Tunesie, Woestijn, Travel, Kamelen, Oase

De zon doet net zijn intrede als wij landen op Enfidha. We worden warm begroet deze ochtend. Het vliegveld doet helaas wat kil aan. Het is net een ziekenhuis en behalve de vliegtuigen die hier worden geleegd, is er niets of niemand te bekennen. Na zo’n 10 minuten zien we her en der wat personeel en direct de douane die we nog te gaan hebben.

Ik moet erg nodig plassen en besluit dit eerst te doen. Een gewoon w.c. bezoek wordt het niet.. als ik binnen kom lopen zegt de schoonmaakster direct ‘money’, ik zeg dat ik nog geen geld heb gewisseld en niets voor haar kan betekenen. ‘ Euro’s are welcome’. Ik wil graag naar de toilet dus ik geef haar een euro. Nadat ik mijn handen heb gewassen blokkeert ze de weg, ze doet alsof ik nog niet heb betaald. En dus kan ik weer betalen. Nogal overrompeld en met een naar gevoel loop ik terug naar mijn vriend. Dat warme welkom door de zon lijkt even als sneeuw voor die zon verdwenen.

Tunesie, Woestijn, Travel, Kamelen, Oase

Tunesie, Woestijn, Travel, Kamelen, Oase

Gelukkig wordt dit nare gevoel snel omgezet in een positive vibe. Onze bus driver vertelt ons veel over de omgeving zodra we richting Hammamet rijden en ik kan zo nu en dan een ‘wauw’ niet onderdrukken. Ik vind het prachtig om olijf en citrusbomen te zien. Zo puur, een prachtig landschap en de verhalen die deze man over de boeren die hier werken vertelt zijn aandoenlijk. Wat ze zelf verdienen door de oogst die 7 dagen keer 10 uur per dag duurt is pijnlijk om te horen, dat wetende dat oflijfolie gerust 5 euro per fles kost bij ons. 3 keer nagaan waar dit terecht komt.. maar mooi zijn de verhalen wel. De boeren zijn gelukkig en dat is wat telt.

We komen ruim 2 uur later bij ons resort aan. jep… resort. Na alle hectiek die we het jaar daarvoor hebben meegemaakt zijn we daar wel aan toe. Niet wetende dat we na een aantal dagen rust en strand toch zeker kriebels krijgen om op pad te gaan.

Tunesie, Woestijn, Travel, Kamelen, Oase

Tunesie, Woestijn, Travel, Kamelen, Oase

We genieten de eerste 3 dagen van de geweldig blauwe zee, het strand, boeken die ik al een half jaar op het nachtkastje heb liggen en van het heerlijke eten.We schrikken ons dood van sprinkhanen, kakkerlakken en slangen, maar overwinnen de angst door de innerlijke rust die we hiervinden.

Door al deze rust begint het te kriebelen om toch een rondrit te maken en we besluiten dit gewoon te doen. Geen lange… maar die met overnachting in de Sahara kunnen we toch niet aan onze neus voorbij laten gaan.

Tunesie, Woestijn, Travel, Kamelen, Oase

We bezoeken Nabeul. Nabeul is een mooie, artistieke stad. Je vindt hier overal pottenbakkerijen en keramiekkunst. De stad heeft dan ook niet voor niets de naam “de stad van de kunsten”. Rondom dit stadje worden veel citrusvruchten,bloemen en wijnstokken verbouwd. Mocht je Nabeul bezoeken, maak dan ook een uitstapje net buiten de stad.

De bus rijdt rustig verder en we vervolgen de rit richting het El Djem amfitheater. Het is een zeer bekende plek in Tunesië en vele toeristen zijn hier dan ook te vinden. In El Djem staat het 2e grootste amfitheater van de wereld. Jullie raden vast waar nummer 1 zich bevindt? In Rome! Het is prachtig om hier rond te mogen kijken. De geur, de donkere gangen en de kerkers geven een heel apart gevoel. Het is erg bijzonder en zeker, ondanks de vele toeristen een must-visit in Tunesië.

Tunesie, Woestijn, Travel, Kamelen, Oase

Langzaam maar zeker rijden we verder tot Douz. De plek waar we (zoals beloofd) op kamelen de zonsondergang in de Sahara tegemoet zullen lopen. Helaas zijn wij wat vroeg en rijden we in het warmst van de dag de Sahara in. Bloedheet, maar prachtig. Het zand waait ondanks goede bescherming in mijn ogen, maar het kan me op dat moment weinig schelen. Het is rustig..het landschap is voor mij totaal nieuw, de zon gloeit en lacht, ik voel me op en top gelukkig. Er is bijna niets dan zand en kamelen, maar het doet iets met je en geeft je het gevoel van rijkdom. Omdat je hier mag zijn en wordt toegelaten.

Ik voel jouw hand in de mijne en ben zo trots en blij dat ik hier met jou kan zijn. Een moment dat ik met niemand anders dan jou had willen delen. Jij maakte het extra bijzonder. Want naast totale verbazing, stroomde de vlinders door mijn hele lichaam. Dat moment in de Sahara zal ik nooit meer vergeten.

Tunesie6

Na 2 uur worden we uit dit sprookje gehaald en zijn we klaar om uit de Sahara te vertrekken. Niet ver hier vandaan ligt ons hotel. Met uitzicht op de Sahara en een glimp van de ondergaande zon. Na een duik in het zwembad en wat drankjes verder ploffen we moe, maar voldaan neer op bed. Wat hebben we genoten van vandaag!

Als we wakker worden is het haasten. Om 07:30 staat de bus weer klaar en zullen we vertrekken naar het volgende punt. De Oase. In the middle of nowhere duikt er te midden van al die zandbanken ineens een stuk op dat vol in bloei staat met bomen, planten en zelfs een waterval. We zien her en der wat inwoners rijden met Een ezel die de wagen trekt. Ik besef me goed hoe authentiek dit deel is. Ik ben verbijsterd en staar met open mond naar het fenomeen dat zich zojuist aan ons laat zien.

We stappen uit en wandelen door deze oase heen. We kliederen en spetteren met het water onder de waterval en genieten van deze frisse plek te midden van de bloedhete (45+ graden) Sahara. Wat een verademing!

Helaas krijgt ook deze stop weer veel te snel en een einde en gaan we een busrit van minimaal 4 uur tegemoet om naar onze laatste stop te gaan.

Tunesie, Woestijn, Travel, Kamelen, Oase

Kairouan: beter bekend als De Heilige Stad. Dit bezoek was op zijn zachts gezegd bijzonder. De temperatuur is 50 graden als wij hier aankomen. Je vindt er geen verkoeling, want het is een stadje in het binnenland van Tunesië. Binnen een uur tijd gaan er 3 flessen water mijn lichaam in. Belangrijk, want het gutst er net zo hard weer uit.

Het belangrijkste punt van deze stad is de bekende Moskee. Echter mogen hier alleen mannen naar binnen. Al is dat, nu we het verhaal achter deze stad kennen, al heel wat. Tot voor kort mocht de gehele stad namelijk niet bezocht worden door NIET moslims.

Vriendlief probeert een glimp op te vangen van de Moskee, terwijl ik wat langs de kraampjes vol kruidenierswaren loop. Bijzondere kruiden die je al op afstand ruikt. Ik zou graag mijn tas hebben volgestopt, maar door de strenge controle op het vliegveld besluit ik dat ik dat beter niet kan doen.

Moe maar voldaan stappen we de bus in terug naar Hammamet. We rijden het stadje nog niet uit of ik ben vertrokken. In een diepe droom over alle pracht die we afgelopen dagen hebben mee mogen maken.

Tunesie, Travel, Afrika, Woestijn

Zijn jullie wel eens in Tunesië geweest? Zo ja, wat vonden jullie van het land? Zo niet, zou het een land zijn dat je wilt bezoeken? Laat het ons weten in de comments of stuur ons een berichtje via Instagram!