Kamperen bij de boer

Kamperen bij de boer

Kamperen bij de boer

Kamperen bij de boer

Kamperen bij de boer is sinds een aantal jaar erg populair en de interesse hierin lijkt nog elk jaar te groeien! Kamperen bij de boer kan op veel gave plekken. Zowel in Nederland als in de rest van Europa. Boerenbedrijven hebben vaak véél land en zien daar naast gezelligheid ook brood in. Daarom openen steeds meer boeren een minicamping op hun erf. Veel van deze plekken zijn te vinden op Campspace, de organisatie waar wij ons plekje in Avenhorn hebben geboekt.

Wanneer je gaat kamperen bij de boer kun je genieten van rust, ruimte en het drukke boerenleven. Op de meeste plekken ben je van harte welkom voor een kijkje achter de schermen: de trip is dan óók nog eens leerzaam! Kamperen bij de boer is wat ons betreft een hele leuke, gezellige en bijzondere ervaring. Hoe het ons is bevallen en hoe je zelf een weekend kamperen bij de boer boekt? Dat lees je in deze post!

kamperen bij de boer

Kamperen bij de boer: wat is dat precies?

Veel boeren stellen steeds vaker hun land ter beschikking voor een minicamping. Deze minicampings zijn vaak voorzien van de juiste sanitaire voorzieningen, maar voorzieningen als zwembaden, speeltoestellen of een animatieteam zijn hier wat beperkter.

De meeste boeren (minicampings) beschikken over een bescheiden aantal staanplaatsen. Er ontstaat door de kleinschaligheid vaak een hele relaxte en gezellige sfeer. De campingeigenaar weet vaak precies wie er op zijn camping staan. Ook laten ze graag zien hoe het boerenleven eruit ziet. Vragen stellen of een dagje meewerken is in veel gevallen geen probleem, juist erg leuk. Ook een leuke bijkomstigheid: het kan al snel voor een tientje of een paar tientjes per nacht. Dat is toch een stuk goedkoper dan overnachten op een commerciële camping. En als je van het kleinschalige houdt ook nog eens leuker!

De verschillende mogelijkheden om te kamperen bij de boer

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden en opties waar je rekening mee moet houden als je gaat kamperen bij de boer. Ben je met kinderen? Wat moet er wel of misschien juist niet aanwezig zijn als je met jonge kids gaat? Vind je het leuk als er dieren zijn? Is het belangrijk om een goede douche te hebben? De minicampings bij boeren lopen enorm uiteen. Van vrij luxe douches met voldoende toiletten tot plekken waar je een tent of camper neerzet, waar je één w.c. vindt, maar geen douche bijvoorbeeld. Kamperen bij de boer is ontzettend leuk, maar je kunt er niet vanuit gaan dat alle faciliteiten van een echte camping aanwezig zijn. Check dit vooraf goed en ga bij jezelf na wat je wensen zijn.

➸ Lees ook: Op pad met een Camper van Goboony.

Kamperen bij een boer met vee als koeien en schapen

Het kiezen begint al bij het soort boerderij waar je graag wilt verblijven. Vind je het leuk als er dieren aanwezig zijn? Of wil je liever een boerderij met alleen akkerbouw? Als je het leuk vindt om vakantie te vieren met veel dieren om je heen, kies dan voor een veeboerderij! Kijk of er bijvoorbeeld schapen of melkkoeien aanwezig zijn. Op deze boerderijen mag je (vaak) meekijken hoe de koeien gemolken worden, helpen met voeren en alles vragen wat je wilt weten. Vroeg in het seizoen maak je misschien de geboorte van een kalfje of lammetje mee. Vroeger heb ik vaker de geboorte van een lammetje gezien en mochten we met een hele lange handschoen bij de koe het kalf voelen. Een hele bijzondere ervaring.

Een veeboerderij heeft vaak ook nog andere dieren als geitjes, konijnen, kippen en soms óók paarden of pony’s. Ik vind dat zelf nog hartstikke leuk, maar met kinderen is dit natuurlijk nog een veel groter avontuur. Op een veeboerderij leer je heel wat bij tijdens een weekend kamperen!

Kamperen bij de boer

Kamperen bij een tuin- of akkerbouwbedrijf

Houd je enorm van de natuur en zie je het helemaal voor je om te genieten en tot rust te komen op het platteland? Vind je dieren leuk, maar wil je er niet continue tussen zitten? Kies dan voor een tuin- of akkerbouwbedrijf! Kom je voor de rust? Zet je tent of camper dan lekker neer en geniet van het weidse en de rust. Zin om wat te doen en beleven? Ook op deze boerderijen leggen ze je graag uit waar ze mee bezig zijn en kunnen ze altijd handjes gebruiken. Dat is helemaal aan jou!

Kamperen bij de boer: leuk voor jong en oud

Kamperen bij de boer is sowieso een aanrader voor kinderen. Het is naast gezellig en druk ook zó leerzaam! Veel kampeerboerderijen betrekken hun bezoekers graag bij de dagelijkse werkzaamheden. Helpen met het melken van de koeien, eitjes uit het kippenhok halen, of kijken hoe de boer zijn schapen scheert. Je hebt geen kind aan ze ;-). Maar niet alleen voor kinderen is het leuk en leerzaam. Zo hebben wij dat zelf ook ervaren. Wij sliepen op een boerderij waar ze werken met mensen met een dagbesteding. Deze boer is 24/7 bezig met zijn boerderij, maar ook met deze mensen. Ze genieten zichtbaar van alle ‘klussen’ die ze mogen doen.

Omgeving camping boerderij avenhorn

Kamperen bij de boer: de voor- en nadelen

Voor ons zaten er maar weinig nadelen aan het kamperen bij de boer. We hebben enorm genoten van ons weekend kamperen. Grootste voordeel? We waren helemaal alleen! Met kinderen is het waarschijnlijk gezelliger als er wat meer te beleven is, maar wij vonden het perfect om géén buren te hebben.

Lijkt het jou ook wel wat om géén buren te hebben tijdens je kampeerweekend? Ga dan vroeg in het seizoen. Er komen ook steeds meer kampeerboerderijen bij. Degene die net nieuw zijn moeten nog onder de aandacht komen. Fijn daaraan is dat de de kans er is dat je alleen staat. Op veel boerderijen is de kans groot dat er lekkers ligt dat je zo kunt pakken. Zo mochten wij melk tappen en eitjes uit het kippenhok halen. Een leuke beleving en óók nog eens lekker.

Onze boerderijcamping in Avenhorn had voor het eerst gasten. Ze waren niet voorbereid op de komst van een camper, maar dachten bij kamperen aan een tent. Alles is netjes voor ons geregeld, maar het was wel improviseren. Er was een WC, maar geen douche. Voor ons voor twee nachtjes prima, maar een nadeel als je je hebt ingesteld op een ruimte met douches.

Ander nadeel is het gieren. Het kan voorkomen dat je er net in een weekend bent dat boeren gaan gieren. Dat is voor de geur niet altijd lekker. Zeker als het benauwd is buiten- en in de camper, kan dat vervelend zijn. Wij vonden het prima (zijn de geur gewend vanuit eigen dorp;-)), maar houd er rekening mee.

➸ Lees ook: Safari in Nederland; op zoek naar de grote vijf.

Kamperen bij de boer

Dit heb je nodig tijdens een weekend op een kampeerboerderij

Wanneer je gaat kamperen bij de boer heb je het vaak over het huren van een plaats. Dit betekent dat de tent of camper er niet bijzit. Je moet dus zelf een camper of tent huren- of kopen en die kun je op de plek bij de boer neerzetten. Als dit niet zo is, staat dit vaak op de website duidelijk aangegeven. Ben je er niet zeker van? Bel dan naar de locatie.

Je tent of camper zal in veel gevallen in een weiland staan. Dat betekent (meer) wind. Als het mogelijk is probeer dan je tent of camper zo neer te zetten, dat de wind wordt tegengehouden. Ook een extra deken om buiten te zitten is geen overbodige luxe.
 

DOWNLOAD DE COMPLETE KAMPEER-PAKLIJST

 

Onze tips om het kamperen extra gezellig te maken

Het is leuk om het kamperen zo knus mogelijk te maken. Wijntjes drinken terwijl het langzaamaan donker wordt is toch zeker gezelliger met kaarsen en lampjes. Ook kussens of extra dekens maken het knusser, en kunnen daarnaast goed van pas komen.

– Neem een dik dekbed/warme slaapzak mee. Veel avonden- en nachten kan het flink afkoelen buiten. Dit merk je in de camper. Een dik dekbed is dan een must.

– Neem één of twee dekentjes mee voor buiten. Wij hebben door het mooie weer niet binnen gezeten, maar ‘s avonds was het wel lekker om mezelf in een dekentje te wikkelen.

– Neem kussen(tjes) mee. Sowieso kussens om mee te slapen, maar ook kussens voor de aankleding zijn leuk. Zeker wanneer je langere tijd op pad gaat met de camper.

Neem lampjes & kaarsen mee. Handig wanneer het donker wordt en vooral voor de gezelligheid. Lampjes op batterijen? Neem die dan ook een aantal extra mee!

– Check wat er bij de camper zit en wat niet: dan kun je dit nog zelf meenemen. Vaak zitten er bij een camper keukenbenodigdheden, maar check vooraf even wat erbij zit. Wij namen een wijnglas, wijnopener, koffie percolator en onze bbq met tools mee. Als je een vuurtje mag stoken (check vooraf even), neem dan stookhout mee.

Tip: een van onze favoriete merken voor thermosflessen en drinkbekers is Hydro Flask. Het drinken blijft heel lang warm, goed koud als dat nodig is en de bekers drinken fijn.

Lampjes ophangen met kamperen

Wil je ook kamperen bij de boer? Zo boek je dat

Een plekje boeken kan op verschillende manieren. Deze twee websites zijn populair en je vindt er véél plekjes:
1. Boerderij-campings:
Hier vind je allerlei kampeerplekken op verschillende boerderijen en in zeer diverse omgevingen.

2. Campspace:
Op Campspace vind je niet alleen kampeerplekken op boerderijen, maar ook plekken bij iemand in de achtertuin, gratis kampeerplekken, plekken in de natuur en nog veel meer. Boek je hier een plekje en wil je overnachten bij de boer? Check dan goed of je een boerderij selecteert.

Houd je wensenlijst wat de boerderijcamping voor jou moet bevatten bij de hand wanneer je een plekje reserveert. Niet alle campings zijn voorzien wat goede sanitaire voorzieningen. Als je een weekend zonder douche kan, is dat geen probleem. Vind je dat vervelend? Kijk dan naar een plek met (goede) sanitaire voorzieningen!

lees meer

Gerelateerde artikelen