Golden Road Noorwegen

Bijzonder stukje Noorwegen: The Golden Road

De naam ‘The Golden Road’ brengt wel eens verwarring met zich mee. Want waarschijnlijk beter bekend is ‘The Golden Circle’ in IJsland. De route rondom de hoofdstad Reyjavik waar je fantastische natuurverschijnselen vindt. ‘The Golden Road’ is te vinden in Noorwegen in de regio Trøndelag. Helemaal anders dan ‘The Golden Circle’, maar óók prachtig. The Golden Road is is kleurrijke verrassing. Deze leuke omweg (vlakbij de E6 van Noorwegen) gaat gaat door het veelzijdige landschap in het midden van Noorwegen. Ben je een liefhebber van rust, natuur en houd je ervan om zo lokaal mogelijk te eten? Dan is The Golden Road een welkome verrassing tijdens je roadtrip door de regio Trøndelag.

Tradities van de Noren proeven en zien? Dan is een roadtrip over The Golden Road, in het hart van Noorwegen wat je wilt doen. Combineer lekker eten bij lokale kaasmakers, bierbrouwers en bakkers, eeuwenoude tradities, kunstgalerijen en zeer diverse natuur in je trip. In dit artikel vind je een mooie route waar we langs verschillende ambachten prachtige natuur rijden.

TIP: koop ook de Lonely Planet Noorwegen (Engelstalig)

Golden Road Noorwegen:deel van de route Deel van een route op The Golden Road.

Golden Road Noorwegen

Wat is The Golden Road in Noorwegen?

The Golden Road loopt door Inderøy, een gemeente en ongebruikelijk schiereiland in de Trondheimsfjord in de regio Trøndelag. ‘The Golden Road’ is een lokale coöperatie die er naar streeft om de kwaliteit van de ervaringen op het schiereiland te verhogen, met steeds strengere eisen aan huidige en nieuwe leden. In de jaren negentig kwamen enkele lokale bedrijven bij elkaar om ‘The Golden Road’ te stichten. Nu komen daar jaarlijks bedrijven bij die passen binnen het concept. Het doel is om reizigers een totaalbeleving te geven en om elkaar als ondernemers te ondersteunen.

Inderøy heeft een van de mooiste landschappen van het land, samen met de ligging aan de zee maakt dat een bijzondere plek. Een plaats waar veel auteurs en kunstenaars zich hebben gevestigd. Een rondje door de Golden Road brengt je fascinerende momenten. Handgemaakte producten op het gebied van kunst, handwerk en eten. Iedereen heeft een verhaal te vertellen en dat maakt de ronde interessant. Voor natuur-, cultuur- en kunstliefhebbers is deze kleine omweg van de E6 naar de volgende bestemming méér dan de moeite.

Golden Road in verhouding tot heel noorwegen Golden Road in verhouding tot heel Noorwegen.

Strømnes Norway

Roadtrip langs The Golden Road in Noorwegen

Voor een omweg over de The Golden Road heb je niet héél veel extra tijd nodig. Ik raad je wel aan om er een overnachting bij te boeken. Er is voldoende te doen in de omgeving en er zijn een aantal leuke accommodaties om te verblijven.

Strømnes – Oldefars Guesthouse & Rødbrygga

Wij komen aan het eind van de middag aan in het centrum van Straumen. We parkeren de auto bij Strømnes Guesthouse. Dat is ons verblijf voor de nacht. We worden hartelijk ontvangen door Margaret en voelen ons meteen thuis. Ik keek enorm uit naar dit verblijf, Strømnes is namelijk een historisch guesthouse. Je hebt er uitzicht op de getijstroom en de Borgenfjorden. Het is een kleine en rustige locatie waar het authentieke en idyllische zoveel mogelijk is aangehouden door de jaren heen. Er zijn 5 unieke tweepersoonskamers voor maximaal 12 personen, met moderne en-suite badkamers en een prachtig uitzicht op de fjord.

Strømnes is de perfecte uitvalsbasis voor je roadtrip over de Golden Road en behoort natuurlijk tot een van de aangesloten bedrijven van de coöperatie. We schuiven deze avond aan bij Rødbrygga. Een gezellig restaurant dat direct aan de fjord ligt in het centrum van Straumen.

Adres Strømnes : Sundsnesvegen 8, 7670 Inderøy, Noorwegen.
Adres Rødbrygga: Nergata 13, 7670 Inderøy, Noorwegen.

➸ Lees ook: Bijzonder overnachten in de regio Trøndelag.

Golden Road Noorwegen Roadtrip

Een bezoek aan een restaurant, farmshop en bierbrouwerij

We slapen heerlijk bij Strømnes. Het is zo rustig en stil. Het enige geluid dat we soms horen is het stromende water uit de getijstroom. De volgende ochtend zitten we vroeg aan het ontbijt, want we worden meegenomen op The Golden Road. Om 09.00 stappen we de auto in en parkeren we in het centrum van Straumen waar we een korte ronde door het park lopen. Als je hier bent is dit dorpje de moeite om even uit te stappen voor een kopje koffie.

Tussen 09.00 en 12.00 stoppen we op drie verschillende plekken. We zien het restaurant Øyna, boerderijwinkel Berg farm en proeven (ja, in de ochtend) een aantal biertjes bij een bierbrouwer: Inderøy Gårdsbryggeri. Het is heel leerzaam om te horen hoe dingen hier gaan. Iedereen neemt de tijd om hun verhaal te vertellen en voor we het weten zijn we heel wat uren verder. Hoewel de Golden Road voornamelijk in het teken staat van deze bedrijven, geniet ik óók vooral van de natuur in de omgeving. Elke hoek geeft een anders weids uitzicht. Van Fjorden, bruggen, weilanden tot stukken met veel hoge, roodgekleurde- en dennenbomen. Zelfs als je géén tijd hebt om te stoppen op meerdere plekken is deze ronde de moeite om gewoon te rijden en uit te stappen (waar mogelijk) om te genieten van de uitzichten.

Adres Øyna :Sakshaugvegen 36A, 7670 Inderøy, Noorwegen
Adres Berg farm: Kjelvikvegen 71, 7670 Inderøy, Noorwegen
Adres Inderøy Gårdsbryggeri: Kvamshaugan 48, 7670 Inderøy, Noorwegen

Straumen,Noorwegen

Bierbrouwerij Inderoy

Een bezoek aan de haven, kaas en een typisch Noorse snack proeven

Onze volgende stop is de haven (Kjerknesvågen kai). Wij stoppen hier maar kort, het is oktober en er staat een snerpende wind hier aan het water. Ben je hier in de zomermaanden? Dan is deze stop erg leuk! Tijdens het zomerseizoen kun je namelijk verschillende wateractiviteiten uitvoeren. Ook zijn er een paar plekken voor campers en caravans aan de kade.

Wij rijden snel door naar Gangstad Gårdsysteri. Een boerderijwinkel waar ze melk, ijs en kaas verkopen en vooral de kaas is bekend in de regio. Ze hebben zelfs een aantal award winning cheeses. Bekende kazen zijn Gangstad Salad-kaas, “Snadderost”, Edel Blå (blauwe kaas), Edel Hvit (witte kaas), Gangstad Camembert, Gangstad Caraway Cheese en Gangstad Spice Cheese. Kaasliefhebbers halen hun hart hier op. Ideaal om de kaasjes samen met de biertjes van de bierbrouwer te proeven tijdens het borreluurtje.

We sluiten onze ronde af bij Gulburet, een boerderijwinkel/bakkerij en proeven daar de typisch Noorse snack Lefse. Lefse is een typisch Noors baksel. Het is een soort flatbrød dat in zeer veel verschillende verschijningsvormen in Noorwegen gevonden wordt. De een besmeert het met boter en suiker en sommige bakkers verkopen het met bruine kaas ertussen. Het is in ieder geval het proeven waard!

Adres Kjerknesvågen kai- og båtforening: Vågavegen 650, 7670 Inderøy, Noorwegen.
Adres Gangstad Gårdsysteri: Nessetvegen 11, 7670 Inderøy, Noorwegen.
Adres Gulburet: Sundsnesvegen 8, 7670 Inderøy, Noorwegen.

Noorse Kaas

Uitzicht Golden Road Noorwegen

Een bezoek aan de Golden Road en daarna verder?

Eerlijk is eerlijk: je roadtrip door Noorwegen zal niet afhangen van The Golden Road. Het is echter een bijzonder stukje om mee te pakken tijdens je grotere roadtrip. Wat je hierna gaat doen is afhankelijk van je plannen. Heb je een trip richting het noorden gepland? Of ga je weer terug naar het zuiden? Wij zijn vanaf de Golden Road teruggereden naar het zuiden. De stad Trondheim ligt op 1.5 uur rijden van Straumen. Prima om aan het einde van de dag nog naartoe te rijden.

Wij vinden het leuk om roadtrips af te wisselen met (veel) natuur en tussendoor ook wat leuke dorpjes en steden. Trondheim was een welkome verrassing tussendoor en als je in het midden van Noorwegen komt voor een roadtrip, is dat een heerlijke stad om twee nachten te verblijven.