Auto huren in Zuid Afrika? Zo doe je dat!

Auto huren in Zuid-Afrika

Auto huren in Zuid-Afrika

Auto huren in Zuid-Afrika

Een auto huren in Zuid-Afrika is niet alleen ideaal, het is wat ons betreft noodzakelijk wanneer je een roadtrip gaat maken door dit fantastisch mooie land. De afstanden die je hier aflegt zijn vaak lang en op een andere manier van a naar b rijden is vrijwel onmogelijk. In de grote steden heb je taxi’s, maar in de Nationale Parken of kleine dorpen niet. Daarnaast kun je met een huurauto gaan en staan waar je wilt; heel handig!

Tijdens de roadtrip stoppen om even uit te rusten of omdat je iets moois tegenkomt? Geen probleem! Hoewel we je zeker aanraden om samen met een wild ranger op georganiseerde safari te gaan, is het rondrijden met een huurauto door de nationale parken om wildlife te spotten ook een absolute must. Een auto huren in Zuid-Afrika kan prima en is vooral handig en makkelijk, maar er zijn wel een aantal dingen die handig zijn om te weten vooraf. Wist je bijvoorbeeld dat ze links rijden in Zuid-Afrika? En dat je vaak moet wijken voor grote potholes in de weg? Wat dat precies is lees je in deze blogpost!

Wij huren onze auto eigenlijk altijd via Sunny Cars. Sunny Cars staat voor zorgeloze autohuur. Daarom is je auto bij Sunny Cars altijd optimaal verzekerd. Alles wat je nodig hebt, is vooraf geregeld en betaald. Alleen als je extra’s (bijvoorbeeld een kinderzitje, of een losse GPS) afneemt, betaal je ter plaatse een toeslag. Deze kosten vind je terug in de huurvoorwaarden. Je reserveert je huurauto dus voor een heldere all-inclusive prijs, zonder verborgen kosten. Wat je daarvoor allemaal kunt verwachten vindt je bij de All-in service.

All-inclusive service Sunny Cars
sunny cars

Auto huren in Zuid-Afrika

Auto huren in Zuid-Afrika: is dat veilig?

Een vraag die wij na terugkomst uit Zuid-Afrika heel vaak hebben gehoord. Ja, autorijden in Zuid-Afrika is veilig. Het verkeer is op de meeste plekken relaxed en helemaal niet chaotisch. Op veel stukken kom je maar weinig andere auto’s tegen. Alleen op de snelwegen en in de Nationale Parken zoals het Kruger Park kom je met regelmaat andere auto’s tegen. In één stad, Mthatha, hebben wij tijdens de spits vastgestaan in het verkeer. Dat raad ik je zeer zeker niet aan. We hebben ons geen enkele keer onveilig gevoeld, maar de drukte de chaos en agressiviteit hier, waren we heel blij dat we na een dik uur weer buiten de stad reden en rustig, zonder getoeter door konden rijden.

Wat wel belangrijk is om te weten: in Zuid-Afrika rijden ze aan de linkerkant van de weg. Na een dag of twee gaat het vanzelf, maar in het begin zal dit zeker even wennen zijn. Weet je van jezelf dat je dit echt niet prettig vindt? Dan kan een automaat uitkomst bieden. Daarbij hoef je in ieder geval niet te schakelen.

Er staan in Zuid-Afrika veel lifters langs de kant. Hoewel er in veel gevallen geen kwade bedoelingen zullen zijn, wordt het afgeraden om de lifters mee te nemen. Houd tijdens de rit je autodeuren op slot en laat wanneer je de auto even verlaat geen klein geld of andere dingen zichtbaar liggen. Wij kregen tijdens het parkeren in Kaapstad als tip om ons dashboardkastje open te maken en open te laten. Zo kan iedereen zien dat er niets meer in de auto is blijven liggen. Dat verkleint de kans op het openbreken van je auto. Hoewel wij gelukkig niets van deze vervelende dingen hebben meegemaakt, zijn het tips van locals en daarmee verklein je de kans op gedoe.

Auto huren in Zuid-Afrika

Verkeersregels en de wegen in Zuid-Afrika

Over het algemeen kun je dikke prima op pad met een huurauto in Zuid-Afrika. Tussen de grote steden ligt vaak een tweebaans snelweg. Hier kun je prima rijden en meters maken. Niet alle wegen in Zuid-Afrika zijn zo goed onderhouden als de snelwegen. Hoewel er meestal waarschuwingsborden staan met ‘potholes’, komen ze soms ook nog wel als verrassing. In het donker rijden wordt sowieso afgeraden, maar dit is een extra reden. Je ziet slecht wanneer de potholes in het wegdek zitten en deze kunnen tot wel 30cm diep zijn. Niet echt geschikt voor de auto- en autobanden. Rijd daarom met daglicht en pas je snelheid aan op het soort wegdek dat er voor je ligt.

Op een aantal snelwegen moet je tol betalen. Dit kan met je creditcard of met cash. Veel huurauto’s hebben tegenwoordig ook een e-tag. Daarmee kun je aansluiten in de ‘fastline’. De kosten worden later afgeschreven door het verhuurbedrijf van je creditcard.

De meeste verkeersregels zijn hetzelfde in Zuid-Afrika als wat je hier in Nederland gewend bent. Uiteraard zijn er een aantal uitzonderingen. Je ziet in Zuid-Afrika véél stopborden bij kruisingen. Stop hier ook daadwerkelijk en blijf minimaal 30 seconden staan. Ze zijn hier veel strenger met de stopborden dan in Nederland. Wij kregen er in het plaatsje Stellenbosch zelf een bekeuring voor. En geloof mij, die wil je in Zuid-Afrika voorkomen. We moesten mee naar het politiestation om te betalen en dat heeft ons erg veel tijd gekost. Achteraf was het hilarisch om te zien hoe het er daar aan toe gaat, maar beter kun je van dat geld een etentje betalen ;-).

Er zijn een aantal ongeschreven regels waar je je het beste maar aan houden kan. Wanneer je iemand inhaalt en er iemand voor je aan de kant is gegaan is het gebruikelijk om je gevarenlichten even te laten knipperen als bedankje. Wanneer iemand jou wil inhalen gaan ze bumperkleven of knipperen ze met hun lichten. Als iemand jou wilt inhalen, dan moet je een stukje op de vluchtstrook gaan rijden. Dat wordt van je verwacht.

Voor je naar Zuid-Afrika gaat moet je ook niet vergeten om een internationaal rijbewijs te halen. Als je die nog niet hebt, kunt je deze bij de ANWB aanschaffen.

Einde Garden Route - Kaapstad

Zuid-Afrika authuur

Tanken in Zuid-Afrika

Tanken in Zuid-Afrika is over het algemeen géén probleem. Een tip die ik je mee wil geven is om, voordat je op pad gaat en een erg lang stuk moet rijden, vooraf gaat tanken, ook al heb je bijvoorbeeld nog een halfvolle tank. Op veel plekken rondom grotere steden vind je voldoende tankstations, maar er zijn wegen en gebieden waar je er stukken minder vindt. Wel zo fijn om te weten dat je het haalt tot aan met de volgende bestemming.

Bij een tankstation is het normaal dat er voor je getankt wordt en dat je ramen worden gewassen. Je geeft hier ongeveer 5 tot 10 rand fooi voor. Zorg ook voor een fles water in de auto om tussendoor je grote raam even af te spoelen. Wanneer je door droge gebieden rijdt kan dat handig zijn.

Einde Garden Route - Kaapstad

Auto huren in Zuid-Afrika: wat kost dat?

De kosten van een huurauto zijn afhankelijk van de auto die je kiest en hoe lang je de auto nodig hebt. Zoals ik in het begin van dit artikel al aangaf, wanneer je niet zeker bent van het links rijden, kies dan in ieder geval voor een automaat. Dan is schakelen in ieder geval niet nodig. Met een automaat kun je je beter focussen op het verkeer. Je huurt in Zuid-Afrika al vanaf €25,00 een auto inclusief verzekering. Dit is een kleine auto. Afhankelijk van de plekken waar je allemaal komt, raden we het aan een iets grotere en hogere auto te huren. Wij reden van Johannesburg naar Kaapstad en dan kom je met regelmaat op plekken waar een kleine auto niet heel handig is.

Wij huren onze auto bijna altijd via Sunny Cars. Dat bevalt erg goed. Alle voorwaarden staan duidelijk vermeld, daardoor vind je geen addertjes onder het gras. Er is een Nederlandse klantenservice, wat super fijn is als er onderweg iets mocht zijn. Bekende en grotere steden waar je via Sunny Cars een auto kunt huren zijn de volgende: Johannesburg, Kaapstad, Port Elizabeth luchthaven, Durban King Skaha luchthaven, George luchthaven.

Lees hier alles over een auto huren in Zuid-Afrika bij Sunny Cars.

Let op: vaak probeert de lokale verhuurder je andere of extra verzekeringen aan te smeren. You don’t need them! Als je met Sunny Cars boekt weet je vooraf dat alles goed geregeld en georganiseerd is, die extra verzekering die je zogenaamd nodig hebt, heb je dus zeker niet nodig.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via één van deze links iets boeken dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie.
 

lees meer

Gerelateerde artikelen