Fins Lapland in de nazomer: breng een bezoek aan het mooie Salla

Fins Lapland in de nazomer: zo mooi is Salla

Tijdens onze reis door Fins Lapland bezochten we het plaatsje Salla. Salla is een redelijk bekend toeristisch gebied. Zo’n 10 kilometer ten zuiden van het dorpje Salla ligt Sallatunturi: het toeristische centrum van de gemeente. Hier bevinden zich pistes, langlaufloipen en een rendierpark. Binnen de gemeente Salla vind je óók het Nationaal Park Oulanka: een prachtig natuurgebied waar je onder andere mooie hikes kunt maken.

Salla ligt 90km boven de Poolcirkel in het oosten van Lapland, dichtbij de grens met Rusland. Het dorpje is een begrip voor Lapland reizigers. De mensen zijn hier vriendelijk en erg gastvrij. Het gebied in- en rondom Salla is dankzij de rivieren, meren, de vele vlakten en ongerepte wildernis een droombestemming voor natuurliefhebbers. Wij denken nog vaak terug aan deze trip, het heeft veel indruk gemaakt!

Fins Lapland in de nazomer is een pláátje en een aanrader: het biedt je zoveel moois- en je ziet een totaal andere kant van Finland dan wanneer je er in de winter verblijft.

Fins Lapland in de nazomer: breng een bezoek aan het mooie Salla

Fins Lapland in de nazomer: dit kun je er doen

Ik schreef al een aantal blogs over onze reis naar Fins Lapland in de nazomer. Zo lees je hier bijvoorbeeld waarom Fins Lapland juist in het naseizoen zo mooi is en delen we óók een heerlijk recept voor een Finse zalmsoep die mochten proeven in de bossen van Salla tussen de rendieren.

Salla staat erom bekend een prachtig ski-oord te zijn, maar in de herfst zijn hier hele andere, toffe dingen te doen en te beleven! Rond augustus/september is de kans op het Noorderlicht bijvoorbeeld vrij groot, kun je genieten van de Ruska (de herfst op zijn mooist met allemaal geel- en rood gekleurde bladeren) en kun je soms de meren nog op voor activiteiten op het water. We laten je graag zien wat er in Salla in de herfst allemaal te beleven is:

1. Bezoek het rendierenpark

Het Salla rendierenpark ligt te midden van prachtige natuur. Een activiteit die je hier kunt boeken is het voeren van de rendieren. Een absolute must do! Daarnaast kun je hier ook een pas aanschaffen om te wandelen, een aanrader in dit mooie gebied.
Wanneer je de rendieren gaat voeren ga je met de gids op pad. De gids roept met een speciale lokroep de rendieren op, waarna de rendieren enthousiast van verre komen aanrennen. Je krijgt de kans om zelf de rendieren te voeren. Na het voeren is het tijd om zelf even te rusten. Dit doe je met koffie- en thee of een lunch bij het kampvuur. Zo knus en tussen alle rendieren in; een hele bijzondere ervaring!

Fins Lapland in de nazomer: breng een bezoek aan het mooie Salla

2. Zie het Noorderlicht

Need I say more? Vanaf eind augustus is er weer volop kans om het Noorderlicht te zien in Fins Lapland! Voordeel om dit prachtige fenomeen te spotten in de herfst en niet terwijl je in een dikke laag sneeuw staat? Het is buiten met een lekkere trui goed uit te houden tot ver in de nacht. Geen bevroren handen of je handschoenen steeds aan- en uit doen om foto’s te maken. Fijn met een glaasje wijn, iets lekkers, vuurtje aan en wachten maar tot aurora borealis zich laat zien. Tijdens de herfstmaanden zijn de meren in Finland, zeker wanneer ze groot zijn nog niet bevroren. Als je op jacht gaat naar het Noorderlicht en je jezelf situeert langs een meertje, dan is de kans groot dat je het Noorderlicht twéé keer kan zien. In de lucht en in het water- ontzettend bijzonder om mee te maken.

Boek hier je trip om het Noorderlicht in de nazomer te bekijken.

Het Noorderlicht fotograferen? Zo doe je dat!

 
Op vakantie naar Finland - Noorderlicht zien

Noorderlicht Fins Lapland

3. Stap op een fatbike

Cliché of niet: veel Nederlanders fietsen graag op vakantie. Zijn we natuurlijk gewend ;-). Een omgeving per fiets verkennen is ook een super mooie manier om in kortere tijd véél meer te zien dan tijdens het wandelen. Scandinavië heeft diverse prachtige fietsregio’s en mountainbikeroutes. Zo ook in Fins Lapland in de omgeving van Salla. Je kunt hier bij het ski-resort een fatbike huren om mee rond te touren. Je hebt fatbikes en e-fatbikes. Salla heeft goede wegen waar veilig op gefietst kan worden. Zo is er een route van het Salla Reindeerpark naar Salla centrum; een route van 17 kilometer. Via het bos rijd je van de ene hotspot naar de ander. Je kunt er ook voor kiezen om met je fiets de heuvels in te gaan. Met verschillende kleuren zijn er verschillende fietsroutes gemarkeerd die je over niet-geasfalteerde wegen door bossen langs moerassen en meren leiden.

Handige items om mee te nemen tijdens je outdoorreis

Het weer kan alle kanten op in Fins Lapland, zeker in de nazomer. Je doet er goed aan om bijvoorbeeld zowel regenkleding als zwemkleding mee te nemen. Een fikse regenbui is net zo gewoon als dat je zelf een duik neemt in een van de vele meertjes die Finland rijk is.

➸ Wij hebben regenkleding van Outdoorsupply waar we erg tevreden mee zijn. De regenkleding ging al vaker mee naar Scandinavië en wordt hier tijdens wandelingen in het weekend ook gedragen.
Hier vind je een uitgebreide blog over een regenjas die zelfs zo warm is, dat hij in de winter gedragen kan worden zonder jas eronder.
➸ Via Outdoorsupply bestelden we óók een verrekijker. Ideaal als je wild gaat spotten in de natuur!
➸ Een goede dag rugzak komt van pas tijdens een van de hikes die je maakt en óók een wandellegging is geen overbodige luxe.

Natuur in Fins Lapland

4. Maak een- of meerdere hikes

Het is niet gek dat velen erop uit trekken naar Fins Lapland voor zijn prachtige natuur. Wist je dat Finland wel 40 Nationale Parken heeft? Oulanka – door de Finnen ook wel Oulangan Kansallispuisto genoemd, is een van de bekendste. Volgens onze gids die met ons meeging tijdens het kanoën, mag je jezelf pas een echte hiker noemen als je de 80 km lange Berenroute (Karhunkierros) hebt gelopen. Deze route loopt dwars door Oulanka National Park heen.

Wil je een trail lopen, maar niet perse 4/5 dagen onderweg zijn? Dan kun je kiezen tussen een van de kortere routes die binnen een dag/een dagdeel te wandelen zijn. Je hebt onder andere de Keroharjuroute (14 km), de Ristikalliouroute (30 km) en de Little Bear Trail (12 km). Laatstgenoemde hebben wijzelf gelopen in een uurtje of 5. Dit was inclusief veel fotograferen, maken van videoshots en in het totaal een pauze van 30 minuten.

In de omgeving van Salla maak je door de bossen en rondom meertjes ook hele mooie wandelingen, maar Oulanka National Park ligt op iets langer dan een uurtje rijden van Salla en is absoluut de moeite waard een bezoek te brengen!

Fins Lapland in de nazomer: breng een bezoek aan het mooie Salla

5. Een duik in één van de meren

De sauna in doen mensen in Finland all-year-round. Maar een duik in een van de meren kan alleen wanneer het water niet bevroren is ;-). Voordeel van een bezoek aan Fins Lapland in de nazomer is dat de meeste meren nog niet bevroren zijn. Natuurlijk zal het water niet comfortabel warm zijn, maar dat is na een bezoek aan de sauna juist lekker verfrissend en gezond! Ik raad je zeker aan op een vakantiehuisje te boeken of een hut waar een (kleine) sauna bijzit. Leef zoals de Finnen dat ook doen!

Op vakantie naar Finland - Sauna

Finland Sauna

Fins Lapland in herfst

Kriebels gekregen en óók zo’n gave reis maken naar Fins Lapland? Dat kan!

Wij bezochten deze regio op uitnodiging van Voigt Travel, een reisorganisatie gespecialiseerd in reizen naar het hoge noorden. Voigt Travel kan je helpen met het samenstellen van bovenstaande of een andere gave rondreis door Fins Lapland in zowel de zomer als winter. Meer informatie? Kijk hier bijvoorbeeld eens:

Reizen naar Fins Lapland in de zomer- en winter.
Boek hier je trip om het Noorderlicht in de nazomer te bekijken.

Heb je vragen of wil je graag meer informatie ontvangen? Check dan deze pagina!