Overnachten in Reims, de Champagnestreek

Overnachten in Reims, lekker eten en Champagne drinken doe je hier!

In mijn vorige blog over de Champagne beloofde ik jullie al een artikel met fijne verblijfplaatsen en tips voor activiteiten in deze streek. Ik neem je als eerst mee naar Reims! Deze stad is een van de meest belangwekkende steden van kunst en geschiedenis en dankt haar roem aan de kathedraal en de daaraan verbonden herinnering aan de kroningen van de Franse Koningen en de champagne, aangezien vele belangrijke Champagnehuizen hier hun hoofdkantoor hebben. De kathedraal, het Palais du Tau, de abdij en de basiliek Saint-Remi horen allemaal tot het Werelderfgoed van de UNESCO.

Belangrijk om te weten, om een duidelijk beeld te creëren voor deze overnachtingen en activiteiten, is wellicht de route die wij hebben gereden, welke zichtbaar is op de kaart hieronder.

Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne, De Champagnestreek: overnachten, lekker eten en Champagne drinken doe je hier!

Overnachten, happen en champagne drinken in de Champagnestreek

Eten, drinken en overnachten in Reims

De eerste bestemming die wij aandoen is Reims. De stad in de Champagnestreek die je samen met Epernay echt gezien moet hebben. De crème de la crème van de bekende Champagnes en Champagnehuizen vind je hier. Mijn (veel te grote) roze koffer rol ik richting onze hotelkamer. Overnachten in Reims doen we in het Grand Hotel Continental. We slapen midden in het centrum van Reims, maar ervaren vooral veel rust, een fijne plek om tijdens je verblijf hier te overnachten.

Na een snelle opfrisbeurt en een kopje (grote beker) koffie, struinen we door Reims naar onze eerste proeverij bij Champagnehuis G.H.Mumm. Wat is het gaaf om al die flessen champagne in de kelders te zien! Tijdens de rondleiding bij een Champagnehuis worden er belangrijke vragen beantwoord, informatie waarvan het vooral leuk is om te weten voor je naar verdere terrasjes of proeverijen gaat. Voornamelijk omdat je dan weet wat je kunt kiezen en wat dit betekent voor de geur, smaak en kleur van de Champagne. Wist je dat alleen Champagne uit deze streek in Frankrijk Champagne genoemd mag worden? De Spaanse ‘Champagne’ heet Cava en de Italiaanse ‘Champagne’ heet Prosecco.

Als afsluiting van deze rondleiding we hebben een uitgebreide proeverij en lopen dan ook niet alleen met veel informatie, maar heerlijk rozig terug en door het centrum van Reims om wat fijne plaatjes te schieten en te genieten van het zonnetje dat langzaamaan zakt. Je kunt overigens zelf kiezen wat voor een proeverij je wilt. Welke soorten Champagne, hoeveel glazen of je kiest voor een verrassingsmenu. Uiteraard is er de mogelijkheid om ook wat flesjes in slaan om mee te nemen naar Nederland.

We sluiten de dag af met een diner bij L’alambic. Waar we uiteraard nog wat verschillende soorten Champagne proeven, eendenlever eten en afsluiten met een mousse framboise met daarin biscuits roses de Reims. Typisch Frans en typisch eten uit deze regio. De biscuitjes liggen trouwens in overload hier in onze kast, bij elke ‘theevisite’ komen ze op tafel, ziet er onwijs leuk uit en ze zijn ook nog eens lekker!

Reims: overnachten, lekker eten en champagne drinken doe je hier!

Reims: overnachten, lekker eten en champagne drinken doe je hier!

Al vroeg zitten we aan het ontbijt, want er wacht ons een wandeltocht door de stad samen gids André. André laat ons de highlights van de stad zien en neemt ons mee naar winkeltjes waar ze lokale likeurtjes verkopen, biscuits roses, vers vlees en kaas welke voornamelijk worden gemaakt van dieren en producten uit de omgeving van Reims. Bekende streekkazen zijn de Langres en Chaource hier in Reims en zeker de moeite waard om te proeven op een verrukkelijk stukje stokbrood dat je op elke hoek van de straat bij de bakkertjes kunt krijgen.

We struinen fijne straatjes door en ruiken in elke straat weer wat anders lekkers. We proeven chocolade champagneflesjes met daarin champagne, stukjes kaas, koekjes en we eindigen de ochtend met een lunch bij Café du Palais. Daar bestel ik een ‘Assiette de jambon de Reims, pommes de terre, salade’. De Reimse Ham met aardappels en salade. Voor de foodies onder ons een must try, want lokaler eten dan deze combinatie krijg je het bijna niet.

cafe-du-palais

reims-centrum

Dit is leuk om te doen in Reims

Als je in Reims bent en al wat glaasjes champagne hebt geproefd en lekker hebt gegeten, dan ben je nog lang niet klaar in deze stad. Leuk om te doen en bezoeken hier zijn onder andere: het Museum der Schone Kunsten, Museum-Hotel Le Vergeur, het voormalige Jezuïetencollege en het Planetarium, het Fort de la Pompelle, het Museum van de Capitulatie, het Automobiel Museum Reims Champagne, de Foujita kapel, de Basiliek en het Museum Saint-Remi, de Cryptoportique, de Porte Mars en de Place Royale.

reims kaasmaker

reims centrum

Champagnestreek bezoeken

Staat de Champagnestreek al een tijdje op jouw to-visit lijstje? We kunnen het alleen maar aanraden. Als je fan bent van bubbels boek je hier uiteraard één of meerdere champagnetours, maar óók de omgeving hier is prachtig. Wandelen, fietsen, genieten van glooiende heuvels, het kan allemaal. Heb je vragen? Stel ze gerust in de comments.

Hier zetten we alles nog eens op een rijtje:
Overnacht in het Grand Hotel Continental.
– Eten kun je goed bij restaurant L’alambic en Café du Palais.
– Champagneproeven o.a. bij Mumm, Pommery en Veuve Cliquot. Ook leuk is om onderweg naar een volgende stad Champagne te proeven of een tour te nemen bij een van de vele (kleinere) Champagneboeren.

– Dwaal ‘s ochtends en ‘s avonds door de stad. Struin door de straatjes, koop een fles bubbels en een stokbrood en strijk neer in het park of op een bankje in het centrum.
– Proef de lokale kazen als Langres en Chaource, de Reimse Ham en de Biscuit Roses.
– Stippel de reis van te voren goed uit. Zo heb je voor jezelf duidelijk wanneer je kunt drinken en proeven en wanneer je de auto nog in moet en beter een glaasje tijdens het diner kunt proeven.

Hotels en tarieven voor een weekend in de Champagne.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via één van deze links iets boeken dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.