Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne

De reis naar de Champagnestreek was een droom die uitkwam. Zien, proeven en leren over Champagne. Waar kun je dat beter doen dan in het land, de streek met het privilege om het drankje daadwerkelijk ‘Champagne’ te mogen noemen? Juist, nergens anders dan in Frankrijk. De Champagne ook wel Champagne-Ardennen genoemd is een geweldige bestemming voor wijnliefhebbers, Champagneklinkers, foodies, outdoor-liefhebbers en voor wie dol is op pittoreske plaatjes.

Alles wat je moet weten voor een bezoek aan de Champagnestreek

Het vervoer
De Champagne is voor de Zuiderlingen in Nederland echt appeltje eitje om te rijden, vanuit Maastricht is het zo’n drie uurtjes met de auto. Vanaf het midden des lands doe je daar zo’n 4,5 uur over, wat ook nog prima te doen is. Een andere (leuke) manier is met de trein! De Thalys brengt je vanuit Nederland naar Parijs (Gare du nord) en vanaf daar loop je richting Paris Gare de L’Est (de trein richting Reims bijvoorbeeld) en ben je binnen no-time in de Champagnestreek waar je snel genoeg nippend aan een glaasje Champagne zal zitten!

Een reis naar de Champagnestreek combineren met Parijs is ook een goede optie!

De route (met de auto)
In de afbeelding hieronder zie je de route die wij hebben gereden tijdens onze tour door de Champagne. Van Nederland naar Reims, een kleine stop in Verzenay, door naar Chalons- en Champagne een stop in Ay, Hautvillers en geëindigd in Epernay.

Het fijne (en mooie) aan deze route is dat je zowel de wat grotere Champagne steden bezoekt, maar ook de kleine dorpjes, waar je veel individuele boeren vindt die hun eigen Champagne maken. Tussendoor kun je natuurlijk in zo veel kleine dorpjes stoppen als je wilt. Als je met de auto bent is het in elk geval de moeite om door de prachtige landschappen van de Champagne te rijden.

Om met het O.V. van dorp naar dorp te gaan is lastig. Wanneer je met de trein bent kunt je wel een auto of fiets huren. Een aantal dorpjes zijn prima met de fiets te bereiken.

Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne

Reims & Epernay
Reims is de grootste en hoofdstad stad van de Champagnestreek. Maar volgens onze gids zou die naam eigenlijk aan Epernay toebehoren. In Epernay vind je namelijk ‘Avenue de Champagne’, een straat met de grootste Champagnehuizen van de wereld. Je vindt hier o.a. Moët & Chandon en Perrier-Jouët.

Wanneer je het fijn vindt om ‘s avonds erop uit te gaan, een lekker hapje te eten in een restaurant en daarna nog een kroeg of bar in te duiken waar ze Champagne (of iets anders) schenken, dan verblijf je het beste in een van deze twee steden. Beiden beschikken over piekfijne restaurants en barretjes om Champagne te proeven. Wanneer je het niet zo erg vindt om ‘s avonds binnen te blijven bij de accommodatie, dan is een verblijfsplek in een kleiner dorp ook van harte aan te raden.

Kennis over Champagnestreek
Wanneer je van plan bent op de Champagnestreek te bezoeken, kan het handig zijn om je van te voren een beetje in te lezen. Vooral wanneer je (het net als ik) erg leuk en lekker vindt om eten uit de desbetreffende streek of het land te proeven, of wanneer je vast wat voorkennis wilt hebben over de verschillende soorten druiven of Champagnes.

Helemaal blindelings naar de streek touren is geen ook geen probleem. Boek dan wel als eerste activiteit een rondleiding en proeverij bij een wijnhuis (of wijnboer). Op deze manier heb je al kennis over de Champagne wanneer het echte werk (het proeven!) gaat beginnen.

Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne

De beste reistijd
Dat is erg persoonlijk. Maar wanneer je wilt genieten van een beetje zon en prachtige omgeving waarin de druivenstruiken (of de druiven) in bloei staan, dan raad ik je aan tussen half mei en augustus te gaan. Als je een oogstfeest mee zou willen maken houd dan september/oktober goed in de gaten. Let wel op: wanneer het tijd is om de druiven te plukken, is het op het land héél, héél druk met plukkers en dat is voor je reis niet leuk. Als je dol bent op de paars, oranje en rode kleuren die de herfst het landschap geven, wacht dan tot half oktober en ga voor half december. Januari, februari, maart en zeker het eerste deel van april zullen de landschappen niet in bloei staan en zie je van de struiken/druiven vrij weinig!

In een volgende blog over de Champagnestreek neem ik je mee op culinaire reis, laat ik je fijne slaapplekken zien en vertel ik je waar je leuke activiteiten vindt!

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar deze streek en binnenkort op pad gaan, ben je net als ik een fervent Instagrammer? Gebruik dan tijdens de reis #Tourduchampagne. Ook een mooie hashtag om inspiratie op te doen!

Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne

Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne

Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne

Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne

Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne

Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne

Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne

wijngaarden, Bezoek aan de Champagnestreek in Frankrijk

Bezoek aan de Champagnestreek, Frankrijk, Champagne