Struinen, eten & drinken in Mechelen

Met de trein naar Belgie

Al vroeg in de ochtend stap ik op de trein. Hoewel ik in Nederland niet graag met de trein reis, vind ik het een heel ander verhaal wanneer de trein mij naar België brengt. Zodra de trein vanaf Roosendaal België binnenrijdt, kijk ik mijn ogen uit. Wellicht ben ik goed in ‘over romantiseren’, maar die stationnetjes bij onze zuiderburen zijn veelal nog zo heerlijk kneuterig. In tegenstelling tot Nederland waar alles wordt aangepakt en het steeds hypermoderner wordt. Ik droom maar al te graag weg als we langs een stationnetje razen en mezelf kan voorstellen hoe jonge stellen daar vroeger stonden te wachten met hun veel te grote, onhandige koffer om zich te verplaatsen naar een andere stad.

Rond de middag kom ik aan in Mechelen waarna ik met mijn koffer over de kinderkopjes richting mijn hotel loop. Via de Haverwerf kom ik uiteindelijk bij het Mercure Hotel uit, waar ik meteen wat tips vraag als lunchoptie. Na een half uurtje wandel ik zonder koffer maar gewapend met camera het hotel weer uit en start ik mijn Mechelen tour.

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Struinen en een fijne lunch

Ik ben nog maar net buiten wanneer ik al tegen verschillende leuke tentjes aanloop. Van koffie tot toetjes als hoofdgerecht en een visrestaurant. Toch besluit ik mijn honger nog heel even te bewaren en duik in de zijstraatjes van Mechelen in. Ik wandel, lach, bewonder en knip genoeg met mijn camera. Wanneer ik voor de tweede keer op de Grote Markt ben uitgekomen is het tijd om neer te ploffen en dat doe ik dan ook. De receptionistes raden mij dit vrij nieuwe wijn en eettentje aan: Unwined. Ik ga bij het raam zitten zodat ik fijn naar buiten kan staren. Ondertussen blader ik door mijn time to momo app op zoek naar leuke adresjes voor deze stad. Ik geniet van een wijntje en een hartig taartje met geitenkaas. Jongens, wat is het leven soms fijn! Zoals de naam al wel doet vermoeden hebben ze hier zeker verstand van verschillende wijnen en is het leuk om een glas wijn te kiezen dat past bij het gerecht dat je kiest.

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Rondje door de stad & Mechelse bezienswaardigheden

Na de lunch dwaal ik wat rondjes over de Grote Markt en loop wat winkel in- en uit. Ik kan het niet laten om wat mee te nemen uit elke plaats waar ik kom. Noem het een tik.. Ik loop langs de Sint-Romboutskathedraal en vervolg mijn weg vanaf daar richting het Groot Begijnhof. In Begijnhofjes kan ik mezelf uren vermaken. Mijn camera draait overuren, maar ook mijn verhalenschrift komt hier bomvol te staan. De sfeer, de vibe, het terugdenken aan hoe het was. Het is absoluut een van mijn favoriete bezigheden wanneer ik onder andere een stad in België bezoek.

Na een flinke ronde kom ik weer terug op het grote plein waar ik een koffie bestel bij Bar Klak. Na deze oppepper loop ik richting het Dijlepad. Het Dijlepad biedt je een wondermooie backstage-blik op Mechelen. Het pad leidt je onder antieke brugjes en eeuwenoud gebladerte helemaal van de Kruidtuin naar de Vismarkt. Van april tot en met september kun je het pad ook traceren per bootje!

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Wanneer de avond valt

Loop je nogmaals een fijne ronde door de stad om het te bekijken bij avondlicht. Ik vind het bijzonder om te zien hoe anders een stad in de vroege morgen, avond en nacht kan zijn. De vibe is vaak totaal anders dan in het vorige of volgende deel van de dag.

Rond de avond loop ik terug naar het hotel om mezelf op te frissen en om te kleden. Om 19:30 is er een diner gereserveerd bij Graspoort. Ik bestel tonijnreepjes met rijst en groente en dat is een aanrader! De structuur en de smaak zijn echt fantastisch. Met een groot glas witte wijn en mijn gerecht geniet ik van de avond. Niet al te laat ga ik naar bed, want er wacht een vroege morgen.

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Mechelen ontwaakt

Na een fijne nacht zit ik om 08:00 aan het ontbijt. Ik geniet van een verse jus en een gebakken eitje. Ik heb nog een leuk koffietentje gezien vlakbij het hotel, dus mijn cafeïne shot haal ik later bij Sister Bean. Met de camera in mijn hand loop ik door Mechelen om de eerste zonnestalen te vangen op beeld. Ik zie nieuwe zijstraatjes die ik induik en zie nog véél meer leuke restaurantjes die in mijn schriftje belanden om een volgend weekendje in Mechelen te bezoeken. Rond de middag schuif ik aan bij Foom voor de lunch. Ik bestel een home-made limonade (jam!) en een bord pannenkoeken. Ik ben net op tijd om het ontbijt nog mee te pikken en daar ben ik maar wat blij mee. Na het eten van deze zoetigheid is het tijd om de koffer te halen en terug te gaan naar huis. Ik geniet van de treinreis en wanneer de avond valt steek ik de sleutel in het slot van mijn eigen huis. Het was een heerlijk weekend.

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Struinen, eten & drinken in Mechelen

Struinen, eten & drinken in Mechelen