5 redenen om de Champagnestreek in Frankrijk te bezoeken

Frankrijk. Ik kan het je niet kwalijk nemen als je direct denkt aan Parijs, het zonnige zuiden als Nice, Saint-Tropez of Avignon. Dat het je herinnert aan de vakanties met je broertjes, zusjes en ouders. Samen al spelend in het heldere riviertje naast de camping om visjes te vangen, terwijl papa en mama een glaasje rode wijn of 3 dronken en stokbrood aten. Dat stokbrood dat jij iedere ochtend ging halen bij de bakker net buiten de camping. “Une baguette s’il vous plaît.” En stiekem voelde je jezelf al zo groot omdat je deze taak had.

Maar Frankrijk heeft nog zo veel meer dan haar famous Parijs en de campings in het zuiden. Wat dacht je van Lille, Vitré of Straatsburg? Hoewel laatstgenoemde ook nog relatief onbekende, mooie plaatsen zijn in Frankrijk, wil ik jullie vandaag graag meenemen op reis door de Champagnestreek en jullie laten zien waarom deze streek absoluut een bezoek waard is. Ga je mee op pad? We gaan de champagnestreek bezoeken!

5 redenen om de Champagnestreek in Frankrijk te bezoeken

De Champagnestreek bezoeken

Eerlijk toegegeven, tot voor kort stond de Champagnestreek niet op mijn to-visit lijstje. Niet bewust overigens. Het is iets waar je niet direct over nadenkt als je een vakantie of stedentrip gaat boeken. Verbaasd was ikzelf stiekem ook wel over het feit dat het niet in mij is opgekomen. Want als er iemand is die van het goede leven met een glaasje bubbels, kaasplankjes en stokbrood kan genieten.. Yes, that would be me! En zo geschiedde dat er een dolgelukkig meisje thuiskwam na een lang weekend door de heuvels van de mooie Champagnestreek te hebben gereden. Champagnestreek bezoeken? Geen enkele twijfel meer nodig.

Le tour du Champagne

De Champagnestreek staat bekend om zijn, verrassing: Champagne. Het is de enige streek op deze hele wereld waar het drankje ook daadwerkelijk zo genoemd mag worden. Wanneer je een reis boekt in deze streek, ga dan zeker voor een tour du Champagne. De regio telt zo’n 320 Champagnehuizen. Dit varieert van grote bekende namen als: Moët & Chandon, Pommery en Veuve Clicquot tot kleine bedrijfjes die per jaar zo’n 3000 flessen Champagne produceren. Overal kun je terecht voor proeverijen, rondleidingen of zelfs een picknick of culinair diner. Tijdens een tour du Champagne maak je op een smakelijke manier kennis met de Champagne. De tour bij een kleine Champagneproducent inclusief picknick hebben wij hier gedaan. Een aanrader om dit in het begin van de trip te doen. Heb je meteen wat meer kennis van dit luxieuze drankje.

Een paradijs voor liefhebbers van de natuur

Met haar uitgestrekte wijnvelden, zachtglooiende heuvels, uitzichten over groene valleien en haar milde klimaat is de Champagnestreek een paradijs voor liefhebbers van de natuur. Ga op pad met een picknickmand en plof neer bij een van de wijngaarden. Klim tot de top van een heuvel per fiets of lopend en daal daarna weer af en rust uit bij een van de fijne meertjes die de streek telt.

Op nog geen 5 uur rijden van Nederland

5 uur is gemiddeld genomen. Een Noorderling uit ons land zal er zo’n 6 uur over doen om in de Champagnestreek aan te komen. Wij Zuiderlingen doen dat in 4 uurtjes. De Champagnestreek ligt op een paar honderd kilometer van de Nederlandse grens, easy peasy dus! Een (kort) romantisch weekend weg, een stedentrip naar Epernay of Reims is zo’n slecht idee nog niet. Wanneer je op vrijdag na het werk richting de streek rijdt, heb je een vol weekend om van de verschillende plaatjes in de Champagne te genieten. Ook de trein is een goede optie!

5 redenen om de Champagnestreek in Frankrijk te bezoeken

5 redenen om de Champagnestreek in Frankrijk te bezoeken

Reizen naar Frankrijk

Uitgestrekte wijnvelden en lonkend goud

Welke benaming de Gouden Driehoek , zoals men de regio tussen (champagne-) hoofdstad Reims, Châlons-sur-Champagne en Épernay ook wel wil noemen, ook krijgt, de prachtige uitzichten zullen je niet ontgaan. Vanaf het kleine plaatsje Hautvillers, waar Dom Pérignon vandaan komt, heb je een waanzinnig uitzicht over gouden graanvelden, wijnranken, wijnboerderijen en kunstenaarsdorpjes. Het lonkende goud? Dat zijn voor de inwoners hier de vele struiken waar de volle, kleurrijke druiven mogen groeien.

Champagne-all day, terwijl je bubbelt in een van de vele spa’s

Champagne drinken in La Champagne. In het land waar men spreekwoordelijk gezegd altijd leeft als een god. Waar bubbels worden geopend voor een lunch, diner en op feestjes. Het land waar genieten met een G gebeurt. Waar bubbels voor ons vaak worden bewaard voor bijzondere gelegenheden of oud en nieuw, denken ze daar hier heel ander over. Bubbels kunnen altijd en overal. Wat dacht je van wat glaasjes Champagne terwijl je heerlijk bubbelt of in de sauna zit in een van de vele spa’s in Epernay bijvoorbeeld? Epernay staat bekend om zijn Champagnestraat waar vele grote Champagnehuizen zich bevinden, maar Epernay heeft ook veel hotels en accommodaties met een spa. Dubbel genieten! Wij verbleven in Hotel Jean Moet, waar de kamers knus en romantisch zijn en waar je heerlijk met je bips op de bubbels kan gaan zitten ;-).

5 redenen om de Champagnestreek in Frankrijk te bezoeken

Reizen naar Frankrijk

5 redenen om de Champagnestreek in Frankrijk te bezoeken

Reizen naar Frankrijk
 

Champagnestreek bezoeken

Staat de Champagnestreek al een tijdje op jouw to-visit lijstje? We kunnen het alleen maar aanraden. Als je fan bent van bubbels boek je hier uiteraard één of meerdere champagnetours, maar óók de omgeving hier is prachtig. Wandelen, fietsen, genieten van glooiende heuvels, het kan allemaal. Heb je vragen? Stel ze gerust in de comments.

Hotels en tarieven voor een weekend in de Champagne.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via één van deze links iets boeken dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.