Veluwe - Radio Kootwijk

De mooiste Gelderse natuurgebieden

Wist je dat Gelderland qua oppervlakte de grootste provincie is van Nederland? Het zal je daarom niet verbazen dat er meer dan genoeg ruimte is voor vele natuurgebieden om zich hier te ontpoppen. Misschien denk je niet meteen aan Gelderland als je weekend weg gaat in eigen land. Think again! Want Gelderland zit bomvol natuurgebieden waar je uren rond kunt dwalen, fietsen, wandelen, picknicken, rondtouren, relaxen of wat dacht je van kajakken en suppen? We laten je graag de mooiste Gelderse natuurgebieden zien in deze blog.

Natuurlijk zijn er bekendere natuurgebieden en landschappen in Gelderland, maar we tippen er óók een aantal waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Van wandelingen over de Mookerheide tot mountainbikeroutes door de Veluwse bossen, het spotten van wild op de Veluwe of suppen in de Ooijpolder. Deze Gelderse natuurgebieden hebben het samen allemaal.

Is een dagje te kort of iets te ver rijden? Goed nieuws: Gelderland beschikt namelijk over de meeste natuurhuisjes van heel Nederland. Dus niet te moeilijk doen en boek samen met je vrienden, partner of gezin een heerlijk weekendje weg via natuurhuisje.nl.

De Mooiste Gelderse natuurgebieden

Gelderse natuurgebieden op een rijtje:

Overasseltse- en Hatertse Vennen

Een 20-tal vennen, omringd door een landschap van rivierduinen, uitgestrekte bossen en heidevelden. Je vergeet dat je zo dichtbij de stad bent!

In het vennengebied groeien veel bijzondere planten zoals zonnedauw, veenpluis, snavelbies, beenbreek en melkeppe. Vanaf midden april kunnen diverse soorten libellen worden waargenomen. Er broeden hier ongeveer 80 soorten vogels en er leven dassen, reeën en vossen en kleinere zoogdierensoorten als bunzing, konijn, haas, eekhoorn, wezel, hermelijn en egel. Hoe leuk is dat?

De Overasseltse- en Hatertse Vennen zijn bij uitstek geschikt voor mooi wandelingen en fietstochten. Ieder seizoen biedt iets anders en iets nieuws in deze omgeving.

Mookerheide

Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je de Mookerheide. Een natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, mooie bossen en een rijke geschiedenis. Dé ideale plek om te wandelen en te genieten van de rust. Een mooi gebied dat een bezoek meer dan waard is.

In de bossen op de Mookerheide kun je onder andere luisteren en speuren naar verschillende spechtensoorten en de boomklever. Op de heide zingt de roodborsttapuit vanaf een boomtop zijn lied. In augustus kleuren de heidevelden prachtig paars. De struikheide bloeit dan volop! De heidegrond is tijdens deze maand ideaal voor reptielen: de zandhagedis, de gladde slang en de hazelworm zijn hier dan te vinden.

De Mookerheide is ideaal voor meerdere, verschillende wandelingen. Zowel door het bos als over de heide. Ook mountainbikers vinden hier hun heil. Natuurmonumenten organiseert hier met regelmaat avonden om sterren te kijken, gezamenlijke wandelingen en geeft lessen in trailrunning; de Mookerheide dient als perfect parcours.

Dit natuurgebied is verdeeld over twéé provincies: Gelderland en Limburg.

De mooiste Gelderse natuurgebieden -  Veluwe

De mooiste Gelderse natuurgebieden - Veluwe

De Veluwe

Je hebt vast al eens gehoord van de Big Five. En als je die term hoort gaan je gedachten misschien al wel uit naar Afrikaanse landschappen waar je al rijdend in een jeep leeuwen en olifanten voorbij ziet komen. Maar wist je dat wij in Nederland óók een big five hebben? En die spot je op de Veluwe! Op de Veluwe heeft het wild namelijk alle vrijheid en met een beetje geluk zie je dat live, als je oog in oog met ze staat. De Nederlandse big five bestaat uit de volgende dieren: edelhert, wild zwijn, ree, vos en de schotse hooglander.

Wil je ze spotten terwijl je óók nog wat over de omgeving en de dieren leert? Boek dan een wildexcursie! Maar sssttt, want ze sluipen weg voor je er erg in hebt.

Wandel of fiets over de kilometers zandheuvels, heidevelden en bossen. Deze plek doet iets met je. En naast een fantastisch stukje natuur vind je op de Veluwe ook veel culinaire- en culturele spots. Denk hierbij aan het Kröller-Müller Museum of Paleis Het Loo, maar ook de knusse Hanzesteden. De Veluwe hoort absoluut thuis in het rijtje mooiste Gelderse natuurgebieden.

Extra tips
➸ Bij Natuurobservatiepost De Elsberg heb je grote kans om wild te spotten! vanaf deze prachtige plek kijk je uit over glooiende heuvels en heide. Het lijkt stiekem een beetje op een Afrikaanse Savanne. Je beleefd hier momenten alsof je even niet in Nederland bent. Deze route wordt speciaal aangeraden tussen half september en half oktober, de bronstperiode. Dan heb je hier grote kans om de edelherten te horen burlen.
➸ Benieuwd naar Radio Kootwijk? Het is toch een vrij iconische plek in ons land! Parkeer je auto dan niét vlakbij Radio Kootwijk, maar parkeer de auto op de parkeerplaats vanb Hoog Buurlo. Vanaf hier loop je in een half uur richting Radio Kootwijk. Het is een mooie wandeling over de hei en door het bos.
➸ Het is héél handig om een verrekijker mee op pad te nemen. Zeker wanneer je op zoek gaat naar wild, is het handig als je verder de bossen in kunt kijken. Wij zijn heel blij met onze Barska verrekijker. Hij gaat mee op pad wanneer we wandelingen maken in Nederlandse bossen en parken, maar hij ging ook al mee naar Noorwegen (om elanden te spotten) en hij gaat binnenkort ook weer mee als we op safari gaan.

De mooiste Gelderse natuurgebieden

De mooiste Gelderse natuurgebieden

De Ooijpolder

De Ooijpolder is een prachtig gebied om in te wandelen. Het gebied ligt ten oosten van Nijmegen. De Ooijpolder wordt gekenmerkt door uitgestrekt landschap met kleine dorpen, boerderijen en mooie natuur. Vele wandelroutes voeren je hier door het schilderachtige gebied van de Oude Waal en Groenlanden. In dit polderland liggen terpen en oude dijkjes, grenzen aan het gelegen natuurgebied met ooibossen, moerassen en waterplassen.

De routes hier zijn ideaal om te wandelen en vaak wordt de hond meegenomen. In de zomer nemen velen hier een duik in de plas die naast het oubollige, maar gezellige café- restaurant Oortjeshekken ligt.

Oortjeshekken is voor velen het begin- en eindpunt van een wandeling door de Ooijpolder. Dat is niet vreemd; de plek is heerlijk (rustig) om bij te komen en te genieten van een kop koffie, koud glas bier of een hapje.

Suppen Kraaijenbergse plassen

Mookerplas & Kraaijenbergse plassen

De Mookerplas en Kraaijenbergse plassen, het is een klein beetje vals spelen ;-). Deze twee recreatieplassen liggen nét over de grens in Limburg en Brabant. Maar veel vakantiegangers die in een huisje verblijven in de omgeving van dit (Gelderse) grensgebied, weten hun weg naar deze plassen te vinden. En dat is niet gek.

Voor watervertier ben je hier aan het juiste adres. Varen, zeilen, surfen of suppen, het kan hier allemaal. Wil je lekker rustig aan een strandje liggen en een duik nemen? Kan hier ook prima! Naast watersport, wordt in deze omgeving ook veel gefietst en gewandeld. Oog in oog staan met een Schotse Hooglander komt hier met regelmaat voor!

De mooiste Gelderse natuurgebieden

Grote Veld

Het Grote Veld is een natuurgebied van 418 hectare tussen Vorden, Almen en Lochem. Eeuwenlang was het een groot heideveld waar je kilometers ver kon kijken. Aan het begin van de 20ste eeuw werd het veld bebost. Daardoor wandel je nu voornamelijk door bos, maar duikt er hier en daar een heideveldje op. De flora en fauna in dit gebied is erg bijzonder en maakt een wandeling door dit gebied zeer de moeite waard!

Bergherbos Montferland

Glooiende heuvels enkel in Zuid-Limburg? Echt niet! Ten zuiden van Doetinchem en tegen de Duitse grens vind je de streek Montferland. Dit gebied bestaat uit verschillende heuvels die begroeid zijn met bossen, akkers en weilanden. Om dit gebied heen liggen sfeervolle dorpjes. Het Bergherbos is een gróóy gedeelte van het Montferland. Dit gebied heeft veel zoogdieren, reptielen en vogelsoorten. Ga vroeg op pad met de fiets of benenwagen en je ziet er gegarandeerd een hoop!

Veluwe

Landgoed Mariënwaerdt

Aan de oevre van de meanderende Linge ligt een juweeltje genaamd Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. In het verre verleden stond er een abdij, maar door de bewogen geschiedenis is deze verwoest en maakte het plaats voor een imposant landhuis. Dit indrukwekkende landgoed is de ideale plek om een duik in het verleden te nemen. Terug naar de tijd hoe mensen leefden in een rivierenlandschap. Het landgoed heeft akkers, bospartijen, grienden, statige lanen en waterpartijen.

De natuur heeft hier de vrije hand en dat maakt een wandeling of fietstocht er zo mooi. In het voorjaar tijdens de bloesemperiode is deze plek magisch.

De mooiste Gelderse natuurgebieden

De Betuwe

In de Betuwe zijn landbouw, tuinbouw, cultuurhistorie, natuur, rust en ruimte nauw met elkaar verweven. De uitzichten kenmerken zich door kronkelende rivieren met natuurlijke uiterwaarden. Soms duikt er in dat vergezicht een pittoresk dorpje op, maar evengoed kunnen dat imposante landgoederen of kastelen zijn.

Bij de Betuwe denken wij meteen aan appel- en perenbomen. Maar er is meer: wat dacht je van kersen- en pruimen. De reputatie als boomgaard van Nederland heeft deze streek te danken aan de ligging tussen de rivieren. De oevers van deze rivieren zijn ideaal om al dit lekkers te laten groeien. De Betuwe trekt vooral in het voorjaar veel fietsers en wandelaars, dat is niet gek, alle bomen staan hier dan volop in de bloesem. Een wandeling of fietstocht buiten dit seizoen is ook meer dan de moeite waard. Het is een omgeving waar je helemaal tot rust komt. Volgens vele mag deze niet ontbreken in het lijstje met de mooiste Gelderse natuurgebieden!

Veluwe

Boswachterij Speulder- en Sprielderbos

Het Speulder- en Sprielderbos staat bekend als één van de mooiste en oudste bossen van ons land. Dit bos kenmerkt zich door mysterieuze kromme bomen die soms in elkaar zijn gegroeid, een groot dierenrijk zoals de das, het wilde zwijn en het edelhert en geheimzinnige wandelpaden.

Het Speulder- en Sprielderbos wordt verdeeld in drie typen: het boombos, het donkere bos en het lichte bos. Het boombos is het gedeelte dat al eeuwen bekend staat als bos, het donkere bos is een bos met zeer dichte kronentakken. Daardoor komt er vrijwel géén zonlicht binnen en voelt het hier en daar mysterieus aan. Het lichte bos wordt gekenmerkt door beuken, berken en jonge bossen van grove dennen.

Wat behoort volgens jou tot de mooiste Gelderse natuurgebieden? Laat ons zeker weten waar we nog naartoe- en op pad moeten!

De mooiste Gelderse Natuurgebieden

Overnachten in een natuurhuisje

Op natuurhuisje.nl vind je de mooiste, meest knusse, en fijne huisjes in de natuur. Deze huisjes vind je door héél Europa.

– Alle huisjes op de website staan midden in de natuur.
– Weg van de massa en niet op een groot vakantiepark.
– Voor iedere geboekte nacht plant vakantiehuisje.nl een boom!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Natuurhuisje.nl