekendste kunstwerken hier bekijken.

De tentoonstelling bestaat uit 50 originele werken samengesteld uit privécollecties. Het Moco Museum heeft zijn iconische werken zoals, Laugh Now, Barcode, Girl with Balloon, Kids on Guns, Pulp Fiction, Flower Thrower, Monkey queen en nog veel meer. Banksy is bekend vanwege zijn streetart, welke over de hele wereld te zien is. In London en Bristol kun je zelfs speciale Banksy tours doen.

Moco Museum buitenkant

Moco Museum kamer met laagje kalk

Moco Museum Anouk

Daniel Arsham – Connecting Time

De tweede kunstenaar waar ik erg benieuwd naar was is Arsham. Tot en met 30 januari staat een deel van het museum in het teken van de New Yorkse Daniel Arsham. Hij maakte onder andere de Calcified Room, een woonkamer die bedolven is onder een laag kalk. Daarnaast moet je zeker binnenlopen in de Amethyst Ball Cavern. Deze kamer is helemaal gevuld met gipsen sportballen en door de spiegels lijkt deze kamer oneindig groot. Heel erg gaaf om te zien, mega instagrammable natuurlijk en stiekem werd ik er ook wel wat dizzy in😉.

Moco Masters

De Moco Masters collectie prijst de kunstenaars die opvallen vanwege hun uitzonderlijke bijdrage aan de kunst en cultuur en hun iconische creaties zoals; Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Jeff Koons, Damien Hirst and Keith Haring.

Wist je bijvoorbeeld dat veel van deze kunstenaars zijn geïnspireerd door elkaar? Banksy zag Basquiat’s en Haring’s werk in de metro in New York en Basquiat’s talent werd ontdekt door Warhol. Deze kunstenaars zelf hebben op hun beurt weer vele andere over de hele wereld geïnspireerd.

Moco Museum Warhol

Moco Museum future is now

Het Moco Museum bezoeken

Je vindt het Moco Museum aan het Museumplein in Amsterdam.

Prijzen (aan de deur):
Volwassenen: € 15
Studenten: € 12,50
Jongeren 16 & 17 jaar: € 12,50
Jongeren 10-15 jaar: € 9,50
Kinderen t/m 9 jaar: Gratis
Stadspas/CJP: € 10
Audiotour: € 2,50

Als je een kaartje koopt via de officiële website krijgt je €1,00 korting.

Openingstijden:

Zondag t/m donderdag: 09:00 – 20:00
Vrijdag en zaterdag:
09:00 – 21:00

Let op: De Museumjaarkaart is niet geldig in het Moco Museum. Omdat het Moco Museum een particulier museum is zijn zij niet aangesloten bij de Museumkaart.

Moco Museum Amsterdam

Moco Museum Amsterdam

Benieuwd waar wij ons allemaal mee bezighouden? Een kijkje achter de schermen? Volg ons dan op Instagram!