9x de leukste kerstmarkten in Nederland

De leukste kerstmarkten in Nederland voor het ultieme decembergevoel

Hoewel ik in mijn artikelen al regelmatig uitweek naar steden in België, Duitsland en zelfs Italië voor kerstmarkten, schreef ik nog nóóit een artikel over onze eigen, Nederlandse kerstmarkten. Nu het halverwege november is en De Sint dit weekend alweer aankomt in het land, vond ik het tijd om de leukste kerstmarkten in Nederland vast op een rijtje te zetten.

Want zeg nou eerlijk, nu alle dorpen en steden al weer zó hun best hebben gedaan met de feestelijke lampjes, is ‘the holiday season’ al wel een beetje begonnen. Ha, de sneeuw laat misschien nog even op zich wachten (of hij komt niet.. of zoals in Noorwegen één maand te vroeg), maar wishing for a white white Christmas blijven wij elk jaar doen! Goed, op zoek naar een gezellig dagje uit in december? Zet deze kerstmarkten dan zeker op je activiteitenlijstje. Lekker eten, glühwein of een hot choco drinken en een beetje shoppen is geen straf. Wij tippen je daarom de 9 leukste kerstmarkten in Nederland.

leukste kerstmarkten in Nederland
Foto: Magsich Maastricht

Maastricht – Magisch Maastricht
Maastricht wordt élk jaar voor één maand lang omgetoverd tot Magisch Maastricht, niet gek als je je bedenkt dat gehele vrijthof vol staat met kraampjes, je in een reuzenrad van 60 meter hoog plaats kunt nemen, er een flinke schaatsbaan aanwezig is en je ‘het huis’ van de kerstman kunt bezoeken! Vind jij kerstmarkten vóóral leuk door het eten en drinken? In Maastricht haal je een hap en een drank bij onder andere; de winterlounge, Het wintercafé, Dickens Glühwein bar en de Wildstuben (Almhütte).

Dit jaar vindt Magisch Maastricht plaats van 29 november tot en met 31 december.

Valkenburg – kerststad Valkenburg
Misschien wel de meest speciale kerstmarkt van Nederland en wordt óók wel de beste kerstbestemming van Europa genoemd. Laat je meevoeren door de ondergrondse betovering in de grotten van Valkenburg. Honderden kraampjes, indrukwekkende zandsculpturen, miniaturendorpjes en duizenden lichtjes. Je weet niet wat je ziet! Ben je net zo’n foodie als ik? probeer dan Route d’Amuse. Tijdens één van de vier wandelroutes, krijg je bij vier horecazaken een heerlijke amuse. Elk van de routes laten je een stukje van kerststad Valkenburg ontdekken.

Van 15 november 2019 t/m 5 januari 2020 bezoek je kerststad Valkenburg.

Dodrecht – kerstmarkt
In de aanloop naar de feestdagen kun je in Dordrecht genieten van één van de grootste kerstmarkten van Nederland. In de historische binnenstad kun je genieten van de vele muziek op diverse podia, rondstruinen tussen de honderden kraampjes en de ultieme kerstsfeer ervaren. Het decor wordt gevormd door zeer sfeervolle kramen, pagodes en de iconische binnenhavens.

De kerstmarkt in Dordrecht is dit jaar van 13 tot en met 15 december.

Deventer – Dickens Festijn
Ga terug in de tijd van Charles Dickens. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in Deventer In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge (ken je hem van de gelijknamige film?) tot Olvier Twist van carol singers tot marktlieden en weeskinderen. het decor wordt gevormd door reuzachtige kerstbomen en gerestaureerde panden.

Het Dickens Festijn is dit jaar op 14 en 15 december. De kerstmarkt vindt plaats op zondag 15 december.

Leukste kerstmarkten in Nederland

Haarlem
De kerstmarkt in Haarlem telt zo’n 300 kramen, héél erg veel en super gezellig! Op de Grote Markt klinkt ‘All I want for Christmas’ uit de speakers en is er onder andere een Dickensorkest door het centrum. Nog op zoek naar kerstcadeaus? Die shop je bij een van de vele kramen. Ook een glaasje glühwein, warme choco of bakje Hollandse erwtensoep horen erbij.

De kerstmarkt in Haarlem is dit jaar op 7 en 8 december.

Leiden – drijvende kerstmarkt
De drijvende kerstmarkt in Leiden zorgt 12 dagen lang voor een sfeervolle binnenstad. Gelegen op het water van de Nieuwe Rijn is dit de enige drijvende kerstmarkt van Nederland! Grappig he? Niet alleen is er een drijvende kerstmarkt, óók is er een drijvende schaatsbaan. Lijkt mij heel leuk, maar ook wel gek om te proberen. De kerstmarkt start op vrijdag 13 december om 17.00 en de laatste dag is dinsdag 24 december tot 18.00.

Country & Christmas Fair – Utrecht
In Kasteel de Haar in Utrecht word je bij binnenkomst meteen ondergedompeld in het fijne, warme gevoel van kerst. Deze kerstmarkt is perfect om alvast in de sfeer te komen en telegijk alvast de leukste kerstitems te scoren! Je vermaakt je hier makkelijk een aantal uur. Honger krijg je niet, want er zijn talloze eet- en koffiekraampjes te vinden op het terrein!

Tickets kosten (wanneer je online koopt) €18,00 per volwassene en voor het parkeren van de auto betaal je €8,00. De kerstfair is dit jaar van 19 tot en met 24 november.

Roermond – ROERMONDVOL licht
Zoals ze zelf zeggen ‘deze winter is ROERMONDVOL licht’. De gezellige pleinen, prachtige etalages, kleine straatjes en grote winkelstraten worden in Roermond sfeervol versierd. Twinkelende sfeerverlichting, metershoge lichtobjecten en winters entertainment. De binnenstad is één en al sfeer. In ROERMONDVOL licht beleef je in de decembermaand een compleet winterprogramma.
Op zaterdag 7 december vliegt de Kerstman Roermond binnen en neemt zijn intrek in Santa’s House tot en met 29 december.

De hele stad is van 7 december tot en met 5 januari betoverend mooi. Elke zaterdag en zondag zijn er in deze periode verschillende activiteiten. Laat je entertainen en verrassen door waggelende ganzen die lopen op het ritme van de trom, goochelaars, Winterelfjes, Dickens koren, levende standbeelden en diverse muziekgezelschappen.

leukste kerstmarkten in Nederland

Amsterdam – kerstmarkten
Amsterdam heeft méérdere kerstmarkten. Als hoofdstad van ons land kunnen ze ook niet onder doen aan andere plaatsen he ;-). Je vindt ze hieronder op een rijtje:

Amsterdamse Winterparadijs: Van 21 december tot en met 5 januari wordt de Amsterdamse RAI omgetoverd tot waar winterparadijs. Geniet hier van lekkere hapjes, ga met zijn alle de schaatsbaan op of geniet van een warm drankje. Kinderen kunnen hier óók prima mee; er is een onder andere een zweefmolen, draaimolen en een schiettent. Tickets kosten €19,50 en na 21.00 ‘s avonds heb je gratis toegang.
Sissy-Boy Kerstmarkt:
Dit jaar organiseert Sissy Boy wederom een tweedaagse kerstmarkt. De kerstmarkt vindt plaats in het West-Indisch Huis in de Haarlemmerbuurt Amsterdam, welke op 7 en 8 december omgetoverd zal worden tot kersthuis: Sissy-Boy’s Maison de Noël. Sissy-Boy neemt je dit jaar mee in de ultieme kerstwereld. Dit betekent heel veel kerstballen, kerstoutfits, heerlijke livemuziek en warme chocomel met slagroom. Entree is 7.50 en de kerstmarkt werkt in verband met de drukte met timeslots. Van de €7,50 krijg je er €5,00 terug bij de deur in de vorm van een tegoedbon.
Museum Market Christmas Edition: op zondag 1 december vindt de Museum Market Christmas edition plaats. Het Museumplein wordt dan omgetoverd tot een winterparadijs. Extra leuk? je kan hier óók schaatsen op de schaatsbaan met ophaalbrug. Deze maandelijkse markt staat bekend om zijn unieke producten gemaakt door (Nederlandse) designers. Tijdens de festive edition kun je hier volop bijzondere kerstcadeaus inslaan!

Hier vind je alle informatie over de verschillende kerstmarkten- en activiteiten in Amsterdam!

Méér kerst? Wat dacht je hiervan:

Tips voor het dekken van de kersttafel!
Kerstbomen spotten in New York!
Kerstdessert: Chocoladetruffeltaart met kersensaus
Een hééééérlijke home-made hot choco!

Welke kerstmarkt bezoek jij altijd?

PS: Volg je ons al op Instagram? Dat zouden we leuk vinden!