Champagne proeven in Champagne? Dat doe je hier!

Champagne proeven in Champagne

Champagne; ik zou er bij elke feestelijke gelegenheid of gewoon bij alles wat we vieren wel een fles van open willen trekken. Truth to be told: dat doen we ook bijna altijd. Voorheen niet, maar sinds onze trip(s) naar de Champagnestreek kunnen we het drankje veel meer waarderen. Dat is met bepaald eten of andere wijnen ook zo. Zodra je er meer van leert, het proeft op de plek waar het vandaan komt, is de beleving vele malen groter en begrijp je het beter.

Een ander goed idee is om de bubbels een aantal keer te laten staan en dit bedrag te investeren in een trip naar de Champagnetreek. La Champagne, dat is genieten van een authentieke dorpen, gotische kathedralen, sprookjesachtige wijngaarden en natuurlijk veel champagnehuizen. De streek heeft een hele diverse natuur en is gekenmerkt door een heuvelachtig landschap.

Omgeven door meren en waterwegen, grote hectaren bos en twee natuurparken, is de Champagnestreek zeker een aanrader voor natuurliefhebbers. Laat je betoveren door deze groene omgeving waar je kunt fietsen, wandelen of varen. De Champagnestreek is dichtbij en je bent er binnen een paar uur. Laat wat (extra) ruimte over in je auto, er gaan zeker flessen Champagne mee terug ;-).

Zin in een mooie trip richting het bourgondische Frankrijk en weten waar je Champagne moet proeven in Champagne? Dat snappen we en daarom delen we onze tips in dit artikel!

route-door-champagne Een route door de Champagne: Reims, Verzy, Châlons-sur-Champagne, Épernay en Haut Villers.

Champagne proeven in Champagne

Dit wil je weten vóór je naar de Champagnestreek reist

Welke plaats in de Champagnestreek moet ik bezoeken?

De Champagnestreek beslaat grofweg het gebied tussen Reims, Épernay en Châlons-sur-Champagne. Dit wordt ook wel de Gouden Driehoek genoemd. Vind je het lastig te bepalen wat een handige uitvalsbasis is voor de Champagnestreek? Dat snappen we. Ga je voor het eerst en blijf je voor twee nachten? Dan kunnen we je Épernay van harte aanraden. Dit is dé stad van de Champagne. Het ligt centraal, heeft tientallen champagnehuizen en champagneboeren in de buurt en is bekend om zijn Avenue de Champagne – een straat met de meest luxueuze Champagnehuizen.

Ben je er een lang weekend en verblijf je drie of vier nachten in deze regio? Spendeer dan zeker een dag in Reims, maak een roadtrip met de auto door de streek, huur een fiets om door de wijngaarden te touren en geniet van de mooie vergezichten en glooiende heuvels. Reims is een middeleeuwse stad en bevat een aantal mooie bezienswaardigheden, waaronder de Notre-Dame en de Église Saint-Jacques kerk. In Châlons-sur-Champagne kun je leuke boottochten maken en als je overnacht bij Auberge Des Moissons kun je (in het juiste seizoen) een tour boeken om mee te gaan op truffeljacht.

In welke periode ga ik naar de Champagne?

Velen hebben aan mij gevraagd wat het juiste seizoen is om naar de Champagnestreek af te reizen om Champagne te proeven. Een ‘juist’ seizoen is er niet. Het ligt eraan wat jouw voorkeur heeft.

In de lente (vanaf mei), staan de druivenranken in bloei, overal zie je wijngaarden vol met bladeren. Naarmate de lente vordert en het langzaamaan zomer wordt, zie je niet alleen bladeren in bloei, maar zitten er ook druiven aan de druivenstruiken. Tussen augustus en september worden deze geoogst, het moment is per druivensoort verschillend. Na september kun je nog tot half november zeker genieten van de bladeren die zijn groene kleur verliezen en rood/oranje/bruin worden. Vanaf december tot en met maart is het vrij kaal.

Ik zou het zelf niet perse aanraden om in de winter richting de Champagnestreek te gaan. De overige seizoenen zijn allemaal erg mooi en is je eigen voorkeur bepalend. Wil je de oogst eens meemaken? Ga dan tussen eind augustus en halverwege september. Juist herfstige wijngaarden zien? Vertrek dan na half oktober.

Door de Noordelijke ligging van de Champagne, heeft de streek ook een noordelijk klimaat. Winters zijn vrij koud met sneeuwval en zomers hebben een gematigde temperatuur van zo’n 23 °C. Regen kun je er het hele jaar door ervaren waardoor natte zomers wel eens voorkomen.

➸ Lees ook: kom alles te weten over het drankje Champagne.

Ga eerst proeven tijdens een rondleiding

Eigenlijk raad ik dit iedereen aan, maar zeker wanneer je voor het eerst in de Champagneregio bent of voor het eerst écht kennis gaat maken met Champagne: boek een rondleiding en proef daar je eerste glaasje Champagne. Tijdens een rondleiding bij een wijnboer of wijnhuis leer je veel over het drankje. Dat maakt het vervolg van je trip leuker, omdat je dan weet hoe Champagne gemaakt wordt en de beleving er beter bij ziet en voelt. Ook wanneer je later op een terras een glaasje bestelt weet je beter wat waarbij past en eventueel al wat je lekker vindt en wat minder.

Boek je Champagnetour ruim op tijd

Zeker wanneer je gebonden bent aan bijvoorbeeld de meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie is het verstandig om de proeverijen bij (grotere) Champagnehuizen op tijd te boeken. De kans is groot dat er één of twéé weken van tevoren géén plek meer is voor een rondleiding. Ook de weekenden zijn met tours vaak druk bezocht. Op tijd boeken zorgt ervoor dat je niet misgrijpt om een tour te volgen bij het Champagnehuis dat je wilt bezoeken. Voor Champagneboeren is dat wel anders, maar ook hier raad ik je aan niet op de bonnefooi te gaan en er sowieso één vooraf te kiezen en daar een rondleiding te boeken.

Champagne proeven in Champagne? Dat doe je hier!

Champagne proeven in Reims

In dit artikel lichten we de twee bekendste steden van de Champagneregio uit: Reims en Épernay. Er is hier méér dan genoeg te beleven, te zien en meest belangrijk: te proeven. We tippen Champagnehuizen, Champagne wijnboeren en een aantal tours die je met een (busje) maken kan. Terugrijden na een proeverij is immers niet echt handig ;-).

Champagnehuizen in Reims

#1. Charles De Cazanove
De rondleidingen door de Champagnekelders bij Charles de Cazanove beginnen met een inleidende video, gevolgd door een rondleiding door de productiekelders. Een gids vertelt je hier alles over de productiegeheimen en over Champagne zelf. Uiteraard wordt de tour niet afgesloten zonder iets te proeven: de bubbels wachten op je zodra je klaar bent met de tour.

#2. Domaine Pommery
Een van de bekende Champagneproducenten in Reims is Pommery. Je kent ze misschien wel door de blauw-witte huisstijl in combinatie met de gouden letters die ze hanteren. De bekendste Champagne die ze produceren is de Brut Royal. Het Champagnehuis doet er veel aan om een de interesse bij een jonger publiek te wekken. Dit doen ze met de Cuvées POP: er is onder andere een POP rosé champagne en de POP Earth die op duurzame wijze wordt geproduceerd. Pommery biedt verschillende tours aan voor individuen en groepen die variëren van 60 tot 90 minuten en inclusief proeverijen. De prijs van de tour hangt af van het aantal glazen bubbels dat je wilt proeven. Je vindt Pommery hier: 5 Place du Général Gouraud, 51100 Reims.

#3. Champagne Martel
Bij Champagne Martel drink je niet alleen een glaasje bubbels, je vindt hier óók verschillende privékamers. Een restaurant, een plek voor cocktails en ruimtes om te huren voor seminars en presentaties. Voor elke bezoek en verzoek of meer informatie neem je contact op via: boutique@champagnemartel.com. Je vindt Champagne Martel hier: 17 Rue des Créneaux, 51100 Reims.

#4. HM MUmm
Mumm is misschien iets minder bekend, maar hoort zeker bij de grote Champagnespelers. Ze hebben maarliefst 25 kilomter aan Champagnekelders onder de straten van Reims. Je kent ze vooral van hun iconische champagne Cordon Rouge met het sierlijke etiket met de rode band. Zelfs wanneer je de kelders niet gaat bezoeken is het op zich al de moeite om even langs het gebouw te lopen wanneer je in Reims bent. Mumm is gevestigd in een fraai art-deco gebouw. Toegangsprijzen varieren, dit heeft ermee te maken hoeveel glazen Champagne je na de tour wilt proeven. Een privétour boeken is hier ook mogelijk. Je vindt MUMM hier: 34 Rue du Champ de Mars, 51100 Reims.

#5. Lanson Bij lanson krijg je een unieke ervaring ‘van wijnstok tot flut’. Tijdens de rondleiding worden de geheimen van de creaties voor de Champagnes gedeeld. Je maakt een wandeling door Clos Lanson, de geheime tuin die bij het huis hoort. Ga op Champagnetocht door het doolhof in de Champagnekelders en sluit de ronde af met een of vooruit twee of drie glaasjes bubbels.

Je vindt Lanson hier: 66 Rue de Courlancy, 51100 Reims.

#6. Louis Roederer Bij Louis Roederer boek je via het contactformulier op de website een bezoek. Je vindt Louis Roederer hier: 21 Boulevard Lundy, 51100 Reims.

#7. Taittinger
Taittinger is een wereldspeler als het op Champagne aankomt, maar echt! Bijzonder punt bij Taittinger is dat dat de wijn nog mer een natuurlijke melkzuren gisting wordt gemaakt. Het komt niet vaak meer voor dat deze natuurlijke gisting wordt gebruikt.Er zijn bij Taittinger maarliefst elf verschillende pakketten te boeken. Het verschil zit hem in de verschillende Champagnes die je boekt. Kijk bij het boeken van de tour goed of de tour in het Engels of Frans wordt gegeven; wel zo fijn! Je vindt Taittinger hier: 9 Place Saint-Nicaise, 51100 Reims.

#8. Veuve Cliquot
Je kunt er niet omheen: de flessen van Veuve Clicquot. De typerende Champagneflessen met het oranje-gele ticket. Daarnaast is deze Champagne vooral bekend vanwege de speciale marketing die vooral gericht is op vrouwen. Taittinger is zo’n 250 jaar geleden groot geworden toen Nico-Barbe Clicquot-Ponsardin het bedrijf overnam nadat haar man is gestorven. Vandaar komt ook de naam “Veuve” wat weduwe betekent in het Frans. De Champagnekelder van Veuve Clicquot kan je zowel publiekelijk als privé bezoeken. Prijzen variëren van 28 tot 128 euro. Afhankelijk van hoe uitgebreid je bezoek is en hoeveel en welke Champagnes je proeven wilt.

Champagne wijnboeren rondom Reims

#1. Philippe De Sorbon
Het leuke aan een tour (bij de meeste wijnboeren) is dat je naast het proeven en eventueel bekijken van de plek waar Champagne wordt gemaakt ook mee de wijngaard op kan. Het zien van de struiken, druiven en plek waar ze groeien zorgt voor een nog betere verbeelding hoe zorgvuldig en teer het proces van wijn- en Champagne maken is en moet gebeuren. Een rondleiding bij Philippe De Sorbon kan enkel op afspraak. Je kunt ze contacten via wallaert@champagne-philippedesorbon.com en je vindt het bezoekadres hier: 18 rue Houzeau-Muiron.

Champagne proeven in Champagne? Dat doe je hier!

Champagne proeven in Épernay

Champagnehuizen in Épernay

#1. Boizel
Bij Boizel is het mogelijk om rondleidingen in het Champagnehuis evenals tastings te doen. De kelders zijn open voor bezoek van maandag tot en met zaterdag, op de website vind je meer informatie op welke tijdstippen er tours zijn en in welke taal. Ook een persoonlijke, op maat gemaakte tour is mogelijk bij Boizel. Je vindt het Champagnehuis hier: 46 Avenue de Champagne, Épernay. Voor overige boekingen en vragen mail je naar: visites@boizel.fr.

#2. Charles Mignon
Bij Mignon kun je terecht voor een gratis mini-proeverij die ongeveer 15 minuten duurt. Deze mini-tasting is elke dag beschikbaar zonder reservering. Daarnaast zijn er nog twee andere tours beschikbaar (bij de een mag je net wat meer Champagne proeven o.a.). Tijdens beide rondleidingen ontdek je het Champagne-proces terwijl je door de wijnmakerij en kelders loopt. Daarna staan de bubbels op je te wachten! Je vindt Charles Mignon hier: 6-7 rue Irène Joliot Curie, Épernay.

#3. Comtesse Lafond
Alle informatie om dit Champagnehuis te bezoeken vind je hier.

#4. De Castellane
Bij Maison De Castellane zijn rondleidingen mogelijk die je per mail of telefoon boekt. Bij elk bezoek gaat er een gids mee die je vertelt over de Champagnes van Castellane. Je vindt Castellane hier: 63 Avenue de Champagne, Épernay.

#5. De Venoge
Bij De Venoge kun je verschillende Champagne Tours boeken. Maar dat niet alleen: het is bij Venoge mogelijk om te blijven slapen. Hoe leuk is dat? Altijd al een boven een Champagnehuis willen logeren? Dan is dit je kans! Voor meer informatie kijk je hier. Je vindt De Venoge hier: 33 Avenue de Champagne at Épernay.

#6. Jacquinot Et Fils
Deze naam komt je misschien niet zo bekend voor, maar lekkere Champagnes hebben ze zeker wel ;-). Met het aanvraagformulier op de website vraag je een tour aan en je vindt Jacquinot & Fils hier: 34-36, rue Maurice Cerveaux.

#7. Mercier
Een Champagnehuis dat ik niet snel zal vergeten. Daar waar we twee uur in de Champagnekelders vast hebben gezeten, omdat de lift naar boven even niets meer deed. Gelukkig kregen we eenmaal boven als troost en tegen de schrik een flesje Champagne mee naar huis, dat is nooit vervelend. En ik geloof dat we het ook best wat langer uit hadden kunnen houden tussen alle Champagneflessen in daar beneden ;-).

Bij Mercier ga je 30 meter onder de grond en rijd je in een treintje door de Champagnekelders. De audioguide vertelt je precies waar je bent en wat je ziet. Eenmaal boven ligt het aan het arrangement dat je hebt gekozen hoeveel glaasjes bubbels je gaat proeven. De uitgebreide tasting is wat ons betreft geen slechte keuze. Je vindt Mercier hier: 68 Avenue de Champagne, 51200 Épernay.

#8. Moët & Chandon
Ik denk dat dit één van de bekendste Champagnemerken is. Ik ga er vanuit als je richting de Champagneregio vertrekt, je Moët & Chandon kent ;-). De champagnekelders van Moët & Chandon zijn een uitzonderlijk stukje erfgoed in, maar vooral onder de befaamde Avenue de Champagne in Epernay. Dit is naar productievolume toe het grootste champagnehuis van allemaal met jaarlijks meer dan 2 miljoen verscheepte kisten champagne.

Bij Moët & Chandon zijn er drie verschillende tours mogelijk: The Iconic, The Imperial Moment & The Grand Vintage. Bij elke tour duik je onder de grond de Champagnekelders in, maar bij elke tour worden de te proeven Champagnes iets luxer (en de tour iets duurder). Je vindt Moët & Chandon hier: 20 Avenue de Champagne, 51200 Épernay.

#9. Perrier Jouet
Een bezoek aan dit Champagnehuis is uitzonderlijk. Het kost je vrij veel e-mails om dat te organiseren. Ben je in Épernay, dan kan ik je aanraden om een ander Champagnehuis te bezoeken, waarbij het organiseren gemakkelijker gaat. Wat wel tof is, is dat Perrier Jouet een virtuele tour heeft gemaakt door het Champagnehuis heen en dat is te bekijken voor iedereen! Loop hier door de wijngaarden, de kelders en het huis heen.

#10. Pol Roger
Pol Roger bezoeken? Stuur dan een mail of bel ze. Je vindt Pol Roger hier: Rue Winston Churchill, 51200 Épernay.

#11. Champagne Esterlin
Wil je een bezoek brengen aan Champagne Esterlin? Vul dan het contactformulier op de website in of stuur ze een mail via: contact@champagne-esterlin.fr. Je vindt Champagne Esterlin hier: 25, Avenue de Champagne, 51200 Épernay.

Een bezoek aan de Champagnestreek

Champagne wijnboeren rondom Épernay

#1. Delahaie
Je kunt Delahaie een bericht sturen per mail om een rondleiding door de wijngaarden aan te vragen: champagne.delahaie@wanadoo.fr. Je vindt de Champagneboer hier: 16 Allée de la Côte des Blancs, 51200 Épernay.

#2. Desbordes Amiaud
Ook de Champagneboeren bij Desbordes Amiaud stuur je per mail of telefoon een bericht om een aanvraag te doen om samen de wijngaarden op te gaan. Je mailt ze hier: contact@champagneelodied.com en dit is het bezoekadres: 73 Avenue de Champagne, 51200 Épernay.

#3. Ellner
De familie Ellner verwelkomt je graag op het landgoed en delen vol enthousiasme het werk dat ze leveren. Ontdek de wijngaard en wijnkelders, een boeking maak je via het contactformulier op de website. Je vindt Ellner hier: 1-6 rue Côte Legris, 51200 Épernay.

#4. Leclerc Briant
Een tour bij deze Champagneboer boek je door een mailtje te sturen! Dat kan naar: info@leclercbriant.com. Je vindt Leclerc Briant hier: 67 Chemin de la Chaude Ruelle, 51200 Épernay.

#5. Michel Gonet A Epernay
Je bent van harte welkom bij Michel Gonet voor een rondleiding om alle feestelijkheden rondom Champagne te ontdekken. Je kunt de kelders en wijngaarden bezoeken en uiteraard proeven. Een bezoek is op afspraak en kan telefonisch gemaakt worden: +33 (0) 3 26 57 50 56. Naast rondleidingen en proeverijen bieden ze ook twee kamers aan met uitzicht op de wijngaard. Als kers op de taart of bubbels in het glas kun je een Champagne-ontbijt laten verzorgen. Im in.

Champagne proeven in Champagne

Overnachten in de Champagneregio

Overnachten in Épernay

Hotel Jean Moët
Hotel Jean Moët is een 4-sterrenhotel in het centrum van Épernay, dicht bij de wijngaarden van de Champagne. Het hotel doet boetiek-achtig aan en het personeel is erg vriendelijk. Er staat elke ochtend een ontbijtbuffet voor je klaar met sapjes, croissantjes en vers fruit. Wij sliepen hier tijdens ons eerste verblijf aan de Champagneregio en hebben volop genoten!

Bekijk prijzen Hotel Jean Moët

Ibis City Centre
Het Ibis Epernay Centre Ville ligt in het centrum van Épernay. Dagelijks wordt een ontbijtbuffet verzorgd met zoete en hartige gerechten, zoals eieren, fruitsalade, yoghurt en vruchtensappen. Ook worden zelfgemaakte zoete deegwaren, versgebakken Franse madeleines, een warm drankje en een stuk fruit om mee te nemen aangeboden. Er is ook een 24-uurs bar en automaat aanwezig voor trek laat op de avond. Tijdens ons tweede verblijf aan de Champagneregio verbleven we hier. Iets meer budget dan Jean Moët, maar zeker prima.

Bekijk prijzen Ibis Centre Ville.

The Chardonnay
The Chardonnay ligt in Épernay, op 700 m van het champagnehuis Moët et Chandon, en biedt accommodatie met een terras.Het appartement heeft 1 slaapkamer, een flatscreen-tv met kabelzenders, een uitgeruste keuken met een vaatwasser en een magnetron, een wasmachine en 1 badkamer met een douche.

Bekijk tarieven van The Chardonnay.

Overnachten in Reims

Premier Hotel de la Paix
De ligging van dit hotel is perfect voor alle activiteiten die je in Reims wilt ondernemen. Ook fijn is dat je hier een parkeerplek kan reserveren; geen gedoe met het vinden van een parkeerplaats!

Bekijk tarieven van Hotel de La Paix.

Continental Hotel
Dit elegante hotel is gevestigd in een historisch herenhuis uit de 19e eeuw, en ligt aan een voetgangersgebied in het hart van Reims. Het is mogelijk om hier zowel een ontbijtbuffet als diner te reserveren. Het hotel heeft een gezellige bar en de kamers zijn leuk ingericht.

Bekijk tarieven van het Continental Hotel

Mercure Reims Centre Cathédrale
In het Mercure vind je nette kamers, vriendelijk personeel en het hotel ligt op loopafstand van de bezienswaardigheden in het centrum. Het restaurant serveert traditioneel Franse gerechten, en de Le Duke-snackbar biedt een grote keuze aan champagnes. Er wordt dagelijks een continentaal ontbijt geserveerd. Mercure Reims Centre Cathédrale beschikt over een eigen parkeerterrein.

Bekijk tarieven Mercure Reims Centre Cathédrale

avenue

Tips voor een geslaagd Champagneweekend

Voor een bezoek aan de Champagnestreek raden we je aan om één of twee van de grotere Champagnehuizen te kiezen en daar een bezoek te plannen. De grote producenten maken er namelijk een totaalbeleving en feestje van voor de bezoekers. Door de ligging van de grotere Champagnehuizen kun je een bezoek combineren met een tour door steden zoals Épernay en Reims.

Champagne proeven: do’s en dont’s
Wij zijn al vaker in de Champagneregio geweest en boeken iedere keer een tour bij een ander Champagnehuis; omdat het leuk is en je toch steeds weer wat nieuwe dingen leert en oppikt. Als we gaan nemen we vaak (minimaal) een fles Champagne mee voor thuis.

Als je goede Champagne in wilt slaan voor betaalbare prijzen, dan doe je er goed aan om een kleine roadtrip te maken tussen alle kleinere Champagneboerderijen die wat meer landelijk gelegen zijn. De prijzen zijn hier gunstig en de Champagnes lekker! pas op dat je niet té veel proeft tussendoor: dronken achter het stuur is niet het doel.

Goed om te weten is dat als je gaat proeven bij de kleinere Champagneboeren ze verwachten dat je ook een fles koopt. Wil je dit bij voorbaat niet, maar ga je echt proeven voor de fun? Laat dit vooraf weten. Dan kunnen ze nog een klein bedrag vragen voor de proeverij. Een tip die ik al eerder heb gegeven: zorg dat er voldoende plek is in de auto om alle Champagne mee naar huis te nemen ;-).

Had je al bedacht dat je een roadtrip wilt maken door de Champagneregio? Gebruik Épernay dan zeker als uitvalsbasis: de meeste wijnboeren en kleine dorpen liggen hier in de buurt en niet bij Reims.

Iets meer dan één glaasje proeven? Ga dan mee met een experience tour
Verschillende touroperators bieden experience tours aan waarbij je van een paar uur tot een halve of hele dag op pad gaat met gids. Over het drinken in combinatie met vervoer hoef je je dan geen zorgen te maken.

Van Reims: champagnetour naar Epernay in de middag

Vanuit Parijs: een dag vol bubbels – Moët & Dom Perignon

Bezoek aan Epernay en Multiple Champagne-proeverijen in een wijngaard

Via deze website boek je Champagnetours die langs de wijngaarden gaat, maar is het ook mogelijk om een picknick tussen de wijngaarden te organiseren, wijnhuizen te bezoeken of een dag mee te helpen met het plukken van de druiven bij een wijnboer. Heel informatief en ontzettend leuk om te doen!

Het allerbelangrijkste: geniet!