Onbekend maar verrassend lekker: eten en drinken in Tsjechië!
Ga je naar Tsjechië toe en ben je benieuwd wat nou typisch Tsjechisch eten en drinken is? Dat snappen we! Eten en drinken als belangrijk onderdeel van een reis is voor velen van ons niet meer weg te denken. Waar eten en drinken vroeger misschien eerder gezien werden als noodzaak, zijn er tegenwoordig steeds meer reizen die juist draaien om de keuken van het land waar je naartoe gaat. Ennuh… wij als foodies bij My Delicious Journey zien jullie dat graag doen. Daarom delen we hieronder heel graag typisch eten en drinken uit Tsjechië.
Smullen in Tsjechië
Wie denkt dat je in Tsjechië alleen vlees, knödels en bier krijgt heeft het mis. Tegenwoordig kun je bijna overal in Tsjechië genieten van internationale gerechten. Bovendien zijn veel Tsjechische gerechten absoluut het proberen waard. Van hoofdgerecht, zoetigheid tot (alcoholische) drankjes. De Tsjechische keuken is misschien niet zo verfijnd, maar de gerechten zitten bomvol smaak.
Tsjechische gastronomie
De Tsjechische keuken is een mengelmoes van de Duitse, Hongaarse en Oostenrijkse keuken. Door de eeuwen heen hebben deze landen veel invloed gehad en vanzelfsprekend ook op de gastronomie. Schnitzels, geroosterde gans en gulás zijn dan ook regelmatig op de menukaart te vinden. Dat de Tsjechische gerechten vullend en zwaar zijn heeft een reden. De Tsjechische winters zijn lang en koud en daardoor was een verscheidenheid aan groenten niet mogelijk. Wat er wel veel te vinden is? Paddenstoelen! En daar zijn Tsjechen nog steeds dol op. In de bossen zoeken families naar eetbare paddenstoel, die ze gebruiken voor soep of ze drogen ze.
Svíčková na smetaně
Een typisch Tsjechisch gerecht is svíčková na smetaně. Er wordt voor de grap ook wel gezegd dat je pas een goede vrouw bent als je svíčková kan maken. De maaltijd kun je vertalen als runderlende in roomsaus met knödels. Er is flink wat tijd nodig om svíčková te maken. Het is een gerecht dat ongeveer 2,5 uur moet sudderen en ook de saus maken vergt wat geduld.
Knedlíky
Knedlíky of knödels zijn niet weg te denken in de Tsjechische keuken. Bij veel gerechten horen deze ronde plakjes die gemaakt worden van aardappel of deeg. Ze worden geserveerd met gerechten waarbij veel jus is zoals svíčková en goulash. Knedlíky hoort niet alleen bij hartige maaltijden er zijn ook zoete varianten. Zo kun je bij veel restaurants ovocné knedlíky bestellen, oftewel fruitknödels. Dit keer wordt het deeg rond gemaakt en gevuld met pruim, abrikozen of bosbessen. Een heerlijke vanillesaus maakt het geheel af. Het gerecht is behoorlijk machtig en kun je prima als lunch eten.
Tsjechische cola en huisgemaakte limonade
Toe aan een verfrissend drankje? In Tsjechië is kofola een populaire frisdrank. Je kunt de kleur een beetje vergelijken met cola, maar qua smaak is het veel kruidiger. Er zitten meer dan veertien natuurlijke ingrediënten in. Kofola ontstond tijdens het communistische regime toen normale cola niet te verkrijgen was. Huisgemaakte limonade (domácí limonáda) is ook een drankje dat je in Tsjechië vaak kan krijgen en er zijn tal van smaken waaruit je kan kiezen. Bosbessen, frambozen, vlierbloesem of citroen.
Koláče, medovka en trdelník
Wie is er niet dol op gebak en koekjes? Stap een Tsjechische bakkerij binnen, in het Tsjechisch pekárna, en je zult spontaan beginnen te watertanden. De koláče is een zoet rond broodje met een vulling van gele room of maanzaad en wordt veel gegeten. Een andere lekkernij is de honingcake medovka. Ben je in Praag of Český Krumlov dan wordt bij verschillende kraampjes de zoete trdelník bereid. Het ruikt heerlijk zoet en je kunt het tegenwoordig in allerlei variaties krijgen. Gevuld met ijs, met chocolade of besprenkeld met kaneelsuiker. Echt Tsjechisch is trdelník niet, maar lekker is het wel.
Tsjechische lunch
Tsjechen eten in de middag vaak een warme middagmaaltijd en dit doen ze op tijd. Om 12 uur of zelfs eerder. In veel restaurants is een dagmenu, zodat mensen voor een lage prijs een maaltijd kunnen nuttigen. De lunchpauze is in vergelijking met Italië en Frankrijk erg kort en binnen half uur zijn veel mensen weer vertrokken. In plaats van de machtige traditionele maaltijden vervangen steeds meer Tsjechen de warme maaltijden in voor een lichtere variant en kiezen ze voor salade, soep of chlebíček. Chlebíček is een belegde boterham met bijvoorbeeld ham, aardappelsalade of ei en kun je voor minder dan een euro krijgen.
Wijn en pils
Tsjechen zijn echte bierdrinkers en dat is ook niet gek als je beseft dat pils in Tsjechië is ontstaan. De stad Pilsen is de bakermat van pils waar het in 1842 voor het eerst werd gebrouwen. Enkele bekende biermerken in Tsjechië zijn Pilsner Urquell, Kozel en Budweiser, maar ook de microbrouwerijen worden steeds populairder. In het Reuzengebergte is het zelfs mogelijk om een wandeling te maken langs de hoogstgelegen brouwerijen van het land.
Dat in Tsjechië ook wijn wordt geproduceerd is bij velen onbekend. Toch is er al wijnbouw sinds de 14e eeuw en zelfs in Praag wordt er wijn gebouwd, zoals in de wijken Troja en Vinohradská. De regio Zuid-Moravië is het grootste wijnbouwgebied. Er wordt vooral veel witte wijn gemaakt, zoals Riesling, Sauvignon en Pálava, een Tsjechische druivensoort. Op plaatsen zoals Mikulov, Znojmo, Valtice en Milotice zijn diverse wijnhuizen en -kelders waar je de lokale wijn kan proeven.
>>>Meer informatie: Visit Czech Republic
Meer foodbestemmingen ontdekken? Dan is dit iets voor jou!
♥ Roadtrip naar de Bourgognestreek
♥ Eten en drinken in de Franse Alpen: Les Deux Alpes!
♥ De Poolse stad Poznan: verrassende bestemming voor foodies
♥ Foodies! Haal je hart op in Israël.
PS: Volg je ons al op Instagram? Dat zouden we leuk vinden!