Een bezoek aan de Sherry Bodega’s in Jerez de la Frontera

Een bezoek aan de Sherry Bodega's, Bodega Lustau

sherrywijnen, jerez de la frontera

Een bezoek aan de Sherry Bodega’s in Jerez de la Frontera

Ben je op reis in Andalusië, in een van de mooie kustplaatsjes Málaga, Cádiz of Marbella? Ben je een liefhebber van goed eten, lekkere wijn en benieuwd hoe Sherry wordt gemaakt? Dan raden wij je van harte aan om een bezoek te brengen aan de Sherry bodega’s in Jerez de la Frontera. Ook wel Sherrystad en hoofdstad van de Flamenco genoemd.

In Jerez de la Frontera ligt de Sherry wijn in Sherry kathedralen. De Sherry rijpt in zwarte, eikenhouten vaten tot het moment dat ze worden gebotteld. Samen met Jeanette van Puur uit eten bezocht ik Jerez in juni 2016 en in dit blog vertel ik je alles over onze tocht door de streek en de bezoeken aan 7 verschillende bodega’s. Pak een kop thee (glas Sherry wijn?) en ga er even voor zitten!

Een bezoek aan de Sherry Bodega's, Bodega Lustau

lustau bodega, lunch jerez de la frontera

Bodega Lustau

De eerste bodega die we bezoeken is Lustau. Naar eigen zeggen de bodega met de lekkerste Sherry wijnen. Het is ons eerste bezoek en de bodega maakt, mede daarom een grote indruk op ons. Panden vol, meters lang alleen maar vaten waar Sherry wijnen inzitten. We zien hier voor het eerst de flor/gistlaag op de Sherry liggen. In een wijnvat met een doorzichtige kopse kant waar men het licht uit en aan kan doen, zien we precies hoe dat eruit ziet. Sherry wijnen die beschermd worden door de gistlaag en daardoor niet in contact komen met zuurstof, behouden hun oorspronkelijke bleke kleur en tevens een reeks aromatische smaken worden verweven onder de invloed van de gist. De Sherry wijnen die rijpen door (juist) oxidatieve rijping, worden gaandeweg donkerder en krijgen complexe aroma’s en hele specifieke smaken.

We sluiten dit bezoek af met eigenaar Juan tijdens een heerlijke lunch bij restaurant la Carboná in Jerez de la Frontera. We proeven hier verschillende onderdelen van de tonijn en weer ben ik verrast. Zowel de smaak en textuur verrassen mij. Het wat stevige, hardere en vlezige deel van de tonijn spreekt mij het meest aan. De smaak is sterk en je moet ook goed kauwen om die smaak en de structuur goed te voelen en proeven. Uiteraard krijgen we tijdens deze lunch een glaasje Sherry wijn: de Amontillado.

bodega barbadillo, jerez de la frontera bodega, sherry wijnen

bodega barbadillo, jerez de la frontera bodega, sherry wijnen

bodega barbadillo, jerez de la frontera bodega, sherry wijnen

Bodega Barbadillo

De tweede bodega die we bezoeken is Barbadillo. Barbadillo ligt in het kustplaatsje Sanlúcar de Barrameda. De Manzanilla Sherry wijn (welke een Fino is) komt altijd uit deze plaats en is tevens de meest gedronken wijn in het zuiden van Spanje en ook populair in de rest van het land. 70% van de Spanjaarden drinkt Manzanilla. De nieuwsgierigheid naar deze Sherry werd daarom snel gewekt. Wanneer zo’n grote populatie dezelfde soort Sherry drinkt, dan kan het niet anders dan lekker zijn ;-).

In dit kustplaatsje is het vaak, ook in de hete zomers een stuk koeler dan wanneer je meer richting Jerez de la Frontera gaat (binnenland). Door de lagere temperatuur is de flor/gistlaag beter houdbaar. Kenmerkend hier aan de kust is de hoge luchtvochtigheid en de wat meer ziltige smaak van de Sherry. Dit komt door de invloed van de zee die op een paar honderd meter afstand ligt.

We eten deze avond bij El Espejo Gastrobar in Sanlúcar. We krijgen hier (als eerste!) een menu met Sherry foodpairing. Bijzonder aan de samenstelling is dat het eten helemaal is aangepast op de Sherry wijnen. Bij elke Sherry is een ander gerecht bedacht. We eten samen met de Nederlander Arne Bijsterveld, die inmiddels alweer 20 jaar in Spanje woont en zo’n 15 jaar werkzaam is binnen de Sherry business. Hij vertelt ons veel over de Sherry’s, met name over de Manzanilla, want dat is de specialiteit van Barbadillo. Het is belangrijk dat de Sherry bijzonder wordt gemaakt. Veel ondernemers zien dat nog niet, of zien dat te laat. Volgens Arne is er daarom werk aan de winkel. “De Sherry wijnen moeten aan een groter, breder en vooral jonger publiek worden voorgesteld.”

Een bezoek aan de Sherry Bodega, gonzalez byass, sherry wijnen, sherry, sherrywijn

Een bezoek aan de Sherry Bodega, gonzalez byass, sherry wijnen, sherry, sherrywijn

Bodega González-Byass

Hoewel we op het vroege uur (10:30) het terrein van González-Byass op lopen, overvalt de geur van Sherry mij al niet meer. In de kathedralen waar de Sherry wijn rijpt hangt een zeer specifieke geur wanneer je binnentreedt. Toch raak je snel gewend en zelfs in de vroege uren leer je met snelheid ruiken en drinken zonder dat je er veel last van hebt. Oefening baart kunst, nietwaar?

Het complex van González Byass, ooit, voor 1835, lag hier een gewone wijk, met smalle, knusse, schattige straatjes. Van die straatjes waar je op vakantie maar al te graag doorheen struint. Het leuke aan deze locatie is dat het hele complex, met alle bodega’s, zo is gebouwd dat alle straatjes nog intact zijn (zie foto hierboven).

De meest bekende Sherry van González is Tio Pepe Fino. Het is de eerste Sherry wijn, gerijpt zonder blootstelling aan zuurstof, die ooit naar Engeland is geëxporteerd. Volgens gepassioneerd verteller en Sherrydrinker Antonio Flores, is het van belang eerst een goede jonge Sherrywijn te maken voor je een goede oude wijn kunt maken. De oudste Sherry wijn die we hier proeven is 30 jaar oud en is volgens Antonio ‘zoet en bitter tegelijk, net als het leven’.

bodega williams & humbert jerez de la frontera, Een bezoek aan de Sherry Bodega

bodega williams & humbert jerez de la frontera, Een bezoek aan de Sherry Bodega

Bodega Williams & Humbert

Bij Williams & Humbert proeven we de Sherry rechtstreeks uit het vat. Dat is even wennen! Mijn smaakpapillen worden op de proef gesteld. Ik proef hier de lekkerste Sherry (mijn mening overigens), dat is de Manzanilla van 12 jaar oud die rechtstreeks uit het vat komt. Ook de Oloroso en Amantillado zijn verrassend (positief!) en te koop bij ons in de AH.

Waarom Sherry proeven uit het vat? Omdat het dan een nóg betere, vollere smaak heeft. Het schenken van Sherry rechtstreeks uit de vaten heet Venenciar. Na het proeven uit de vaten hebben we nog een tasting met een aantal van dezelfde Sherry’s, maar dan uit de fles. Het verschil proef je absoluut! Wat mij betreft een leerzame, maar ook leuke ervaring om een tour als deze te boeken wanneer je in of in de buurt van Jerez bent.

Een bezoek aan de Sherry Bodega, Jose Estevez bodega, Jose estevez vineyard, wijngaard, sherrywijn

Een bezoek aan de Sherry Bodega, Jose Estevez bodega, Jose estevez vineyard, wijngaard, sherrywijn

Een bezoek aan de Sherry Bodega, Jose Estevez bodega, Jose estevez vineyard, wijngaard, sherrywijn

Bodega & wijngaard José Estévez

We staan de tweede dag vroeg op. Om 07:30 zitten we aan het ontbijt en om 08:00 worden we opgehaald. Bewust zo vroeg. We starten voor de verandering niet met een tasting vandaag, maar bezoeken eerst een wijngaard waar druiven groeien voor de Sherry’s. Met 800 hectaren heeft José Estévez de grootste wijngaard in Jerez. Rond 08:30 voelen we de zon al goed gloeien op onze huid. Hier wordt het ‘s middags met gemak 40 graden. Een van de redenen dat men hier vroeg begint met werken en daarom rond 15:00 stopt. Daarna is de zon op zijn heetst.

We zijn een half uur op de wijngaard en rijden dan richting de bodega. Uniek bij deze bodega is dat de versterking van de Sherry óók plaatsvindt met de palomino-druif. Normaal gebeurt dit alleen met wijnalcohol. In veel bodega’s wordt ‘s ochtends en ‘s avonds de grond natgespoten om ervoor te zorgen dat het niet te heet wordt in de kathedraal. Bij José hebben ze daar een andere manier voor bedacht. De vaten worden hier vanaf boven besproeid met water.

jerez de la frontere, bodega fundador, sherry cocktail,

jerez de la frontere, bodega fundador, sherry cocktail,

Bodega Fundador

Fundador is een van de weinige bodega’s waar de familie niet aan het hoofd staat. Fundador is sinds 2015 in handen van een Chinese eigenaar die in de Filipijnen woont. Harveys is het bekendste merk van deze bodega.

Harvey’s Bristol Cream is een Spaanse Sherry die vroeger werd ingevoerd en gebotteld in Bristol, Engeland. Deze Cream Sherry is een zoete donkere en fijne Sherry geschikt als begeleider van allerlei nagerechten. Meestal een mengsel van Oloroso en Pedro Ximénez Een intens fluweelzoete wijn. Smaakt licht naar noten en gedroogd fruit (rozijnen) Bruin tot diep donkerbruin.

Cream Sherry smaakt voor veel mensen erg goed met wat ijsblokjes erin. Voor mij persoonlijk is deze Sherry wat zoet. In de cocktail waar ze cream Sherry mengen met sinaasappel, sprite, kaneel en ijsblokjes kan ik de zoetigheid wel waarderen. Dit zou in NL een zeer populaire cocktail onder jongeren kunnen zijn!

bodega-sanchez, jerez de la frontera, sherry wijnen, bezoek een bodega

bodega-sanchez, jerez de la frontera, sherry wijnen, bezoek een bodega

bodega-sanchez, jerez de la frontera, sherry wijnen, bezoek een bodega

Bodega Sánchez Romate

De laatste bodega in deze reeks, número siete. Ik kan de Sherry bijna zelf maken nu (grapje). Ik kan wel steeds beter aangeven welke Sherry mijn persoonlijke voorkeur heeft. De zoete Sherry’s hebben mijn voorkeur niet. Ik proef in verhouding de suiker heel erg goed en maar weinig van de Sherry eigenschappen. In een cocktail daarentegen smaakt de zoete Sherry zeker zo verkeerd nog niet. Ook jongeren, die vaak beginnen met het drinken van wat meer zoete drankjes, vinden deze combinatie in cocktails waarschijnlijk erg goed smaken.

De droge Sherry’s smaken mij het beste. Manzanilla (de Sherry met een ziltig tintje) doet mijn smaakpapillen goed. Ook de amontillado, de fino en oloroso vind lekker en zie je hier in NL al terug in mijn kast.

We sluiten onze tour af met een tweede Sherry proeverij uit de vaten en krijgen een kijkje in de keuken wat er gebeurt met de Sherry die uit de vaten wordt gehaald (gebotteld wordt). Na de laatste tour krijgen we een heerlijke lunch bij Albalá. We lunchen met avocado, salade, tonijn tartaar en om het af te leren nog een glaasje amontillado.

sherry-flessen

Wil je meer weten over Sherry? Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van alle bodega’s of wil je meer weten over foodpairing (shapas – sherry + tapas)? Neem dan een kijkje op sherry.wine/nl. Benieuwd wat nou lekkere combinaties zijn voor de Shapas? Die vind je hier!

 

 

lees meer

Gerelateerde artikelen